Åsa firar silver som inspiratör: ”Har aldrig hittat en anledning att sluta” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Åsa firar silver som inspiratör: ”Har aldrig hittat en anledning att sluta”

Åsa Tugetam firar 25 år som inspiratör och hon har sett många träningstrender komma och gå under åren. "När jag var yngre tjatade jag om att få bli instruktör."

Hanna Thulin

Kl.09:45, 12 februari, 2017

Åsa firar silver som inspiratör: ”Har aldrig hittat en anledning att sluta”
Åsa Tugestam firar 25 år som inspiratör. Foto: Samuel Slättman

I år firar Åsa Tugetam 25 år som inspiratör, i giftermålsår hade det varit dags att fira silverbröllop. Det är en resa som började redan när hon gick i nian och fick en idrottslärare som höll i roliga och häftiga pass på fritiden.

– Jag ville bli som hon och tjatade på Gympalusten, där hon jobbade, om att jag också skulle få bli instruktör. Jag hade insett att jag aldrig skulle bli proffs på simning eller orientering så jag letade efter något nytt, säger Åsa.

LÄS MER: Supercentral storsatsning av Malkars: ”Det blir ett jättelyft”

Sedan dess har hon jobbat på massa olika ställen som inspiratör i flera olika klasser. Just nu är det Malkars i Kalmar som gäller och där håller hon i cirka fyra pass i veckan. När hon inte tränar jobbar hon som Universitetsadjunkt i IdrottsvetenskapLinnéuniversitetet.

– Jag tror att jag har nytta av mitt lärarjobb som inspiratör. Jag tycker att jag är ganska bra på att läsa av grupper och lätt hittar vad som funkar och vad som inte gör det. Det känns också bra att kunna motivera och förklara att det här och det här tränar vi därför att…, säger Åsa.

På 25 år har hon har sett många olika trender komma och gå.

– Just nu märker jag att det är inne att man ska träna skiten ur sig, det gränsar till elitträning. För bara några år sedan var det inne med yoga och pilates, mycket mer lugna och lågintensiva träningsformer. Det går i cykler hela tiden.

Som inspiratör så ingår det även att testa på massvis med olika klasser. Åsa minns några som aldrig blev någon hit.

– Det var en träningsform som gick ut på att man skulle dansa sexigt runt en vanlig fällstol. Vi kom in med vanliga träningskläder och ledaren bad oss att improvisera under ett moment och då blev det ju jättestelt när vi började titta på varandra. En annan var att Reebook hade en matta som man gled fram på, det blev som att åka långfärdsskridskor i 45 minuter fast på samma ställe, säger hon.

Det är allt fler som väljer att träna på gym och Åsa har några tips till de som ännu inte hittat sin grej.

– Gymmet kan vara en svår miljö att närma sig om man inte är van men det går alltid mycket lättare om man tränar tillsammans med någon. Sen kanske inte gymmet passar bäst för alla, det finns massvis med andra aktiviteter som folk har funnit glädje i. Blir man tillexempel glad av att paddla havskajak så ska man göra det!

Själv har Åsa inga planer på att sluta som inspiratör.

– Det är så kul att träffa folk och jag har aldrig hittat en anledning att sluta. Det gäller att hitta nytändningar hela tiden. Hade jag bara kört spinning i 25 år så hade det nog inte gått men nu har jag kört dansklasser och lita annat där emellan. Variationen har varit jätteviktig.

Hur kommer du att fira dina 25 år?

– Jag funderade på det och jag får nog åka till Stockholm för att testa på en ny klass och se vilka de nya trenderna är!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns Sveriges vackraste tågresa

Så rankas tågresan mellan Kalmar-Alvesta-Göteborg.

Dennis Johansson

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Här finns Sveriges vackraste tågresa
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Foto: Markus Tellerup/Pressbild

SJ har nu tillsammans med deras resenärer utsett landets vackraste tågresa. Tolv bidrag nominerades till titeln i mitten av april och efter en omröstning har nu resan mellan Lidköping och Mariestad krönts som Sveriges vackraste tågresa.

Att utse resan genom naturen runt Vänerns strand var, enligt lokföraren på SJ Götalandståg Sofia Lundborg, ett klokt val.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.


Se listan på Sveriges 12 vackraste tågresor nedan:

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
5. Halmstad-Göteborg
6. Borlänge-Mora
7. Malmö-Helsingborg
8. Laxå-Karlstad
9. Malmö-Köpenhamn
10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

”En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.”

11. Ludvika-Örebro
12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp

Bedrägerierna skedde på flera olika köp- och säljsajter.

Samuel Slättman

Kl.12:53, 22 maj, 2018

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp
Foto: Arkiv.

En 33-årig man åtalades på tisdagen vid Kalmar tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ett fall bidragsbrott.

Mannen har i förhör erkänt att han under 2016 lurade sex olika personer på sammanlagt 16 000 kronor genom att lägga ut mobiltelefoner till försäljning på köp- och säljsajterna Tradera, Blocket och Citiboard. 

Trots att köparna skickade över pengar till 33-åringen struntade han i att leverera mobiltelefonerna.

Mannen nekar dock till anklagelserna om bidragsbrott som rör utbetalningar från CSN. Enligt åtalet ska mannen underlåtit att anmäla ändrade förhållanden till studienämnden och därmed fått 18 273 kronor för mycket i studiemedel, varav 11 522 kronor var bidrag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besviket efter städdagen: ”Kalmar är i stort behov av att städas”

"Vi vill skryta med att Kalmar är Sveriges renaste stad. Det vore fantastiskt om vi kunde marknadsföra vår stad på det viset. Just nu är vi tyvärr långt därifrån".

Dennis Johansson

Kl.08:30, 21 maj, 2018

2 bilder
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist

Under söndagen försökte ett femtiotal frivilliga från Kalmar Orienteringsklubb och McDonalds att göra Kalmar till Sveriges renaste stad. Och efter städinsatsen konstaterar de nu att Kalmar är ”i stort behov av att städas”.

– Idag har vi städat Tallhagsområdet och samlat ihop 20 stora säckar med brännbart avfall (mycket plast), cirka 3 500 fimpar, diverse grovsopor, cirka 500 snuspåsar, en trasig segel, 20 bildäck med mera, säger initiativtagare Tobias Borger ordförande i Kalmar Orienteringsklubb.

LÄS MER: De vill göra Kalmar till ”Sveriges renaste stad”

– Dessutom har vi återvunnit 360 liter plastförpackningar, 241 glasflaskor inklusive hundratals glasskärvor och 431 aluminiumburkar, fortsätter han.

Målet att kunna kalla och marknadsföra Kalmar som Sveriges renaste stad känns, enligt Tobias Borger, långt borta efter gårdagens alla fynd.

– Förhoppningsvis vill flera vara med och stödja projektet så vi till slut når målet. Det behöver inte vara så svårt, om alla som läser detta slänger sina saker i papperskorgar, återvinningsstationer eller sopstationer har vi kommit långt. I bästa fall kan man också tänka sig att ta upp skräp som någon annan har tappat eller slängt, säger Tobias.

Övriga samarbetspartners i städprojektet var: Atrio Arkitekter, Visma Comenius, CalmarStadshotell, Tecomatic, Kallskänken, Vitargo, Infoservice AB Kalmar och Stellan Johansson AB.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En stökig lördagsnatt på Larmtorget

Två tonåringar omhändertogs under lördagskvällen.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 20 maj, 2018

En stökig lördagsnatt på Larmtorget
Foto: Elias Håkansson

Vid 23.30 ska en man född 98 hotat en ordningsvakt på Larmtorget i Kalmar. Mannen omhändertas sedan för att ha varit för berusad och gör sig då skyldig till våldsamt motstånd.

Sedan vid 02.50 är det en kroggäst på Larmtorget som erbjuder narkotika till andra på krogen. Personen blev då utpekad och greps av poliser. Han är nu misstänkt för narkotikainnehav och eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar

Om någon kommit till skada är i nuläget oklart.

Filip Edvardsson

Kl.11:15, 20 maj, 2018

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar
Foto: Arkiv

Strax innan klockan elva inträffade det en trafikolycka i Funkabo vid korsningen Vasallgatan/Jägarevägen.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det handla om en krock där flera fordon var inblandade.

När polis kom till platsen visade det sig vara två bilar inblandade i olyckan. Dock ska det handla om en mindre händelse.

– Det ska ha varit en mindre olycka med lindriga personskador, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisen region syd.

Polis är kvar på platsen för att prata med de inblandade.

En bärgningsbil har beställts för att bärga bort en av bilarna.

 

 

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng