Kommunalrådets replik: ”Stadsvapnet ska inte bytas”

Förslaget om att byta grafisk profil – och utseende på stadsvapnet – har orsakat stor debatt. "Jag skulle aldrig acceptera att det byttes ut eller togs bort", säger Johan Persson (S).

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.06:33, 30 januari, 2017

Kommunalrådets replik: ”Stadsvapnet ska inte bytas”
Johan Persson om förnyelsen av stadsvapnet. Foto: Collage

Debatten kring kommunens förslag kring ett eventuellt byta av stadsvapnet har varit stort. Senast under söndagen skickade Svenska Heraldiska Föreningen ut ett pressmeddelande där de avråder Kalmar kommun att byta.

Nu ger Johan Persson (S) sin syn på förslaget:

”Nej. Kalmars stadsvapen ska inte bytas ut. Det ser visserligen inte ut som vårt ursprungliga stadsvapen men ska alltså inte bytas ut.

Det ursprungliga hade exempelvis inte en krona. Googla på Kalmars stadsvapen så får ni fram en variant. Den ser inte ut som det ursprungliga eller det nuvarande.

Med andra ord så har det förändrats då och då..”

Skriver Johan Persson på sin blogg ”Johans tankar”

Där är Persson också tydlig med att processen är precis i sin linda och att respektive partigrupp ska gå igenom förslaget innan det tas ett beslut i Kommunfullmäktige. 

Grundidén med förnyelse av stadsvapnet är bland annat att kommunens bolag ska kunna upplevas som en enhet.

”Vi vill att Kalmar ska uppträda hyggligt enhetligt. Därav liknelserna med ett fotbollslag där spelarna skulle uppträda i olika färger och typsnitt fast man är på samma lag.”

Läs mer från Johans blogg om förnyelsen av stadsvapnet här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eldningsförbud i Kalmar kommun – gäller tillsvidare

Det torra och varma vädret gör att det är extra stor risk för bränder. Nu har räddningstjänsten utfärdat ett generellt eldningsförbud i hela kommunen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:10, 23 maj, 2017

Eldningsförbud i Kalmar kommun – gäller tillsvidare
Det är okej att grilla i sin egen grill i trädgården, på engångsgrillar som är ordentligt uppställda och vid iordningsställda platser i skog och mark. Foto: Genre/Arkiv

Enligt ett pressmeddelandet gäller eldningsförbudet från och med klockan 16:00 på tisdagen och tills vidare.

Det innebär att man inte får göra upp eld på marken eller vid vattenbryn, kasta cigarettfimpar ”vårdslös utomhus”. Den som till exempel knäpper iväg fimpen från sin bil kan straffas för vårdslöhet.

Däremot är det okej att grilla i sin egen grill i trädgården och vid iordningsställda platser i skog och mark.

Man får även använda engångsgrill om den är ordentligt uppställd, ”aldrig direkt på mossa eller torrt gräs”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Det är också förbjudet att ha levande ljus och fotogenlampor utomhus i sin trädgård.

På söndagen utfärdade SMHI en varning för skogsbränder. Initialt gällde varningen södra och mellersta Sverige men har nu utökats till i princip hela landet.

Eldningsförbudet gäller även Nybro, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, Torsås och Vimmerby.

I nuläget finns det ingen varning för Ölandskommunerna eller Västervik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De jagar nya entreprenörer: ”Ingen jäkla mellanmjölk”

Ny tävling ska uppfylla två personers företagsdröm. "Du sitter på en grym idé och är jäkligt driven – kör liksom".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:32, 18 maj, 2017

3 bilder
  • Martin Rosén och Jessica Bergsjö, KalmarCo, letar nu efter två blivande egenföretagare. Foto: Samuel Slättman.
    Martin Rosén och Jessica Bergsjö, KalmarCo, letar nu efter två blivande egenföretagare. Foto: Samuel Slättman.
  • Jessica Bergsjö. Foto: Samuel Slättman.
    Jessica Bergsjö. Foto: Samuel Slättman.
  • Martin Rosén. Foto: Samuel Slättman.
    Martin Rosén. Foto: Samuel Slättman.

– Att ge folk chansen – det är vad den här tävlingen handlar om. Vi vill hitta de här entreprenörerna som kanske sitter hemma eller på ett jobb där de inte trivs och tänker och drömmer om någonting annat, säger Jessica Bergsjö, grundare av KalmarCo, när hon förklarar syftet med tävlingen där två nya entreprenörer ska hittas och prisas.

Bakom tävlingen står affärsnätverket KalmarCo, företaget Konica Minolta och Kalmar kommuns näringslivsenhet.

– Jag träffar massor av smarta människor men det är just att ta det här steget. Ibland blir jag nästan arg, du sitter på en grym idé och är jäkligt driven – kör liksom, fyller Martin Rosén i, medgrundare av KalmarCo.

De två personerna som, efter gallring och pitchning framför en jury, står som segrare kan vänta sig en kickstart på den nya karriären. I priset ingår bland annat en betald arbetsplats på KalmarCo i sex månader, en resa till Berlin och 50 timmar värdefull mentorstid med flera företag.

– Det vi har fått ihop i det här paketet är grymt, det är ingen jäkla mellanmjölk. Om man blir en av de två har man en jäkla chans. Är man hungrig finns det väldigt mycket att hämta, säger Rosén.

– Det handlar så himla mycket om kontakter. Är man nyinflyttad eller nyanländ i Kalmar och inte har varit i entreprenörssvängen tidigare är det kontakter, kontakter, kontakter som gäller. Det är det vi har laddat paketet med egentligen, plus en fysisk arbetsplats, säger Bergsjö, som tycker det är synd att inte fler vågar ta klivet och starta eget.

– Ett karaktärsdrag hos entrepenörer är riskvillighet. Det står emot trygghet. Vi här kan alla skriva under på att vi vågar ta risker, även om de är kalkylerade. Den villigheten måste man ha med sig och den stimuleras inte alltid i ett samhälle som vårt.

Av alla platser som Bergsjö har besökt i världen är det en som sticker ut när det kommer till just företagsamhet.

– Jag har aldrig sett så mycket entreprenörsskap som när jag rest i västra Afrika. Där är människor fattiga men har ett helt annat driv och lust. Får man en chans då tar man den och satsar, avslutar Bergsjö.

Mer information om tävlingen och hur man deltar hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dessis framtid hotad: ”Räcker inte till för en sund affär”

Förra året kom rapporter om vikande passagerarantal och krisande ekonomi. 2017 ser ut att fortsätta på samma sätt för cykelfärjan mellan Kalmar och Färjestaden.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:00, 17 maj, 2017

Dessis framtid hotad: ”Räcker inte till för en sund affär”
Cykelfärjan Dessi har ett avtal som sträcker sig till och med 2018. Foto: Arkiv

I höstas rapporterade 24Kalmar om att framtiden var osäker för cykelfärjan Dessi. 2015 hade man sitt lägsta antal passagerare någonsin och även fjolåret blev dåligt. Trots det skrev man ett nytt avtal till och med säsongen 2018.

Nu uppger Barometern att 2017 har börjat på ett liknande sätt och att rederiet är bekymrade över de ekonomiska förutsättningarna. De senaste åren har man legat på drygt 35 000 passagerare per år.

– Det räcker inte till för en sund affär som ska vara långsiktigt hållbar. För fartyg i Kalmarsund gäller särskilda regler och det är mera kostsamt än normal hamn- eller skärgårdstrafik beroende på striktare säkerhetsregler och behörighetskrav för befälhavarna, säger vd:n Ulla Ressel till Barometern.

Dessi har trafikerat Kalmar-Öland sedan 2011 och är verksam från mitten av april fram till slutet av september. Färjan är beroende av bidrag från Kalmar kommun, Mörbylånga kommun och Trafikverket.

Rederiet har tidigare fått kritik för sina höga priser och till 2017 har priserna höjts på nytt. En tur över sundet kostar 55 kronor enkel resa för en vuxen och 40 kronor för pensionärer och ungdomar.

– Om Dessi försvinner finns det knappast något annat fartyg som kan ersätta. Det finns helt enkelt inte några D-fartyg tillgängliga under svensk flagg, säger Ulla Ressel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färdigt tak firas med fest: ”Allt går enligt tidsplan”

På onsdagen ska kommunen uppmärksamma att taket är klart till Vänskapens hus. Detta görs med en speciell takfest.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.13:07, 16 maj, 2017

Färdigt tak firas med fest: ”Allt går enligt tidsplan”
Vänskapens hus ska vara färdigt till februari nästa år. Foto: Pressbild

Det nya vård- och omsorgsboendet i Norrliden är under uppbyggnad och i februari nästa år är det tänkt att allt ska vara färdigt i det toppmoderna boendet.

På onsdagen firar man att taket är färdigbyggt, och då bjuder Kalmar kommun in till en takfest.

– Allt går enligt tidsplan. Vi ser fram emot att öppna ytterligare ett nybyggt och toppmodernt vård- och omsorgsboende i Kalmar, säger Lars Axelsson, supportchef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande

De tre senaste åren har kommunen byggt fyra nya vård- och omsorgsboenden – Jungmansgården, Varvet, Berga backe och Ingeltorpsvägen 1.

Förutom Vänskapens hus planeras det även för nybyggnationer i Lindsdal och i södra Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tuff situation för Kalmars föreningar: ”Alltid problem med halltider”

Hos föreningarna står barn på kö. Men kommunens sporthallar räcker inte till. "Vi har en bra dialog", säger Tomas Akthagen, bokare på Kalmar kommun.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.18:32, 10 maj, 2017

Tuff situation för Kalmars föreningar: ”Alltid problem med halltider”
Många föreningar vill vara i Kalmar sportcenter – KIFAB Arena är försenad – Trekantens sporthall hade invigning för knappt tio år sedan, efter att den förra hallen förstördes i en brand. Foto: Arkiv

Hallfrågan har varit omdiskuterad i Kalmar kommun de senaste åren och föreningarna har länge hävdat att det råder står hallbrist.

För 1,5 år sedan blev Ljungbyholm den senaste kommundelen som fick ett ny sporthall. I Kalmar håller man på att bygga upp nya KIFAB Arena där FBC Kalmarsund siktar på att spela SSL-innebandy i framtiden.

Det blev ännu fler som skulle samsas om ytorna när en av Spelefantens hallar byggdes om för klättring, parkour och skate.

Under våren sliter kultur- och fritidsförvaltningens bokare Tomas Akthagen med att få ihop den kommande säsongens halltider. ”Jag hoppas alla blir lagom missnöjda”, säger han skämtsamt.

Lindsdals sporthall ska renoveras och måste hållas stängd ett tag, då blir det mycket tider som ska portioneras ut på andra ställen. De som blir lidande i slutändan är de som tränar fotboll inomhus, de har ingen hög prioritet, säger Tomas Akthagen.

Bygget av KIFAB Arena har blivit försenat och även om den skulle bli klar någon gång under nästa säsong hjälper det inte mycket i planeringsarbetet, då alla tider redan är satta.

– Vi har en bra dialog med föreningarna och gör så mycket vi kan för att hitta lösningar. Ett exempel är på de platser där det finns B- och C-hallar. Då kan man ha en timme i den stora hallen och köra en halvtimmes uppvärmning i en mindre hall, säger Tomas Akthagen.

Många föreningar har önskemål om att få tider centralt i Kalmar, främst på grund av tillgängligheten för barn och föräldrar som ska till och från träningarna.

Vilken påverkan ha bristen på hallar för föreningarna??

– Det som är tråkigt och väldigt synd är att de inte kan ta in fler barn, det är många föreningar som har . I badminton kan man ju inte vara åtta personer på en bana.

Förutom KIFAB Arena finns det planer på en ny hall i södra staden, den nya stadsdelen som ska växa fram vid Rinkabyholm söder om Kalmar. Men den hallen ligger långt fram i tiden.

Till sommaren ska tiderna vara fördelade och schemat för kommunen hallar ska vara satta. Ännu återstår en stor del av pusslet för förvaltningens två bokare.

Föreningarna är väldigt förstående. Det brukar lösa sig till slut, säger Tomas Akthagen.

Har du något exempel på hur ditt lag eller din föreningar har blivit drabbad? Hör av dig till 24Kalmar via mejl (redaktionen@24kalmar.se) eller på Facebook.

FaktaSporthallar i Kalmar kommun:

Barkestorphallen
Falkenbergshallen
Kalmar sportcenter
Novahallen
Lindsdals sporthall
Ljungbyholms sporthall
Rockneby sporthall
Trekantens sporthall
Spelefanten
Volvohallen

Prioriteringar för uthyrning:

1. Elitverksamhet
2. Barn & ungdomar i förening
3. Föreningar i seriesystem
4. Motion
5. Utomhussporter i inomhushallar
6. Förening med annan verksamhet
7. Företag/Privatpersoner
8. Utomkommunal förening

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel