Presenteras av
Veckans Företag

Helénes Fruktkorg: ”Det ska alltid vara fräscht”

Päron, apelsiner och bananer hör till Heléne Brändewalls vardag. I nästan 25 år har hon levererat vackra och färgrika fruktkorgar till företag och myndigheter runt om i länet.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:53, 9 mars, 2017

3 bilder
  • Heléne Brändewall har drivit företaget Helénes Fruktkorg i nästan 25 år. Foto: Hanna Thulin
    Heléne Brändewall har drivit företaget Helénes Fruktkorg i nästan 25 år. Foto: Hanna Thulin
  • Det blir snabbt fullt på lagret när det är dags att packa fruktkorgarna. Foto: Privat
    Det blir snabbt fullt på lagret när det är dags att packa fruktkorgarna. Foto: Privat
  • Varje korg är unik och packas enligt kundernas önskemål. Foto: Privat
    Varje korg är unik och packas enligt kundernas önskemål. Foto: Privat

Heléne Brändewall har alltid brytt sig om sin hälsa, hon gillar att träna och äta nyttigt. När hon jobbade på sjukhus för 25 år sedan tog hon alltid med sig en frukt att äta till kaffet istället för att ta av kakorna och wienerbrödet som serverades.

Till en början tyckte hennes kolleger att det var lite märkligt men Heléne såg det som en utmaning.

– Jag började ta med mig korgar med frukt som jag bjöd på och det blev väldigt populärt. Det var då jag kom på att det kanske fanns en affärsidé man kunde utnyttja, berättar hon.

Heléne gick ut på stan och tog reda på hur många företag som skulle kunna vara intresserade av att få en korg full med frukt levererad någon gång i veckan. Hon fick snabbt napp och drog igång företaget i liten skala. Sedan dess har företaget vuxit helt organiskt av egen kraft – numera kommer nya kunder till henne.

– Det ska vara så fräscht som det bara går. Om det händer att det råkar komma med en dålig frukt så byter vi så fort kunden hör av sig. Det är viktigt att vi håller hög kvalité på korgarna.

Bilarna som används för att köra ut fruktkorgarna till kunderna tvättas ofta för att se hela och rena ut. De ser alltid till att byta till de senaste fordonen och inväntar en transportbil som går på el.

– Det är viktigt för oss och hänger ihop med hur vi tänker. Vi är mitt inne i en process nu och håller på att SMAK-certifiera oss vilket blir ett kvitto att vår verksamhet håller hög standard hela vägen från logistik till produkt. Det är också många som väljer att bara ha med ekologisk frukt i sina korgar vilket vi givetvis erbjuder, berättar Heléne.

LÄS MER: Här hittar du alla reportage om Veckans Företag

Tillsammans med en anställd så packar hon alla korgar själv och kör ut dem till företagen. Trots att hon sitter mycket i bilen så blir det en hel del springande när korgarna ska upp på kontoren. På en dag går hon mer än 10-12 000 steg.

– Det är full fart! Jag är väldigt social så det kan bli en utmaning att hinna leverera alla korgar innan lunch. Men det är viktigt att stanna och prata med kunderna för att få feedback och samtidigt skapa goda relationer med dem.

Heléne lever verkligen som hon lär, hon berättar att hon äter frukt i princip varje dag.

– Jag älskar exotiska frukter som mango, papaya och ananas och äter det gärna som mellanmål eller efterrätt. Jag gör också bananpannkakor minst en gång i veckan, det är otroligt gott!

I framtiden finns det planer på att eventuellt köpa ett fruktföretag till. Vad det blir är ännu inte klart.

– Jag kommer fortfarande hålla på med frukt om fem år i alla fall. Det är en sak som är klar, avslutar Heléne och skrattar.

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel