Riksarkivet: ”Byt inte ut ert stadsvapen”

Turerna kring Kalmar kommuns förslag om ett nytt stadsvapen har varit många. Nu yttrar sig statsheraldikern Henrik Klackenberg och säger att ett byte inte är en bra idé.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:34, 14 februari, 2017

Riksarkivet: ”Byt inte ut ert stadsvapen”
Foto: Collage

Redan den 19 januari sa Kalmar kommuns kommunikationschef Henrik Nilsson att Kalmar kunde behöva ett modernare stadsvapen. Senare samma månad presenterades ett förslag på hur det nya stadsvapnet skulle kunna se ut.

Den nya designen rörde upp många känslor bland Kalmars invånare och politiker. Även Svenska Heraldiska Föreningen gav Kalmar kommun rådet om att inte byta ut vapenskölden som faktiskt är Nordens äldsta stadsvapen.

Efter hatstormen lovade kommunalrådet Johan Persson att vapnet inte skulle bytas ut förrän det röstats igenom av alla partier.

LÄS MER: Läsarstorm mot nytt kommunvapen: ”Barnen på förskolan hade lyckats bättre”

Nu har även statsheraldikern Henrik Klackenberg från Riksarkivet uttalat sig i ett brev till kommunen. Han skriver att det visst kan finnas utrymme att ändra på stadsvapnet men att det då bör följa grunderna i det ursprungliga vapnet som är registrerat som:

”Fält av silver ett krenelerat rött borgtorn med port och fönster av guld, uppskjutande från en av en vågskura bildad, blå stam och på båda sidor åtföljt av en sexuddig, röd stjärna.”

Han menar att det nya märket med en blå bakgrund och vita konturer inte passar inom de ramarna. Han kommer dock med ett förslag:

Om kommunen av någon anledning vill skapa ett annat konkurrerande märke för den visuella kommunikationen, så är det bättre att helt och hållet lämna sköldformen och istället skapa ett fristående emblem som inte kan förväxlas med vapenskölden. Men att lämna ett sedan 750 år inarbetat märke och börja kommunicera två konkurrerande märken, är väl knappast något som en kommunikationsstrateg kan rekommendera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel