Riksarkivet: ”Byt inte ut ert stadsvapen”

Turerna kring Kalmar kommuns förslag om ett nytt stadsvapen har varit många. Nu yttrar sig statsheraldikern Henrik Klackenberg och säger att ett byte inte är en bra idé.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:34, 14 februari, 2017

Riksarkivet: ”Byt inte ut ert stadsvapen”
Foto: Collage

Redan den 19 januari sa Kalmar kommuns kommunikationschef Henrik Nilsson att Kalmar kunde behöva ett modernare stadsvapen. Senare samma månad presenterades ett förslag på hur det nya stadsvapnet skulle kunna se ut.

Den nya designen rörde upp många känslor bland Kalmars invånare och politiker. Även Svenska Heraldiska Föreningen gav Kalmar kommun rådet om att inte byta ut vapenskölden som faktiskt är Nordens äldsta stadsvapen.

LÄS MER: Läsarstorm mot nytt kommunvapen: ”Barnen på förskolan hade lyckats bättre”

Efter hatstormen lovade kommunalrådet Johan Persson att vapnet inte skulle bytas ut förrän det röstats igenom av alla partier.

LÄS MER: Läsarstorm mot nytt kommunvapen: ”Barnen på förskolan hade lyckats bättre”

Nu har även statsheraldikern Henrik Klackenberg från Riksarkivet uttalat sig i ett brev till kommunen. Han skriver att det visst kan finnas utrymme att ändra på stadsvapnet men att det då bör följa grunderna i det ursprungliga vapnet som är registrerat som:

”Fält av silver ett krenelerat rött borgtorn med port och fönster av guld, uppskjutande från en av en vågskura bildad, blå stam och på båda sidor åtföljt av en sexuddig, röd stjärna.”

Han menar att det nya märket med en blå bakgrund och vita konturer inte passar inom de ramarna. Han kommer dock med ett förslag:

Om kommunen av någon anledning vill skapa ett annat konkurrerande märke för den visuella kommunikationen, så är det bättre att helt och hållet lämna sköldformen och istället skapa ett fristående emblem som inte kan förväxlas med vapenskölden. Men att lämna ett sedan 750 år inarbetat märke och börja kommunicera två konkurrerande märken, är väl knappast något som en kommunikationsstrateg kan rekommendera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hanna känner saker starkare än andra

I sin blogg skriver Hanna Sjögren hur det är att vara en högkänslig person.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:30, 21 januari, 2018

Hanna känner saker starkare än andra
Foto: Hanna Thulin

Under hela livet har Hanna Sjögren varit en väldigt försiktig person och hon har alltid haft väldigt nära till olika känslor – kanske lite för nära i många fall.

– Förra året fick jag en bok som handlade om högkänsliga personer och allt jag läste där stämde. Jag läste i princip om mig själv! Då förstod jag att det var det jag hade gått med i hela livet, säger Hanna.

Att vara en högkänslig person (HSP) innebär att man bland annat tar in 60 gånger fler intryck än andra genom syn och hörsel. Man tar även in olika känslor på en djupare nivå. Om Hanna går förbi någon på stan som är ledsen tar hon på sig den personens sorg. När hon tittar på film kan hon gråta och skratta om vartannat 100 gånger om samtidigt som andra sitter helt oberörda.

– Det var skönt att få ett namn på det. Jag har alltid känt på mig att någonting är annorlunda med mig och nu vet jag vad det är. Det är en lättnad.

Det är inte många som känner till HSP, vilket är en av anledningarna till att Hanna har bestämt sig för att vara öppen om sina erfarenheter och skriva ner dem i en blogg.

– Det är lätt att känna sig ensam i det och vi är en minoritet men jag känner flera i min omgivning som är HSP-personer. Genom att skriva om det så kan de känna igen sig och förstå att de inte är ensamma.

Hur påverkar det din vardag att vara högkänslig?
– Jag vet aldrig hur en dag kommer att bli beroende på vilka jag möter. Det är en känslomässig berg-och-dalbana varje dag och det kan man bli väldigt trött av. Äter och sover man inte rätt kan man även få svårt att koncentrera sig, därför sitter jag till exempel så ofta jag kan längst fram i skolan, säger Hanna.

Hanna berättar också att en av fördomarna som folk har gentemot människor som är högkänsliga är att de inte klarar av lika mycket, att de är känsliga och svaga. Trots HSP-personer lätt blir överstimulerade och trötta så stämmer det inte att de är svaga.

– Jag vill istället se det som en begåvning att vi tar in saker på en djupare nivå. Att vara känslig behöver inte vara något dåligt. När vi är kära visar vi jättemycket kärlek, när vi är glada sprider vi jättemycket glädje. Om någon är ledsen ser vi det och kan ta hand om hen, det tycker jag är en stark och bra egenskap.

Just nu går Hanna i gymnasiet och drömmer om att en dag bli psykolog. Det kan tyckas vara ett speciellt yrkesval med tanke på hennes högkänslighet.

– Det blir en emotionell smitta och visst plockar jag på mig andras problem lätt, om någon mår dåligt mår jag också dåligt. Men jag tänker att det är en bra egenskap att kunna läsa av andra och sätta mig in i deras situation. Jag måste bara lära mig att skärma av och ta egen tid så att det inte blir för jobbigt.

Hanna skriver även om depression och ångest på sin blogg.

– Som HSP-person är det lätt att falla in i ångestsymptom om man inte kan sovra alla intryck och man blir överväldigad. Det är ju tabu och många vill inte prata om det. Men mår man dåligt så mår man dåligt och jag vill vara en röst för de som inte vågar prata om det.

Reaktionerna till Hannas blogginlägg har bara varit positiva. Det är många som säger till henne att hon tar orden ur deras mun och tycker att det är bra att hon skriver om det hon gör.

– Senast förra veckan kontaktade en tjej mig och sa att hon hade startat ett Instagramkonto där hon berättar om sin resa. Hon sa att jag var hennes inspiration. Då blev jag lite tårögd, erkänner Hanna.

– Att få skriva och berätta om det är olika steg i min resa samtidigt som det kan hjälpa andra att se att man inte behöver definieras av HSP eller andra syndrom. Du är dig själv och inte din ångest, det är väldigt viktigt att komma ihåg. När det kommer till HSP är det ett personlighetsdrag, det är bara så jag funkar och det är inte något fel på mig, avslutar Hanna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lindås IBK - FBC Kalmarsund

FBC besegrade det oslagbara laget

Elfte gången gillt blev det för FBC Kalmarsund när man äntligen lyckades slå Lindås IBK. Efter 10 raka förluster mot hemmalaget var det under söndagen dags att gå segrande ur striden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:09, 21 januari, 2018

FBC besegrade det oslagbara laget
Foto: Arkiv

FBC Kalmarsund startade bäst av de två lagen och gick upp i en 0-2 ledning innan Lindås lyckades kvittera femton minuter in i matchen. I andra period var det Lindås som hade det målmässiga övertaget och inför vilan stod det 5-4 till hemmalaget.

– Vi startar väldigt bra och har hög intensitet. Vi brukar gå ner oss i andra perioden och det händer även idag. De får några mentala mål som går mot oss, säger tvåmålsskytten Marcus Johansson.

I tredje period var det dock bara FBC som gällde. Tre mål senare blåste domaren av matchen och gästerna kunde glädja sig åt en vinst med 5-7.

– Vi är starka i sista och är bättre tränade så vi kan dra ifrån. Vi har också en go känsla i laget efter att ha vunnit fyra raka. Vi vet ocksp att vi kan gå in och vända matcher. Jag var egentligen aldrig orolig. Vi är ett otroligt bra gäng som krigar ner dem.

Marcus Johansson var själv i hög grad delaktig till vinsten med sina två mål och en assist.

– Jag har varit lite krasslig i veckan så jag var väldigt trött idag men kände att jag försökte så gott jag kunde. Sen fick jag även fina passningar av Kim Nilsson och Simon Nilsson.

FBC Kalmarsund har inte vunnit över Lindås sedan 2012 vilket innebär tio raka förluster.

Det var elfte gången gillt idag då?
– Ja, det var en skön seger. Vi har alltid spelat tuffa matcher mot Lindås. Det är även en skön seger om man ser till moralen och tabellen, det var ju en sexpoängsmatch redan när det tekades. Det är alltid skönt att ha de poängen med sig.

FBC har, i och med segern, klättrat upp till en andra plats i tabellen. Nästa chans till poäng blir den 27 januari hemma i Färjehallen mot Malmö FBC.

FaktaLindås IBK -  FBC Kalmarsund 5-7 (2-3, 3-1, 0-3)

Mål FBC: Kim Nilsson 2, Marcus Johansson 2, Tim Nyander, Johan Wittberg & Adam Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man anmäler fjortonåring för hemfridsbrott

Två unga pojkar ska ha tagit sig in i en av mannens byggnader.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:00, 21 januari, 2018

Man anmäler fjortonåring för hemfridsbrott
Foto: Casper Johansson/Arkiv

Händelsen inträffade under natten till söndagen i Köpingsvik. En man, född på 70-talet, ska ha upptäckt två unga pojkar som är inne i en av hans byggnader. Pojkarna ska vara i fjorton- till femtonårsåldern.

– Mannen konfronterar pojkarna och det ska ha uppstått bråk av något slag, säger Matilda Johansson vid polisen i Kalmar.

Mannen har gjort en polisanmälan om hemfridsbrott och olaga hot. Den ena pojken har i sin tur anmält mannen för misshandel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler oroliga för kriminalitet – många vågar inte gå ut

Fler och fler människor oroar sig för att bli utsatta för olika typer av brott.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.16:04, 21 januari, 2018

Allt fler oroliga för kriminalitet – många vågar inte gå ut
Foto: Arkiv/Casper Johansson

Fler och fler människor oroar sig för brottsligheten i samhället. Det visar en sammanställning från Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat i veckan.

Nästan en tredjedel av befolkningen, 29 procent, oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten – en ökning med fyra procentenheter sedan 2016. Andelen är därmed på samma nivå som när den årliga undersökningen upprättades 2006. I siffrorna framgår det också att kvinnor oroar sig betydligt mer än män. Störst är oron för bostadsinbrott och för överfall eller misshandel.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå i ett pressmeddelande.

Den största könsskillnaden finns i oron för misshandel och överfall. Där svarade 23 procent av kvinnorna att de är oroliga att utsättas för misshandel eller överfall. Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällarna så svarade 30 procent av kvinnorna att de känner otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet. Många medger också att de är så pass otrygga att de inte går ut på kvällen överhuvudtaget.

Bland männen är resultatet nio procent i båda fallen.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

FaktaOm Nationella trygghetsundersökningen (NTU)

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens otrygghet och oro för brott, utsatthet för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen.

Om Brottsförebyggande rådet (Brå)

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler hundra utan ström under söndagen

(Uppdaterad 18.10) Framåt kvällen hade så gott som alla fått tillbaka strömmen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.13:54, 21 januari, 2018

Fler hundra utan ström under söndagen
Foto: Arkiv

Över 300 hushåll är under söndagen utan ström på Öland. Under natten drabbades flera hundra av elavbrott i områdena runt Algutsrum och Gårdby.

Enligt P4Kalmar har reparationsarbetet pågått under natten men man fick avbryta på grund av säkerhetsskäl då det var mörkt och många stora snötyngda grenar bröts av och föll mot marken. När det ljusnade under morgonen återupptogs arbetet.

Under söndagen har många hushåll fått tillbaka elen men minst lika många har fått vänta. Den senaste prognosen från Eon är satt till klockan 16.00.

Vid klockan 15.10 på söndagen saknade drygt 90 hushåll fortfarande el.

Vid klockan 18.00 hade så gott som alla hushåll fått tillbaka strömmen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng