Från Melodifestivalen till stadsfesten – nya artister klara

Nyligen var Hasse Andersson programledare inför miljontals tv-tittare. I sommar kommer han till Stortorget i Kalmar.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:04, 15 mars, 2017

Från Melodifestivalen till stadsfesten – nya artister klara
Backyard Babies och Hasse Andersson kommer till Kalmar stadsfest. Foto: Pressbild/Destination Kalmar

Förra veckan blev det officiellt att Mikael Wiehe och Rebecca & Fiona ska uppträda på Kalmar stadsfest i sommar. Sedan tidigare är det klart att Ace Wilder också gör ett Kalmarbesök.

Nu blir det ännu mer från Melodifestivalen med Hasse Andersson, senast verksam som programledare för årets upplaga av ”Mellon”. 2015 gjorde han stor succé med sin låt ”Guld och gröna skogar” som kom på fjärde plats i finalen.

Destination Kalmar presenterade även att rockbandet Backyard Babies kommer till stadsfesten. De bildades i Nässjö 1989 och har hunnit släppa sju album samt vunnit två grammisar.

Den 10 augusti kommer Hasse Andersson och Backyard Babies uppträda på Stortorget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Enkät:

Är Kalmar en ”drömsemesterstad”?

Som sommarstad för tredje året i rad är det knappast någon hemlighet att Kalmar uppskattas av både turister och invånare. Men vad är det som gör Kalmar till en så bra stad?

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.10:59, 25 juni, 2017

Är Kalmar en ”drömsemesterstad”?
Foto: Klara Alvunger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

David Runne:

– Kalmar kan definitivt klassas som en drömsemesterstad. Det är mycket som händer här och närheten till Öland och olika campingar gör att folk kan åka fram och tillbaka. Landskapet är ju dessutom helt otroligt. Om man besöker Kalmar som turist måste man absolut göra en road trip till Öland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amanda Koncilja och Linnéa Wallgren:

– Jag tycker att Kalmar är en drömsommarstad, det finns så mycket att göra. Jag har ett par tyska vänner som besökte Kalmar för ett par veckor sedan och de älskade det, särskilt gamla stan, berättar Amanda Koncilja.

Linnéa Wallgren flikar in att restaurangerna och uteserveringarna gör Kalmar till en mysig stad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ludwig Sturesson och Simon Johansson:

– Det bästa med Kalmar är stränderna och de gamla byggnaderna, säger Ludwig Sturesson.

Kompisen Sinom Johansson tycker att miljön är fin och båda är eniga i att Kalmar är en bra stad att njuta i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mollie Andersson:

Jag är från Kalmar och jag tycker att närheten till vattnet gör väldigt mycket, det finns många fina badplatser här, förklarar hon.

Eva Narde:

– Ja måste säga att Kalmar är en väldigt fin stad. Vattnet är nära och byggnaderna från 1600-talet är fantastiska. Turister måste absolut besöka slottet och Kalmarsundsparken när de är här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga biljetter sålda inför sommarföreställningen

Förra året vann familjeföreställningen Pippi Långstrump publikens hjärtan. Nu sätts en ny pjäs med inspiration från Emil i Lönneberga upp.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.17:35, 24 juni, 2017

Rekordmånga biljetter sålda inför sommarföreställningen
Emil i Lönneberga kommer till slottet i sommar. Foto: Arkiv

Sommarteatern presenteras av Kviske Nöjesproduktion och kommer att spelas upp varje tisdag, onsdag och torsdag i torrgraven på Kalmar slott. Biljettförsäljningen startade i mars och har varit i full gång sedan dess. Premiären för pjäsen är den 27/6 klockan 17.00.

– Det känns jättebra. Vi försöker att inte ha så mycket förköpsbiljetter med det är helt klart fler biljetter köpta i år än vad det var förra. Det är ett bevis på att publiken gillar det vi gör, säger Magnus Kviske, som är producent.

Årets föreställning är den andra som Magnus Kviske sätter upp på slottet. Han berättar att den föreställningen kommer skilja sig från förra årets.

– Pippi Långstrump är mer som hämtad från en serietidning med dess karaktärer och fart och fläng. Emil i Lönneberga kommer så klart också vara fartfylld, men det är en helt annan typ av berättelse. Det är vardagsrealism med vanliga människor.

Det har länge varit en dröm för Magnus Kviske att sätta upp teatrar som är inspirerade från Astrid Lindgrens sagor. Han känner sig lite nervös inför premiären som producent, men är övertygad om att hans team, med bland annat Martina och Mattias Sundén, kommer att göra ett bra jobb.

– Vi vill att publiken ska känna samma glädje som förra året. Det är alltid roligt att efter en föreställning se barnens ögon, men även de vuxnas reaktioner har varit positiva. De har varit förvånade över att de faktiskt också har tyckt om föreställningarna och det är det som är mitt mål. Det ska vara en föreställning för hela familjen, berättar Magnus Kviske.

Slottet är en bra spelplats och producentsen hoppas kunna etablera sin verksamhet där inför kommande år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmariternas dokumentärdrömmar nära att slå in

Kalmarparets idé om en dokumentär om SVT:s serie ”Andra Avenyn” kan komma att bli verklighet. ”Vi siktar mot SVT Play.”

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.08:02, 24 juni, 2017

2 bilder
  • Kalmarparet har träffat många kontakter, bland annat f.d Ica-Stig. Foto: Privat
    Kalmarparet har träffat många kontakter, bland annat f.d Ica-Stig. Foto: Privat
  • Kalmarparet har även träffat andra skådespelare från serien. Foto: Privat.
    Kalmarparet har även träffat andra skådespelare från serien. Foto: Privat.

Tanken om en dokumentär komSebastian Magnusson och hans sambo Carro började titta på den omtyckta serien ”Andra Avenyn”, som sändes på SVT för några år sedan. De inledde ett arbete med att lokalisera inspelningsplatser och ta kontakt med skådespelare. Nu har deras ansträngningar visat sig ge effekt.

– Vi var i Göteborg 8-14 juni och intervjuade skådespelarna från serien. Syftet med dokumentären är att förmedla hur serien påverkade deras liv och nu har vi alltså fått träffa dem. Det känns otroligt, det är inte alla som får en sån här chans, säger Sebastian Magnusson.

Detta blir parets andra dokumentär, och denna gång siktar de på ett samarbete med SVT. De blev kontaktade av Niklas Albinsson-Collander, inspelningsledare för serien, och efter det har de börjat spela in sina scener i Göteborg.

– Just det här projektet har vi hållit på med i ungefär ett år. Allt har verkligen gått över förväntan och vi har fått många bra kontakter, bland annat Hans Mosesson (f.d Ica-Stig), berättar Caroline Eriksson.

I september är det tänkt att allt filmmaterial ska redigeras.

– Från början var dokumentären bara en kul grej, men nu händer det på riktigt. Det känns väldigt stort, avslutar Sebastian Magnusson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?

24:ans Linda LC Berntsson går igenom svenskarnas beteenden vid högtider.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.20:02, 23 juni, 2017

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?
Bilden är ett montage! Foto: Pixabay/Linda LC Berntsson

Och så var det dags igen. Midsommar. Den helgen svenskarna mer verkar se som sin nationaldag än vår egentliga sådan. Midsommarstången reses upp, vi hoppar som grodor runt den, och sedan är det sill, snaps, och potatis som gäller. Och så en jordgubbstårta på det.

De allra flesta verkar fira på liknande sätt, precis som vid många andra av våra högtider. Den insikten fick mig att fundera. En snabb sökning på Wikipedia gav mig frasen ”Masspsykos, även kallat masshysteri, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska.” Kan det alltså vara så att vi befinner oss i masspsykos vid varje högtid?

Jag har samlat ihop några punkter där vårt beteende vid högtider skulle kunna jämföras med en masspsykos (med mindre allvarliga konsekvenser än många kända fall, tack och lov) och tänkte att vi kunde ta en närmare titt på dem.

1. Trafiken.
Precis före och efter högtider är våra vägar fulla av bilar, innehållandes folk på väg till och från firande. Så även under midsommar. Midsommar är den mest trafiktäta helgen på hela året (mer om det här). Men varför detta behov av att åka någonstans? Ja, många vill träffa släkt de annars inte träffar, men det finns ju också mängder av exempel på folk som bor i samma hushåll som ändå envisas med att en lång bilresa krävs för att dansa runt en midsommarstång eller julgran. Kan viljan att fly egentligen bero på något annat? Kan det röra sig om en masspsykos?

2. Snapsen (och sången).
Brukar du sjunga för dina dryckesglas? Inte? Var finns då rimligheten i att du ska sjunga sånger som är specifikt textade för dina små dryckesglas? Kan det vara en masspsykos som ger dig dessa idéer?

3. Potatisen och sillen.
Det kanske mest vardagliga livsmedlet vi har i det här landet är också ett av de vanligaste livsmedlen på ett festbord. Potatisen. Hur den blev en festmat är för mig en evig gåta. Men även den ständiga kompanjonen sillen omges av frågetecken. Vi skaffar oss alltså en speciell fisksort, filéar den och lägger den i gegg. Sedan äter vi den rå. Det konstigaste är ju ändå att kombinationen potatis + sill = komplett måltid. Så otillfredsställande! Varifrån kommer ens de här tankarna? Masspsykos?

4. Huvudbonader.
Nu när det är midsommar är det många som klär sina hjässor i blomsterkransar. Senare i sommar, när det är dags för kräftskiva, är det istället diverse varianter av partyhattar som gäller. Och till jul är det stjärngossestrutar, tomteluvor eller glitter som är grejen. Vad sysslar vi med egentligen? Solklar masspsykos!

Oavsett om du är en av de svenskarna som är drabbade av masspsykos, eller om du kör ditt eget race hoppas jag att din midsommar blir allt du hoppas på. Trevlig helg!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Janne ”Loffe” Carlsson ersätts i sommarfarsen

Det är nu klart att skådespelaren inte kommer medverka i årets sommarfars ”Rent mjöl i påsen”.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.16:09, 23 juni, 2017

Janne ”Loffe” Carlsson ersätts i sommarfarsen
Sommarfarsen har sin premiär i augusti. Foto: Google

Föreställningen spelas i Borgholm den fjärde augusti och först var det tänkt att den kända skådespelaren Janne ”Loffe” Carlsson skulle medverka. Så kommer det inte bli eftersom skådespelaren hoppar av på grund av personliga skäl.

Han kommer att ersättas av Pär Nymark som är en skådespelare, komiker och regissör från Trollhättan. Han har bland annat spelat farser med Thomas Petersson och Sven Melander på Vallarna i Falkenberg. Han är även aktuell för farsen ”Minns du mig” av Annika Andersson och Thomas Petersson som sätts upp på Lisebergsteatern i höst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.