Polisen stoppade rattfyllerist | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Polisen stoppade rattfyllerist

Vid 19-tiden på torsdagskvällen blev en 32-årig man stoppad på Lorensbergsgatan i Kalmar.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:47, 10 februari, 2017

Polispatrullen stoppade mannen för en kontroll och han fick följa med till stationen för provtagning. 32-åringen är misstänkt för drograttfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis

Enligt en ny undersökning förväntas svenskarna nå jämställda löner först år 2050.

Matilda Larsson

Kl.10:12, 19 februari, 2018

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis
Foto: Max Pixel.

Varje månad tjänar kvinnor i Sverige i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. Det skriver organisationen Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är lönegapet mellan kvinnor och män nu i genomsnitt tolv procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17, innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor får betalt för sitt arbete fram till klockan 16:02 och arbetar därmed gratis 58 minuter per dag.

– Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män. Det är dags att regeringen och arbetsmarknadens parter slutar upprätthålla löneskillnaderna och gemensamt tar ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sedan rörelsen bildades för sex år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:02. Med den förändringstakten,1,8 minuter per år, nås jämställda löner om 32 år – år 2050.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många får pengar för att vårda en närstående i Kalmar

En majoritet av dem är kvinnor.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:17, 19 februari, 2018

Så många får pengar för att vårda en närstående i Kalmar
Foto: Pixabay

Drygt 17.000 personer fick närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga förra året enligt en sammanställning gjord av Nyhetsbyrån Siren. En majoritet av dem, 72 procent, var kvinnor. Den ojämna könsfördelningen återses i alla län, enligt statistik från Försäkringskassan. 448 personer i Kalmar län har fått närståendepenning under 2017 varav 73 procent är kvinnor.

– Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor, och det påverkar både ekonomi och hälsa, säger Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Anhörigas riksförbund uppskattar att det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. Närståendepenning kan den få som vårdar en anhörig som är svårt sjuk och håller på att dö.

– Först får man ingen hjälp alls i en sådan livssituation. Många upplever att man inte är sedd som anhörig och att det knappt finns något stöd alls från samhället. Det är inte förrän man slutar att försöka göra en person frisk, när en person är döende, som man plötsligt får information om stöd som anhörig, säger Lina Brustad.

Jämfört med 2016 har antalet mottagare av närståendepenning ökat med 12 procent. I Kalmar län har det ökat med cirka 18 procent.

FaktaFAKTA Närståendepenning

Den som avstår från arbete för att vårda en svårt sjuk kan få närståendepenning. Med svårt sjuk menas att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Ersättningen kan betalas ut i högst 100 dagar för varje person som vårdas.

Källa: Försäkringskassan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Kalmar

Bostadsvinsterna varierar kraftigt i landet. Så här ser det ut i Kalmar.

Mia Martelleur

Kl.06:52, 19 februari, 2018

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Kalmar
Foto: Pixabay

Bostadsvinsterna varierar stort i landet, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Siffrorna visar att invånare kan göra en vinst på allt från 73 000 kronor i Ragunda till hela 1,4 miljoner kronor Danderyd. Den genomsnittliga vinsten i riket ligger på 575 720 kronor.

Statistiken gäller för sålda bostäder år 2016 och visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av fastigheter och bostadsrätter per kommun. I Kalmar låg den genomsnittliga vinsten av bostadsförsäljning på 411 333 kronor år 2016. Störst vinst vid försäljning i Kalmar län var det i Borgholm med ett genomsnitt på 483 368 kronor.

– 2016 präglades till ganska stor del av införandet av amorteringskravet i juni, vilket gav effekter i form av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden inför och en avmattning efter den 1 juni, säger Emma Persson, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Under slutet av 2016 och början av 2017 har det skett en viss inbromsning av bostadspriserna, vilket framförallt har märkts av i Stockholmsområdet. Men Emma Persson förutspår till Nyhetsbyrån Siren att bostadsmarknaden kommer återhämta sig inom en snar framtid.

– Man ska komma ihåg att räntorna förväntas vara låga ett tag till, svensk ekonomi är stark och människor har fortfarande behov av att köpa och sälja bostäder. Det talar för att bostadsmarknaden återhämtar sig en bit in på året. Men de kraftiga prisuppgångarna vi har sett under de senaste åren är nog över, säger Emma Persson.

I grafiken här nedanför kan du se hur bostadsförsäljningen skiljer sig mellan Kalmar län och riket.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inställda flyg till och från Kalmar

Flera flyg är inställda på grund av ett tekniskt fel hos flygbolaget.

Mia Martelleur

Kl.21:23, 18 februari, 2018

Inställda flyg till och från Kalmar
Foto: Arkiv

På grund av tekniska fel hos ett av Flygbolaget BRA:s flygplan har flera resenärer till och från Kalmar fått sin resa inställd. Enligt bolaget håller i skrivande stund tekniker på att undersöka felet, men det är okänt exakt vad det rör sig om.

– Vi har indikation på ett tekniskt fel i ett våra flygplan och därför är kvällens avgång från Bromma till Kalmar och första avgången från Kalmar till Bromma i morgon tyvärr inställda, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på flybolaget BRA.

Då det inte fanns något ledigt flyg hos flygbolaget fick kvällens resenärer som skulle resa från Bromma till Kalmar bli ombokade till Ronneby och sedan ta buss därifrån till Kalmar. Några passagerare fick även plats på SAS flyg från Arlanda till Kalmar.

– Just nu håller mina kollegor på att boka om de som ska resa på första flyget imorgon från Kalmar till Bromma på bästa sätt, säger Emma Sandsjö.

I nuläget verkar det som att endast dessa två avgångar kommer att påverkas av felet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rebeccas initiativ hyllas: ”Reaktionerna var helt galna”

Hon erbjuder kvinnor skjuts hem på helgen. "Bra att det finns någon som folk kan höra av sig till".

Mia Martelleur

Kl.21:05, 18 februari, 2018

Rebeccas initiativ hyllas: ”Reaktionerna var helt galna”
Rebecca Perssons initiativ – att erbjuda tjejer nattlig skjuts hem – hyllas av Kalmarbor på Facebook. Foto: Arkiv/Privat.

Kalmarbon Rebecca Persson har bestämt sig för att erbjuda kvinnor och tjejer i Kalmar gratis skjuts hem under kvällar och nätter. Under flera fredagar och lördagar framöver kommer hon finnas tillgänglig på Facebook om någon skulle känna ett obehag på vägen hem och vilja ha hjälp.

– Idén kom ut ganska spontant egentligen. Jag har inte så mycket att göra på helgerna och tycker om att köra bil. Då tänkte jag, varför inte erbjuda skjuts, säger Rebecca Persson och fortsätter:

– Det är bra att det finns någon som folk kan höra av sig till om de känner ett obehag över att vara ute ensamma.

Rebecca Persson, som är 23 år gammal, har själv känt på hur det kan vara att ta sig hem ensam längs Kalmars gator.

– Jag var lite av en festprisse för några år sedan och tog mig hem själv nästan varje kväll. Det är många gånger som killar har skrikit glåpord på bussen, passat på en eller närmat sig en på ett obehagligt sätt. Det var ofta som en bra kväll kunde sluta obehagligt bara på vägen hem.

Hon berättar också att det för hennes del var svårt att höra av sig om hjälp med att ta sig hem då hon inte ville vara till besvär för vänner och släktingar.

– Men det behöver man absolut inte känna med mig utan behöver man hjälp så är det bara att höra av sig, säger Rebecca Persson.

I fredags natt meddelade Rebecca i ett Facebookinlägg att hon fanns tillgänglig under hela natten om någon tjej skulle behöva skjuts hem efter stängningsdags. Inlägget lade hon ut i en Kalmargrupp. Men hon hade ingen aning om hur det skulle tas emot.

– Reaktionerna var helt galna. Jag trodde inte att de skulle bli så uppmärksammat. Folk skrev att det är ett jättebra initiativ som behövs och att det var en god gärning.

Rebecca Perssons inlägg i Kalmargruppen på Facebook. Foto: Skärmdump, Facebook Hon erbjuder kvinnor gratis skjuts hem på kvällen.

Rebecca Perssons inlägg i Kalmargruppen på Facebook.  FOTO: Skärmdump, Facebook

På söndagskvällen hade 421 personer reagerat på hennes inlägg och många hade lämnat kommentarer. Helgen som gick var det dock ingen i Kalmar som nappade på erbjudandet.

– Det var två killar som hörde av sig men jag har bestämt mig för att rikta in mig på tjejer. Egentligen är det bara bra att ingen tjej har känt det obehaget att ta sig hem, säger hon.

Varför Rebecca valt att vända sig till tjejer är enkelt:

– Tjejer har oftast inte lika mycket att säga till om som killar. Det man ofta läser om i till exempel tidningar är att tjejer har utsatts för tafsande och våldtäkter. Sedan är jag själv tjej och skulle två okända killar sätta sig i bilen så är jag mer utsatt. Som tjej trivs man bättre och känner sig tryggare med andra tjejer, säger hon.

Att ingen kvinna behövde hjälp just denna helg betyder inte att Rebeccas erbjudande försvinner utan hon har bestämt sig för att vara tillgänglig för skjuts flera helger framöver.

– Jag har tänkt att det får bli på fredagar och lördagskvällar nu ett tag framöver. Då kommer jag att vara kontaktbar hela nätterna om någon skulle känna behov av hämtning, säger Rebecca.

Hon nämner också att det inte behöver röra sig om just skjuts hem från krogen.

– Det behöver inte vara att det har hänt något just efter stängning heller utan det kan vara någon förfest som gått överstyr eller något annat som man vill ha hjälp att ta sig hem från.

Bland annat i Stockholm har liknande initiativ kommit upp under hösten där en kvinna kör hem andra kvinnor gratis från krogen. Är det något som du har inspirerats av?
– Det har jag inte hört om men det är jättekul att det är fler som tar initiativ till det här. Har man körkort och bil så är det jättebra om fler kan hjälpa till när det behövs, säger Rebecca.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng