Kamp mot mobbning gör succé: ”Sålde slut direkt”

Olivia Gustafsson och Miranda Arvidsson gör succé med barnboken "Maja & Hugo" som nu ska börja säljas i bokhandel.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.14:49, 7 februari, 2017

2 bilder
  • Olivia Gustafsson och Miranda Arvidsson gör succé med boken
    Olivia Gustafsson och Miranda Arvidsson gör succé med boken "Maja & Hugo" som nu ska börja säljas i bokhandel. Foto: Elias Håkansson.
  • Boken är 13 kapitel och 64 sidor lång och till för barn mellan sex till nio år. Foto: Elias Håkansson
    Boken är 13 kapitel och 64 sidor lång och till för barn mellan sex till nio år. Foto: Elias Håkansson

Ett UF-arbete som betyder så mycket mer än att bli godkänd i skolan. Olivia Gustafsson och Miranda Arvidsson ville göra något betydelsefullt – något som gör skillnad. Ämnet blev mobbning bland barn. 

– Vi har inte själva upplevt det men vi har sett andra och det kändes som ett självklart ämne att ta upp, säger Miranda.

Den välkända författaren, Tove Folkesson, har agerat rådgivare åt tjejerna och de har tillsammans tagit fram boken ”Maja & Hugo upptäcker att alla är olika”. Och efterfrågan har varit stor.

– När vi stod nere på Baronen sålde vi slut på alla upplagor som vi hade med oss, berättar Olivia vars lillasyster har tecknat boken.

Nu har författarduon tryckt upp 1000 nya upplagor som bland annat ska säljas på Dillbergs bokhandel i Kalmar.

– Vår lärare sa att böckerna skulle gå åt utan problem så vi tror på det. Vår lärares son älskar boken och pratar fortfarande om Maja och Hugo så det verkar som att den går hem hos barnen, riktigt kul.

Boken kan nu komma att bli en längre serie med ”Maja och Hugo”.

– Det finns tankar på att skriva en uppföljare, det är inte alls omöjligt, avslutar Olivia Gustafsson.

Här kan du beställa boken

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter 28 år – nu säljer hon Pepes Bodega på Gran Canaria

Genom filmklassikern Sällskapsresan blev Pepes Bodega känd över hela Sverige. "Jag kommer sakna alla trevliga människor", säger Kalmarbon Anita Hodin, 74.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:02, 27 maj, 2017

Efter 28 år – nu säljer hon Pepes Bodega på Gran Canaria
Anita Hodin och sambon Pepe säljer nu sin restaurang på Gran Canaria. Foto: Privat.

Sensommaren 1980 slog Lasse Åbergs komedi Sällskapsresan ned som en bomb i Sverige. Ett stående inslag i filmklassikern är sökandet efter baren Pepes Bodega, som under åren har kommit att bli synonymt med karaktärerna Berra (Sven Melander) och Robban (Weiron Holmberg).

Åtta år efter att Sällskapsresan haft premiär åkte Kalmarbon Anita Hodin (ursprungligen från Mörbylånga) på semester till Gran Canaria tillsammans med sin svägerska. På ön träffade hon sin livs kärlek – Angel José Seguerra Guera – även kallad Pepe.

– Man kan säga att det sa ”klick” direkt. Under det första året som vi var tillsammans flög vi till varandra men sedan flyttade jag ner. Det var då vi köpte restaurangen, berättar Anita.

– Det är klart att vi tänkte på filmen när vi döpte restaurangen, men han hade inte sett den såklart, säger Anita och skrattar.

Under de 28 åren som paret har drivit restaurangen har minnena staplats på hög. Kunder som kommer in och, precis som i filmen, frågar om ”80-procentig rom tappat på vinflaska” är ett av dem.

– Jag kommer sakna alla trevliga människor, men nu har vi gjort vårt känner vi. Jag är pensionär och Pepe är också på gång så vi har bestämt oss för att sälja. Men jag kommer säkert att sakna det, säger Anita, som nu fyllt 74 år.

Genom en kolonistuga i Berga kommer anknytningen till Kalmar alltid att finnas kvar.

– Vi är i Sverige under fyra månader varje sommar, men resten av tiden går det inte att bo här. Då blir det huset nere på Gran Canaria, säger Anita och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SOMMAR: Här är festivalerna du inte vill missa

Sugen på festival i sommar men vet inte vilken som passar just dig? Lugn. Vi har kartlagt festivalsommaren från början till slutet. Se hela listan i vår festivalguide här:

Mia Martelleur

Kl.18:54, 27 maj, 2017

SOMMAR: Här är festivalerna du inte vill missa
Foto: Pixabay

Summerburst: Göteborg 2–3 juni, Stockholm 9–10 juni
Den elektroniska festivalen är inne på sin sjunde sommar (sex somrar i Göteborg) och har bara växt i popularitet. Festivalen riktar sig till dig som är 18 år eller äldre, och riktar främst in sig på elektronisk musik och danspop.

I år har festivalen lockat med två riktigt stora dragplåster för en lite mer mainstream publik: Zara Larsson kommer till festivalen i Göteborg och Justin Bieber i Stockholm. Kika in på de olika städerna för att se vilka av dina favoriter som uppträder var.

Brännbollsyran: Umeå  1–3 juni
Sedan 1979 har Umeå anordnat Musikfestivalen/Brännbollscupen. Över 20-30 000 spelare och fans följer VM-cupen i brännboll varje år på Mariehamsängarna i staden. De senaste åren har festivalen gång på gång slagit publikrekord och lockar så väl studenterna i stan som folk utifrån. Alla får vara med och delta, oavsett ålder.
Det brukar alltid bjudas på stora dragplåster, blandat med lite mer okända, men ändå grymma, akter. I år är bland annat Zara Larsson och Kygo med i lineupen. Kika in på den enda sommarfestivalen med VM i brännboll.

Sweden rock festival: Sölvesborg 7–10 juni
Den internationellt kända hårdrocksfestivalen har sedan starten 1992 flyttat runt på olika orter i Blekinge. Men från 1998 har festivalen stannat i samhället Norje utanför Sölvesborg. De som besöker festivalen är allt ifrån barn och ungdomar till vuxna och pensionärer som har en sak gemensamt: kärleken till hårdrocken. I år står bland annat Aerosmith och Scorpions på schemat samt svenska In flames, Mustasch och SatorHär hittar du hela skaran.

Bråvalla: norrköping 28 juni – 1 juli
Festivalen med något för alla musiksmaker – och mycket fest. På ett flygfält utanför Norrköping tältar människor från hela världen när musiken kommer till stan. Med omkring 50 000 besökare årligen är Bråvalla en av Sveriges största festivaler och är du över 13 år är du välkommen.
Håkan Hellström, The Chainsmokers, Laleh, Miriam Bryant och Mando Diao är några av alla akter som lockar. Hitta din favorit här.

Roskildefestivalen: Roskilde, Danmark 24 juni – 1 juli
Kan du inte åka i år så kan du redan nu planera in festivalen för 2018 eller 2019 då datumen redan är satta . Då förstår man att det är nordens största kultur och musikfestival det handlar om. Foo fighters, Arcade fire och The Weekend är några av årets dragplåster. Se alla artister här.

Peace and love: Borlänge  6 – 8 juli
Festivalen som skyltat om jämställdhet och miljötänk since 1999. Den fick sig dock ett hårt slag 2013 och festivalen ställdes in. Men året efter kom festivalen tillbaka – lite mindre men med samma mål.
Här finns något för de riktigt små som gamla. Vi snackar allt från José Gonzales till Icona pop, till The hellacopters, till Electric banana band. Serr, kolla in årets lineup.

Öland Roots festival: Mörbylånga 13 – 15 juli
Reagge-festivalen Öland Roots infaller i år för 14 året i rad och beskriver sig själva som Sveriges mysigaste festival. Festivalen hålls utanför en liten öländsk ort som heter Stora Frö. Toots & the Maytals, Kapten Röd och Syster Sol är några av årets akter.
Festivalen är öppen för barn under 16 år i sällskap av målsman, och är du under 12 år, eller över 60 år gammal, kommer du in gratis.

Vi som älskar 90-talet: Stockholm, 8 juli, Göteborg 15 juli, Kalmar 22 juli,  Malmö 29 juli
Festivalen där nostalgin står i centrum. Förra året var det premiär i Malmö och i år utökar festivalen med fyra städer.
Aqua, E-type, Vengaboys, Rob n’ Raz och Dr Alban vs Haddaway – 90-talisten i en smäller ju av!
Du måste vara 18 år för att komma in på festivalen.

Let’s spend the night together: Göteborg 7 juli, Kalmar 21 juli, Malmö 28 juli,  Uppsala 11 augusti, Linköping 19 augusti
Veronica Maggio, Weeping Willows och Hurula står på scen när den nya festivalen Let’s spend the night together intar fem svenska städer. Festivalen kommer inledas med en artist som fortfarande hålls hemligt.
Åldersgräns: 13 år.

Emmabodafestivalen, Emmaboda 24 – 29 juli
Arrangörerna har myntat att detta är sista året för den gamla indie-festivalen. Allt började 1988 med en dag och en artist, men utvecklades med tiden till fem dagar och runt 70 artister. Markoolio, Little Jinder och Frej Larsson, Ängie och Joy är några av alla artister som står redo.

Storsjöyran, Östersund 28 – 29 juli
Norrland när de är som bäst, eller i alla fall mest livat, då Östersund väcks till liv med Storsjöyran. Här blandas det friskt när veteraner som Pet Shop Boys, Per Gessle och Europe står klara tillsammans med aktuella artister som Laleh, Linnea Henriksson och Avantgardet.
”Yran är stora internationella och svenska artister – men också de nya, oväntade”, skriver arrangörerna själva på sin sajt.

Urkult, Nämforsen  3–4 augusti
Den lite mer alternativa folkfesten i norra Sverige där du har stor chans att upptäcka något du aldrig skulle se annars. Förutom den klassiska eldnatten som inviger festivalen myllrar den lilla orten av musiker och konstnärer från alla världens hörn. Festivalen har en mildare ton och välkomnar barnfamiljer så väl som kompisgäng, där musik i alla möjliga stilar blandas med skådespel, sagor och artisteri.
”Tillsammans bygger vi broar och river murar till musikens rytmer i månens sken”, skriver arrangörerna själva. Läs mer om Urkult här.

Way out west, Göteborg  10–12 augusti
Festivalen för den som vill uppleva ett stort utbud av musik – men kanske inte campa i leran på köpet. Way out west slog upp portarna 2007 och här blandas de lite mer kända och okända artisterna i en härlig mix. Förutom musiken brukar festivalen även innehålla konst och film visningar, och ett tydligt miljötänk genomsyrar konceptet.
Lana del rey, Frank Ocean, Regina Spektor och Major Lazer är några av dragplåstren men det blir såklart mycket mer.
Det råder 13-årsgräns på festivalen, och vissa områden på klubbarna (Stay out west) har 18-årsgräns.

Øyafestivalen, Olso, Norge  8–12 Augusti
En årlig pop och rockfestival som arrangeras Oslo sedan 1999. Här gästar också Lana Del Rey i sommar, men även norges nya popstolthet Gabrielle och en massa gott och blandat.
Det finns ingen åldersgräns på festivalen.

Live at heart, Örebro 30 aug – 2 September
Hela staden blir till en enda stor festival när Live at heart drar igång. På musik och filmfestivalen möts osignade artister från världens alla hörn. Här samlas branschfolk och musiker på alla nivåer för att göra det de gör bäst. Du kommer garanterat hitta en hel del nya artister till spellistorna, som du aldrig skulle har hört talas om annars, om du tar dig ett besök till Örebros pulserande festival som ger chansen för nya stjärnor att få upptäckas och bli signade.
Men det är inte bara musikscenen som intar staden. Det anordnas även filmfestival och filmvisningar samt workshops och seminarier med olika teman kopplat branscherna. Kika in på den fullspäckade lineupen och schemat här.

Malmöfestivalen, Malmö, 11–18 Augusti
Under flera dagar i augusti kan du ägna dig åt upplevelser i parker, gator och på torg i Malmö. Det här är nordens största med cirka 1,5 miljoner besök. Oskar Linnros och Linnea Henriksson är två av artisterna som är klara för festivalen. Läs mer om Malmöfestivalen här.

Uppsala Reggae Festival, Uppsala, 12 augusti
Nordens största reggaefestival är tillbaka. Under flera år lockade festivalen tiotusentals besökare och i augusti är det dags igen. Festivalen hålls vid KAP-området i Uppsala.

Popaganda, Stockholm 1–2 september
Som ett avslut på sommaren har vi Popaganda. Sedan 2002 har festivalen varit i liv och erbjudit en skön popblandning av svenska och utländska stjärnor. Tove Lo, Phoenix och alt-J är några av årets dragplåster.

Hoppas vi kunnat stilla några frågor kring festivalutbudet i sommar och att du funnit din festivalmatch. Saknar vi något? Kontakta oss på larm@24sverige.se 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för ny bluff: ”Ring inte upp”

Personer runt om i landet har under de senaste dagarna blivit uppringda av telefonnummer från Somalia. Nu varnar polisen för att ringa upp numren.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.18:04, 27 maj, 2017

Polisen varnar för ny bluff: ”Ring inte upp”
Foto: Pixabay

Polisen har under fredagen och lördagen tagit emot samtal gällande att nummer som börjar på +252 har ringt upp personer runt om i Sverige. Numret är Somalias landsnummer och nu varnar polisen för att det kan röra sig om någon form av bedrägeri.

På sin hemsida uppmanar polisen till att inte svara på ett utländsk nummer om du inte väntar samtal. Du bör inte heller ringa upp numret om du har missat ett samtal.

Ingen av de som har tagit kontakt med polisen har svarat på numret och därför vet polisen inte vad det är personen som ringer vill.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Bränt gummi och kromade fälgar på Black race

På lördagen samlades hundratals bil- och fartfantaster vid Franska vägen i Berga.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:06, 27 maj, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Engångsgrill orsakade markbrand

Larmet inkom vid 13.35-tiden. "Någon hade släng en engångsgrill på en avfallshög".

Mia Martelleur

Kl.14:05, 27 maj, 2017

Engångsgrill orsakade markbrand
Foto: Arkiv

Branden ska ha brutit ut vid Campingvägen i Mörbylånga.

– Det var ganska begränsat, det lät lite värre i början men det var en avfallshög som någon slängt en engångsgrill på en avfallshög så det började brinna, säger Rutger Thuresson vid Ölands räddningstjänst.

De fick snabbt kontroll över branden och har nu lämnat platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nytt turistpris till Kalmar

Sveriges sommarstad plockar hem ännu en skalp. "Vi är mycket glada för den fina utmärkelsen".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.13:49, 27 maj, 2017

Nytt turistpris till Kalmar
Foto: Arkiv.

Det är de 14 000 medlemmarna i Husbilsklubben.se som har nominerat och röstat fram Kalmar till Sveriges Husbilsvänligaste kommun 2017.

– Vi är mycket glada för den fina utmärkelsen! De senaste åren har Destination Kalmar och Kalmar kommun jobbat strategiskt för att skapa centrala platser, där husbilar kan stå antingen för ett kortare besök eller för att övernatta. Det finns mer som vi vill göra, så vårt arbete kommer att fortsätta framöver, säger Stefan Larsson på samhällsbyggnadskontoret, i ett pressmeddelande.

– Vi vill att våra husbilsgäster ska känna sig välkomna och få en minnesvärd upplevelse i Kalmar, tillägger Stefan Johnson, turistchef, Destination Kalmar.

Aspekter som har tagits med i beräkningen är allt från ställplatser och service till hur husbilsgäster blir bemötta i kommunen. Finalkommunerna i år var, förutom Kalmar, även Haparanda, Karlskoga, Lidköping och Öckerö. Priset delas ut i Kristinehamn under lördagen.

Andra vinnare genom åren:
2016 Mariestad
2015 Kristinehamn
2014 Ystad

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.