Bästa resultatet någonsin för Kalmar kommun

Kalmar kommun har presenterat det bästa resultatet i historien. Slår 2015 med över 100 miljoner. "Det känns väldigt bra just idag".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.14:37, 31 januari, 2017

Bästa resultatet någonsin för Kalmar kommun
Johan Persson kan se tillbaka på 2016 med ett rekordresultat. Foto: Arkiv

166.6 miljoner kronor. Så mycket gick Kalmar kommun plus under 2016 och är i och med det historiens bästa bokslut för Kalmar kommun.

– Resultatet bygger på många bäckar små. Exploateringsverksamheten gör ett större överskott, samtliga nämnder går med överskott, skriver Johan Persson (S) i sin blogg.

År 2015 gick kommunen plus med 62,5 miljoner kronor. Alltså har resultatet förbättrats med över 100 miljoner kronor. Dessutom har de långfristiga skulderna gått från cirka en miljard till strax över 700 miljoner kronor. 

– Det känns väldigt bra just idag. Man får glädjas en dag och framförallt tacka alla medarbetare och invånare för det fina resultatet, sägerJohan Persson till 24Kalmar.

– Jag vet att många tycker att en kommun inte ska göra stora överskott. Jag håller inte med. Att göra bra resultat enskilda år innebär att man slipper ta upp lån för att göra nödvändiga investeringar. Det ger också en ”krock-kudde” för kommande och tuffare år.

Persson påpekar att det väntas några tuffa år framöver när simhall, äldreboenden och framförallt skolor ska renoveras upp.

De byggnader som tog form när storkommunerna bildades under 70-talet är nu nästan 50 år gamla och kommer behöva förnyas. Enligt beräkningar kommer det att vara några tuffa år runt 2020 och därför känns det här extra bra. Gör man överskott kan man lägga undan till ett tuffare år.

Inom kort kommer även årsredovisningen att presenteras huruvida verksamheterna runt om i kommunen har uppnått sina mål eller inte.

– Vi har fått indikationer på att vi följer riktlinjerna kvalitetsmässigt ute i de olika verksamheterna så det går åt rätt håll där också. Det går bra just nu men det gäller att inte slå sig till ro, avslutar Johan Persson.

Läs hela inlägget från Johan Persson här. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eldningsförbud i Kalmar kommun – gäller tillsvidare

Det torra och varma vädret gör att det är extra stor risk för bränder. Nu har räddningstjänsten utfärdat ett generellt eldningsförbud i hela kommunen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:10, 23 maj, 2017

Eldningsförbud i Kalmar kommun – gäller tillsvidare
Det är okej att grilla i sin egen grill i trädgården, på engångsgrillar som är ordentligt uppställda och vid iordningsställda platser i skog och mark. Foto: Genre/Arkiv

Enligt ett pressmeddelandet gäller eldningsförbudet från och med klockan 16:00 på tisdagen och tills vidare.

Det innebär att man inte får göra upp eld på marken eller vid vattenbryn, kasta cigarettfimpar ”vårdslös utomhus”. Den som till exempel knäpper iväg fimpen från sin bil kan straffas för vårdslöhet.

Däremot är det okej att grilla i sin egen grill i trädgården och vid iordningsställda platser i skog och mark.

Man får även använda engångsgrill om den är ordentligt uppställd, ”aldrig direkt på mossa eller torrt gräs”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Det är också förbjudet att ha levande ljus och fotogenlampor utomhus i sin trädgård.

På söndagen utfärdade SMHI en varning för skogsbränder. Initialt gällde varningen södra och mellersta Sverige men har nu utökats till i princip hela landet.

Eldningsförbudet gäller även Nybro, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, Torsås och Vimmerby.

I nuläget finns det ingen varning för Ölandskommunerna eller Västervik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De jagar nya entreprenörer: ”Ingen jäkla mellanmjölk”

Ny tävling ska uppfylla två personers företagsdröm. "Du sitter på en grym idé och är jäkligt driven – kör liksom".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:32, 18 maj, 2017

3 bilder
  • Martin Rosén och Jessica Bergsjö, KalmarCo, letar nu efter två blivande egenföretagare. Foto: Samuel Slättman.
    Martin Rosén och Jessica Bergsjö, KalmarCo, letar nu efter två blivande egenföretagare. Foto: Samuel Slättman.
  • Jessica Bergsjö. Foto: Samuel Slättman.
    Jessica Bergsjö. Foto: Samuel Slättman.
  • Martin Rosén. Foto: Samuel Slättman.
    Martin Rosén. Foto: Samuel Slättman.

– Att ge folk chansen – det är vad den här tävlingen handlar om. Vi vill hitta de här entreprenörerna som kanske sitter hemma eller på ett jobb där de inte trivs och tänker och drömmer om någonting annat, säger Jessica Bergsjö, grundare av KalmarCo, när hon förklarar syftet med tävlingen där två nya entreprenörer ska hittas och prisas.

Bakom tävlingen står affärsnätverket KalmarCo, företaget Konica Minolta och Kalmar kommuns näringslivsenhet.

– Jag träffar massor av smarta människor men det är just att ta det här steget. Ibland blir jag nästan arg, du sitter på en grym idé och är jäkligt driven – kör liksom, fyller Martin Rosén i, medgrundare av KalmarCo.

De två personerna som, efter gallring och pitchning framför en jury, står som segrare kan vänta sig en kickstart på den nya karriären. I priset ingår bland annat en betald arbetsplats på KalmarCo i sex månader, en resa till Berlin och 50 timmar värdefull mentorstid med flera företag.

– Det vi har fått ihop i det här paketet är grymt, det är ingen jäkla mellanmjölk. Om man blir en av de två har man en jäkla chans. Är man hungrig finns det väldigt mycket att hämta, säger Rosén.

– Det handlar så himla mycket om kontakter. Är man nyinflyttad eller nyanländ i Kalmar och inte har varit i entreprenörssvängen tidigare är det kontakter, kontakter, kontakter som gäller. Det är det vi har laddat paketet med egentligen, plus en fysisk arbetsplats, säger Bergsjö, som tycker det är synd att inte fler vågar ta klivet och starta eget.

– Ett karaktärsdrag hos entrepenörer är riskvillighet. Det står emot trygghet. Vi här kan alla skriva under på att vi vågar ta risker, även om de är kalkylerade. Den villigheten måste man ha med sig och den stimuleras inte alltid i ett samhälle som vårt.

Av alla platser som Bergsjö har besökt i världen är det en som sticker ut när det kommer till just företagsamhet.

– Jag har aldrig sett så mycket entreprenörsskap som när jag rest i västra Afrika. Där är människor fattiga men har ett helt annat driv och lust. Får man en chans då tar man den och satsar, avslutar Bergsjö.

Mer information om tävlingen och hur man deltar hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dessis framtid hotad: ”Räcker inte till för en sund affär”

Förra året kom rapporter om vikande passagerarantal och krisande ekonomi. 2017 ser ut att fortsätta på samma sätt för cykelfärjan mellan Kalmar och Färjestaden.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:00, 17 maj, 2017

Dessis framtid hotad: ”Räcker inte till för en sund affär”
Cykelfärjan Dessi har ett avtal som sträcker sig till och med 2018. Foto: Arkiv

I höstas rapporterade 24Kalmar om att framtiden var osäker för cykelfärjan Dessi. 2015 hade man sitt lägsta antal passagerare någonsin och även fjolåret blev dåligt. Trots det skrev man ett nytt avtal till och med säsongen 2018.

Nu uppger Barometern att 2017 har börjat på ett liknande sätt och att rederiet är bekymrade över de ekonomiska förutsättningarna. De senaste åren har man legat på drygt 35 000 passagerare per år.

– Det räcker inte till för en sund affär som ska vara långsiktigt hållbar. För fartyg i Kalmarsund gäller särskilda regler och det är mera kostsamt än normal hamn- eller skärgårdstrafik beroende på striktare säkerhetsregler och behörighetskrav för befälhavarna, säger vd:n Ulla Ressel till Barometern.

Dessi har trafikerat Kalmar-Öland sedan 2011 och är verksam från mitten av april fram till slutet av september. Färjan är beroende av bidrag från Kalmar kommun, Mörbylånga kommun och Trafikverket.

Rederiet har tidigare fått kritik för sina höga priser och till 2017 har priserna höjts på nytt. En tur över sundet kostar 55 kronor enkel resa för en vuxen och 40 kronor för pensionärer och ungdomar.

– Om Dessi försvinner finns det knappast något annat fartyg som kan ersätta. Det finns helt enkelt inte några D-fartyg tillgängliga under svensk flagg, säger Ulla Ressel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färdigt tak firas med fest: ”Allt går enligt tidsplan”

På onsdagen ska kommunen uppmärksamma att taket är klart till Vänskapens hus. Detta görs med en speciell takfest.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.13:07, 16 maj, 2017

Färdigt tak firas med fest: ”Allt går enligt tidsplan”
Vänskapens hus ska vara färdigt till februari nästa år. Foto: Pressbild

Det nya vård- och omsorgsboendet i Norrliden är under uppbyggnad och i februari nästa år är det tänkt att allt ska vara färdigt i det toppmoderna boendet.

På onsdagen firar man att taket är färdigbyggt, och då bjuder Kalmar kommun in till en takfest.

– Allt går enligt tidsplan. Vi ser fram emot att öppna ytterligare ett nybyggt och toppmodernt vård- och omsorgsboende i Kalmar, säger Lars Axelsson, supportchef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande

De tre senaste åren har kommunen byggt fyra nya vård- och omsorgsboenden – Jungmansgården, Varvet, Berga backe och Ingeltorpsvägen 1.

Förutom Vänskapens hus planeras det även för nybyggnationer i Lindsdal och i södra Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tuff situation för Kalmars föreningar: ”Alltid problem med halltider”

Hos föreningarna står barn på kö. Men kommunens sporthallar räcker inte till. "Vi har en bra dialog", säger Tomas Akthagen, bokare på Kalmar kommun.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.18:32, 10 maj, 2017

Tuff situation för Kalmars föreningar: ”Alltid problem med halltider”
Många föreningar vill vara i Kalmar sportcenter – KIFAB Arena är försenad – Trekantens sporthall hade invigning för knappt tio år sedan, efter att den förra hallen förstördes i en brand. Foto: Arkiv

Hallfrågan har varit omdiskuterad i Kalmar kommun de senaste åren och föreningarna har länge hävdat att det råder står hallbrist.

För 1,5 år sedan blev Ljungbyholm den senaste kommundelen som fick ett ny sporthall. I Kalmar håller man på att bygga upp nya KIFAB Arena där FBC Kalmarsund siktar på att spela SSL-innebandy i framtiden.

Det blev ännu fler som skulle samsas om ytorna när en av Spelefantens hallar byggdes om för klättring, parkour och skate.

Under våren sliter kultur- och fritidsförvaltningens bokare Tomas Akthagen med att få ihop den kommande säsongens halltider. ”Jag hoppas alla blir lagom missnöjda”, säger han skämtsamt.

Lindsdals sporthall ska renoveras och måste hållas stängd ett tag, då blir det mycket tider som ska portioneras ut på andra ställen. De som blir lidande i slutändan är de som tränar fotboll inomhus, de har ingen hög prioritet, säger Tomas Akthagen.

Bygget av KIFAB Arena har blivit försenat och även om den skulle bli klar någon gång under nästa säsong hjälper det inte mycket i planeringsarbetet, då alla tider redan är satta.

– Vi har en bra dialog med föreningarna och gör så mycket vi kan för att hitta lösningar. Ett exempel är på de platser där det finns B- och C-hallar. Då kan man ha en timme i den stora hallen och köra en halvtimmes uppvärmning i en mindre hall, säger Tomas Akthagen.

Många föreningar har önskemål om att få tider centralt i Kalmar, främst på grund av tillgängligheten för barn och föräldrar som ska till och från träningarna.

Vilken påverkan ha bristen på hallar för föreningarna??

– Det som är tråkigt och väldigt synd är att de inte kan ta in fler barn, det är många föreningar som har . I badminton kan man ju inte vara åtta personer på en bana.

Förutom KIFAB Arena finns det planer på en ny hall i södra staden, den nya stadsdelen som ska växa fram vid Rinkabyholm söder om Kalmar. Men den hallen ligger långt fram i tiden.

Till sommaren ska tiderna vara fördelade och schemat för kommunen hallar ska vara satta. Ännu återstår en stor del av pusslet för förvaltningens två bokare.

Föreningarna är väldigt förstående. Det brukar lösa sig till slut, säger Tomas Akthagen.

Har du något exempel på hur ditt lag eller din föreningar har blivit drabbad? Hör av dig till 24Kalmar via mejl (redaktionen@24kalmar.se) eller på Facebook.

FaktaSporthallar i Kalmar kommun:

Barkestorphallen
Falkenbergshallen
Kalmar sportcenter
Novahallen
Lindsdals sporthall
Ljungbyholms sporthall
Rockneby sporthall
Trekantens sporthall
Spelefanten
Volvohallen

Prioriteringar för uthyrning:

1. Elitverksamhet
2. Barn & ungdomar i förening
3. Föreningar i seriesystem
4. Motion
5. Utomhussporter i inomhushallar
6. Förening med annan verksamhet
7. Företag/Privatpersoner
8. Utomkommunal förening

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel