Forskare varnar: Din mobil kan hackas – med ljudvågor

Amerikanska forskare har visat att det går att hacka modern teknik bara med hjälp av ljudvågor.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:05, 20 mars, 2017

Forskare varnar: Din mobil kan hackas – med ljudvågor
Foto: Arkiv

Mobiltelefoner, träningsarmband och andra moderna prylar som har en så kallad accelerometer – en typ av rörelsesensor – löper risken att bli hackad. Amerikanska forskare har nyligen bevisat att de kan hacka tekniken med hjälp av ljudvågor, och varnar nu för hackare, skriver Metro.

Det är forskare vid University of Michigan of South Carolina som gjort upptäckten genom att bland annat lyckad lägga in extra steg i ett träningsarmband och sabbat en mobilapp som styr radiostyrda bilar. Och tekniken skulle kunna användas för värre typer av intrång.

– Det är som när operasångaren träffar rätt ton för att spräcka ett vinglas, men i vårt fall så kan vi skriva ord och utföra kommandon snarare än bara stänga av mobilen, säger Kevin Fu, en av forskarna, till New York Times.

Forskarna har testat tekniken på 20 produkter och av dem har hälften haft denna brist. Även om forskarna menar på att det inte finns någon jättestor säkerhetsrisk, så visar det på hur komplex säkerhetsfrågan är i modern teknik och att det finns många potentiella säkerhetshål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel