Presenteras av
Veckans Företag

Helénes Fruktkorg: ”Det ska alltid vara fräscht”

Päron, apelsiner och bananer hör till Heléne Brändewalls vardag. I nästan 25 år har hon levererat vackra och färgrika fruktkorgar till företag och myndigheter runt om i länet.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:53, 9 mars, 2017

3 bilder
 • Heléne Brändewall har drivit företaget Helénes Fruktkorg i nästan 25 år. Foto: Hanna Thulin
  Heléne Brändewall har drivit företaget Helénes Fruktkorg i nästan 25 år. Foto: Hanna Thulin
 • Det blir snabbt fullt på lagret när det är dags att packa fruktkorgarna. Foto: Privat
  Det blir snabbt fullt på lagret när det är dags att packa fruktkorgarna. Foto: Privat
 • Varje korg är unik och packas enligt kundernas önskemål. Foto: Privat
  Varje korg är unik och packas enligt kundernas önskemål. Foto: Privat

Heléne Brändewall har alltid brytt sig om sin hälsa, hon gillar att träna och äta nyttigt. När hon jobbade på sjukhus för 25 år sedan tog hon alltid med sig en frukt att äta till kaffet istället för att ta av kakorna och wienerbrödet som serverades.

Till en början tyckte hennes kolleger att det var lite märkligt men Heléne såg det som en utmaning.

– Jag började ta med mig korgar med frukt som jag bjöd på och det blev väldigt populärt. Det var då jag kom på att det kanske fanns en affärsidé man kunde utnyttja, berättar hon.

Heléne gick ut på stan och tog reda på hur många företag som skulle kunna vara intresserade av att få en korg full med frukt levererad någon gång i veckan. Hon fick snabbt napp och drog igång företaget i liten skala. Sedan dess har företaget vuxit helt organiskt av egen kraft – numera kommer nya kunder till henne.

– Det ska vara så fräscht som det bara går. Om det händer att det råkar komma med en dålig frukt så byter vi så fort kunden hör av sig. Det är viktigt att vi håller hög kvalité på korgarna.

Bilarna som används för att köra ut fruktkorgarna till kunderna tvättas ofta för att se hela och rena ut. De ser alltid till att byta till de senaste fordonen och inväntar en transportbil som går på el.

– Det är viktigt för oss och hänger ihop med hur vi tänker. Vi är mitt inne i en process nu och håller på att SMAK-certifiera oss vilket blir ett kvitto att vår verksamhet håller hög standard hela vägen från logistik till produkt. Det är också många som väljer att bara ha med ekologisk frukt i sina korgar vilket vi givetvis erbjuder, berättar Heléne.

LÄS MER: Här hittar du alla reportage om Veckans Företag

Tillsammans med en anställd så packar hon alla korgar själv och kör ut dem till företagen. Trots att hon sitter mycket i bilen så blir det en hel del springande när korgarna ska upp på kontoren. På en dag går hon mer än 10-12 000 steg.

– Det är full fart! Jag är väldigt social så det kan bli en utmaning att hinna leverera alla korgar innan lunch. Men det är viktigt att stanna och prata med kunderna för att få feedback och samtidigt skapa goda relationer med dem.

Heléne lever verkligen som hon lär, hon berättar att hon äter frukt i princip varje dag.

– Jag älskar exotiska frukter som mango, papaya och ananas och äter det gärna som mellanmål eller efterrätt. Jag gör också bananpannkakor minst en gång i veckan, det är otroligt gott!

I framtiden finns det planer på att eventuellt köpa ett fruktföretag till. Vad det blir är ännu inte klart.

– Jag kommer fortfarande hålla på med frukt om fem år i alla fall. Det är en sak som är klar, avslutar Heléne och skrattar.

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 850 personer får lämna Telia

Efter Telias vinstras kommer nu sparpaketet: 850 personer får lämna företaget, varav 650 i Sverige. 

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:33, 20 juli, 2017

EXTRA: 850 personer får lämna Telia
Foto: Mostphotos

Bolagets personalstyrka kommer minskas i Sverige med 8 procent, skriver Dagens Industri på torsdagen. Detta efter att företaget redovisat en minskad omsättning och ett fallande resultat i sin Q2-rapport.

Telias VD Johan Dannelind skriver i kvartalsrapporten att rörelseresultatet är en besvikelse och att företaget behöver få ned sina höga rörelsekostnader. Sparpaketet som varnar om hundratals uppsägningar i Sverige – ska vara lösningen.

– Det är framför allt Sverige som är negativt. Det övriga ser rätt bra ut men i och med att Sverige ser tyngre ut i kvartalet så slår det igenom på gruppnivå, säger Johan Dennelind till TT.

Bolaget spår att effekterna av detta sparande ska synas redan under andra halvåret av 2017.

”Åtgärderna förväntas ge effekt på kostnaderna redan under andra halvåret 2017 med en minskning på omkring 5 procent i Sverige jämfört med föregående år”, står det i delårsrapporten.

 

Fakta
 • Telias omsättning uppgick till 19 801 miljoner kronor, jämfört med 21 130 miljoner kronor i fjol.

 • Under det andra kvartalet landade rörelseresultatet på 2,26 miljarder kronor jämfört med 4,1 miljarder kronor i fjol.

 • Bolagets resultat landade på 1,36 miljarder kronor före skatt och på minus 308 miljoner kronor efter skatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Över 100 000 kronor i stöd till verksamheter i Kalmar

Efter ett beslut från länsstyrelsen har flera verksamheter i Kalmar län beviljats företagsstöd.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.11:24, 4 juli, 2017

Över 100 000 kronor i stöd till verksamheter i Kalmar
Foto: Montage

Varje år får Länsstyrelsen pengar av regeringen som ska användas till olika företagsstöd. Dessa ska hjälpa länets företag att få långsiktig lönsamhet och tillväxt.

Regionförbundet i Kalmar län hanterar dessa medel, som i år går upp till 888 230 kronor.

De företag i Kalmar som har beviljats stöd är:

 • Beros Verktygsslipning AB: 97 500 kronor, för digitalisering.
 • NÖJAB, 30 000 kronor, för digitalisering.
 • Kalmarsunds hetvattentvätt: 15 250 kronor, för nya marknader.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SUPERGUIDE: Så klättrar du i karriären

Det är lätt att tröttna på jobbet och ta saker för givet. Men det leder också till att du gör saker, som kan kosta dig dyrt. Undvik dessa saker så kan du komma långt.

SUPERGUIDE: Så klättrar du i karriären
Foto: Flickr

Alla som kommit till ett nytt jobb känner igen känslan av att vilja imponera i början och komma in rätt. Men när du väl kommit in i jobbet och varit där en längre tid är det lätt att börja tröttna och bli fast i dagliga rutiner.

Veckans Affärer listar sju saker som många gör på jobbet enligt entreprenören Sujan Patel, som bromsar karriären och stoppar dig från att klättra.

Undvik dessa sju grejer så kan du klättra högt:

Du gör inget onödigt arbete
Vissa gör bara saker de får betalt för och lyfter inte en tum i onödan. Det ger inga bra signaler till chefen om du har högre ambitioner.

Du är för avvaktande
Säg vad du tycker och visa vad du lyckats åstadkomma på jobbet. Om du inte visar det kanske chefen aldrig lägger märke till ditt arbete.

Du socialiserar bara inom ditt företag
Du kanske är på ett bra jobb. Men det finns väldigt många arbetsgivare där ute, som kanske söker någon till en position du drömt om. Pratar du bara med folk inom företaget du jobbar på får du aldrig veta.

Du väntar på att få chansen
Ska du avancera inom ett företag går det inte att vänta. Sök upp möjligheter istället för att vänta på att de kommer.

Du tror att din utbildning räcker
En utbildning är viktig och troligtvis vad som gett dig ditt jobb. Men det går inte att bli bekväm och luta sig mot den. Det är viktigt att hela tiden utvecklas och lära sig nya saker.

Du tar aldrig hjälp utan jobbar bara självständigt
Du kanske är väldigt duktig på det du gör. Men alla kan behöva hjälp, och dessutom kan andra se saker du inte ser, vilket kan förbättra arbetet.

Du vågar inte testa på nya saker
Många gör sitt jobb väldigt bra. Men hade kunnat bli bättre om de vågat mer. Att ta på sig uppgifter som är utanför sin ”comfort zone” kan utveckla dig enormt, och väcka uppmärksamhet från chefen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Visma Group köpte upp Kalmar-baserad IT-leverantör

IT-leverantören Comenius, med sin bas i Kalmar Science Park, köps nu upp av nordiska Visma Group. "Vi ser fram emot att expandera servicen för både existerande och nya kunder".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.16:31, 27 juni, 2017

Visma Group köpte upp Kalmar-baserad IT-leverantör
Comenius-teamet. Foto: Arkiv

I ett inlägg på Facebook som lades upp på tisdagen meddelade Kalmar-baserade Comenius, leverantör av IT-tjänster och tidigare ett av 24Kalmars veckans företag, att företaget har blivit uppköpt av den nordiska koncernen Visma Group.

– För att utveckla verksamheten vidare var det viktigt att hitta en ägare med en stark lokal och internationell marknadsposition och kunskap. Det är med stor entusiasm som vi nu går ihop med Visma, den ledande leverantören av digitala HR-tjänster i Norden, säger Niklas Gunnebrant , VD på Comenius, i ett pressmeddelande.

– Vi är övertygade om att den här sammanslagningen kommer leda till ömsesidiga förmånliga möjligheter som kommer öka vår förmåga att leverera hållbara lösningar för våra kunder, fortsätter han.

Jan Ivar Borgersen, divisionansvarig för Visma Affär, är också mycket nöjd med sammanslagningen och de dörrar som öppnas.

– Comenius är ett flexibelt och kundinriktat företag som tydligt visar stark kompetens och kunskap i sitt team. Det är med stolthet vi berättar att Comenius nu är en del av Visma och vi ser fram emot att expandera servicen för både existerande och nya kunder, säger han i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen leder också till att Comenius nu söker nya medarbetare till sitt team.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon tar över SEB Kalmar: ”Ett naturligt steg att ta”

Banken SEB i Kalmar går nu i samma spår som Swedbank och byter ut sin kontorschef. Tina Olsson är den som tar över: "Det ska bli väldigt spännande".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.15:15, 27 juni, 2017

Hon tar över SEB Kalmar: ”Ett naturligt steg att ta”
Foto: Arkiv/Wikimedia Commons

För bara några dagar sedan rapporterade 24Kalmar om att Karin Mattson tar över som ny kontorschef på Swedbank i Kalmar, och nu gör SEB en liknande förändring.

Då före detta kontorschefen Jonas Sandin blir kreditchef i regionen är det nu Tina Olsson som är den utsedda efterträdaren, det rapporterar tidningen Barometern.

– Det ska bli väldigt spännande. Ett naturligt steg att ta, säger Tina Olsson – före detta marknadsansvarig på kontoret – till Barometern.

– Det blir att fortsätta det strategiska arbete som Jonas Sandin påbörjat. Bankvärlden förändras hela tiden och vi måste vara flexibla. Vi vill fortsätta plocka marknadsandelar, vi är ganska stora på företagsmarknaden men vill växa mer både där och inom privatsidan, fortsätter hon.

Tina Olsson har erfarenhet som kontorschef med sig i bagaget, då hon tidigare hade den rollen på SEB:s kontor i Nybro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng