Välkänt café i Kalmar slår igen

Redan den 1 mars ska verksamheten upphöra. "Jag kan berätta mer i nästa vecka".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.07:15, 24 februari, 2017

2 bilder
 • Foto: Genre/Pexels
  Foto: Genre/Pexels
 • Le Croissant kommer att lämna Baronen. Foto: Hanna Thulin
  Le Croissant kommer att lämna Baronen. Foto: Hanna Thulin

Det är Le Croissant i Baronen som kommer att stänga redan den 1 mars. Cafékedjan har varit omskriven tidigare, bland annat för inblandning i en stor plundringshärva 2015 och så sent som i höstas dömdes de till vite på grund av miljöproblem i köket.

Nu ska en ny aktör in i lokalerna inom kort. Baronens ägare är fåordig och vill inte uttala sig om vad som är på gång.

Jag kan berätta mer i nästa vecka kring vad som händer härnäst, säger Jan-Christer Nilsson, chef för retail hos P&E Fastighetspartner.

Förra våren kunde 24Kalmar avslöja att det fanns långt gångna planer på att en fine dining-restaurang med hamburgerinriktning skulle ta över lokalerna.

Dock blev det aldrig något av det– de nya ägarna av Baronen ansåg att utbudet var för likt Stars and Stripes och McDonalds.

– Jag kan väl köpa att de vill ha en mångfald, även om det är olika koncept med samma typ av mat, sa Örjan Johansson, en av delägarna till Street Friends, till 24Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik på Kvarnholmen till salu: ”Det känns lite jobbigt”

Affären på Kaggensgatan letar ny ägare då den nuvarande flyttar till Asien.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:08, 24 maj, 2017

3 bilder
 • Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Foto: Hanna Thulin
  Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Foto: Hanna Thulin
 • Virus Inredning på Kaggensgatan är nu ute till försäljning. Foto: Hanna Thulin
  Virus Inredning på Kaggensgatan är nu ute till försäljning. Foto: Hanna Thulin
 • Butiken ligger på Kaggensgatan, precis under Busfrö Nytt och Bytts nyrenoverade lokaler. Foto: Hanna Thulin
  Butiken ligger på Kaggensgatan, precis under Busfrö Nytt och Bytts nyrenoverade lokaler. Foto: Hanna Thulin

Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Nu, drygt åtta månader senare, så säljer hon den. Anledningen är att hon ska flytta med sin man till hans hemland Kina för att kunna satsa på hans företag som just nu expanderar.

– Det känns lite jobbigt att behöva sälja butiken. Vi trivs bra i Kina men tanken var ju att vi skulle stanna här i Kalmar, det känns tråkigt att behöva lämna när vi gillar det så mycket här, säger Emina.

De måste vara på plats i Kina senast september men när ägarbytet för Virus äger rum återstår att se.

– Vi har lagt ut försäljningen av butiken i privata kanaler och har redan fått många som är intresserade. Däremot är det många som vill ha lokalen som salong eller pizzeria, de förstår inte att butiken ingår i försäljningen.

LÄS MER: Designbutik på Kvarnholmen har fått ny ägare

Trots att Emina bara har varit butiksägare på Kvarnholmen i några månader så vet hon att hon kommer att sakna det.

– Det har varit allt som jag hade kunnat drömma om och mer. Jag har byggt upp relationer med kunderna och det är alltid lika roligt när de kommer in i butiken för att handla. Vem vet, jag kanske öppnar en butik i Kina sen. Det vore tråkigt att inte utnyttja alla leverantörskontakter man har, avslutar Emina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handlaren som fått nog: ”Vad är egentligen planen med Kvarnholmen?”

Efter trafikavstängningar och avgiftsbelagda parkeringsplatser som gör det svårare att besöka Kvarnholmen så höjer nu en butiksinnehavare sin röst. "Politikerna måste se sig själva i spegeln," säger Pontus Jacobsson från Lindéns blomsterbutik.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:30, 19 maj, 2017

Handlaren som fått nog: ”Vad är egentligen planen med Kvarnholmen?”
Pontus Jacobsson som är VD för Lindéns blomsterbutik på Storgatan. Foto: Arkiv

Det senaste året har handlare på Kvarnholmen kunnat märka att deras försäljning har minskat och att det är färre personer som rör sig nere i citykärnan. Pontus Jacobsson som är VD för Lindéns blomsterbutikStorgatan har sin förklaring till varför.

– Den senaste tidens avstängningar är ett grymt slag i ansiktet på oss handlare och det finns inga bra parkeringar för besökarna. Sista året har varit fruktansvärt tufft. När jag önskar kunderna välkomna tillbaka får jag bara en tom blick och så säger de ”jag undrar bara hur jag ska kunna komma hit”. Det är bedrövligt, säger Pontus.

Handlarna på Kvarnholmen slåss med stormarknader och köpcentrum som inte har samma problem när det kommer till trafikavstängningar och betald parkering.

Pontus berättar också att han varit i kontakt med kommunen om problemet men att responsen varit näst intill obefintlig.

– Sitter man på kommunkontoret och har undgått kritiken och alla diskussioner så har man stoppat huvudet långt ner i sanden. Jag ringde upp och ställde frågan om varför det är gratis att parkera vid Hansa City men inte på Kvarnholmen och fick svaret att det åtminstone är billigare här än i Helsingborg. Det var inte ens ett riktigt svar på min fråga!

Även stora kedjor märker av när besökarna i citykärnan blir färre. Anna Karin Holck, som är Sverigechef för Kappahl, håller med om att det är ett problem.

– Strular man till det med trafiken och tar betalt så tappar man handeln. Vi har sett det på många orter i Sverige, bland annat i Helsingborg, det är helt givet att det finns en direkt koppling. Eftersom kunden vill ha enkelhet och allt på samma ställe så blir det naturligt att man väljer externhandelscentrum med gratisparkeringar istället, säger hon.

Kappahl har en butik på Storgatan men även en butik i Hansa City och en i Köpstaden i Färjestaden. Anna Karin Holck vill inte nämna några siffror på hur försäljningen har påverkats hos butikerna i Kalmar men framhåller att det är viktigt att värna om cityhandeln.

– Vår verksamhet är väldigt beroende av till exempel väder, så vad exakt det är som påverkar siffrorna är svårt att säga men visst vet vi att det blir en påverkan när man tar bort enkelheten. Handlarna blir ju galna. Kalmar är en jätteviktig marknad för oss med tre butiker nära varandra och vi vill givetvis vara med och värna om god handel på alla platser.

Pontus Jacobsson vill att Kalmar kommun ska se sig själva i spegeln och fråga sig själva vad Kvarnholmen egentligen ska vara för något.

– Det händer fantastiskt mycket trevliga saker här under sommaren och man smyckar staden för att få hit människor men hur ska köpmännen kunna klara sig i kombination med detta. Ska Kvarnholmen vara en skådeplats med kyrkan i centrum eller ska det vara tjo och tjim? Eller ska man bevara sin genuina köpplats? Vad är visionen för Kvarnholmen?

Han föreslår bland annat att man hade kunnat öppna upp hälften av Stortorget som parkeringsplats för bilar.

– Jag är en ganska positiv person egentligen och jag menar inte att vara negativ men det går inte att låta bli längre. Jag vet flera som är missnöjda och som har vissa funderingar de önskar få svar på. Det är ett allmänt trevligt klimat att vara och verka på i Kalmar men det känns tråkigt att man inte vill bevara den anrika köpplatsen som Kvarnholmen ändå har varit, avslutar Pontus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Farmen-vinnarens nya jobb: ”Saknat pulsen på Öland”

Niklas Ravnestam blev rikskänd när han vann Farmen 2017. Nu har han ett nytt projekt på gång. "Det blir mer än livsstil än ett jobb".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:58, 18 maj, 2017

Här är Farmen-vinnarens nya jobb: ”Saknat pulsen på Öland”
Niklas Ravnestam blev rikskänd när han vann 2017 års upplaga av Farmen. Foto: Pressbild

I våras vann Kalmarbon Niklas Ravnestam en halv miljon kronor när han stod som segrare av Farmen. 24Kalmar har tidigare rapporterat om hans seglingsplaner men innan han ger sig iväg väntar en ny spännande utmaning på Öland.

I sommar ska han vara med och driva restaurangen i Talluddens stugby i Färjestaden.

– Jag har tagit ett litet break från mitt vanliga jobb där jag kör taxi. Tanken är att jag ska ut och segla efter sommaren, då blev det här en grej att göra innan jag ger mig iväg, säger Niklas Ravnestam.

Han har lång erfarenhet av restaurangbranschen då han bland annat har haft hand om sommarrestaurangerna på campingarna Eriksöre, Haga Park och Klinta.

– Det har jag saknat lite. Det är puls att jobba säsong sommartid på Öland. Intensivt och högt tryck, det blir mer än livsstil än ett jobb.

Efter turistsäsongen är det dags att ge sig ut på sjön. Niklas håller på för fullt med att renovera sin segelbåt.

– Det första målet är att ta sig ut ur Östersjön. Förhoppningvis är båten klar till sommaren. Den är gammal och ganska sliten så det är mycket att göra.

Hur har det varit efter Farmen-vinsten, har du hunnit landa i allt?

– Det har väl återgått till det normala. Ibland springer man på folk som känner igen en och alla är ganska positivt inställda.

Har du några andra tv-projekt på gång?

– Det är något mer på lut, eventuellt. Jag kan inte säga någonting om det än, Niklas Ravnestam hemlighetsfullt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Första spadtaget för nya etableringar på Öland

I det första skedet blir det ett byggvaruhus och en snabbmatskedja som tar plats på handelsplatsen Triangeln i Borgholm.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:43, 15 maj, 2017

Första spadtaget för nya etableringar på Öland
Ilko Corkovic (S), P&E Fastighetspartners vd Johan Nielsen och Beijers regionchef Jonas Sandin. Foto: Pressbild

Det var i fredags som Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) och Beijers regionchef Jonas Sandin tog det första spadtaget till den planerade handelsplatsen Triangeln i Borgholm.

Just Beijer är en av de första planerade etableringarna. I första skedet ska även Sibylla öppna på Triangeln. Området har en byggrätt på 12 000 kvadratmeter.

– Ambitionen är att Sibylla ska öppna i höst eller vintern 2017 och Beijer under våren 2018. Ytterligare hyresgäster kommer att presenteras senare, säger Johan Nielsen, vd för P&E Fastighetspartner.

Som 24Kalmar tidigare rapporterat var det även tänkt att Coop skulle öppnat en ny butik där, men de planerna lades på is efter ett svagt ekonomiskt år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”

Nationell undersökning visar vad 00-talisterna tycker om framtidens mat. Så svarade kidsen i Småland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:05, 10 maj, 2017

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”
Foto: Flickr.

På onsdagen släpptes ICA:s rapport 100 år och framåt som kartlägger 00-talisternas tankar om dagens och framtidens mat. Rapporten, som har genomförts genom kvalitativa djupintervjuer och en kvantitativ studie av Kantar Sifo, visar att småländska barn och ungdomar skiljer sig på flera punkter från övriga Sverige.

I Småland tror exempelvis hela 41 procent att det i framtiden kommer vara viktigt att maten man äter kommer från Sverige. Riksgenomsnittet ligger på 25 procent. 

Andra svar som skiljer sig från övriga landet är hur mycket grönt barnen tror vi kommer äta. I Småland tror 14 procent av barnen att vi kommer äta mindre vegetariskt år 2040, vilket är en stor skillnad mot rikssnittet (6 procent).

Småländska 00-talisters syn på mat idag:
71 respektive 19 procent är ibland respektive ofta med och handlar mat.
34 procent uppger att de ofta är med och bestämmer vad som ska ätas till middag.
50 procent tycker det är viktigt att maten vi äter är gjord på svenska råvaror.
53 procent håller med om att det är roligt att laga mat.

Småländska 00-talisters syn på mat år 2040:
När 00-talisterna får välja vad de tror blir viktigast för framtidens mat år 2040 blir de populäraste svaren att den är nyttig (54 %), miljövänlig (46 %) och ekologisk (43 %).
56 procent tror att vi kommer äta mer vegetariskt år 2040.
Endast 14 procent tror att vi kommer äta mer kött i framtiden.
42 procent tror att vi kommer äta mer insekter.
38 procent tror att vi kommer äta mer kött framtaget i laboratorium.
42 procent tror att vi kommer konsumera mer av annan typ av havsmat, exempelvis alger.
72 procent tror vi kommer äta mer närodlat i framtiden
39 procent tror att vi kommer odla mer grönsaker hemma i framtiden.
37 procent tror vi kommer äta mer mat i form av piller eller pulver.
54 procent tror att vi kommer äta mer örter eller ätbara växter i framtiden.

När 00-talisterna fick svara på vad de hoppas kommer ske i framtiden blev topplistan följande:
Att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak (54 %)
Att en robot plockar som plockar matvarorna i butiken (43 %)
Att kylskåpet fyller på sig själv (40 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel