Här är den historiska Kalmarbakelsen

En unik bakelse för att hylla Kalmar börjar nu ta form. "Jag är supernöjd"

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.18:12, 17 februari, 2017

5 bilder
  • Anna Karlsson är hjärnan bakom Kalmarbakelsen som under fredagen smakades av. Foto: Elias Håkansson
    Anna Karlsson är hjärnan bakom Kalmarbakelsen som under fredagen smakades av. Foto: Elias Håkansson
  • Foto: Elias Håkansson
    Foto: Elias Håkansson
  • Foto: Elias Håkansson
    Foto: Elias Håkansson
  • Historikern Göran Modig är det som kommit på idén om en Kalmarbakelsen. Foto: Elias Håkansson
    Historikern Göran Modig är det som kommit på idén om en Kalmarbakelsen. Foto: Elias Håkansson
  • Göran modig diskuterar bakelsens ursprung tillsammans med Mikael Gustavsson från Fiesta. Foto: Elias Håkansson
    Göran modig diskuterar bakelsens ursprung tillsammans med Mikael Gustavsson från Fiesta. Foto: Elias Håkansson

En Kalmarbakelse som speglar Kalmar och dess historia. Det var vad historikern, Göran Modig, kom på när han läste den kommande boken av historieprofessorn Dick Harrison. 

– Jag fick äran att läsa boken som släpps först senare i år. Sen speglar Kalmar på medeltiden och det var då idén växte fram. Varför inte göra ett bakverk för att fira Kalmars historia, berättar Göran Modig. 

Tanken är att bakelsen ska presenteras i sin slutgiltiga form den 17 juni då det är Kalmarunionens dag. Tillsammans med Anna Karlsson på Caféet på Kalmar läns museum har nu en första upplaga av Kalmarbakelsen tagits fram.

– Det är det tredje försöket och den första upplagan kan man säga. Nu ska den här bakelsen få feedback av konditorer i Kalmar och eventuellt utvecklas ytterligare.

Anna Karlsson som är hjärnan bakom bakelsen har försökt få med så mycket ”Kalmar” i den som möjligt.

– Jag är supernöjd med resultatet. Vi har under de två tidigare försöken haft med bland annat choklad och kaffe. Något som vi valt bort och kör nu på saffran som enligt Göran är en viktig del i Kalmars historia. Dessutom kör vi på färgerna rött och gult som är en del i historien, säger Anna Karlsson.

Konditorerna, Mikael Gustavsson från Fiesta och Tina Hansson från Kullzénska, var på plats för att smaka av bakelsen och ge feedback.

– Den är väldigt bra gjord och jag gillar när det händer något genom hela bakelsen, säger Gustavsson.

– Jag tycker att den bästa delen är saffransmaken, säger Hansson.

Nu återstår det att övriga konditorier i Kalmar ska smaka av bakelsen och sedan tillsammans ta fram en slutgiltig Kalmarbakelsen.

– Det hade varit väldigt roligt om alla konditorier i Kalmar sluter upp kring idén och säljer en särskild Kalmarbakelse en dag varje år, avslutar Mikael Gustavsson.

Fakta



Ingredienser:
– Mandelbotten med citrussmak
– Svartpeppar
– Valnötter
– Muskot
– Saffran
– Äppelkompott
– Marsinpanlock i gult och rött

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel