Efter mångmiljonförluster – Coop stoppar expansionsplaner

Hösten 2015 kom beskedet att en ny butik skulle öppna i Borgholm. Nu har ägarna KF Göte övergett de långt gångna planerna. "Vi har gjort andra prioriteringar".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:52, 17 mars, 2017

Efter mångmiljonförluster – Coop stoppar expansionsplaner
Foto: Genre/Pressbild

I september 2015 rapporterade 24Kalmar om att Coop skrivit på ett avtal om att öppna en ny butik på handelsplatsen Triangeln i Borgholm. Våren 2017 var tanken att allt skulle vara färdigt.

Men nu har Coop stoppat expansionsplanerna. Till Ölandsbladet säger Kf Götas vd Jerry Svennerlind att de inte kommer att öppna någon ny butik, ”i alla fall inte i närtid”.

LÄS MER: Lokal Coop-vd slutar: ”Råder olika uppfattning”

– Vi har gjort andra prioriteringar för de närmaste åren som handlar väldigt mycket om att konsolidera den verksamhet vi bedriver i dagsläget, säger han till tidningen.

Planen var att butiken skulle ha en yta på cirka 1000 kvadratmeter och tänkta grannar på Triangeln var byggvaruhuset Beijers och Sibylla. Totalt handlade det om 15-20 nya jobb.

Ett år efter att Borgholmsplanerna offentliggjordes bytte Kf Göta ut sin dåvarande vd Tord Rosenlund. Han fick lämna posten efter att det fanns ”olika uppfattning om strategiska val”.

Om expansionen i Triangeln var ett sådant val är oklart. Kf Göta driver ett 50-tal butiker i Småland och på Öland. Under 2016 gjorde de, enligt Ölandsbladet, ett rörelseresultat på minus 68 miljoner kronor.

Markägaren P&E Fastighetspartner uppger att de räknar med att bygget, trots Coops avhopp, ska komma igång under våren.

– Vi hoppas att vi skall komma i mål med entreprenören inom kort och därefter påbörja arbetena, säger vd Johan Nielsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här byggs ny restaurang och second hand-butik

Förhoppningen är att verksamheten öppnar under nästa år. "Jag är en obotlig optimist", säger Ellen Adolfsson.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:11, 17 december, 2017

Här byggs ny restaurang och second hand-butik
Foto: Privat/Ellen Adolfsson

Den kristna församlingen Klippan i Rockneby storsatsar. Sedan i somras pågår arbetet med att bygga ut de befintliga lokalerna på Ryssbylundsvägen.

– Vi bygger själva, det är lite som volontärarbete. Jag är en obotlig optimist så jag säger att det står klart om ett år, därför blir det nog två, säger Ellen Adolfsson, administrativt ansvarig i församlingen, och skrattar.

I den nybyggda delen ska ett storkök installeras vilket möjliggör kafé- och restaurangverksamhet. Församlingens gamla lokaler ska renoveras och sedan ska en second hand-butik öppnas.

– Tidigare har våra lokaler inte varit anpassade så då har vi hyrt Folkets hus och haft endagarsloppis. Men det är väldigt mycket jobb med att organisera 150 000 prylar för fyra timmars försäljning, säger Adolfsson.

Förtjänsten från Klippans tidigare loppisar har gått till behövande i Sydsudan. Tanken är att även i fortsättningen skicka överskottet från second hand-butiken till projekt runt om i världen.

– Allt överskott ska skickas utomlands till behövande. Det kan handla om projekt som inriktar sig på mat, skolor eller brunnar, säger Adolfsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagares produkt ska minska stressen: ”En cool pryl”

Under hösten har de jobbat upp en relativt unik produkt för den svenska marknaden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:46, 16 december, 2017

Unga företagares produkt ska minska stressen: ”En cool pryl”
Theo Ekström, Gabriel Arevena, Anton Wirell och Hjalmar Håkansson. Foto: Privat

Theo Ekström, Gabriel Arevena, Anton Wirell och Hjalmar Håkansson år i trean på Stagneliusskolan och har under terminen arbetat med att bygga upp ett UF-företag.

Hur fick ni idén till företaget?
– Det var av egen erfarenhet. Jag brukar behöva något att pilla på och jag såg en artikel på en hemsida om stresskuber. Det fanns inget liknande på den svenska marknaden och efter att ha frågat våra kompisar vad de tyckte om produkten så bestämde vi oss för att börja sälja sådana, säger Gabriel Aravena.

Företaget heter Stress Relief UF och säljer alltså stresskuber, en liten kub med olika knappar och funktioner på de olika sidorna.

– Jag har själv blivit hjälpt av den. Jag hade den i handen när vi presenterade vårt företag på idénästet och kunde koncentrera mig bättre. Annars brukar jag pilla med håret som kan störa. Det är en cool pryl som ska funka både som en kul leksak men även som ett praktiskt hjälpmedel.

Hur är det att driva företag?
– Det kan vara lite nervöst men vi har fått väldigt bra vägledning från våra lärare. Det har gått av bara farten från idé till att faktiskt börja sälja, vi har varit väldigt ivriga på att få starta med detta och få göra det själva.

Vad har varit det bästa?
– Jag skulle säga att gemenskapen vi har fått av att ha gått samma är det bästa. Man blir ju som ett litet företag och det kommer att ligga som en bra grund inför framtiden om man vill satsa vidare med något liknande. Det är kul om man brinner för något och får se hur det utvecklas. Det man sliter för ger resultat.

Redan nu ser killarna framåt och hoppas kunna utveckla produkten.

– Vi har planer på det och tittar på alternativ till kuben. Det har gått väldigt bra hittills och jag tror man kan gå ganska brett med liknande produkter, avslutar Gabriel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mediejätten Bonnier öppnar kontor i Kalmar

Efter årskiftet inviger koncernen sitt nya Kalmarkontor.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.19:13, 16 december, 2017

Mediejätten Bonnier öppnar kontor i Kalmar
Foto: Pressbild

Det är dotterbolaget Bonnier Education som ska etablera sig i Kalmar. Företaget ligger bakom det digitala läromedlet Clio Online och vill nu ta nya steg på den svenska marknaden.

Sedan tidigare har man sålt in sitt material till cirka 90 procent av de danska skolorna och Bonnier Education har kontor i Stockholm och Malmö.

– Att vi öppnar kontor i Kalmar är ännu ett steg mot vårt mål att digitalisera den svenska grundskolan. Nu har vi möjligheten att vara ännu närmare våra lärare och det känns jättebra, säger Angelica Hedin, redaktionschef på Bonnier Education.

Materialet i Clio Online skapas utifrån läroplanen i respektive ämne och årskurs. Bonnier Education omsatte 35 miljoner förra året med ett resultat på knappt en miljon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Strandrestaurang till salu: ”Ett fantastiskt läge”

Efter totalrenoveringen – nu säljs restaurangen för miljonbelopp.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:26, 15 december, 2017

3 bilder
  • Djupvik by the sea ligger ute till försäljning. Foto: Mäklarringen.
    Djupvik by the sea ligger ute till försäljning. Foto: Mäklarringen.
  • Foto: Mäklarringen.
    Foto: Mäklarringen.
  • Foto: Mäklarringen.
    Foto: Mäklarringen.

Restaurangen Djupvik by the sea norr om Borgholm ska säljas. Matstället, som under förra vintern och våren totalrenoverades, ligger bokstavligt talat ett stenkast från Kalmarsunds strand.

– Det är ett helt fantastiskt läge, och tomten som ingår sträcker sig en bra bit ut mot stranden så det finns möjligheter att göra någonting riktigt häftigt, säger mäklaren Frida Langå, som tillsammans med kollegan Simon Rydman, ansvarar för försäljningen.

– Tidigare var det mer en pizzeria men efter renoveringen har de nuvarande ägarna drivit en schysst krog med bra käk nu under sommaren, säger Rydman.

Utgångspriset för den 141 kvadratmeter stora restaurangen och tomten på cirka 1 400 kvadratmeter är satt till 1 995 000 kronor. Eftersom fastigheten är friköpt finns det stor utvecklingspotential, menar Rydman.

– Byggnaden, marken och det mesta av inventarierna ingår. Vanligtvis när en restaurang säljs måste man hyra av en fastighetsägare men det gäller inte här.

Finns det några intressenter?
– Det finns några spekulanter och det är en kille som är sugen. Vi skulle kollat på den under helgen men fick förhinder, säger Rydman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

veckans företag

Zilox: ”Vi kommer växa mer och mer”

För nio år sedan tvingades han fly från Irak till Sverige. Nu siktar Kaiwan Harez företag på att bli ett av de största i branschen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:15, 14 december, 2017

2 bilder
  • Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
    Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
  • Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.
    Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.

Kalmarföretaget Zilox har funnits sedan februari 2015 och inriktar sig på att sälja och montera storkök i restauranger, kaféer och pizzerior. Men historien om Kaiwan Harez bolag sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än så.

För nio år flydde kurdiske Harez och hans familj från Irak. Han lämnade hus, bil och sin firma där han arbetade som kyltekniker och tog sig via Turkiet till Sverige.

LÄS MER: Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”

I sitt nya hemland fick Kaiwan gå en kort kurs och visa upp sina meriter innan han blev licensierad kyltekniker. Sedan han startade Zilox för 2,5 år sedan har ett nytt kontaktnät med kunder byggts upp.

– Det går jättebra och vi kommer växa mer och mer. Hittills har jag inte behövt göra någon reklam alls för företaget, säger Kaiwan.

I takt med att företaget växer kommer nyanställningar att göras. Inom kort börjar frun Hannan att arbeta på kontoret och Kaiwan beräknar att ytterligare ett tiotal personer snart kommer anställas.

– Pratar vi framtid tänker jag tio anställda om bara ett år. Just nu håller jag på att ta fram en katalog som ska delas ut till restauranger och pizzerior i hela Sverige.

Nyckel till Zilox framgång är de konkurrenskraftiga priserna och flexibiliteten. Kaiwan importerar nya pizzaugnar, stekbord, kylar, frysar och andra produkter direkt från fabriker i Spanien, Italien och Storbritannien. Dessutom monterar han köken själv och säljer även begagnade storkök.

– I Spanien och Italien har de bäst kvalitet när det kommer till restaurangutrustning, säger Kaiwan.

– Det finns många leverantörer och vi har alla nästan samma pris. Men är vi femhundra kronor billigare så räcker det för att kunderna ska välja oss.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng