Han släpper viktig bok om psykisk ohälsa

Det finns många människor som bär på tunga historier om en jobbig barndom och psykisk ohälsa. Nu har Eric Bergström från Ångestskola samlat 50 stycken av dessa i en bok. "Jag vill visa andra att de inte är ensamma."

Hanna Thulin

Kl.07:07, 4 mars, 2017

Han släpper viktig bok om psykisk ohälsa
Eric Bergström har samlat 50 historier om psykisk ohälsa och släpper dem som en bok. Foto: Hanna Thulin

Sedan i somras har Eric Bergström arbetat aktivt med projektet Ångestskolan. Genom Ångestskolan föreläser han om sina egna erfarenheter av social fobi och han har även en Facebooksida där han sprider budskapet om mental ohälsa.

– Ett stående inslag på sidan är att jag publicerar gästinlägg. Jag har fått in så många historier från människor som har hemska upplevelser i bagaget att jag fick idén att göra en bok av alla starka berättelser, berättar Eric.

LÄS MER: Kalmarföretag sprider kunskap om psykisk ohälsa

Boken ”Jag har aldrig berättat det här för någon men…” är en sorts antologi med 50 stycken olika historier från människor över hela Sverige som på något sätt lider av eller har lidit av psykisk ohälsa till följd av många olika anledningar.

– Många av historierna är mörka, tar upp tankar om självmord och berättar om barndomar med våldtäkter, droger och misshandel. Men den största delen handlar även om de som har vänt sin psykiska ohälsa till något positivt. Någon kan ha levt med Aspbergers hela sitt liv men har hittat det positiva med det.

LÄS MER: Kalmarföretag sprider kunskap om psykisk ohälsa

Det är inte meningen att man ska bli ledsen när man läser boken. Tanken är att visa andra att de inte är ensamma – att det finns en ljuspunkt i slutet av tunneln.

– Förhoppningsvis känner folk igen sig i historierna och kan inspireras av någon som har tagit sig igenom tuffa situationer i livet. Det är många som mår dåligt i onödan och jag vill visa att det finns hjälp att få om man vill det.

Det är väldigt spridda åldrar på författarna men Eric berättar att nästan 90 procent av de som delar med sig av sina berättelser är kvinnor.

– Jag tror att män överlag är rädda för att berätta att de mår dåligt. Killar skjuter bort problemen medan kvinnor tar det mer seriöst. Å andra sidan märker man att männen engagerar sig när man väl börjar prata om det. Jag hoppas att fler killar ska våga prata om det.

Erik har planer på att släppa ännu fler böcker i framtiden.

– Just nu har jag material till minst två till. Jag tänker också att man ska göra mer ämnesrelaterade böcker. En kan handla om panikångest och en annan om depression. Förhoppningen är att man sedan ska kunna ge bort de här böckerna till familjemedlemmar som behöver hjälp med att förstå eller till elever som mår dåligt och behöver lite motivation.

Som det ser ut nu kommer boken att släppas i slutet av mars, då kommer den gå att köpa via Ångestskolans hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo

Öländskan aktuell i ny låt tillsammans med flertalet stora namn.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:02, 22 mars, 2018

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo
Adée är en av de 56 artisterna som medverkar i låten Vad dom än säger. Foto: Arkiv

För en tid sedan släppte den öländska artisten Adée en ny låt efter samarbete med producenten JKEYsom tidigare har arbetat med bland andra Jay-Z, Pharrell, Snoop Dog, Missy Elliot och Beyoncé.

Nu är Adée en av 56 artister som medverkar i låten Vad dom än säger, som skapats till förmån för Sveriges kvinnojourer, som är starkt relaterad till förra höstens #metoo-rörelse.

LÄS MER: Adées låt med Beyoncé-producenten släppt – lyssna på den här

Kajsa Grytt, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén är några av artisterna som är med och sjunger i låten.

– Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer – framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås. Det var som att isolerade öar möttes och förenades kring något vi hade gemensamt. För i samband med besöken och alla mailkonversationer som detta inneburit har många berättelser framkommit. Dels kring situationer som går att relatera till #metoo och det har även fällts tårar i grupp över hur träffade många har känt sig av texten och hur träffade de blivit av att de redan ser sina döttrar hamna i samma position, säger låtskrivaren Pernilla Söderblom i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är nu överens om en historiskt stor satsning.

Hanna Thulin

Kl.08:42, 22 mars, 2018

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar
Foto: Arkiv

Överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, omfattar 1,8 miljarder kronor som ska användas under 2018. Pengarna kan bland annat gå till mer personal i förlossningsvården, en förbättrad arbetsmiljö och förstärkt eftervård för kvinnor som fött barn.

Totalt kommer Kalmar landsting att få 43,3 miljoner varav 39,9 miljoner kronor kommer att användas inom förlossningsvården och 3,3 miljoner till avgiftsfri livmoderhalscancerscreening.

LÄS MER: Viktig marsch för människans rättighet: ”Inte tryggt att föda barn.”

–  Den som väntar barn i Kalmar ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll.

I överenskommelsen ingår att landstingen väljer vilka insatser de bedömer ger mest nytta för att uppnå målen, samtidigt som fokus för medlen till landstingen ska användas till att stärka kompetensförsörjningen och bemanningen samt se över och utveckla arbetssätten och förbättra arbetsmiljön.

–  Vi är mycket nöjda med att vi träffat en tilläggsöverenskommelse med regeringen om fortsatta och ökade resurser till kvinnors hälsa och förlossningsvården. Det pågår redan ett omfattande förbättringsarbete men med de extra medel som nu tillförs så kan vi fortsätta med fler insatser både till kvinnors hälsa och för att säkerställa så att alla föräldrar ska kunna känna sig trygga både före, under och efter graviditeten, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Medlen får också användas för insatser inom neonatalvården, det vill säga vården som ges tidigt födda barn. Satsningen omfattar hela vårdkedjan inklusive förebyggande insatser, från mödravårdscentral till eftervård för kvinnan efter graviditet och förlossning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänks för flera fall av misshandel och olaga hot

Mannen greps under tisdagen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:21, 22 mars, 2018

Misstänks för flera fall av misshandel och olaga hot
Foto: Arkiv.

Under tisdagsförmiddagen greps en man i 40-årsåldern, hemmahörande i Kalmar kommun, misstänkt för två fall av misshandel och två fall av olaga hot.

Mannen anhölls några timmar senare och nu har han begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för handlingarna.

Åklagaren bedömer att det finns risk att mannen undanröjer bevis eller försvårar utredning, alternativt fortsätter sin brottsliga vana om han försätts på fri fot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Smarta femteklassare agerade guider på museum

Om man undrar något om Kronan så kan man numera fråga femteklassarna från Rocknebyskolan som är experter i ämnet.

Hanna Thulin

Kl.06:49, 22 mars, 2018

Smarta femteklassare agerade guider på museum

Under onsdagskvällen var det fullt hus på Kalmar läns museum när klass 5 från Rocknebyskolan visade sina nära och kära runt i Kronanutställningen. Över 90 personer hade anmält sig för att bli guidade av de 25 eleverna som alla hade läst in sig på olika områden som handlade om Kronan.

– De har läst faktatexter, som inte varit de allra lättaste att läsa, Kronaboken och kontrollerat alla källor för att sedan skriva ett lagom lång manus som inte använder för svåra ord, berättar Helen Andersson, pedagog på Kalmar läns museum.

klm1 Olle Wähl, Henning Kvarmo och Sabine Westlund. Foto: Hanna Thulin

Att låta skolever genomföra en guidning är en idé som hon har snott från Marinmuseumet i Karlskrona.  Genom projektet KLaB, vilket är en kultursatsning finansierad av Barn- och ungdomsnämnden i Kalmar Kommun, så får barnen lära sig om Sveriges historia på ett roligt och praktiskt sätt.

– Det är många som har varit väldigt nervösa men det är också en klass som är fylld av teaterapor så när Helen hörde av sig och frågade om vi ville göra det här så tackade jag ja med en gång, säger Linda Jirflo, klassens lärare.

klm4 Åke Kinberg och Ville Woxander. Foto: Hanna Thulin

Kvällen började med att de anhöriga fick följa med sina barn till en station där de sedan berättade om sitt område. Efter att de var klara fick föräldragruppen gå vidare till nästa guidepunkt.

– Vi har fått memorera lite mer än vissa andra eftersom vi bara är två och andra grupper är flera men det har gått bra, säger Ville Woxander som tillsammans med Åke Kinberg bland annat berättade om Karl XI och häxjakten.

klm2 Malte Olander, Elias Johansson, Olle Strandberg och Anton Cederholm. Foto: Hanna Thulin

I ett annat rum stod Malte Olander, Elias Johansson, Olle Strandberg och Anton Cederholm och berättade hur det kunde se ut under däck på Kronan.

– Jag tappade bort mig lite med vad jag skulle säga men då fyllde Anton i, berättar Malte.

klm Hampus Karlsson, Marion Westlund och Svante Juneberg. Foto: Hanna Thulin

På nedre plan stod Hampus Karlsson, Marion Westlund och Svante Juneberg och berättade om kanonerna.

– Jag tycker det är häftigt att kulorna kunde flyga upp mot 2 kilometer, säger Hampus.

– Jag tyckte det var intressant att lära mig att den största kanonen väger fyra ton, säger Svante.

klm3 Cornelia och Himla berättade bland annat om maten som man åt ombord på Kronan. Foto: Hanna Thulin

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besiktningsjätte etablerar sig på Öland

Siktar på att bli störst i Sverige.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:24, 21 mars, 2018

Besiktningsjätte etablerar sig på Öland
Foto: Pressbild/Besikta

Besiktningsföretaget Carspect vill växa och bli Sveriges största firma inom området. I den omfattande etableringsplanen finns FärjestadenÖland med.

– Vi finns i dag på 76 stationer i landet och har även enheter i Estland, Lettland och Polen. Vi ska öka med tio stationer om året och när vi kommit upp i 125 räknar vi med att vara Sveriges största bilbesiktningsfirma, säger regionchefen Marcus Johansson.

Det är ännu inte spikat när Carspect ska öppna i Färjestaden. Däremot är det klart att företaget öppnar i Nybro till hösten.

I dag har Carspect två anläggningar i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng