Lisas bild gör succé på sociala medier

IFK Kalmar-stjärnan har gjort succé med bilden där hon driver med den typiska svensken. Ser du det roliga?

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.15:56, 16 februari, 2017

Lisas bild gör succé på sociala medier
Lisa Malmström fick en uppenbarelse. "Det är ju det här som är den typiska svensken". Foto: Privat

Lisa Malmström var ute och gick i Kalmar tillsammans med sin sambo, Tommy Berg, när hon fick se det roliga vid Kalmarsundsparken.

– Jag såg situationen och bara ”vänta lite här nu – jag tror jag dör!”. Jag sa till Tommy att jag bara var tvungen att fota, det är ju det här som är den typiska svensken, säger Lisa Malmström.

På Gustav Vasa-bänken som är Sveriges längsta bänk på 222 meter satt det runt tio personer med ett nästan exakt likadant avstånd bredvid varandra.

– Ingen pratar med varandra men alla vill vara ute. Man är svensk och vill ha sitt space och känner sig obekväm om man inte får det. Jag tycker att det är så konstigt. Jag var i USA förra året och där är det konstigt om man inte hoppar och hejar under en fotbollsmatch. Här hemma i Sverige blir man uttittad om man gör det.

Hur kommer det sig att det är så tror du? 
Så är samhället, man lär sig från tidig ålder att man inte ska hälsa på främlingar och så vidare. Men jag är uppväxt med att om du ler och säger hej till någon kan det göra deras dag. Jag kanske är lite osvensk men ibland undrar man vafan det är med oss. Det skadar inte att sprida lite glädje.

 

Bilden på den ”typiska svensken” publicerade hon på ”Kalmar-gruppen”Facebook. Ett inlägg som fått över 400 reaktioner och massor med kommentarer. Nu har dessutom riksmedia kontaktat Malmström.

– Att Aftonbladet skulle höra av sig var väl lite mer än väntat. Men jag gillar att sprida glädje samtidigt som det här har ett budskap. Jag tror vi måste vakna upp och börja vara lite sociala, då tror jag på sikt att vi blir gladare människor.   

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:27, 22 januari, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Fredrik Mårtensson

24Kalmars fotograf Fredrik Mårtensson var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte

Kammar hem utmärkelsen som Årets Nöt bland 10 000 andra gårdar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:44, 22 januari, 2018

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte
Foto: Pixabay

I Lindersmåla, utanför Rockneby, driver Morgan Karlsson och Therese Nilsson sin gård med nötköttproduktion.

Nu prisas duon för sitt gedigna arbete av Scans inköpsavdelning, HKScan Agri, när de får ta emot utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt 2017.

Priset är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnaren utses bland HKScan Agris 10 000 leverantörer.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScan Agris leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör hos HKScan Sweden.

På gården i Lindersmåla föds det årligen upp 200 nötdjur till slakt och då främst ungtjurar av mjölkras. Therese Nilsson och Morgan Karlsson har 175 hektar som de odlar på och utöver det betar djuren på 30 hektar. Grödorna består av vall, majs, korn, havre, rågvete och raps. Företaget har en halvtidsanställd men annars sköts all verksamhet av familjen.

Motiveringen till priset:
”Therese och Morgan är ungnötsproducenter som är drivna, noggranna och gärna antar nya utmaningar. De är lyhörda för marknaden oavsett om det innebär att betäcka kvigor för att ta en kalv innan slakt som ungko eller att testa att producera mellankalv, ständigt med noggrann utvärdering efteråt. Produktionen är väl fungerande, det finns framförhållning i slaktplaneringen och toppkvalitet på de djur som levereras. De har en god förmåga till samarbete både med HKScan och med andra producenter i närområdet.”

FaktaKriterierna för priset Årets Leverantör Nöt 2017:

- Har bra djuröga och jobbar aktivt för främja djurens naturliga beteende så att de mår bra.

- Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.

- Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.

- Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åsa firar tio år som brandman i Kalmar: ”Man känner sig meningsfull”

Åsa Byström är den enda kvinnliga, heltidsanställda brandmannen hos brandkåren i Kalmar och förra veckan fick hon ta emot kommunens jämställdhetspris för sitt arbete med att skapa en bättre arbetsplats.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:49, 22 januari, 2018

Åsa firar tio år som brandman i Kalmar: ”Man känner sig meningsfull”

Åsa Byström har jobbat som brandman i Kalmar sedan år 2008, vilket innebär att hon firar 10-årsjubileum i år. Allt började med en prova-på-dag, anordnad av räddningstjänsten i Västervik, som riktade sig speciellt till tjejer. Där fick man prova på olika moment inom yrket och efter det var Åsa fast.

– Jag kände ganska tidigt att jag inte var en kontorsperson så detta var ett bra alternativ. Det bästa med yrket är att man aldrig riktigt vet vad som väntar. Man sitter aldrig still utan får röra på sig. Man får också hjälpa folk och vara en kugge i samhället, man känner sig meningsfull, säger Åsa.

Att vara brandman innebär även att man ställs inför jobbiga situationer. Åsa berättar att det kan vara särskilt jobbigt om det är en olycka där barn eller någon man känner är inblandad.

– Det är tufft men det känns skönt att kunna bidra genom att göra det som man är bra på och tränad för. Som tur är händer inte det så ofta.

Hur lär man sig hantera de jobbiga situationerna?
– När man går in i yrket vet man oftast inte hur man kommer att reagera. Kanske har man en känsla över hur man hanterar stressade situationer men annars vet man inte förrän man ställs inför det. Vi pratar mycket i gruppen efteråt om det varit något jobbigt larm vilket hjälper.

Du har aldrig funderat på att byta yrkesbana?
– Jag har gjort många olika saker innan jag började som brandman. Arbetstiderna tillåter också ibland att man gör andra saker på sin fria tid. Just nu känner jag inte det behovet men som alltid när det är motigt så börjar man fundera på om det här är det bästa jag kan göra. Men det är ett bra jobb där man utvecklas hela tiden.

Åsa är den enda heltidsanställda, kvinnliga brandmannen hos Kalmars Räddningstjänst. Förra veckan fick hon ta emot Kalmar kommuns jämställdhetspris för det arbete hon har lagt ner för att utveckla sin arbetsplats.

– Det var oväntat, jag vet ju hur många som jobbar med de här grejerna runt om i kommunen. Jag har försökt på de sätten som jag kan att förbättra min arbetsmiljö och få bättre förutsättningar för tjejer som ska komma in här sen. Det känns overkligt och samtidigt helt fantastiskt att få den bekräftelsen på saker som jag har kämpat för, säger hon.

Kan du nämna några saker som du har kämpat för?
– När jag började här var det kanske mest fokus på att jag skulle få kläder i rätt storlek, verktyg och ett omklädningsrum. Sen har jag försökt driva på de här prova-på-dagarna som gjorde att jag själv kom in i yrket. Jag vet att det är ett bra sätt.

Hon har även jobbat för att det ska finnas handlingsplaner om en medarbetare blir gravid. Det räcker inte bara att ta tag i situationen när den uppstår utan för framtida kvinnliga brandmän kan det vara skönt att veta att man inte kommer sitta helt sysslolös under graviditeten.

– Jag försökte samla ihop de brandmännen vi har här i närområdet, både hel- och deltidsanställda, för att stärka oss själva. Vi är ett jättebra gäng som kan hjälpa till att lyfta varandras frågor, jag kan ringa deras chefer och de kan ringa min för att ta upp problem. Vi vill ju ha kvar de tjejerna som vi väl har fått in. Det är ett stort problem att många slutar för att man inte har jobbat med de här grejerna innan.

Hur upplever du att dina förslag har bemötts av den övriga organisationen?
– Det har inte varit så lätt alla gånger att visa på nyttan med det. Nu har vi varit på en del konferenser som handlat om de här ämnena så det har blivit lättare. Men det är nog inte alla som ser nyttan med det fortfarande. Vi har precis haft stora organisationsändringar och vi har fått en ny byggnad, bara det att man startar på nytt gör att det blir lite lättare. Det känns hoppfullt, säger hon.

asabystrom1
På den nya brandstationen i Oxhagen har man satsat på ett stort omklädningsrum för kvinnorna trots att man i nuläget inte är så många. Det är en investering för framtiden. Foto: Hanna Thulin

Det finns de som har fördomar och till exempel undrar om Åsa verkligen klarar av att köra den där stora brandbilen.

– Men de är få. Oftast om det är något som skulle vara tungt vid ett larm så tar vi i allihopa. Det är ofta man får hjälpas åt, vi är sällan ensamma. Man ska komma ihåg att vi nästan bara har det tungt vid larm, de som till exempel jobbar inom hemtjänsten gör tunga lyft jämnt men dem är det inga som höjer till skyarna.

Som det ser ut nu så är det färre och färre som söker sig till yrket, mycket beror på att utbildningen har dragit ner på platserna. Då blir det extra viktigt för en station som Kalmar att locka till sig guldkornen.

– Det har blivit den sökandes marknad och vi kanske borde vidga vyerna för att locka alla sorters människor hit. Man kan se ett värde i att ha en jämställd arbetsplats och om det är två likvärdiga kandidater som klarat alla tester, varav den ena är en tjej, så kan det finnas en fördel med att välja henne. Jag hoppas att fler tjejer ska känna att det finns en möjlighet att få jobb här.

För att locka fler tjejer till yrket är det viktigt att kunna erbjuda en bra arbetsplats men det krävs också att man pratar om det och till viss del avdramatiserar yrket. Även männen lär må bra av att inte jämföras med den typiska bilden som många har av stor och stark superman.

– Det är nog skönt för männen att få ses som människor och att folk blir nyfikna på dem som personer så att det inte bara ska läggas en massa värderingar på dem utifrån den bilden man har av en brandman.

– Många killar har haft drömmen om att bli brandman sedan de var små men det är nog inte lika många unga flickor som får frågan om de vill bli brandmän när de blir stora. Vi borde fråga mer eftersom det är där de skapar sina drömmar och ambitioner. Efter att vi har varit i skolklasser och pratat så brukar vi få teckningar från både pockar och flickor där det står att de vill bli brandmän, det är bland det finaste man kan få. Sånt ger energi, avslutar Åsa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brott och olyckor – detta inträffade under helgen

Två polisjakter, ett stort bråk och en bil i diket var några av de brott och olyckor som inträffade under helgen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.22:11, 21 januari, 2018

Brott och olyckor – detta inträffade under helgen
Foto: Arkiv

Man anmäler fjortonåring för hemfridsbrott – Två unga pojkar ska ha tagit sig in i en av mannens byggnader.

Singelolycka på Öland – Två män fick föras till sjukhuset.

Bil voltade ner i diket – Räddningstjänsten fick rycka ut.

Flydde från polis – kraschade – En patrull inledde en kort jakt på ett par moppekillar under natten som fick ett abrupt slut.

EXTRA: Stort bråk i centrala Kalmar – Polisen larmades till centrum under natten på grund av ett stort bråk.

Flyende bilist jagades av flera polispatruller – Mannen övergav sitt fordon i närheten av Ölandsbron.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hanna känner saker starkare än andra

I sin blogg skriver Hanna Sjögren hur det är att vara en högkänslig person.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:30, 21 januari, 2018

Hanna känner saker starkare än andra
Foto: Hanna Thulin

Under hela livet har Hanna Sjögren varit en väldigt försiktig person och hon har alltid haft väldigt nära till olika känslor – kanske lite för nära i många fall.

– Förra året fick jag en bok som handlade om högkänsliga personer och allt jag läste där stämde. Jag läste i princip om mig själv! Då förstod jag att det var det jag hade gått med i hela livet, säger Hanna.

Att vara en högkänslig person (HSP) innebär att man bland annat tar in 60 gånger fler intryck än andra genom syn och hörsel. Man tar även in olika känslor på en djupare nivå. Om Hanna går förbi någon på stan som är ledsen tar hon på sig den personens sorg. När hon tittar på film kan hon gråta och skratta om vartannat 100 gånger om samtidigt som andra sitter helt oberörda.

– Det var skönt att få ett namn på det. Jag har alltid känt på mig att någonting är annorlunda med mig och nu vet jag vad det är. Det är en lättnad.

Det är inte många som känner till HSP, vilket är en av anledningarna till att Hanna har bestämt sig för att vara öppen om sina erfarenheter och skriva ner dem i en blogg.

– Det är lätt att känna sig ensam i det och vi är en minoritet men jag känner flera i min omgivning som är HSP-personer. Genom att skriva om det så kan de känna igen sig och förstå att de inte är ensamma.

Hur påverkar det din vardag att vara högkänslig?
– Jag vet aldrig hur en dag kommer att bli beroende på vilka jag möter. Det är en känslomässig berg-och-dalbana varje dag och det kan man bli väldigt trött av. Äter och sover man inte rätt kan man även få svårt att koncentrera sig, därför sitter jag till exempel så ofta jag kan längst fram i skolan, säger Hanna.

Hanna berättar också att en av fördomarna som folk har gentemot människor som är högkänsliga är att de inte klarar av lika mycket, att de är känsliga och svaga. Trots HSP-personer lätt blir överstimulerade och trötta så stämmer det inte att de är svaga.

– Jag vill istället se det som en begåvning att vi tar in saker på en djupare nivå. Att vara känslig behöver inte vara något dåligt. När vi är kära visar vi jättemycket kärlek, när vi är glada sprider vi jättemycket glädje. Om någon är ledsen ser vi det och kan ta hand om hen, det tycker jag är en stark och bra egenskap.

Just nu går Hanna i gymnasiet och drömmer om att en dag bli psykolog. Det kan tyckas vara ett speciellt yrkesval med tanke på hennes högkänslighet.

– Det blir en emotionell smitta och visst plockar jag på mig andras problem lätt, om någon mår dåligt mår jag också dåligt. Men jag tänker att det är en bra egenskap att kunna läsa av andra och sätta mig in i deras situation. Jag måste bara lära mig att skärma av och ta egen tid så att det inte blir för jobbigt.

Hanna skriver även om depression och ångest på sin blogg.

– Som HSP-person är det lätt att falla in i ångestsymptom om man inte kan sovra alla intryck och man blir överväldigad. Det är ju tabu och många vill inte prata om det. Men mår man dåligt så mår man dåligt och jag vill vara en röst för de som inte vågar prata om det.

Reaktionerna till Hannas blogginlägg har bara varit positiva. Det är många som säger till henne att hon tar orden ur deras mun och tycker att det är bra att hon skriver om det hon gör.

– Senast förra veckan kontaktade en tjej mig och sa att hon hade startat ett Instagramkonto där hon berättar om sin resa. Hon sa att jag var hennes inspiration. Då blev jag lite tårögd, erkänner Hanna.

– Att få skriva och berätta om det är olika steg i min resa samtidigt som det kan hjälpa andra att se att man inte behöver definieras av HSP eller andra syndrom. Du är dig själv och inte din ångest, det är väldigt viktigt att komma ihåg. När det kommer till HSP är det ett personlighetsdrag, det är bara så jag funkar och det är inte något fel på mig, avslutar Hanna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng