Appen ska skydda barn på internet: ”Vi tar bort anonymiteten”

Gustav Alberius jobbar just nu på en unik app som ska göra säkerheten på sociala medier bättre för barn.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:27, 4 februari, 2017

Appen ska skydda barn på internet: ”Vi tar bort anonymiteten”
Den nya appen, Trast, ska göra sociala medier säkrare för barn. Foto: Gustav Alberius

Gustav Alberius, som är uppvuxen i Kalmar, har precis utvecklat en app som ska göra det säkrare för barn att vistas på internet. Han har själv barn som närmar sig internetåldern och det var där tankarna började ta fart.

Självklart vill jag ge dem hela nätet men som förälder kan man ibland känna att man inte vill ha dem där överhuvudtaget. Man läser om så mycket hemskt och vet att det finns hemska människor där ute. Efter fallet med den 46-åriga Uppsalabon som åtalades för 114 fall av nätgrooming så ville vi göra något, säger han.

Gustav och hans affärspartner Erik Lindblad kom överens om att anonymiteten på internet var det största problemet och försökte hitta en lösning på det.

Vem som helst kan vara precis vem som helst. Vuxna män – för det är oftast män – kan kontakta barn och bygga relationer med dem på nätet och barnen är inte utrustade att förstå eller se varningstecknen, säger Gustav.

Nu har de utvecklat appen Trast. Enkelt förklarat är Trast ett system som säkerställer att det finns en känd identitet bakom varje konto som barnet skriver med på till exempel Facebook eller Kik genom att användaren kopplar upp sig till bankID. Om barnet skriver med någon som inte väljer att identifierat sig genom bankID får barnets förälder ett meddelande via Trast.

– Då vet jag att jag måste prata med mitt barn och fråga om de vet vem de chattar med. Det blir en enkel öppning. Oftast kan det vara mormor som inte har koll på tekniken men det händer även att det handlar om något olagligt.

Trast läser inga meddelanden och det kan inte heller föräldern göra. Barnet är fortfarande fritt att skriva precis vad de vill till sina vänner och Gustav är noga med att påpeka att det inte handlar om någon övervakning.

– Det handlar mest om att lysa förövarna i ögonen med en ficklampa och påminna dem om att det de håller på med är olagligt.

Trast har hittills fått fin feedback från både användare, polis och åklagare men än så länge befinner sig appen i ett utvecklingsstadie.

– Vi arbetar fortfarande för att göra den så bra som möjligt. Vi har en smygpremiär i April och efter sommaren hoppas vi dra igång en kampanj med skolor som får testa appen. Förhoppningsvis finns det skolor i Kalmar som vill medverka, avslutar Gustav.

För mer information och för att anmäla intresse, antingen som sponsor eller testperson, besök trastpanatet.se.

FaktaHur fungerar Trast?

– Jag som förälder lägger in mina barns konton i Trast och kopplar upp mig mot bank-ID. Sedan kan barnen chatta precis hur de vill på sociala medier men varje gång de får ett nytt meddelande poppar det upp en flagga i Trastsystemet som tittar på avsändaren. Om avsändaren själv är uppkopplad på Trast så händer ingenting men om det är en oidentifierad användare så skickar Trast ut ett meddelande som ber användaren att identifiera sig, förklarar Gustav.

– Om man har rent mjöl i påsen är det lätt att koppla upp sig mot ett Trastkonto för att berätta vem man är och man kan fortsätta chatta. Om användaren inte väljer att identifiera sig så skickas ett meddelade till föräldern som då kan fråga sitt barn om allt står rätt till.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel