Riksarkivet: ”Byt inte ut ert stadsvapen”

Turerna kring Kalmar kommuns förslag om ett nytt stadsvapen har varit många. Nu yttrar sig statsheraldikern Henrik Klackenberg och säger att ett byte inte är en bra idé.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:34, 14 februari, 2017

Riksarkivet: ”Byt inte ut ert stadsvapen”
Foto: Collage

Redan den 19 januari sa Kalmar kommuns kommunikationschef Henrik Nilsson att Kalmar kunde behöva ett modernare stadsvapen. Senare samma månad presenterades ett förslag på hur det nya stadsvapnet skulle kunna se ut.

Den nya designen rörde upp många känslor bland Kalmars invånare och politiker. Även Svenska Heraldiska Föreningen gav Kalmar kommun rådet om att inte byta ut vapenskölden som faktiskt är Nordens äldsta stadsvapen.

Efter hatstormen lovade kommunalrådet Johan Persson att vapnet inte skulle bytas ut förrän det röstats igenom av alla partier.

LÄS MER: Läsarstorm mot nytt kommunvapen: ”Barnen på förskolan hade lyckats bättre”

Nu har även statsheraldikern Henrik Klackenberg från Riksarkivet uttalat sig i ett brev till kommunen. Han skriver att det visst kan finnas utrymme att ändra på stadsvapnet men att det då bör följa grunderna i det ursprungliga vapnet som är registrerat som:

”Fält av silver ett krenelerat rött borgtorn med port och fönster av guld, uppskjutande från en av en vågskura bildad, blå stam och på båda sidor åtföljt av en sexuddig, röd stjärna.”

Han menar att det nya märket med en blå bakgrund och vita konturer inte passar inom de ramarna. Han kommer dock med ett förslag:

Om kommunen av någon anledning vill skapa ett annat konkurrerande märke för den visuella kommunikationen, så är det bättre att helt och hållet lämna sköldformen och istället skapa ett fristående emblem som inte kan förväxlas med vapenskölden. Men att lämna ett sedan 750 år inarbetat märke och börja kommunicera två konkurrerande märken, är väl knappast något som en kommunikationsstrateg kan rekommendera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU

Larm om brand vid skola

Strax efter klockan 22.10 inkom ett larm till SOS om en brand vid en skola i Kalmar.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.22:13, 28 juni, 2017

Larm om brand vid skola
Foto: Arkiv

Enligt de första larmuppgifterna rör det sig om en madrass som brinner i anslutning till skolan Thoren Framtid på Dahléngatan i Kalmar.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Enkät: Var hittar man Kalmars bästa badställe?

Kalmarborna ger sina tips på de stränder som kan besökas av även den värsta badkrukan.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.21:29, 28 juni, 2017

Enkät: Var hittar man Kalmars bästa badställe?
Foto: Klara Alvunger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ida Helgesson:

– Den långa bryggan vid Kalmarsundsparken är väldigt bra, den är hoppvänlig och allt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lissi, Andeas och Elli

Andreas Ljunggren:

– Jag har inte stenkoll på alla badställen i Kalmar men Kalmarsundsidan är helt okej. I alla fall på den här sidan av bron.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alicia Sundell, Nathalie Karlsson Öberg, Ronja Mårtensson, Alicia Silverbark

Nathalie Karlsson Öberg:

– Jag brukar inte bada i havet.

Ida Mortensen:

– Jag tycker att Långviken är ett bra ställe, det är alltid mycket folk där så man kan träffa såna som man känner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matteus Gregow:

– Långviken är bra, det ligger inte så långt borta och stranden är väldigt mysig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jenny Daunéus:

– Det finns många att välja mellan, men jag får nog ändå säga Kattrumpan. Det ligger väldigt centralt, man får både stadsliv och bad och det är inte alla ställen som har det så.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mor och dotter släpper barnbok tillsammans

Inger och Eva Kvillner släpper den 17 juli sin andra bok: "Responsen har varit eld och lågor över boken".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.20:38, 28 juni, 2017

Mor och dotter släpper barnbok tillsammans
Inger och Eva Kvillner. Foto: Faton Pasho

Mor och dotter, Inger och Eva Kvillner har sedan länge hjälpts åt med olika sysslor. För två år sedan intensifierades samarbetet när duon släppte sin första gemensamma bok.

– Vi har egentligen samarbetat sedan födseln, säger Inger och skrattar.

– Mamma har hjälpt till med att skriva texter till mina illustrerade bilder under en lång tid men det intensifierades när vi bestämde oss för att släppa vår första bok – Lille lustig och skogens vänner, säger dotter Eva.

Vid den inglasade altanen, uppdukat med diverse bullar och kakor sitter mor och dotter Kvillner alldeles intill varandra och ler.

Dotter Eva Kvillner, ägare till det familjedrivna bolaget i Kalmar, Flano Design har sedan några år tillbaka arbetat med pedagogiska produkter för lekfullt lärande.

Själva idén uppkom efter att ha arbetat som pedagog i en förskola, där det saknades färdigtryckta flanellografsagor. Då beslutade hon sig för att satsa på den branschen.

– Jag jobbade för några år sedan på en förskola i Nybro och kände att det saknades färdigtryckta flanosagor – där och då beslutade jag mig för att starta mitt egna företag, säger Eva.

Under de första åren fick källaren i föräldrarnas mysiga enplansvilla i Madesjö agera som förråd för Eva och företaget. Sedan dess har hon hunnit med att flytta sitt lager till Kalmar och släppt sin första bok med sin mamma Inger.

– Vi har roligt när vi jobbar ihop och samarbetet fungerar bra mellan mig och mamma, säger Eva innan Inger flikar in.

– Det är dock Eva som bestämmer. Hon är väldigt noggrann, så när hon säger att allt är klart så är det klart, säger mamma Inger.

Den första boken som duon släppte, Lille lustig och skogens vänner är en barnbok med ett speciellt budskap.

– Den första boken har ett speciellt budskap. Den handlar om en liten figur som är rädd att gå ut på grund av den känner sig annorlunda. Där ville vi poängtera för läsaren att alla kan vara olika, säger Inger.

När det är dags för den andra boken har mor och dotter valt en annan inriktning än vid det första boksläppet.

– Vår nya bok, Tre små grisar på semester, har vi haft på gång under en längre tid. Den har funnits i bakhuvudet och är en tokrolig bok. Tanken med boken är att man ska skratta när man läser den, säger Inger samtidigt som Eva fyller i.

– Boken är spännande och rolig på samma gång. Vi har fått bra respons av barn som har läst den. Ett barn var eld och lågor över boken efter att ha läst den.

Den 17 juli är det dags för duon att släppa sin nya barnbok.

Hur firar man sitt andra boksläpp? 

– Vi kommer fira det med spa faktiskt. Det känns skönt att vi äntligen är klarar med boken, säger mamma Inger.

Den andra boken släpps snart – kommer det några fler böcker från mor och dotter Kvillner? 

– Vi har möjligtvis en ny bok på gång, avslutar Eva.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarföretag drabbat av bedrägeri: ”Mailet kom från min chef”

Inom loppet av tre dagar har Kalmarföretaget utsatts för två olika bedrägerier via mail. Nu vill de varna andra företag från att råka illa ut. "Det känns fruktansvärt."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:58, 28 juni, 2017

Kalmarföretag drabbat av bedrägeri: ”Mailet kom från min chef”
Den faktiska "fakturan" som skickades till Kalmarföretaget under måndagen. Foto: Privat/Pixabay

I måndags fick Kalmarföretaget, som inte vill nämnas vid namn, ett mail med en faktura från ”Office Intel”. Innehållet i mailet fick den ekonomiansvarige på företaget fatta misstankar.

– Det såg ut precis som en riktigt faktura men det var inget jag kände igen att vi borde betala. Jag skickade fakturan till Förenade Bolag som kollade igenom all text och kunde konstatera att det rörde sig om ett erbjudande, inte en faktura, säger Anna* som är ekonomiansvarig på företaget.

Får man ett erbjudande som liknar en faktura behöver man inte bemöta den på något sätt. Hade det däremot rört sig om en ”riktig” bluffaktura måste man svara på den och säga att man inte har mottagit någon vara eller tjänst för att den inte ska hamna hos inkasso och man kan krävas på pengar.

Förenade Bolag har en varningslista där de samlar alla företag som skickar ut bluffakturor och kalmarföretagets faktura lades snabbt upp på sidan efter att Anna kontaktat dem.

– De som skickar ut fakturorna vet att folk är stressade med att hinna med saker innan semestern och att det kanske sitter vikarier och sommarjobbare på kontoren som inte är lika erfarna.

Det hade kunnat sluta lyckligt där men under onsdagen dök det upp ytterligare ett speciellt mail i Annas inkorg.

– Jag fick ett mail från företagets VD om att jag skulle föra över 19.500 euro till ett brittisk bankkonto så snart som möjligt. Jag tyckte väl att det var en konstig begäran men skickade tillbaka att jag skulle behöva bankuppgifterna för att kunna göra något. Jag fick dem ganska direkt, säger hon.

Anna fortsatte med att be om en faktura som hon kunde använda som underlag för överföringen och fick svaret om att ”den får du sen”.

– Hon kändes väldigt kort i tonen så jag tänkte att värst vad hon var på dåligt humör. Jag har ändå varit med om en liknande situation förut där jag skulle föra över pengar utan en faktura så jag kunde inte avvisa situationen helt. Jag frågade istället om hon ville att jag skulle föra över 19 euro eller 19 000 euro. Den där punkten i första mailet förvirrade mig för så skriver man ju normalt inte.

”Chefen” svarade snabbt att det rörde sig om 19 000 euro. Då visste Anna att något var helt fel.

– 19 000 euro är för mycket pengar för oss att bara föra över så där så jag ringde henne. Hon sa att hon inte hade mailat mig om någon överföring. På så sätt var det tur att de inte bad om någon mindre summa pengar, riktigt så pålästa var de inte om oss.

Anna ringde upp företagets IT-support eftersom hon var rädd att de blivit hackade men IT-killen sa att så inte var fallet.

– De har helt enkelt gått in på vår hemsida och sett vilka vi är, VD och ekonomiansvarig, och skapat en tillfällig adress som är nästan identisk med den riktiga. Så här i efterhand kan jag se tecken som tyder på att det inte var min chef som skrev i sättet som hon formulerade sig och att hennes signatur saknades. Men det är inte det första man tänker på när man får ett mail med sin chef som avsändare.

Mailet var skrivet på felfri svenska, till skillnad från många andra bluffmail som är direktöversatta från ett annat språk, och IT-supporten kunde se att det kom från en svensk avsändare. Kalmarföretaget har redan ändrat sina rutiner. Nu kommer alla framtida affärer av liknande karaktär att skötas över telefon.

– Denna gången kostade det oss bara tid men jag vill verkligen inte att någon annan företagare ska drabbas så vi går ut med den här varningen. Jag vill inte att någon annan i min situation ska råka ut för detta och stå som ansvarig. Jag mår dåligt som det är just nu, jag kan bara tänka mig hur det hade varit om man gått på det. Det känns fruktansvärt att det kan vara så lätt att luras, avslutar Anna.

Förenade Bolags hemsida finns en varningslista på dokumenterade bluffakturor om man är osäker på ett konstigt mail.

*Anna heter egentligen något annat. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Duran & Mollan körde jubileumsshow vid Kalmar slott

Stora som små färdades till Kalmar slott under onsdagen för att se premiären av Duran och Mollans jubileumsshow. Det bjöds på allsång, popcorn och sol.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:21, 28 juni, 2017

BILDEXTRA: Duran & Mollan körde jubileumsshow vid Kalmar slott
Foto: Viktor Jerner

24Kalmar var på plats på Kalmar slotts borggård när Duran och Mollan under onsdagen höll sitt första jubileumsframträdande för sommaren.

Stora som små anslöt sig i det fina vädret för att vara med och fira att nöjesgruppens folkkära allsångsshower fyller tio år.

I bildspelet nedan kan ni se drygt 30 bilder från tillställningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng