Kalmarelevens novell prisas: ”Jag ville skriva sanningen”

Med en sann historia om en jobbig uppväxt med alkoholism lyckades Jonna Johansson från Fria Läroverken placera sig i toppen i en tävling med tusen bidrag från hela Sverige.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:50, 17 februari, 2017

Kalmarelevens novell prisas: ”Jag ville skriva sanningen”
Jonna Johansson kom på andra plats i den rikstäckande novelltävlingen "Prata om alkohol". Foto: Privat

Hela klassen på Fria Läroverken i Kalmar fick i uppgift att skriva en novell på temat alkohol och de som ville kunde sedan skicka in den till den nationella novelltävlingen Prata om alkohol.

Det skulle visa sig att Jonna Johanssons berättelse stod ut i mängden. Hon kom nämligen på en andra plats av alla noveller som skickats in och historien kommer nu att publiceras i en antologi.

– Jag blev förvånad och jätteglad när min lärare berättade det för mig. Det är en ganska stor tävling och det känns stort att komma två där, säger hon.

Jonnas historia bygger på sanna händelser från hennes egna barndom.

– När jag var runt 8-10 år så hade jag en mamma som förbrukade alkohol lite väl mycket. Hon lovade ofta att det skulle bli myskvällar med film och godis men istället låg hon på soffan och drack. Det slutade alltid med att jag fick gå upp och lägga mig själv. Jag har inte någon kontakt med henne längre, berättar Jonna.

Jonna har inte fått höra någon motivering om varför hennes historia var en av de bästa men när hennes lärare och vänner fick läsa novellen, som heter Jag minns, blev de berörda av Jonnas historia.

– När jag var yngre var jag väldigt rädd för att bli dömd och vad folk skulle tycka. Men det är många som har varit i en liknande sits och jag ville skriva sanningen. Det kändes naturlig att skriva om mina egna erfarenheter. Temat var ju alkohol och det kändes bäst att skriva om något som faktiskt har hänt.

Till andra som kan känna igen sig i hennes berättelse och har liknande erfarenheter så har Jonna några ord hon vill skicka vidare:

Det är inget att skämmas för. Det är föräldrarnas fel som inte kan ta ansvar. Det är också viktigt att våga prata med folk i sin närhet och berätta om det man är med om.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel