Kalmar län ett av landets tryggaste områden

På torsdagen presenterades resultaten av polisens trygghetsundersökning för 2016.

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.09:09, 10 februari, 2017

Kalmar län ett av landets tryggaste områden
Foto: Genre/Arkiv

4 800 personer mellan 16 och 85 år, bosatta i Kalmar, Borgholm, Mörbylånga och Mönsterås har tillfrågades i undersökningen i lokalpolisområde Kalmar. 62 procent av dessa valde att svara.

Resultaten visar att befolkningen är trygg, till och med bland de mest trygga i Sverige, uppger Östra Småland. 

Undersökningen graderas på en sjugradig skala där 0 motsvarar obefintliga problem och 6 är alarmerande. Mörbylånga visade sig vara tryggast med ett index på 1,18 medan Mönsterås hamnade på 2,18 och var därmed otryggast av Kalmar läns undersökta kommuner.

Kalmar län har låga siffror jämfört med övriga områden i region Syd som omfattar Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Skåne. Trots låga resultat har de försämrats sedan år 2013.

Även fast Mörbylånga visar låga siffror ger boenden i kommunen polisen dåliga betyg gällande om polisen bryr sig om lokala problem.

– Frågan är mångbottnad. Vad är det man tycker att vi inte bryr oss om? Debatten kring polisen har inte hjälpt till, och polisen har sjunkit. Vi har en ökning av dem som upplever att polisen inte bryr sig om de lokala problemen, det trots att brottsligheten går ner, med undantag av de sexuella ofredandena på nyårshelgen i Kalmar. Vad gäller misshandel utomhus är det de lägsta sedan vi började mäta 2006, säger Olof Bråve, chef för lokalpolisområde Kalmar, till Östra Småland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel