Veckans företag

Lash Academy: ”Vi är ett riktigt girl power-företag”

Allt började med 1000 kronor för åtta år sedan. Nu driver Anna Carlén Sveriges största franssalong och omsätter flera miljoner. "Jag blir stolt när jag kan ge mina tjejer höga löner".

Elias Håkansson

Kl.20:03, 2 mars, 2017

5 bilder
  • Anna Carlén är VD för Fransförlängning Kalmar Lash Academy. Foto: Elias Håkansson
    Anna Carlén är VD för Fransförlängning Kalmar Lash Academy. Foto: Elias Håkansson
  • Anna visar runt i lokalerna på Strömgatan. Foto: Elias Håkansson
    Anna visar runt i lokalerna på Strömgatan. Foto: Elias Håkansson
  • Just nu är de 15 anställda på företaget. Foto: Elias Håkansson
    Just nu är de 15 anställda på företaget. Foto: Elias Håkansson
  • Foto: Elias Håkansson
    Foto: Elias Håkansson
  • Foto: Elias Håkansson
    Foto: Elias Håkansson

Allt började på en marknad i Algutsrum sommaren 2009. Anna Carlén hade lånat 1000 kronor av sin mamma för att köpa 20 stycken karnevalmasker som hon sedan sålde för 2000 kronor. Tre år senare hade entreprenörshornen vuxit sig större och hon startade en egen franssalong.

– Jag gick och fick egna fransar och tänkte att det här måste man köra på. Det här kommer att bli stort. Mina kunskaper var noll men jag kände att det fanns en marknad för det här, säger Anna Carlén.

LÄS MER: Rubore: ”Vi är ett leende företag”

Hon startade en egen salong hemma och hennes känsla var helt rätt. Efterfrågan var enorm.

– Jag såg knappt solen på en hel sommar, jag började när solen gick upp och slutade när den gick ner. Efter den sommaren förstod jag att jag var tvungen att anställa för att inte jobba ihjäl mig, säger Anna.

Nu har salongen Fransförlängning Kalmar Lash Academy flyttat in till Kalmar och är Sveriges största till både yta, omsättning och personal.

LÄS MER: Här hittar du alla reportage om Veckans företag

– Givetvis trodde jag inte att det skulle gå så här bra. Jag har nu 15 underbara medarbetare och vi omsätter runt fem till sex miljoner kronor. Jag har haft tur som träffat människor som förstått min vision och varit villiga att offra sina liv för att nå den visionen tillsammans. Jag hade aldrig kommit hit utan dem.

På Strömgatan är det full fart från klockan 8:00 på morgonen till klockan 21:00 på kvällen. Det kommer kunder hela vägen från Västervik i norr till Karlshamn i söder. Att salongen har blivit så omåttligt populär tror Anna är på grund av kvalitén som hennes personal erbjuder.

Alla tjejer är helt fantastiska. Drivkraften att varje dag utvecklas finns hos oss alla. Jag tycker det är väldigt viktigt att alla känner att vi gör det här tillsammans, säger hon och fortsätter.

LÄS MER: De gör sig redo för SM – i fransförlängning

– Det sköna är att ingen av oss är någon typisk ”brudbrud” som man tror jobbar på en franssalong. Vi har tjejer som har varit hönsfarmare, vi har hästtjejer som mockar skit dagligen och jag själv älskar att köra fyrhjuling på fritiden. Vi är ett riktigt girl power-företag. Att kunna ge dessa höga löner – det gör mig stolt.

Många tycker att den framgångsrika salongen bör expandera till fler städer. Anna Carlén har andra planer.

– Jag vill behålla kvalitén här i Kalmar och det skulle göra mig ont att tvinga tjejerna flytta från Kalmar så det blir ingen expansion inom närmsta tiden. Däremot ska vi expandera utbildningen som vi driver. Det blir nästa mål. Dessutom ska vi tävla i SM i april – det blir intressant.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

Märkliga omständigheter kring stölden på konkursdrabbade Istanbul. Niko Saber menar att restaurangen är skyldiga honom en kvarts miljon kronor.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:16, 22 februari, 2018

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”
Foto: Arkiv.

Under torsdagen rapporterade 24Kalmar om Istanbul BBQ:s konkurs. Strax innan konkursen blev verklighet drabbades restaurangen av ett inbrott där inventarier som restaurangspisar, stekhällar och kylar stals. Det är vad ägaren har påstått, menar konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Den massiva stölden inträffade under märkliga omständigheter.

LÄS MER: Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, sa konkursförvaltaren Erik Gabrielsson till 24Kalmar tidigare under torsdagen.

Konkursförvaltaren har även talat med försäkringsbolaget – och planerar inom kort att lämna in en polisanmälan om stölden. Själva anmälan gäller enbart själva brottet – och ingen misstänkt gärningsman.

Niko Saber äger fastigheten där Istanbul hyrt in sig sedan april förra året.

– De första tre månaderna betalades hyrorna och allt var frid och fröjd. Men de sista åtta månaderna har de inte betalat, säger han.

Hur mycket pengar rör det sig om?
– De har skulder till mig på 250 000 kronor.

Enligt konkursförvaltaren har flera anonyma tips ramlat in. Något som Niko Saber inte fått ta del av.

– Jag vet ingenting om någon som har sett eller hört något. Det är polisens sak att utreda vad som har hänt.

Tror du att du kommer få tillbaka pengarna?
– Jag hoppas det, men har i ärlighetens namn ingen aning om så kommer bli fallet.

24Kalmar har vid upprepade tillfällen försökt nå ägaren utan framgång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Profilens nya satsning: ”Kommer köra samma koncept”

Efter 13 år på Öland – nu öppnar han ny verksamhet i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:17, 22 februari, 2018

Profilens nya satsning: ”Kommer köra samma koncept”
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Han var en av grundarna till populära restaurangen Robertos i Färjestaden. Nu blickar Bekim Fazliu fram emot nya utmaningar. Den 1 april slår han upp portarna till den nya satsningen i Matstugan i Djurängen.

Efter 13 år på Robertos och 18 år i branschen vet Fazliu vad som krävs.

– De flesta Kalmarbor som kom till Färjestaden käkade på Robertos. Jag kommer köra samma koncept i Djurängen med hög kvalitet. All ost kommer vara från Sverige och vi kommer välja råvaror med omsorg, gärna så närodlat som möjligt, säger han.

Bekim Fazliu, som är är uppväxt i Djurängen, hoppas kunna locka över sin gamla kundkrets från tiden på Öland.

– Man kommer få väldigt bra mat hos mig, det kan jag lova, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng