LISTA: Sakerna hemma som kan döda ditt husdjur

De här sakerna som är vanliga att ha i hemmet kan innebära livsfara för ditt husdjur.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.21:32, 24 februari, 2017

LISTA: Sakerna hemma som kan döda ditt husdjur
Foto: Pexels/Wikimedia commons.

Många svenskar har husdjur men det många inte vet är att det finns en hel del i hemmet som kan vara skadliga för ditt djur. Tidningen Leva och Bo har listat vanliga saker som finns i många hem som kan leda till båda sjukdom och död för vissa djur.

1. Choklad
Mångas favoritsötsak kan också vara farligt för djur, vilket många känner till. Lämna inte choklad framme och förvara det utom räckhåll för ditt djur. För vissa djurkan choklad nämligen vara livsfarligt. Teobromin och koffein är två ämnen som finns i choklad och de kan vara livshotande för ditt husdjur. Tecken på att ditt djur har fått i sig choklad är bland annat kräkningar, buksmärtor och hjärtklappning.

2. Kycklingben/revbensspjäll
Motstå frestelsen att ge det överblivna kycklingbenet eller revbensspjället till ditt vädjade husdjur. De små benen kan fastna i halsen på djuren och riva upp sår i tarmen.

3. Liljor
Liljor är vackra och luktar gott men kan faktiskt vara skadligt för särskilt katter och hundar. Blommorna kan orsaka njurproblem hos katter och hjärtproblem för både katter och hundar. Det kan till och med vara så att det kan leda till livshotande skador om en katt får i sig liljor.

4. Mediciner
Diverse mediciner mot smärta och förkylning, oavsett om det är piller eller salvor och krämer ska förvaras oåtkomligt för djur. Såväl Ibuprofen som paracetamol är farligt för njurar och lever. Ditt djur visar upp symptom som slöhet, blodig avföring och magsmärtor.

5. Salt
Något som harmlöst som salt kan faktiskt vara skadligt för både hund och katt. Så akta dig för att ge ditt djur allt för saltad mat och låt dem inte dricka havsvatten. Salt kan leda till kräkningar och diarré för ditt djur.

6. Glykol
Glykol finns i kylar- och spolarvätska, det smakar sött och hundar har en förkärlek för att slicka i sig det. Det är dock mycket giftigt för djur och kan ge skador på njurarna.

7. Deg
När du bakar ska du inte låta djuren smaka på degen. Det finns risk att degen växer i magen och bildar alkohol vilket kan resultera i vinglighet, ostadighet och kräkningar. En del hundar kan bli aggressiva av obehaget.

8. Tandtråd
Detta gäller särskilt katter som gärna leker med trådar av olika slag. Tandtråd, sytråd eller gummiband kan utsätta katten för fara. Sväljer de tråden kan det tvinnas runt och strypa inre organ.

9. Lök i alla former
Alla former av lök är farligt för husdjuren. Särskilt farligt är det med vitlök eller lökpulver. Lök innehåller nämligen ämnet alicin som är skadligt och kan leda till både blodbrist och leverskador.

10. Batterier
Batterier innehåller bly som är giftigt för såväl människor som djur, det kan leda till kramper och problem med synen. Biter katter eller hundar i ett batteri så kan de få sår i munnen, matstrupen och magen så låt inte batterier ligga framme så att ditt djur kommer åt dem.

11. Russin, vindruvor, nötter
Russin och vindruvor kan faktiskt ge akut njursvikt hos ditt djur. Kräkningar, magsmärtor och problem att kissa är symptomen. Nötter, särskilt macadamiannöter, är särskilt giftigt för hundar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära krogen skippar köttet

Kommer att ha vegetarisk meny kvällstid.

Michaela Ekström

Kl.20:46, 22 januari, 2018

Populära krogen skippar köttet
Foto: Arkiv

Det är krogen Kallskänken som genom projektet En grön vår kommer att sluta servera kött under kvällstid och istället erbjuda en helt vegetarisk meny. Från början av februari kommer kroggäster att kunna ta del av det nya konceptet. Detta skriver Barometern.

– Det är många olika faktorer som gör att vi tar det här steget. Dels vill vi ta ansvar för miljö och hälsa genom att minska köttkonsumtionen – men det är också ett sätt att utmana oss själva lite. Vi kände kanske att vi stod och stampade lite med vår kvällsmeny trots att många verkligen gillar vår hamburgare, säger krögaren Martin Bergvall Nilsson till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Roland och Mario flydde lågorna: ”Blev en explosion”

Besöket i Kalmar slutade med en övertänd bil. Men det hade kunna sluta mycket värre om inte Roland Gill hade agerat blixtsnabbt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:00, 22 januari, 2018

Roland och Mario flydde lågorna: ”Blev en explosion”
Roland Gill och hunden

Roland Gill bor i EkerumÖland. Under måndagen åkte han in till Kalmar och tog med sig sin lilla Bolognese-hund Mario för att uträtta ärenden.

– Jag skulle bara in och köpa biljetter till Jill Johnsons konsert, men hann inte riktigt hela vägen fram till Kalmarsalen, säger Roland Gill.

LÄS MER: Började brinna under färd – förare och hund flydde från lågorna

Efter kurvan på Skeppsbrogatan märkte han ur bilen plötsligt stannade. Därefter fylldes bilen med rök.

– Det var bara att agera kvickt. Jag tog tag i Mario som låg på golvet i framsätet och gick ut ur bilen. Bara någon minut senare var hela hytten övertänd.

Brandförloppet var blixtsnabbt – precis som Rolands handlande.

– Det blev en explosion ganska snart efter att vi klev ur. Det var en himla tur i oturen att vi hann ut i tid. Det var helt rökfyllt inne i bilen när jag fick ut honom, säger han.

img_3252

Hur känner du nu? Är du chockad?
– Jag känner mig ganska lugn just nu. Det kanske kommer i kväll när man fått lite distans till det. Men det är klart att det är otäckt att det bara kan hända så där. Det var tur att det inte skedde när vi var på Ölandsbron.

Bilen, en Porche Cayenne, med årsmodell 2011, bärgades från platsen.

Har du varit med om något liknande innan?
– Nej, aldrig. Det är lite lustigt, för jag köpte bilen för någon månad sedan bara…

img_3312

När 24Kalmar talar med Roland är han trots det som hänt vid gott mod.

– Jag fick i alla fall tag i Jill Johnson-biljetterna. Nu blir det att åka buss hem, säger han skämtsamt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Kalmarbor beskjutna på E22

"Sedan det här har man tänkt tanken på hur skört livet är och hur lätt det kan gå att någon försvinner."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 22 januari, 2018

EXTRA: Kalmarbor beskjutna på E22
Tom och Ann Ottosson är skärrade efter händelsen. Foto: Privat

Det var vid 12.30-tiden på söndagen som Tom Ottosson från Kalmar, hans bror och brorson färdades på E22 mot Sölvesborg. När de passerade Pukavik märkte de av en hög smäll.

– Det ska ha smällt till något fruktansvärt i bilen. När de släppte av Toms bror och grabben tittade de efter men märkte ingenting på bilen, säger Toms fru Ann Ottosson.

Framåt söndagseftermiddagen var Tom tillbaka i Kalmar och upptäckte då ett skotthål i den främre passagerardörren.

– Kulan låg inne i bilen och hålet var väldigt tydligt. Tänk om de hade kommit i högre hastighet och kulan hade gått in genom bakrutan och någon blivit träffad. Det är en fruktansvärd tanke, säger Ann Ottosson.

På måndagsmorgonen kom polisen förbi familjen Ottosson för att hämta kulan. De kunde då även konstatera att det är ett kulhål som uppkommit efter att någon avlossat ett vapen.

– Vi har även pratat med Sölvesborgspolisen och de vet inte om det varit någon skyttetävling i närheten eller så. Antingen är det ett vådaskott eller så är det någon som legat och skjutit på förbipasserande bilar.

Hur känner Tom och de övriga inblandade i efterhand?
– Vi är skärrade allihop. Det hade kunnat gå så mycket värre. Det är en uppskakande händelse och sedan det här har man tänkt tanken på hur skört livet är och hur lätt det kan gå att någon försvinner.

Polisen har ännu ingen misstänkt för dådet som rubriceras som framkallande av fara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt pris delas ut på Ölandsgalan

Pristagaren får 10 000 kronor.

Michaela Ekström

Kl.18:12, 22 januari, 2018

Nytt pris delas ut på Ölandsgalan
Foto: Arkiv

Priset Ölandsglöd instiftades av Borgholms kommun förra året och kommer att delas ut på årets Ölandsgala.

Utmärkelsen ska främja och uppmärksamma personer eller projekt som bidrar till en positiv anda för att leva, bo, verka och besöka Öland. Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, förening eller företag i Borgholms kommun eller i nära anknytning till kommunen eller Öland.

Pristagaren utses av kommunfullmäktiges presidium, kommunchef och näringslivsutvecklare efter förslag från allmänheten. Förslag kan mejlas till kommunen senast den 4 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng