LISTA: Sakerna hemma som kan döda ditt husdjur

De här sakerna som är vanliga att ha i hemmet kan innebära livsfara för ditt husdjur.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.21:32, 24 februari, 2017

LISTA: Sakerna hemma som kan döda ditt husdjur
Foto: Pexels/Wikimedia commons.

Många svenskar har husdjur men det många inte vet är att det finns en hel del i hemmet som kan vara skadliga för ditt djur. Tidningen Leva och Bo har listat vanliga saker som finns i många hem som kan leda till båda sjukdom och död för vissa djur.

1. Choklad
Mångas favoritsötsak kan också vara farligt för djur, vilket många känner till. Lämna inte choklad framme och förvara det utom räckhåll för ditt djur. För vissa djurkan choklad nämligen vara livsfarligt. Teobromin och koffein är två ämnen som finns i choklad och de kan vara livshotande för ditt husdjur. Tecken på att ditt djur har fått i sig choklad är bland annat kräkningar, buksmärtor och hjärtklappning.

2. Kycklingben/revbensspjäll
Motstå frestelsen att ge det överblivna kycklingbenet eller revbensspjället till ditt vädjade husdjur. De små benen kan fastna i halsen på djuren och riva upp sår i tarmen.

3. Liljor
Liljor är vackra och luktar gott men kan faktiskt vara skadligt för särskilt katter och hundar. Blommorna kan orsaka njurproblem hos katter och hjärtproblem för både katter och hundar. Det kan till och med vara så att det kan leda till livshotande skador om en katt får i sig liljor.

4. Mediciner
Diverse mediciner mot smärta och förkylning, oavsett om det är piller eller salvor och krämer ska förvaras oåtkomligt för djur. Såväl Ibuprofen som paracetamol är farligt för njurar och lever. Ditt djur visar upp symptom som slöhet, blodig avföring och magsmärtor.

5. Salt
Något som harmlöst som salt kan faktiskt vara skadligt för både hund och katt. Så akta dig för att ge ditt djur allt för saltad mat och låt dem inte dricka havsvatten. Salt kan leda till kräkningar och diarré för ditt djur.

6. Glykol
Glykol finns i kylar- och spolarvätska, det smakar sött och hundar har en förkärlek för att slicka i sig det. Det är dock mycket giftigt för djur och kan ge skador på njurarna.

7. Deg
När du bakar ska du inte låta djuren smaka på degen. Det finns risk att degen växer i magen och bildar alkohol vilket kan resultera i vinglighet, ostadighet och kräkningar. En del hundar kan bli aggressiva av obehaget.

8. Tandtråd
Detta gäller särskilt katter som gärna leker med trådar av olika slag. Tandtråd, sytråd eller gummiband kan utsätta katten för fara. Sväljer de tråden kan det tvinnas runt och strypa inre organ.

9. Lök i alla former
Alla former av lök är farligt för husdjuren. Särskilt farligt är det med vitlök eller lökpulver. Lök innehåller nämligen ämnet alicin som är skadligt och kan leda till både blodbrist och leverskador.

10. Batterier
Batterier innehåller bly som är giftigt för såväl människor som djur, det kan leda till kramper och problem med synen. Biter katter eller hundar i ett batteri så kan de få sår i munnen, matstrupen och magen så låt inte batterier ligga framme så att ditt djur kommer åt dem.

11. Russin, vindruvor, nötter
Russin och vindruvor kan faktiskt ge akut njursvikt hos ditt djur. Kräkningar, magsmärtor och problem att kissa är symptomen. Nötter, särskilt macadamiannöter, är särskilt giftigt för hundar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tavla stals från Försäkringskassan

Stölden uppdagades vid en inventering.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:45, 24 november, 2017

Försäkringskassan i Kalmar har anmält att en tavla som tidigare har hängt i lokalerna saknas. Tavlan ska vara värd ”ett par tusenlappar” och stölden uppdagades vid en inventering som nyligen gjordes.

Polisen har ingen misstänkt för brottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man greppade tag i ung tjej på stadsbiblioteket

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:39, 24 november, 2017

Man greppade tag i ung tjej på stadsbiblioteket
Foto: Arkiv.

En tjej född i början av 00-talet har anmält att hon vid lunchtid på onsdagen blev ofredad på Kalmar stadsbibliotek.

En man i okänd ålder greppade då tag i tjejen och medan han höll fast henne ska han ha krävt att få veta var hon bor och vad hon heter.

– Hon kände stort obehag men lyckades ta sig loss och lämna biblioteket, säger Christine Bergkvist Björklund vid Kalmarpolisen.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet. Brottet rubriceras som ofredande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kustbevakningen stoppade fartyg vid Ölands kust

En man i 60-årsåldern misstänks nu för sjötrafikbrott.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:24, 24 november, 2017

Kustbevakningen stoppade fartyg vid Ölands kust
Kustbevakningen stoppade det misstänkta fartyget i vattnet utanför Byxelkrok. Foto: Kustbevakningen.

I vattnet söder om Byxelkrok på norra Öland observerade Kustbevakningen ett misstänkt fartyg och beslut togs om att stoppa båten. Efter en genomgång av fartyget konstaterades att en rad olika märkningar, både ut- och invändigt, saknades.

– Dessutom saknades någon typ av certifikat, säger Christine Bergkvist Björklund vid polisen i Kalmar.

En man född i slutet av 50-talet misstänks nu för sjötrafikbrott. Polisen kan inte svara på hur stort fartyget är eller var det är registrerat. Polisanmälan inkom på onsdagseftermiddagen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stadsmissionen ber om hjälp till jul: ”Kalmarborna är generösa”

Det är inte alla som längtar efter julen men med hjälp av andra medmänniskor kan åtminstone julafton bli lite mindre ensam.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:18, 24 november, 2017

Stadsmissionen ber om hjälp till jul: ”Kalmarborna är generösa”
Foto: Hanna Thulin

Det lider mot jul och för många är det en höjdpunkt på året. Dessvärre finns det de som tycker att högtiden mest är jobbig av flera olika skäl. Kanske har man inga pengar eller så är man helt ensam och har ingen att fira tillsammans med.

Stadsmissionen i Kalmar bjuder in dessa personer till ett gemensamt julfirande men för att det ska gå att göra så är man beroende av gåvor från Kalmarborna.

– Vi är väldigt tacksamma för allt vi får in. Hittills har Kalmarborna och de som  bor i de närliggande kommuner varit väldigt generösa, säger Ingegerd Petersson som är insamlingsansvarig på Kalmar Stadsmission.

Hon berättar att behovet av gåvor är större än någonsin då de märker ett ökande utanförskap. Det är fler och fler som tar del av och utnyttjar Stadsmissionens tjänster.

– Det är de som gått igenom en skilsmässa, är arbetslösa eller lider av en sjukdom med mera. Pengarna de får räcker inte till. I vårt informationsblad har vi en verklig historia där en mamman till två tonårsbarn har en matbudget på 500 kronor i veckan. Det är inte mycket.

Stadsmissionen tar emot hjälp på alla möjliga sätt. Dels kan man skänka pengar på Swish och traditionellt sätt eller så kan man ge bort gåvor. Bland annat vill man ha in julklappar till Stadsmissionens julfirande.

– Vi får in ganska många julklappar till män så vi efterfrågar särskilt efter inslagna klappar till kvinnor. Man får gärna skriva en lapp på vad det ligger i och till vem det skulle passa så att vi vet när vi ska dela ut dem.

Ett annat sätt man kan bidra med är genom att skänka tid. Stadsmissionen söker alltid efter volontärer. Har man inget bättre för sig att göra under julafton kan man alltid höra av sig och erbjuda sin hjälp.

– Förra året var jag själv och firade jul på Stadsmissionen och det var fantastiskt att få vara med i den gemenskapen. Det är många som kan glädjas av att vara med, avslutar Ingegerd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

I ett fall registrerades endast fyra av nästan 800 påstådda besök. Nu ska IVO utreda de allvarliga bristerna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:16, 24 november, 2017

Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk
Foto: Genre/Pexels

Landstinget i Kalmar län har polisanmält fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken är allvarliga brister i journalföringen.

Fysioterapeuterna har privata verksamheter men är offentligt finansierade via landstinget. De får en ersättning från landstinget för varje timme som de behandlar patienter.

När man gjorde en fördjupad uppföljning fann man att en stor mängd av de rapporterade besöken, som fysioterapeuterna krävt ersättning för, inte fanns med i journalen.

I det sämsta fallet var endast fyra av 793 besök (0,5%) dokumenterade i patientens journal. ”I praktiken innebär det helt avsaknad av journaldokumentation”, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

För de övriga fysioterapeuterna som anmälts var siffran för besök som dokumenterats 1,7, 2,2 samt 11,7 procent.

Landstinget uppger att granskninsprocessen inte är helt klar ännu, men att man väljer att anmäla redan nu då bristerna bedöms vara så pass allvarliga.

Om det visar sig att fysioterapeuterna fuskat riskerar de att bli återbetalningsskyldiga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng