Öländskt stenbrott blir mini-Dalhalla: ”En unik miljö”

Två år i rad har Sofia Källgren spelat i slutsålda Ölandskyrkor. I år är hon med och skapar en ny konsertplats i Gillberga stenbrott.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:12, 23 mars, 2017

Öländskt stenbrott blir mini-Dalhalla: ”En unik miljö”
Sofia Källgren gör en konsert i Gillberga stenbrott. Foto: Öland.com/Wikipedia commons

Sofia Källgren har uppträtt med Ted Gärdestad-hyllningen ”För kärlekens skull” två år i rad på Öland. Nu satsar arrangörerna stort inför årets spelning.

– Vi skapar ett Dalhalla i miniformat i Gillberga i ett fortfarande aktivt stenbrott. Vi bygger upp en konsertarena med bästa läge, med Kalmarsund och solnedgång i blickfånget, säger Torbjörn Gustavsson från Källa hembygdsförening.

LÄS MER: Sofia Källgrens sommarturné till Öland

– Det är ett oprövat kort, en unik miljö och väldigt annorlunda.

Årets konsert kommer att ha fokus på sommaren och på scen står Sofia Källgren samt hennes pianist. Den 23 juli är det dags.

Förut sitt arbete som artist har Sofia Källgren bland annat synts i Fantomen på operan och varit röst i ”Skönheten och odjuret”. Hon är även haft en framgångsrik karriär i Kina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populär sommarteater byter spelplats – lämnar Kalmar slott

"Vi vill inte tumma på produktionen för att få dit toaletter", säger producenten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:37, 14 december, 2017

2 bilder
  • Nästa års sommarteater Lassemajas Detektivbyrå kommer inte att spela i vallgraven utanför Kalmar slott. Foto: Arkiv/Rickard Johansson.
    Nästa års sommarteater Lassemajas Detektivbyrå kommer inte att spela i vallgraven utanför Kalmar slott. Foto: Arkiv/Rickard Johansson.
  • Foto: Pressbild.
    Foto: Pressbild.

De senaste två årens publiksuccéer Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump har spelats i vallgraven vid Kalmar slott. Nu meddelar producenten Magnus Kviske att den populära teatern byter spelplats till nästa sommar.

– Vi letar efter en ny plats. Samarbetet med slottet har fungerat fantastiskt bra men det var för höga kostnader och för opraktiskt, säger Kviske och förklarar:

LÄS MER: BILDEXTRA: ”Emil i Lönneberga” hade premiär vid Kalmar slott

– Toaletter och loger ska ner och upp, det blir för mycket jobb. Vi vill liksom inte tumma på produktionen för att få dit toaletter.

Vart teatern kommer flytta är inte klart. Kviske ser helst att man hittar en spelplats i centrala Kalmar, men även en flytt över bron är aktuell.

– Det är lite trådar ute så det kommer att lösa sig, förhoppningsvis innan jul. Vi vill så klart bli kvar i Kalmar men det finns även stort intresse för Öland. Målet är att hitta en permanent spelplats som vi kan vara på länge.

Kviske avslöjar även att nästa års sommarteater inte kommer bli ännu en Astrid Lindgren-föreställning. I stället sätter man upp Lassemajas Detektivbyrå. 

– Det är ganska moderna böcker. De har inte funnits så länge men är väldigt populära.

Föreställningen bygger på de tre böckerna Mumiemysteriet, Cafémysteriet och Cirkusmysteriet.

Vilka skådespelare som kommer ingå i ensemblen, när premiären är och hur många föreställningar som kommer ges beror på spelplatsen och är därför ännu inte bestämt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar den nya nattklubben i Kalmar

Lokalerna är helrenoverade och planlösningen helt ny när klubben öppnar med nytt koncept.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:30, 13 december, 2017

Då öppnar den nya nattklubben i Kalmar
Foto: Arkiv

I augusti skrev 24Kalmar om Stars & Stripes vid Baronen som planerade ett nytt koncept för sin restaurang och nattklubb efter att avtalet med kedjan gått ut. Man öppnade då Byggeriet, som en mellanstation, för det som komma skulle.

På juldagen slår de upp portarna till sina nyrenoverade lokaler som har fått en helt annan planlösning och bland annat har man glasat in terassen som gör att man får en vacker utsikt över hamnområdet.

LÄS MER: Här är Stars & Stripes nya namn och koncept: ”Vi vill bli bredare”

– Det sker ju mängder med satsningar vid Baronen och hela hamnen med Linnébygget och allt det där. Vi kände att vi också ville vara med på det. I stort sett allt är nytt här inne och det blev riktigt, riktigt bra, säger Magnus Olsson, vd för Palace konceptklubbar.

Legends Kalmar kommer den nya klubben heta och premiären blir på den stora hemvändarfesten den 25 december.

– Som namnet säger är det legender vi kommer framhålla och hylla. Vi kommer satsa mycket på sport, musik och god mat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Varsågod, en juldrink på Lucia: ”Lusse Lelle”

Nu är det Lucia och då vill du inte missa den unika drinken ”Lusse Lelle" med saffran och citron.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:21, 13 december, 2017

I Lucia-avsnittet av ”Juldrinken” bjuder dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo en drink som han kallar för ”Lusse Lelle”. En unik drink med bland annat gin, saffransockerlag och citronjuice.

Detta behöver du och så här ska du göra Lusse Lelle:5 cl Nordés Gin (SB 80421)2 cl saffransockerlag3 cl citronjuice1 äggvitaSkaka alla ingredienser utan is.Skaka med isSila upp i glas.

LÄS MER: TV-premiär: Juldrinken: ”Irish Coffee med pepparkaksgrädde”

Se avsnittet i spelaren ovan.

Tack till Bierhuis Uppsala och Colorful Brands.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Första bokningarna till festivalen är släppta

I år firar man 15 år och bjuder på en riktig drömbokning.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.16:12, 13 december, 2017

KLART: Första bokningarna till festivalen är släppta
Sallyswag och Maxida Märak är två akter som kommer uppträda på Öland Roots. Foto: Jenniann Johannesson/Pressbild

Nästa år firar festivalen Öland Roots 15-årsjubileum och nu har man släppt de första artisterna som kommer att förgylla den 12-14 juli för besökarna.

Bland annat har man gjort vad man från arrangörernas sida kallar en ”drömbokning till sommarens jubileum” genom det brittiska roots reggae-bandet Steel Pulse.

De är hittills festivalens enda internationella akt, de andra artisterna har man hittat på hemmaplan.

Svenska Akademien, vilket är Sveriges mest legendariska reggaeband enligt arrangörerna, kommer att uppträda. Man har även bokat in Maxida Märak, Hans Majestät och Sallyswag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Star Wars: The Last Jedi

Spänningen stiger när den nya Star Wars-trilogin äntligen fortsätter. Men är den så bra som det sägs? Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:31, 13 december, 2017

Biorecension: Star Wars: The Last Jedi
Rey (Daisy Ridley) har lyckats ta sig till master Lukes (Mark Hamill) hemliga boendeplats, planeten Ahch-To, för att be om hjälp. Foto: Pressbild

Rey (Daisy Ridley) har lyckats ta sig till master Lukes (Mark Hamill) hemliga boendeplats, planeten Ahch-To, för att be om hjälp. The First Order har vuxit sig allt starkare och är nära att ta över hela galaxen med sina styrkor. Supreme Leader Snoke drillar sin lärjunge Kylo Ren (Adam Driver) till att på allvar bli den nya ”Vader”. Han måste dock utplåna både Ray och Luke för att kunna bli fulländad.

Prinsessan Leia, motståndsrörelsen ledare, fortsätter tappert att stå emot attackerna. De är dock hårt pressade och efter att hela flygflottan med bombplan slagits ut har motståndsrörelsen inte mycket kvar att sätta emot. Rey måste återvända med ”The Last Jedi” för att ge hopp till de allierade.

Star Wars: The Last Jedi är både regisserad och skriven av Rian Johnson (Looper). Han litar inte riktigt på sin publik, vilket är synd, och använder istället sina karaktärer till bitvis överberättande. Varje hot, riskfylld manöver, komplicerat vapen eller strategiskt beslut ska förmedlas tydligt och med en kantig dialog för att publiken inte ska känna sig utanför eller förvirrad. Jag tycker det hela blir överarbetat och rent av lite larvigt. Dessutom kryllar dialogen av humoristiska repliker som faller platt.

Däremot är filmen stundtals väldigt spännande och snyggt gjord även om vissa animerade scener inte känns helt genomarbetade – fyrkantig grafik som skär sig. Givetvis matas vi med mycket action och den är både bra och medryckande. Den långa filmen tappar tempo i mittenpartierna men takten stegras igen mot slutet. Faktum är att jag trodde filmen var slut vid tre tillfällen. The Last Jedi är som en berg-och-dalbana. Nya saker händer ständigt och flera klimax uppenbarade sig i dragkampen mellan ont och gott.

Flera gamla bekanta dyker upp även denna gången och starkast lyser Carrie Fischer som Leia. Hon omger sig hela tiden med en värme. Luke Skywalkers entré kan nästan ses som motsatsen. Vi får flera förklaringar till varför han hållit sig undan och gör som han gör. Hamilton gör ett starkt avtryck. Givetvis strösslas det med flera referenser från de tidigare filmerna på ett positivt sätt och fansen kommer att bli nöjda.

The Last Jedi är en klassisk andra-film, en upptakt till de grand finale. Låt oss hoppas att J.J. Abrams klarar av trilogiavslutningen då han återvänder i registolen i den sista (?) filmen.

Bäst: Adam Driver och Daisy Ridley – de är grymma.

Sämst: De små ugglorna och Casinosekvensen.

Betyg:

betyg filmtopp

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaTitel: Star Wars: The Last Jedi
Regi & Manus: Rian Johnson
Med: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fischer, Mark Hamill m.fl.
Genre: Action, Sci-fi
Speltid: 2 tim 32 min
Biopremiär: 13/12

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng