fbc kalmarsund–IBF örebro 4–5 eft. str.

FBC Kalmarsund föll – SSL-drömmen i kras

Trots flera chanser att avgöra förlorade FBC Kalmarsund tredje play off-matchen mot Örebro. "Det känns för jävligt".

Samuel Slättman

Kl.18:36, 18 mars, 2017

FBC Kalmarsund föll – SSL-drömmen i kras
Adam Kallenbergs tid i FBC Kalmarsund slutade i besvikelse. Foto: Jonathan Rudman.

I ett fullsatt Kalmar sportcenter hade FBC Kalmarsund flera lägen att avgöra matchen mot IBF Örebro men misslyckades. Därmed är lagets säsong över och drömmen om SSL krossad.

– Det känns för jävligt. Att det ska gå till straffar är så jävla surt. Vi har vi så många lägen att avgöra, säger en av matchen bästa spelare Jacob Lingmerth.

LÄS MER: TV: Här dör FBC Kalmarsunds SSL-dröm

Från utvisningsbåset såg Lingmerth hur bortalagets Aron Ohlson kvitterade till 4–4 med mindre än fyra minuter kvar att spela av ordinarie tid.

I det tio minuter långa sudden death-spelet som följde handlade det mesta om FBC Kalmarsund och Kim Nilsson. Stjärnan serverades öppet mål av kedjekamraten Tim Nyander men missade mål.

I straffläggningen fick sedan William Larsson, i femte omgången, chansen att avgöra tillställningen. Larsson missade straffen, Marcus Ekengren i Örebro satte sin och tvingade fram sudden-straffar.

– Jag tänker så klart att jag ska sätta den – allt annat vore konstigt. Det är svårt att säga vad som inte fungerade, jag har inte hunnit tänka på det, säger en bedrövad Larsson när straffen kommer på tal.

– Han (Larsson) är teknisk av sig och det är klart att man hoppades att den skulle sitta. Det är jättesurt att vi inte kan avgöra på straffar, vi ville verkligen ta oss till nästa steg, säger Lingmerth.

Innan sudden-straffarna startade tog Adam Kallenberg sitt sista beslut som FBC-tränare. I stället för att skicka fram Kim Nilsson som straffläggare, som missade sin straff i grundomgången, fick Tim Nyander förtroendet. Nyander brände och kort därefter släckte Simon Jirebeck FBC Kalmarsunds SSL-dröm genom att näta.

I TV: Här dör FBC Kalmarsunds SSL-dröm

– Det är tillfälligheter. De sätter sina chanser, vi sätter inte våra. Vi hade kunnat stänga igen matchen men de kom tillbaka. Nu är det så, säger William Larsson, samtidigt som han försöker hålla tillbaka tårarna av besvikelse.

Direkt efter Jirebecks avgörande straff stormade Kim Nilsson och avgående tränaren Adam Kallenberg ut ur hallen. För Örebro väntar nu nytt play off mot Gävle GIK eller Salems IF.

– Jag får se vad som händer nästa säsong. Jag kommer nog inte röra på mig men vi får se vad som händer, avslutar Jacob Ligmerth.

Se samtliga mål och straffar här.

Vill du se hela eller delar av matchen igen – klicka här.

 

FaktaFBC Kalmarsund–IBF Örebro 4–5 eft. str. (2–1, 0–1, 2–2, 0–0, 0–1)

Första perioden:
04.07: 1–0, Kim Nilsson (Marcus Johansson)
08.33: 1–1, Marcus Ekengren (Markus Lindgjerdet)
12.31: 2–1, Oskar Andersson (William Larsson)

Andra perioden:
09.20: 2–2, Aron Ohlsson (Emil Lundmark)

Tredje perioden:
05.32: 3–2, Simon Nilsson (Tim Nyander)
07.49: 4–2, Simon Nilsson (Marcus Johansson)
11.17: 4–3, Marcus Hjelm
16.06: 4–4, Aron Ohlsson (Markus Lindgjerdet)

Straffläggningen:
FBC: Johan Wittberg – mål
IBF: Simon Jirebeck – mål
FBC: Tim Nyander – mål
IBF: Markus Lindgjerdet mål
FBC: Kim Nilsson – miss
IBF: Hannes Karlsson – miss
FBC: Simon Nilsson – mål
IBF: Emil Lundmark – miss
FBC: William Larsson – miss
IBF: Marcus Ekengren – mål

FBC: Tim Nyander – miss
Simon Jirebeck – mål 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangfabriken som blommade ut direkt

CL98:s juniorer är på väg att ta steget upp i innebandytvåan. "Har varit hårda papper stundtals."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:00, 23 februari, 2018

3 bilder
  • Emil Andersson, 20, är äldst i laget och kapten för talangfulla CL98. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Emil Andersson, 20, är äldst i laget och kapten för talangfulla CL98. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  • Tränare Mikael Sandebäck har fått ihop gruppen tidigare än de själva hade trott. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Tränare Mikael Sandebäck har fått ihop gruppen tidigare än de själva hade trott. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  • Talangfulle poängmaskinen Kevin Sandebäck har gjort en bra säsong i både JAS-serien och division 3. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Talangfulle poängmaskinen Kevin Sandebäck har gjort en bra säsong i både JAS-serien och division 3. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Förra säsongen slutade CL98 på sjunde plats i division 3 och lyckades endast skramla ihop 17 poäng. Inför den här säsongen valde föreningen att göra en nystart och flyttade upp ett helt juniorlag som skulle utgöra det nya a-laget.

Samma träningsgrupp, med i stort sett enbart juniorer, utgör tre lag i seriespelet. Herrjuniorerna, JAS-laget och a-laget i division 3.

– Det har varit hårda papper stundtals och framför allt för oss ledare. Där jobbar styrelsen med att förbättra organisationen runt våra lag, säger lagets tränare Mikael Sandebäck.

– Men samtidigt får de spela mycket matcher, och det är en väg vi valt för att vi tror på det.

Och det unga laget har minst sagt överraskat många. Inför de tre avslutande omgångarna är man serieledare och klara för kvalspel mot division 2.

– Vi fick reda på för någon vecka sedan att b-lagen inte får kvala, vilket betyder att vi redan är klara. Men sen är tvåan ett tufft steg att ta, samtidigt som det känns fullt realistiskt för våra grabbar. Det blir lite mer riktig innebandy då, säger Sandebäck.

Är ni redo för det?
– Helt klart. Hade jag fått den frågan inför säsongen hade jag sagt att vi inte var det. Men efter jul reviderade vi vår målsättning från att etablera oss i seniorinnebandyn till att kvala upp mot tvåan. När vi väl är där måste vi gå för det.

Vad krävs för att ni ska kunna etablera er på division 2-nivå?
– Att vi får köra på med samma lag och krydda med två spelare som går in på två femmor. Sen är det svårt att hitta sådana spelare i och med att vi slåss om samma spelare som FBC Kalmarsund, Nybro och Slätafly.

Lagkaptenen Emil Andersson fyller 20 i mars – och är lagets ålderman tillsammans med jämnårige Tobias Magnusson.

– Vi trodde nog inte själva att det skulle gå så här bra som det har gjort. Föreningen gjorde en liten nystart och vi har ett extremt ungt lag. Personligen hoppades jag bara att det skulle gå bättre än förra säsongen – och det kan man väl säga att det har gjort, säger han.

Vad tror du om era chanser att nå tvåan?
– Om vi bara tränar på bra med fart och inställning och ger 100 procent i allt vi gör tillsammans, så tror jag att chanserna är goda.

Hur långt kan det här räcka över tid?
– Jag vill inte blicka alltför långt fram, utan tar en säsong i taget. Nu siktar vi först mot division 2 och rent innebandymässigt är vi redo. Nu gäller det att växa in i rollen och tro på oss själva. Då är division 2 redan till nästa säsong ett rimligt mål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Östra SK–FBC Kalmarsund

Speciell match för back-doldisen: ”Blir extra press”

FBC-backen om att skjuta ner bästa kompisarna till ettan: "Det är lite jobbigt".

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:03, 23 februari, 2018

Speciell match för back-doldisen: ”Blir extra press”
Max Johansson har tagit en ordinarie tröja i FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv.

22-åringen från Mullsjö spenderade fyra säsonger i Östra. Förra våren var han med och tog upp laget till allsvenskan. Nu kan Max Johansson vara på väg att skjuta tillbaka Jönköpingslaget till ettan.

– Det är klart att det är lite jobbigt när man tänker så. Jag hade en väldigt bra tid där och D-hallen (Jönköpings idrottshus) är den finaste hallen i allsvenskan, säger han.

På fredagskvällen gästar FBC Kalmarsund ett Östra som hamnat i ett prekärt tabelläge inför avslutningen. Laget parkerar under nedflyttningsstrecket med endast tre matcher kvar att spela.

Hur kommer det kännas att springa ut inför gamla hemmapubliken?
– Det blir extra press på en så klart. Det lär sitta många gamla polare på läktarna och det är ju mina bästa kompisar jag kommer ställas mot, så det kommer kännas väldigt speciellt.

FBC-backen har tagit en ordinarie tröja i sin nya klubb där han slagit sig in som en av fyra backar på två femmor.

– Men jag är inte helt nöjd ändå. Däremot har jag blivit stabilare på slutet sedan Adam (Kallenberg) kom in. Innan dess var jag iskall och jag vet att jag har mer i mig, säger Johansson.

Tidigare säsonger har Johansson kamperat ihop med den numera sparkade FBC-tränaren Emil Stille i Östra.

– Med Adam är det mer tydlighet och han säger precis det han menar. Sen är Stille kanske lite mer på detaljnivå, samtidigt som han låter spelarna ta lite större ansvar. Men jag trivs väldigt bra med Adam, och har ju aldrig haft honom tidigare. Det känns riktigt bra.

Fredagens batalj är en viktig sådan för båda lagen – i varsin ände av tabellen. Kalmarsund har bara tre poäng ner till femteplatsen, medan Östra har en pinne upp till Malmö FBC på säker mark.

– Inför matchen känns det lite lustigt. Jag vill Östras väl och att det ska gå bra för dem, men samtidigt vill jag ju att vi ska kunna ta oss upp till SSL. Jag kommer göra allt för att vinna matchen, det är bara synd att det ska ske på Östras bekostnad.

FaktaMax Johansson
Ålder: 22.
Moderklubb: Mullsjö.
Övriga klubbar: Östra SK.
Position: Back.
Poäng säsongen 17/18: 8 (3+5).
Aktuell: Ställs mot sina gamla lagkamrater i den viktiga streckmatchen i den södra allsvenskan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

lokalinnebandy

Lokalinnebandy: CL98 närmar sig playoff till division 2

"Det var ingen topprestation men okej", säger CL98-spelaren. Så gick det i helgens sju lokala innebandymatcher.

Samuel Slättman

Kl.20:03, 18 februari, 2018

Lokalinnebandy: CL98 närmar sig playoff till division 2
Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Division 1 damer

Sävsjö IBK–CL98 4–2 (0–0, 3–2, 1–0)

Målskyttar, CL98: Sofia Andersson, Lina Wågström.

Division 2 damer

Vimmerby IBK – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 4–4 (0–1, 2–1, 2–2)

Målskyttar, SSG: Lizette Nilsson Byman 2, Rebecca Gustavsson, Molly Ämtvall.

 

Division 3 herrar

CL98IC A – Sandbäckshults IBK 6–2 (2–0, 2–1, 2–1)

Målskyttar, CL98: Kevin Sandebäck 2, Filip Gustafsson, Gabriel Adamsson, Emil Andersson, Jonathan Karlberg.

Kasper Hultgren, spelare i CL98: ”Vi spelade ganska bra och stabilt. Det var ingen topprestation men okej. Vi vann alla perioderna men var Iite struliga i slutet, men det utnyttjade de (Sandbäckshult) inte”.

CL98 leder serien och har sju poäng ner till trean Växjö IBK Utveckling under playoff-strecket. Tre omgångar återstår.

Matchens lirare, CL98: Backen Jakob Spångberg.

 

Division 4 herrar

Ljungbyholm–Lessebo GoIF 6–9 (1–3, 0–4, 5–2)

Målskyttar, Ljungbyholm: Anton Arvidsson 3, Pontus Björk, Pontus Engström-Frick, Philip Axelsson.

 

Juniorallsvenskan – killar

FBC Kalmarsund Ungdom – Craftstadens IBK 2–4 (0–3, 1–0, 1–1

Målskyttar FBC Ungdom: Oliver Samuelsson, Simon Boklund.

 

Växjö IBK U–CL98IC 11–2 (2–1, 5–0, 4–1)

Målskyttar, CL98: Filip Gustafsson 2.

 

Junorallsvenskan – tjejer

FBC Kalmarsund Ungdom – Åstorp/Kvidinge IBS 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

Målskyttar, FBC: Matilda Abramsson 2, Alma Bäckstedt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

fbc kalmarsund–Åstorp/KVIDINGE

FBC Kalmarsund vann skrattmatch: ”Ett lag som är håglöst”

Allt att spela för – ändå föll motståndaren Åstorp/Kvidinge ihop som ett illa byggt korthus.

Samuel Slättman

Kl.18:34, 17 februari, 2018

FBC Kalmarsund vann skrattmatch: ”Ett lag som är håglöst”
Oskar Andersson, FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

FBC Kalmarsund var inställt på en tuff match mot ett desperat Åstorp/Kvidinge. Skåne-laget slåss för sin existens i allsvenskan – något som inte märktes i Kalmar sportcenter.

– Vi möter ett lag som är håglöst. De bjuder inte upp till kamp, säger FBC-tränaren Adam Kallenberg, som såg sitt lag vinna med hela 16–1.

Kim Nilsson visade att hans formtopp fortfarande är intakt. Forwarden noterades för sju nya poäng (4+3).

– Han har sett piggare ut den senaste tiden – och det har flera spelare gjort. Det bådar gott inför fredagens match mot Östra, säger Kallenberg.

Även tonåringarna Alex Vult von Steijern, Oskar Andersson och Adam Nilsson visade framfötterna. Samtliga noterades för två poäng vardera.

– Både Oskar och Vult gjorde två mål var. Samtidigt är jag nöjd med försvarspelet. Det var bra fokus under hela matchen. Annars är det är lätt att slappna av när det blir så många mål framåt, säger Kallenberg.

I Nyköping förlorade antagonisten Craftstaden mot Onyx IBK med 11–7. Därmed halkade Oskarshamn-laget ner under playoff-strecket.

Det måste kännas extra skönt att vinna när konkurenterna samtidigt förlorar?
– Jo, men någonstans är det bara för oss att kriga och vinna våra matcher. Vi vill hålla farten uppe och göra fler bra matcher – det är där fokus ligger, säger Kallenberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

fBC Kalmarsund–Linköping ibk ungdom

FBC krossade influensadrabbad motståndare – klart för playoff

Slutspelsplatsen säkrad – då lägger FBC Kalmarsund om träningen. "Kommer köra lite tuffare".

Samuel Slättman

Kl.17:58, 17 februari, 2018

FBC krossade influensadrabbad motståndare – klart för playoff
Alma Bäckstedt gjorde två mål och fyra assist när FBC slog Linköping med hela 17–2. Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

FBC Kalmarsunds damer är klart för playoff. Lördagens match mot tabelljumbon Linköping IBK Ungdom slutade hela 17–2 till hemmalaget.

– De (Linköping) kom med en väldigt tunn trupp, bara tio utespelare. De hade fått en släng av influensan, berättar FBC-tränaren Rasmus Bernhardsson.

Poängbäst i FBC var Malin Andersson (2+4), Alma Bäckstedt (2+4) och Emelie Rosenqvist (4+1).

– Målen var rätt så jämnt fördelade på alla femmor. Alla spelare gjorde det väldigt bra och ska ha cred för att de pumpade på hela matchen, säger Bernhardsson.

Tre omgångar återstår av grundserien. Eftersom andraplatsen i praktiken är säkrad och det blir svårt att nå upp till tabellettan IBK Göteborg, väljer nu ledarstaben i FBC att justera träningsschemat.

– Vi kommer köra på lite tuffare nu i en-två veckor, säger Bernhardsson.

Även fokus i de avslutande matcherna kommer förändras.

– Det kommer bli mer prestationsbaserat än resultatbaserat. Vi vill ha bra prestationer inom vissa områden.

Vilka områden är det konkret?
– Framför allt ska vi bygga upp en trygghet i våra special teams (numerärt under- och överläge), avslutar Bernhardsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng