Falsk läkare försökte lura patient

Mannen utgav sig för att vara doktor på hälsocentralen i Borgholm. Han sa att han behövde 15 000 kronor för medicin till patienten – men allt var en bluff.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.07:40, 23 februari, 2017

Falsk läkare försökte lura patient
Foto: Genre

Händelsen inträffade i måndags för Ulf Bernström i Borgholm. Han är patient på hälsocentralen och var där för några veckor sedan. Då lämnade han ett blodprov.

Nu ringde en man som påstod att han var läkare och menade på att blodprovet visade på dåliga värden. Om Ulf betalade 15 000 kronor skulle ”läkaren” köpa medicin från England.

– I början lät han ganska trovärdig. Han berättade att mitt senaste blodprov visade att jag hade en blodpropp i vänster ben, säger Ulf Bernström till Ölandsbladet, som var först med att berätta om händelsen.

Flera specialister skulle ha tittat på blodprovet och nu ville man agera snabbt med en ”specialmedicin”, som var slut i Sverige. Det var här historien började svaja – ”läkarens” kollega var på konferens i London och kunde köpa medicinen, men saknade pengar.

Ulf Bernström fattade misstankar när mannen i telefonen visade ett stort intresse för kontonumret.

– Doktorn vill att jag skulle skicka mitt betalkort i ett rekommenderat brev till henne. Men då sa jag att jag behöver mitt kort och använder det dagligen. Då ville han istället att jag skulle läsa upp kortnumret för honom, säger han.

Ulf föreslog istället ett fysiskt möte då han bor i närheten av hälsocentralen. När han kom dit var det tyst och släckt  – bluffen var genomskådad. Dagen efter gick han dit för att prata med en riktigt läkare istället.

– Hon uppmanade mig att göra en polisanmälan och det har jag gjort, säger Ulf Bernström till Ölandsbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel