Guldfesten

Organiserat kaos inför näringslivets stora fest: ”Ett av Kalmars största event”

Den stora prisskandalen på Oscarsgalan har fått Guldfestens arrangörer att bli lite extra nervösa. "Vi har dubbelkollat precis allting".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:44, 3 mars, 2017

Organiserat kaos inför näringslivets stora fest: ”Ett av Kalmars största event”
Charlotte Kaupang berättar att det är organiserat kaos inför kvällens Guldfest. Foto: Arkiv

På fredagskvällen är det dags får den årliga näringslivsgalan i Kalmar, den populära Guldfesten.

– Det känns jättebra även om det är organiserat kaos just nu. Men så är det alltid innan dörrarna öppnas och gästerna kommer. Det är ju trots allt ett av Kalmars största event, det är inte så underlighet att det finns en hel del att tänka på, säger Guldfestens projektledare Charlotte Kaupang och fortsätter:

LÄS MER: Efter massiv kritik – Guldfestens seminarier ställs in

– Jag ser mest fram emot att få se allt man har byggt upp hända på scen. Det ska också bli kul att få uppleva glädjen hos de som vinner. En annan rolig sak är att få se alla som har klätt upp i vackra kläder och ansträngt sig sig för att gå på gala.

Det har stormats en del inför årets upplaga av Guldfesten då arrangörernas nya satsning med en förmiddag full av föreläsningar fick ställas in. Anledningen var att endast 2 av 20 föreläsare var kvinnor vilket gjorde många väldigt upprörda. Men själva galan kommer att gå av stapel precis som vanligt.

– Man måste lägga det bakom sig för att kunna fokusera på det som ligger framför en. Jag har en bakgrund i idrotten och där blir det också motgångar hela tiden. Man måste kunna släppa det och gå vidare för att sedan prestera bättre, säger Charlotte Kaupang.

LÄS MER: Lokalt radarpar tar över Guldfesten

Galan kommer att äga rum på Kalmarsalen och kvällens värdar är Magnus Kviske och Martina Sundén.

– Jag träffade dem precis. Att få ha dem på scen känns jättebra, de är ju artister som är väldigt proffsiga och säkra. De kommer att bjuda på underhållning hela kvällen.

I helgen ägde Oscarsgalan rum och för första gången i galans historia blandades vinnarkuverten ihop så att fel vinnare ropades ut när årets bästa film skulle utses. Något liknande kommer förhoppningsvis inte att inträffa under Guldfesten.

– Nej, herregud, vi har dubbelkollat allting, verkligen allting, in i minsta detalj. Det är ju det första man tänker på när man ser den förväxlingen och vet att man själv ska hålla i en stor gala. Men vi har läget under kontroll, avslutar Charlotte Kaupang.

FaktaKalmar Energis Omtankespris
– John Heyne, Fryshuset
– Lisa Kindberg, IOH, integration och Hälsa
– Ellen och Markus Adolfsson, Klippan

Årets guldkollega
– Julia Andersson, Royal Design
– Malin Törnquist, Varvsholmens hemtjänst

Årets butik
– Lindéns blommor
– Noelle
– Rituals

Gyllene steget
– Herman Hallberg, Kalmar FF
– Lovisa Karlsson, Högby IF
– Joel Kling, Dackarna
– Hanna Engberg, Cahoot
– Annie Nilsson, FBC Kalmarsund

Årets Marknadsförare i Kalmar län
– Kalmar Vatten, Mörbylånga kommun, Torsås kommun och Borgholms Energi för kampanjen ”Vattensmart”, byrå LevelSeven
– Destination Kalmar AB för kampanjen #Kalmarsommar, byrå Kreation
– Meridium för kampanjen ”Sveriges Bästa Arbetsplats”, byrå Alarmstreet

Det bästa UF-Företaget i Kalmar kommun 2016/2017
– Grönfrön UF
– No Exclusion UF
– Touching Hands UF
– Hugget i sten UF
– Mood för food UF

Årets Mötesplats
– Stadsmissionen Second Hand & Garderoben
– Spelefanten (parkour, skate och klättring)
– Långviken Arena
– Kläckeberga Lantcafé

Kalmar Science Park Award
Inga nomineringar inför

Årets ledstjärna
Inga nomineringar inför

Årets Företagare
Inga nomineringar inför

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagares produkt ska minska stressen: ”En cool pryl”

Under hösten har de jobbat upp en relativt unik produkt för den svenska marknaden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:46, 16 december, 2017

Unga företagares produkt ska minska stressen: ”En cool pryl”
Theo Ekström, Gabriel Arevena, Anton Wirell och Hjalmar Håkansson. Foto: Privat

Theo Ekström, Gabriel Arevena, Anton Wirell och Hjalmar Håkansson år i trean på Stagneliusskolan och har under terminen arbetat med att bygga upp ett UF-företag.

Hur fick ni idén till företaget?
– Det var av egen erfarenhet. Jag brukar behöva något att pilla på och jag såg en artikel på en hemsida om stresskuber. Det fanns inget liknande på den svenska marknaden och efter att ha frågat våra kompisar vad de tyckte om produkten så bestämde vi oss för att börja sälja sådana, säger Gabriel Aravena.

Företaget heter Stress Relief UF och säljer alltså stresskuber, en liten kub med olika knappar och funktioner på de olika sidorna.

– Jag har själv blivit hjälpt av den. Jag hade den i handen när vi presenterade vårt företag på idénästet och kunde koncentrera mig bättre. Annars brukar jag pilla med håret som kan störa. Det är en cool pryl som ska funka både som en kul leksak men även som ett praktiskt hjälpmedel.

Hur är det att driva företag?
– Det kan vara lite nervöst men vi har fått väldigt bra vägledning från våra lärare. Det har gått av bara farten från idé till att faktiskt börja sälja, vi har varit väldigt ivriga på att få starta med detta och få göra det själva.

Vad har varit det bästa?
– Jag skulle säga att gemenskapen vi har fått av att ha gått samma är det bästa. Man blir ju som ett litet företag och det kommer att ligga som en bra grund inför framtiden om man vill satsa vidare med något liknande. Det är kul om man brinner för något och får se hur det utvecklas. Det man sliter för ger resultat.

Redan nu ser killarna framåt och hoppas kunna utveckla produkten.

– Vi har planer på det och tittar på alternativ till kuben. Det har gått väldigt bra hittills och jag tror man kan gå ganska brett med liknande produkter, avslutar Gabriel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mediejätten Bonnier öppnar kontor i Kalmar

Efter årskiftet inviger koncernen sitt nya Kalmarkontor.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.19:13, 16 december, 2017

Mediejätten Bonnier öppnar kontor i Kalmar
Foto: Pressbild

Det är dotterbolaget Bonnier Education som ska etablera sig i Kalmar. Företaget ligger bakom det digitala läromedlet Clio Online och vill nu ta nya steg på den svenska marknaden.

Sedan tidigare har man sålt in sitt material till cirka 90 procent av de danska skolorna och Bonnier Education har kontor i Stockholm och Malmö.

– Att vi öppnar kontor i Kalmar är ännu ett steg mot vårt mål att digitalisera den svenska grundskolan. Nu har vi möjligheten att vara ännu närmare våra lärare och det känns jättebra, säger Angelica Hedin, redaktionschef på Bonnier Education.

Materialet i Clio Online skapas utifrån läroplanen i respektive ämne och årskurs. Bonnier Education omsatte 35 miljoner förra året med ett resultat på knappt en miljon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Strandrestaurang till salu: ”Ett fantastiskt läge”

Efter totalrenoveringen – nu säljs restaurangen för miljonbelopp.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:26, 15 december, 2017

3 bilder
 • Djupvik by the sea ligger ute till försäljning. Foto: Mäklarringen.
  Djupvik by the sea ligger ute till försäljning. Foto: Mäklarringen.
 • Foto: Mäklarringen.
  Foto: Mäklarringen.
 • Foto: Mäklarringen.
  Foto: Mäklarringen.

Restaurangen Djupvik by the sea norr om Borgholm ska säljas. Matstället, som under förra vintern och våren totalrenoverades, ligger bokstavligt talat ett stenkast från Kalmarsunds strand.

– Det är ett helt fantastiskt läge, och tomten som ingår sträcker sig en bra bit ut mot stranden så det finns möjligheter att göra någonting riktigt häftigt, säger mäklaren Frida Langå, som tillsammans med kollegan Simon Rydman, ansvarar för försäljningen.

– Tidigare var det mer en pizzeria men efter renoveringen har de nuvarande ägarna drivit en schysst krog med bra käk nu under sommaren, säger Rydman.

Utgångspriset för den 141 kvadratmeter stora restaurangen och tomten på cirka 1 400 kvadratmeter är satt till 1 995 000 kronor. Eftersom fastigheten är friköpt finns det stor utvecklingspotential, menar Rydman.

– Byggnaden, marken och det mesta av inventarierna ingår. Vanligtvis när en restaurang säljs måste man hyra av en fastighetsägare men det gäller inte här.

Finns det några intressenter?
– Det finns några spekulanter och det är en kille som är sugen. Vi skulle kollat på den under helgen men fick förhinder, säger Rydman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

veckans företag

Zilox: ”Vi kommer växa mer och mer”

För nio år sedan tvingades han fly från Irak till Sverige. Nu siktar Kaiwan Harez företag på att bli ett av de största i branschen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:15, 14 december, 2017

2 bilder
 • Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
  Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
 • Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.
  Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.

Kalmarföretaget Zilox har funnits sedan februari 2015 och inriktar sig på att sälja och montera storkök i restauranger, kaféer och pizzerior. Men historien om Kaiwan Harez bolag sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än så.

För nio år flydde kurdiske Harez och hans familj från Irak. Han lämnade hus, bil och sin firma där han arbetade som kyltekniker och tog sig via Turkiet till Sverige.

LÄS MER: Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”

I sitt nya hemland fick Kaiwan gå en kort kurs och visa upp sina meriter innan han blev licensierad kyltekniker. Sedan han startade Zilox för 2,5 år sedan har ett nytt kontaktnät med kunder byggts upp.

– Det går jättebra och vi kommer växa mer och mer. Hittills har jag inte behövt göra någon reklam alls för företaget, säger Kaiwan.

I takt med att företaget växer kommer nyanställningar att göras. Inom kort börjar frun Hannan att arbeta på kontoret och Kaiwan beräknar att ytterligare ett tiotal personer snart kommer anställas.

– Pratar vi framtid tänker jag tio anställda om bara ett år. Just nu håller jag på att ta fram en katalog som ska delas ut till restauranger och pizzerior i hela Sverige.

Nyckel till Zilox framgång är de konkurrenskraftiga priserna och flexibiliteten. Kaiwan importerar nya pizzaugnar, stekbord, kylar, frysar och andra produkter direkt från fabriker i Spanien, Italien och Storbritannien. Dessutom monterar han köken själv och säljer även begagnade storkök.

– I Spanien och Italien har de bäst kvalitet när det kommer till restaurangutrustning, säger Kaiwan.

– Det finns många leverantörer och vi har alla nästan samma pris. Men är vi femhundra kronor billigare så räcker det för att kunderna ska välja oss.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De bygger multiarenan – för 93 miljoner

Nu är det klart vilket företag som får uppdraget att bygga KIFAB Arena.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:06, 14 december, 2017

De bygger multiarenan – för 93 miljoner
Michael Gelebo, vd för KIFAB och Magnus Petersson från Multibygg. Foto: Pressbild

Efter alla turer med ifrågasättande av bygglovet och avbrutna upphandlingar är det äntligen klart vilka som ska bygga KIFAB Arena. Multibygg kommer både riva den befintliga byggnaden, Bränslehuset, och uppföra den nya arenan, som kommer bli FBC Kalmarsunds nya hemvist.

– Vi vet om att det är en tuff byggkonjunktur i Kalmar och de flesta har fullt upp. Därför blev vår tidsnivå i den förra upphandlingen alldeles för tuff för att lyckas. I den nya vändan ändrade vi genomförandetiden med sex månader och fick in tre anbud istället för två, säger Michael Gelebo, vd för KIFAB.

LÄS MER: Arenabygget försenas – anbuden blev för dyra

Den nya arenan som ska bereda plats innebandy, volleyboll och basket, men även löparbanor och längdhoppsgrop, väntas stå klar till julen 2019.

– Dessutom gick vi ner från 106 miljoner till 93 miljoner för bygget, vilket känns kanonbra. Vi har jobbat med det här projektet länge och det här känns som ett bra steg i riktningen att bidra till Kalmars attraktivitet, säger Gelebo.

Under januari månad inleds projekteringen och i mars beräknas rivningen av den befintliga byggnaden starta.

Det kommunala bolaget KIFAB kommer äga arenan som i sin tur kommer hyra ut den till Kalmar kommun. Sedan är det kultur- och fritidsförvaltningen som fördelar ut tiderna mellan föreningarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng