Hennes inlägg om socker har fått Sverige att reagera | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hennes inlägg om socker har fått Sverige att reagera

Anna Larssons inlägg om sitt barns sockerberoende har väckt debatt. "Vilken jäkla uppståndelse det har blivit".

Elias Håkansson

Kl.18:29, 27 februari, 2017

Hennes inlägg om socker har fått Sverige att reagera
Anna Larsson tillsammans med dottern Kerstin. Foto: Privat.

Anna och Stefan Larsson fick nog – sockret skulle bort. Det tog två dagar sedan fick de en helt annan dotter. Sockerberoendet var borta och energin hos femåriga Kerstin var som natt och dag.

Anna bestämde sig då för att skriva ett inlägg på Facebook för att tipsa om att det faktiskt inte är så svårt att vänja av sina barn från socker. Hon tryckte på publicera och strax därefter strömmade det in reaktioner.

– Vilken jäkla uppståndelse det har blivit. Det var inte riktigt det jag trodde. Jag hade väl tänkt mig kanske tre delningar, säger Anna. 

Istället blev det 1500 delningar och 350 kommentarer på inlägget, något som fick riksmedia att kontakta Anna för att skriva en debattartikel. Något som fått massor med läsare att reagera.

– Jag har fått meddelande och mail från personer som skrivit ”tack, idag börjar mitt nya liv” och ”tack du har peppar mig”. Jag blir superglad att så många har tagit åt sig – det är verkligen jättehäftigt.

Här är hela Annas inlägg:
”Blir ditt barn ofta argt, har humörsvängningar? Vill inte äta maten du lagar, utan helst bara pasta, kräm eller mackor?
Ta dej då tid att läsa om vår dotter.
Hon är snart fem år, hon blir ofta arg på vad som helst. En strumpa. Att hon inte får en kaka, ja du fattar.
I somras blev hon sjuk, riktigt sjuk och vi blev mer och mer oroliga för hennes matvanor.
Hon äter helst mjöl, mjölk och socker.
Hon älskar inte potatis som hon säger och brukar själv gå till kylen och ta ut nåt annat hon hellre vill äta. Eller så lagar någon i familjen korv och makaroner istället för det vi anda äter.
Tillslut fick vi nog, vi slutade ge henne kakor, söta yoghurtar och annat som mellanmål. Istället åkte skålar med morötter, gurka och paprika fram.Förra veckan såg jag en dokumentär gjord av Jimmy Wixtröm för Aftonbladet, den handlade om socker. Den fick mej att inse att det barnen äter, ta det gånger 2,5 gång. Så mycket blir det om man omvandlar mängden till en vuxen…
En glass för barnen blir 2,5 glass för oss vuxna!
Skrämmande!
Så nu åkte även yoghurt, risifrutti och söta drycker ut!
Den omedelbara skillnaden blev att hon började äta potatis som hon tidigare vägrat, hon började äta med god aptit och berömma maten.
Det tog 2 dagar! 2 dagar att vänja bort sockret!
Nu är hon inte arg längre, sover hela natten, somnar lätt på kvällen, frågar inte efter nåt sött. Frågar istället efter grönsaker!
När vi ger våra barn socker för att vara ”snälla” så är vi bara elaka.
De mår inte bra av socker och dålig kost.
2 dagar, en helt annan harmonisk liten tjej.
❤️
Barn är det bästa vi har! De förtjänar bra mat, bra förutsättningar i livet, att vara friska (skitmat ger sjukdomar) och så en jäkla massa kärlek!”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Supervärmen släpper inte taget om Kalmar

Så varmt blir det i Kalmar framöver.

Dennis Johansson

Kl.16:37, 23 maj, 2018

Supervärmen släpper inte taget om Kalmar
Foto: Wikipedia Commons

De tio kommande dagarna i Kalmar ser ut att bjuda på kanonväder. Inte en enda endaste droppe nederbörd beräknas att röra vid länet under den tiden. Istället ser det ut att vara soligt alla dagar med temperaturer på runt 21-25 grader.

Redan råder även ett generellt eldningsförbud i Kalmar län då risken för skogsbränder är ”stor eller mycket stor”, enligt SMHI.

ska%cc%88rmavbild-2018-05-23-kl-16-20-21

Skärmdump: SMHI

10-dygnsprognosen för Kalmar är snart uppe och konkurrerar med en turistort som PalmaMallorca där temperaturerna beräknas ligga mellan 22-26 grader.

FaktaDefinition för Risk skogsbrand

Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns Sveriges vackraste tågresa

Så rankas tågresan mellan Kalmar-Alvesta-Göteborg.

Dennis Johansson

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Här finns Sveriges vackraste tågresa
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Foto: Markus Tellerup/Pressbild

SJ har nu tillsammans med deras resenärer utsett landets vackraste tågresa. Tolv bidrag nominerades till titeln i mitten av april och efter en omröstning har nu resan mellan Lidköping och Mariestad krönts som Sveriges vackraste tågresa.

Att utse resan genom naturen runt Vänerns strand var, enligt lokföraren på SJ Götalandståg Sofia Lundborg, ett klokt val.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.


Se listan på Sveriges 12 vackraste tågresor nedan:

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
5. Halmstad-Göteborg
6. Borlänge-Mora
7. Malmö-Helsingborg
8. Laxå-Karlstad
9. Malmö-Köpenhamn
10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

”En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.”

11. Ludvika-Örebro
12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp

Bedrägerierna skedde på flera olika köp- och säljsajter.

Samuel Slättman

Kl.12:53, 22 maj, 2018

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp
Foto: Arkiv.

En 33-årig man åtalades på tisdagen vid Kalmar tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ett fall bidragsbrott.

Mannen har i förhör erkänt att han under 2016 lurade sex olika personer på sammanlagt 16 000 kronor genom att lägga ut mobiltelefoner till försäljning på köp- och säljsajterna Tradera, Blocket och Citiboard. 

Trots att köparna skickade över pengar till 33-åringen struntade han i att leverera mobiltelefonerna.

Mannen nekar dock till anklagelserna om bidragsbrott som rör utbetalningar från CSN. Enligt åtalet ska mannen underlåtit att anmäla ändrade förhållanden till studienämnden och därmed fått 18 273 kronor för mycket i studiemedel, varav 11 522 kronor var bidrag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besviket efter städdagen: ”Kalmar är i stort behov av att städas”

"Vi vill skryta med att Kalmar är Sveriges renaste stad. Det vore fantastiskt om vi kunde marknadsföra vår stad på det viset. Just nu är vi tyvärr långt därifrån".

Dennis Johansson

Kl.08:30, 21 maj, 2018

2 bilder
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist

Under söndagen försökte ett femtiotal frivilliga från Kalmar Orienteringsklubb och McDonalds att göra Kalmar till Sveriges renaste stad. Och efter städinsatsen konstaterar de nu att Kalmar är ”i stort behov av att städas”.

– Idag har vi städat Tallhagsområdet och samlat ihop 20 stora säckar med brännbart avfall (mycket plast), cirka 3 500 fimpar, diverse grovsopor, cirka 500 snuspåsar, en trasig segel, 20 bildäck med mera, säger initiativtagare Tobias Borger ordförande i Kalmar Orienteringsklubb.

LÄS MER: De vill göra Kalmar till ”Sveriges renaste stad”

– Dessutom har vi återvunnit 360 liter plastförpackningar, 241 glasflaskor inklusive hundratals glasskärvor och 431 aluminiumburkar, fortsätter han.

Målet att kunna kalla och marknadsföra Kalmar som Sveriges renaste stad känns, enligt Tobias Borger, långt borta efter gårdagens alla fynd.

– Förhoppningsvis vill flera vara med och stödja projektet så vi till slut når målet. Det behöver inte vara så svårt, om alla som läser detta slänger sina saker i papperskorgar, återvinningsstationer eller sopstationer har vi kommit långt. I bästa fall kan man också tänka sig att ta upp skräp som någon annan har tappat eller slängt, säger Tobias.

Övriga samarbetspartners i städprojektet var: Atrio Arkitekter, Visma Comenius, CalmarStadshotell, Tecomatic, Kallskänken, Vitargo, Infoservice AB Kalmar och Stellan Johansson AB.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En stökig lördagsnatt på Larmtorget

Två tonåringar omhändertogs under lördagskvällen.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 20 maj, 2018

En stökig lördagsnatt på Larmtorget
Foto: Elias Håkansson

Vid 23.30 ska en man född 98 hotat en ordningsvakt på Larmtorget i Kalmar. Mannen omhändertas sedan för att ha varit för berusad och gör sig då skyldig till våldsamt motstånd.

Sedan vid 02.50 är det en kroggäst på Larmtorget som erbjuder narkotika till andra på krogen. Personen blev då utpekad och greps av poliser. Han är nu misstänkt för narkotikainnehav och eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng