Kalmarrestauranger får kritik för smuts och bristande hygien

Tre restauranger har slarvat med bland annat temperaturer, städning och falsk märkning av fetaost.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:30, 20 mars, 2017

Kalmarrestauranger får kritik för smuts och bristande hygien
Foto: Genre/Wikipedia Commons

När kommunens livsmedelsinspektörer nyligen gjorde besök hos tre restauranger i Kalmar kommun fann de en rad olika brister.

Hos en av restaurangerna var avvikelserna ”återkommande och av allvarlig karaktär”, enligt kontrollrapporten.

De fick bland annat kritik för att temperaturen var för varm i frysen och att fetaosten som nämns i menyn inte alls var feta, utan salladsost. Båda dessa avvikelser var inte korrigerade sedan den senaste kontrollen.

Vidare anmärkte inspektörerna på att det fanns brister i personalens hygien. De saknade lämpliga skyddskläder och det fanns inte rena torkhanddukar eller papper vid handfatet.

En annan restaurang fick kritik för att det var smutsigt vid ytterdörren, ventilationen och på golvet i diskutrymmet. Det fanns även ”ovidkommande föremål och kemikalier” på en av arbetsbänkarna.

Den tredje restaurangen förvarade kylvaror i fel temperatur och hade för varmt i exponeringsdisken. Det ska dock åtgärdas inom kort enligt dem själva.

Inspektören ansåg att rutinen för nedkylning inte fungerar och att det var för smutsigt på flera platser i köket.

Kommunen ska ny göra nya kontroller hos samtliga restauranger. Om de inte bättrar sig och åtgärdar bristerna kan det bli aktuellt med vite.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel