Meridium: ”I vår bransch har man inte råd att ligga efter”

Mats Lindblom och hans kollegor tog en risk då de startade Meridium precis under IT-kraschen men det skulle visa sig att de gjort helt rätt. Med ett stort fokus på personalen, och digitala lösningar, så är de ett företag som idag omsätter miljoner.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:06, 9 februari, 2017

2 bilder
  • Klas Andreasson, Mats Lindblom, Clara Högström och Mikael Konradsson utgör en tiondel av Meridiums personalstyrka i Kalmar. Foto: Hanna Thulin
    Klas Andreasson, Mats Lindblom, Clara Högström och Mikael Konradsson utgör en tiondel av Meridiums personalstyrka i Kalmar. Foto: Hanna Thulin
  • Foto: Hanna Thulin
    Foto: Hanna Thulin

Meridiums historia börjar precis vid millenieskiftet när IT-bubblan sprack. Mats Lindblom och hans sex kolleger startade företaget som då fokuserade på att bygga webbplatser åt den offentliga sektorn med bland annat Kalmar kommun och Landstinget i Kalmar som stabila kunder.

– Det var tungt i början tack vare IT-kraschen och det fanns inte så mycket att göra men efter några år började det att ta fart. Vi satsade rätt, säger Mats Lindblom, företagets VD.

Meridium har sitt huvudkontor på Svensknabben i Kalmar där det jobbar cirka 40 personer med bland annat webbutveckling. De har också ett kontor i Stockholm med 20 anställda. Totalt omsätter Meridium ungefär 60 miljoner kronor.

– Vårt syfte med att finnas är att varje dag hjälpa människor genom att skapa de mest uppskattade digitala tjänsterna. Vi jobbar oftast mot den offentliga sektorn men har även privata kunder. Det handlar främst om att bygga webbplatser och appar. Vi har till exempel precis gjort en app, på uppdrag av en kund, som ska påminna folk om när det är dags att ställa ut soptunnan, berättar Mats.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Tanken är att tekniken och de digitala lösningarna ska vara användarvänliga och enkla att använda. När folk väljer att skänka pengar till en hjälporganisation så ska det inte vara svårt att hitta rätt på webbsidan och veta hur man ska göra.

Just personalen är en hjärtefråga för Mats och Meridium. De har till och med instiftat ett pris på Guldfesten som kallas Årets Guldkollega. Anställda på företag kan nominera en kollega som de tycker förtjänar det där lilla extra. Meridiums låga personalomsättning vittnar om att de verkar göra något rätt.

Vi satsar på vår personal och låter dem bland annat bestämma sina egna löner. Vi vill ha en transparent och öppen miljö där alla känner att de kan påverka och även få gehör för sina idéer. Vi har även ett samarbete med Friskis & Svettis eftersom vi anser att någon som mår bra fysiskt även presterar bra, säger Mats Linde och fortsätter:

– Vi vill gärna lyfta fram vår personal eftersom det är de som är hjältarna. Men personalfrågan är även en av våra största utmaningar – det är svårt att hitta rätt kompetens. Vi är ganska kräsna när vi letar eftersom vi anser att man måste brinna för det vi gör.

Det är alltid svårt att sia om framtiden och som IT-företag kan det ibland vara ännu svårare.

– Vi gör aldrig affärsplaner på fem år, vi tittar snarare på veckor och kvartal. Det går snabbt med utvecklingen i vår bransch så man får inte luta sig tillbaka. Man måste tycka att det är roligt med förändring annars kanske man missar tåget. Långsiktigt kommer vi att satsa på nya lokaler och mer personal men vi har inga mål om att växa pengamässigt, det viktigaste är att vi alla trivs och att kunderna får den kvalitén från oss som de förtjänar.

Hur är det att driva företag i Kalmar?

– Det fungerar bra så länge det finns bra förbindelser. Vi får flyga till många av våra kunder i Stockholm men vi har inga planer på att flytta helt dit eftersom det är en helt annan spelplan där. I Kalmar har vi en stabilitet och styrka som vi värdesätter högt, avslutar Mats.

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel