Matlagning – en väg in i arbetslivet | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Matlagning – en väg in i arbetslivet

Kalmarprojektet ger en väg in på arbetsmarknaden. "De här kvinnorna har vuxit väldigt mycket".

Samuel Slättman

Kl.07:06, 19 mars, 2017

3 bilder
  • Li Liu kan tänka sig att i framtiden arbeta i restaurang eller i skolkök. Foto: Samuel Slättman.
    Li Liu kan tänka sig att i framtiden arbeta i restaurang eller i skolkök. Foto: Samuel Slättman.
  • Fatema Ataji är sömmerska. Foto: Samuel Slättman.
    Fatema Ataji är sömmerska. Foto: Samuel Slättman.
  • Odetta Nyirampakaniye. Foto: Samuel Slättman.
    Odetta Nyirampakaniye. Foto: Samuel Slättman.

För ett år startades arbetsmarknadsprojektet ECOudden i Kalmar för utlandsfödda kvinnor. Sedan dess har den röda villan vid minigolfbanornaTallhagen varit basen.

– I mitten av juni förra året kom de första deltagarna. Målet är att hitta en egen försörjning till dem, säger projektledaren Erik Sjöberg.

Kalmar kommun är projektägare men finansieringen hämtas från den europeiska socialfonden. Fram till december 2018 ska 70 deltagare få hjälp med att hitta sin plats på den svenska arbetsmarknaden.

I dagsläget ligger fokusmatlagning och syverkstad. Projektet erbjuder catering och syr påsar, gardiner och kläder på beställning.

– Generellt sett har vi matlagning två dagar i veckan. Numer, när det är skarpt läge, styrs dagarna beroende på när vi ska leverera catering, säger Sjöberg.

När 24Kalmars besöker villan har kvinnorna precis avslutat dagens uppdrag: att leverera snacks till en konstutställning på Kalmar konstmuseum.

– Jag vill arbeta med mat i framtiden och laga mat från flera olika länder. Kanske på restaurang eller skolkök, säger Li Liu från Kina.

Projektet har ett 20-tal deltagare inskrivna samtidigt. Ungefär hälften är ute på praktik och arbete – resterande del träffas i villan. I syverkstaden arbetar Fatema Ataji från Afghanistan.

– Jag är bättre på symaskin där jag syr kläder och gardiner. Jag är för gammal och svag för att vara i köket, säger Ataji och skrattar.

När arbetsdagen i kök och verkstad är över ägnas tid åt språkträning, friskvård, samhällsorientering och jämställdhetsfrågor. Sedan starten har samtliga deltagare varit kvinnor – något som också var tanken.

– Planen var att börja med enbart damer så de fick sätta agendan och mentaliteten i huset, men vi har inte satt ner foten helt i frågan än, säger Erik Sjöberg. 

– Det blir naturligt mycket diskussioner kring hur det funkar i familjerna, vad de har gjort i helgen och om de har städat och lagat mat. Jag och ytterligare en manlig kollega poängterar att vi också gör samma saker, just för att få bort könsstereotypiska mönster som kanske är mer utpräglat i de här grupperna.

Projektet är enligt Sjöberg en stor framgång.

– Jag har varit med i ganska många arbetsmarknadsprojekt tidigare och det här är det som har överlägset bäst närvaro. Det har varit väldigt lyckat och de här kvinnorna har vuxit väldigt mycket. Många av dem har aldrig varit ute på praktik eller arbetet i Sverige tidigare.

 

Vid projektets slut, i december 2018, är målet att ett socialt företag med tre huvudområden ska bildas. Företaget ska då syssla med matlagning, catering och service, hemtjänst på hemspråk och erbjuda arbetsträningsplatser. 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”

Stipendiet ska lyfta fram en företagare som lyckas med både affären och miljön.

Andreas Norinder

Kl.07:08, 27 maj, 2018

Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”
Malin Lundqvist Gunnarsson fick ta emot priset förra året. Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Förra året var det lantbrukaren Malin Lundqvist Gunnarsson från Långasjö som prisades för sitt arbete med naturbeteskött, lammskinn och ull.

Nu är det återigen dags att nominera lokala entreprenörer till ”Hållbar inspiratör i Kalmar län”. Pristagaren får ta emot 50 000 kronor av Länsförsäkringar Kalmar län.

LÄS MER: Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”

– Stipendiet syftar till att lyfta fram en entreprenör i vårt län som tänkt till lite extra kring miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet och visar att det går att kombinera det med tillväxt och affärsmässighet, säger Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar läns, i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut på Framtidsdagen den 26-27 september. Den som vill nominera någon skickar motivering och kontaktuppgifter till hallbar@lfkalmar.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öländsk camping bland de bästa i landet

En av landets populäraste husbilssajter har listat Sveriges bästa ställplatser – och på topp tio-listan hittar vi en öländsk camping.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:40, 24 maj, 2018

Öländsk camping bland de bästa i landet
Foto: Arkiv.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Det är husbil.se som sammanställt information från användarna på sajten och därmed listat Sveriges 50 bästa ställplatser.

Överst på listan hittar vi Ställplatsstockholm med sina 48 platser, varav 38 stycken med el.

Stenåsa Stugor och Camping placerar sig på nionde plats med motiveringen:

”Naturskön camping nära havet – 400 meter till stranden med 26 husbilsplatser.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”

Då slår de upp portarna: "Våra produkter har varit populära.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:22, 23 maj, 2018

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”
Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka driver bönderna Tony Åhlund och Emanuel Olsson en butik under namnet Mysinge Kött i Bårby på södra Öland. Om knappt en månad slår de upp portarna till ytterligare en, i Färjestaden.

– Vi tycker att butiken i Bårby fungerat bra och våra produkter har varit populära. När det här tillfället dök upp bestämde vi oss för att testa, säger Emanuel Olsson.

Mysinge Kött har övertagit Skördebutikens tidigare lokaler och invigningen sker onsdagen den 13 juni.

– Då kommer vi ha en premiärkväll med lite provsmakning med olika leverantörer på plats.

Känner ni er redo?
– Ja, men det tycker vi. Många grejer är på plats redan och vi vill göra det här för att komma närmare kunden och dessutom vill vi vara mer tillgängliga, säger Emanuel Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”

Lördag blir butikens sista dag.

Hanna Thulin

Kl.18:30, 21 maj, 2018

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”
Foto: Martin Persson

Heminrednings- och presentbutiken Busiga RumStorgatan i Kalmar meddelar att man kommer att stänga.

På sin Facebooksida skriver de att arbetet med butiken har tagit för mycket tid – tid som de hellre lägger på familjen.

Redan nu kommer barnen i kläm med butiken och våra bisysslor har börjat ta mer tid. Så vi måste helt enkelt välja för att det skall fungera. Vi väljer konsten, hälsan och familjen. När vi väl tagit beslutet kändes det som ett stort ok från våra axlar lyfte och vi längtar efter att få färdigställa de jobb och projekt vi redan påbörjat.

Sista dagen som man kan handla i butiken blir på lördag denna vecka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”

När Handelskammaren listar 100 kompetenta kvinnor finns ett lokalt namn med.

Andreas Norinder

Kl.11:30, 21 maj, 2018

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”
Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, till höger på bilden. Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län och stationerad i Kalmar, som uppmärksammas av Handelskammaren. Listan är skapad för att öka mångfalden och kompetensen i det sydsvenska näringslivet.

– Det är egentligen förvånansvärt att det 2018 behövs en lista som visar att det finns kompetenta kvinnor – det borde vara en självklarhet att det finns lika många kompetenta kvinnor som män, säger Anna Blom i ett pressmeddelande.

Genom att söka och filtrera listan kan man lätt få fram kompetenta kvinnor inom ämnen som entreprenörskap, hållbarhet, marknad och vd.

Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Handelskammaren, säger att det är ”uppenbart att valberedningar och bolag behöver hjälp att hitta de kompetenta kvinnor som finns därute”.

– Jag hoppas att listan hjälper de som behöver inspiration till att söka utanför sina vanliga nätverk i jakt på kompetens. Jag är såklart jätteglad över att finnas med på samma lista som väldigt kompetenta, kvalificerade och meriterade personer, oavsett om de är män eller kvinnor, säger Anna Blom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng