En person till sjukhus efter arbetsplatsolycka

Vid halv två på fredagen fick SOS larm om en fallskada i Läckeby.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:16, 17 februari, 2017

En person till sjukhus efter arbetsplatsolycka
Foto: Arkiv/Genre

En person fick föras till sjukhus efter en fallskada. Det är oklart vad som orsakade olyckan och om det blev några allvarligare skador.

Polisen rubricerar händelsen som en arbetsplatsolycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”De är som spårhundarnas Rolls-Royce”

57-åriga Ewa Anianssons liv styrs till stor del av hennes hundar. Efter många års erfarenhet av eftersök har det gått från en hobby, till en form av livsstil.

Filip Edvardsson

Kl.19:04, 24 juni, 2017

”De är som spårhundarnas Rolls-Royce”
Ewa Aniansson tillsammans med sina hundar Edina och Inka. Foto: Filip Edvardsson.

Genom åren har Ewa Aniansson deltagit i många eftersök. Förr var det vid trafikolyckor med vilt inblandat, men nu är det eftersök av klövvilt som gäller.

–Vi gjorde det förr men det var ganska otäckt. Det kunde vara stora olyckor, så vi slutade med det, säger Ewa Aniansson.

Hon lever annars ett ganska ”normalt” liv i Smedby. Där bor hon tillsammans med sina två hannoveranska viltspårshundar Edina och Inka som hon beskriver som spårhundarnas ”Rolls-Royce”.

– De är födda till att spåra så de är väldigt duktiga på det. Det är bara den äldsta som är färdigutbildad. Den yngsta som är importerad från Norge använder jag inte när vi spårar. Jag ska gå spårkurser med henne så hon också kan bli en fulländad spårhund, säger Ewa Aniansson.

Den yngre hunden Inka är med andra ord på gång i sin karriär. Den mer rutinerade Edina har däremot hunnit med att samla på sig flera meriter. Hon har gjort ett anlagsprov samt tre öppen klass vilket resulterade i ett viltspårschampionat. Hon har ett jaktchampionat, klarat eftersöksprov av vildsvin samt att hon gjort BPH med skottprovning utan koppel.

Och om det skulle behövas står Ewa Aniansson redo. Hon är med i ett sällskap som kallar sig Kalmar jakt och eftersök. De hjälper jägarna om det skulle finnas ett skadeskjutet djur som är löst i skogen. Då kommer de med sina hundar och söker upp djuret.

– Då brukar jag ha med mig en släpphund också. Den släpper man löst så den kan ställa djuret. Då kan jägarna i sin tur skjuta det, säger Ewa Aniansson.

Trots all den tid som krävs åt att träna med hundarna är hon även aktivandra fronter. Hon tillsammans med några andra kommer anordna Viltspårsveckan i Mönsterås under första veckan i Juli. Ett evenemang som brukar vara mycket uppskattat.

– Det kommer dit folk med sina hundar för att träna på att spåra. Det brukar vara mycket lärorikt och kul att träffa nya människor och hundar, berättar Ewa Aniansson.

Det är ingen slump att det är i Mönsterås. År 2004 var hon även med och grundade Strandabygdens Kennelklubb. En klubb som hon idag sitter som kassör i. Hennes liv är med andra ord präglat av hundar. Hon skulle nästan beskriva det som en livsstil, där hon finner ett lugn i att vara ute i skogen.

– Det inger ett lugn i kroppen när man är i skogen som är svårt att uppnå på någon annan plats. Det är därför jag älskar det, säger Ewa Aniansson.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga biljetter sålda inför sommarföreställningen

Förra året vann familjeföreställningen Pippi Långstrump publikens hjärtan. Nu sätts en ny pjäs med inspiration från Emil i Lönneberga upp.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.17:35, 24 juni, 2017

Rekordmånga biljetter sålda inför sommarföreställningen
Emil i Lönneberga kommer till slottet i sommar. Foto: Arkiv

Sommarteatern presenteras av Kviske Nöjesproduktion och kommer att spelas upp varje tisdag, onsdag och torsdag i torrgraven på Kalmar slott. Biljettförsäljningen startade i mars och har varit i full gång sedan dess. Premiären för pjäsen är den 27/6 klockan 17.00.

– Det känns jättebra. Vi försöker att inte ha så mycket förköpsbiljetter med det är helt klart fler biljetter köpta i år än vad det var förra. Det är ett bevis på att publiken gillar det vi gör, säger Magnus Kviske, som är producent.

Årets föreställning är den andra som Magnus Kviske sätter upp på slottet. Han berättar att den föreställningen kommer skilja sig från förra årets.

– Pippi Långstrump är mer som hämtad från en serietidning med dess karaktärer och fart och fläng. Emil i Lönneberga kommer så klart också vara fartfylld, men det är en helt annan typ av berättelse. Det är vardagsrealism med vanliga människor.

Det har länge varit en dröm för Magnus Kviske att sätta upp teatrar som är inspirerade från Astrid Lindgrens sagor. Han känner sig lite nervös inför premiären som producent, men är övertygad om att hans team, med bland annat Martina och Mattias Sundén, kommer att göra ett bra jobb.

– Vi vill att publiken ska känna samma glädje som förra året. Det är alltid roligt att efter en föreställning se barnens ögon, men även de vuxnas reaktioner har varit positiva. De har varit förvånade över att de faktiskt också har tyckt om föreställningarna och det är det som är mitt mål. Det ska vara en föreställning för hela familjen, berättar Magnus Kviske.

Slottet är en bra spelplats och producentsen hoppas kunna etablera sin verksamhet där inför kommande år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

12-åriga Lilly uttagen till NM i hästhoppning: ”Det kommer bli svårt”

Lilly Landgren, en 12-årig hästhoppare från Smedby, är en av sex ryttare som ska representera Sverige i nordiska mästerskapet i hästhoppning.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.16:01, 24 juni, 2017

12-åriga Lilly uttagen till NM i hästhoppning: ”Det kommer bli svårt”
Lilly Landgren och hennes häst Aquarius O. Foto: Privat

Så länge hon kan komma ihåg har 12-åriga Lilly Landgren, som bor i Smedby och rider för Ölands ryttarförening, vigt sitt liv åt hästar och ridsport.

I år är hon en av sex svenska ryttare som blev uttagna till nordiska mästerskapen (NM) i ridsport som hålls i Värmland. Hon tävlar med sin häst Aquarius O i grenen hästhoppning.

Det känns bra tycker jag. Det kommer att bli svårt, men jag tror att jag och min häst klarar det, säger Lilly Landgren.

Lilly tävlar i klassen 12-14 år, och hon är väl medveten om att motståndet kommer vara tufft.

– Jag har inte så bra koll på ryttarna från de andra länderna, men de andra svenskarna är väldigt duktiga, säger hon.

Den 27:e juni bär det iväg till tävlingen, så nu är det disciplinerad och regelbunden träning som gäller för Lilly den sista biten.

– Nu ska jag ut och hoppa en stund innan hästen ska få vila lite. Jag tränar lite hårdare än vanligt, och det kommer bli hårdare ju närmare vi kommer, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trafikolycka söder om Kalmar

Under eftermiddagen skedde en trafikolycka mellan Ljungbyholm och Dörby.

Filip Edvardsson

Kl.14:38, 24 juni, 2017

Trafikolycka söder om Kalmar
Bilden har ingen koppling till olyckan mellan Ljungbyholm-Dörby. Foto: Arkiv.

Runt klockan 14 inkom ett larm till polisen gällande en trafikolycka. Olyckan ska ha inträffat söder om Kalmar, mellan Ljungbyholm och Dörby.

Det handlar om en singelolycka där en äldre man ska ha kört av vägen, ut på en åker.

– Han hade kört 100 meteråkern innan han hade fastnat i ett dike. Detta efter att han försökt ta sig upp på vägen igen. Han visste dock inte själv hur han hamnade där så han var lite förvirrad direkt efter händelsen inträffat, säger Daniel Åström, yttre befäl vid Kalmar Räddningstjänst.

Mannen ska ha heller inte fått några märkbara skador av olyckan. Trots det fick han åka med ambulansen till sjukhus för ytterligare kontroll.

Inga andra personer befann sig i bilen när olyckan inträffade.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Världens farligaste flygbolag

När du är ute och reser kan det hända att du behöver åka inrikes med mindre kända flygbolag. Om det händer har vi listan på bolagen du inte vill resa med.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.13:59, 24 juni, 2017

LISTA: Världens farligaste flygbolag
Foto: Pixabay

Hemsidan escapehere.com har sammanställt en lista på de farligaste flygbolagen som har en ranking på mindre än två av sju möjliga stjärnor på AirlineRatings.com.

Bolagen på listan är svartlistade av EU, vilket innebär att de inte får resa i det europeiska luftrummet, skriver Veckans Affärer.

 

Världens 13 farligaste flygbolag

13. Yeti Airlines
Det nepalesiska flygbolaget har en populär sightseeing-tur kring Mount Everest trots att de inte uppfyller några internationella säkerhetskrav. ”Precis som alla nepalesiska flygbolag, är Yeti svartlistat i Europeiska Unionen, och har inte uppfyllt några av kraven för internationella säkerhetscertifikat” skriver escapehere.com

12. Sriwijaya Air
”Det här flygbolaget har haft en rad olyckor vid landningsbanan som har lett till skadade passagerare och flygplan”, skriver sajten. Bolaget är ändå Indonesiens tredje största flygbolag.

11. Air Bagan
Det burmesiska flygbolaget är på väg att klara internationella säkerhetskrav. ”Med två olyckor och en handfull dödsfall, ser Bagan trots allt ut att vara något säkrare än många andra på listan, särskilt eftersom de snart lär uppfylla kraven för ett internationellt säkerhetscertifikat” skriver escapehere.com.

10. Susi Air
Amerikanska ambassaden i Indonesien har förbjudit sin personal att flyga med bolaget efter ett årtionde av krascher.

9. Merpati Airlines
Det statliga flygbolaget i Indonesien grundades 1962 och sedan dess har sex av deras flyg varit inblandade i allvarliga olyckor och ett 50-tal personer har avlidit. Bolaget lider även av finansiella problem.

8. Daallo Airlines
Flera incidenter har skett på det Somaliska bolaget, bland annat ett terrorhot då en passagerare försökte borda ett plan med sprängmedel.

7. Ariana Afghan Airways
Det afghanistanska bolaget grundades 1955 och har varit svartlistat i Europa sedan 2006. Bolagets dåliga säkerhet har bidragit till 19 olyckor och 154 omkomna.

6. Bluewing Airlines
2002 grundades det surinamesiska bolaget som flyger till grannländerna. Bolaget äger propellerflygplan av modellen Antonov28 och det är särskilt de planen som har varit med i de värsta olyckorna.

5. Tara Air
Bolaget är dotterbolag till Yeti, plats nummer 13, och det bergiga landskapet i Nepal gör att resorna med Tara Air är riskabla. Under 2010 och 2011 skedde tre olyckor med småflygplan där 22 personer omkom. ”Tara Airs flygsäkerhet är milt sagt dålig”, skriver escapehere.com.

4. Lion
Vid millenieskiftet grundades Lion, Indonesiens största privatägda flygbolag, och flyger i dag till över 80 destinationer i världens största örike. Att flera piloter har åkt fast för innehav av amfetamin och olyckor och dödsfall har dock inte satt bolaget i alltför ljus dager.

3. Nepal Airlines
Flygbolaget är Nepals första och har viss internationell verksamhet. Det är dock förbjudet att flyga i Europa och i den senaste olyckan, 2014, avled 18 personer.

2. SCAT Airlines
Det kazakstanska bolaget grundades 1997 och har inte någon internationell säkerhetscertifiering. 2013 skedde bolagets värsta olycka och 21 personer miste sina liv

1. Kam Air
De senaste tolv åren har det afghanska flygbolaget råkat ut för flera olyckor och terrorhot. Den värsta olyckan i bolagets historia tog 104 liv och bolaget får varken flyga inom USA eller EU.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.