Öländskt stenbrott blir mini-Dalhalla: ”En unik miljö”

Två år i rad har Sofia Källgren spelat i slutsålda Ölandskyrkor. I år är hon med och skapar en ny konsertplats i Gillberga stenbrott.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:12, 23 mars, 2017

Öländskt stenbrott blir mini-Dalhalla: ”En unik miljö”
Sofia Källgren gör en konsert i Gillberga stenbrott. Foto: Öland.com/Wikipedia commons

Sofia Källgren har uppträtt med Ted Gärdestad-hyllningen ”För kärlekens skull” två år i rad på Öland. Nu satsar arrangörerna stort inför årets spelning.

– Vi skapar ett Dalhalla i miniformat i Gillberga i ett fortfarande aktivt stenbrott. Vi bygger upp en konsertarena med bästa läge, med Kalmarsund och solnedgång i blickfånget, säger Torbjörn Gustavsson från Källa hembygdsförening.

– Det är ett oprövat kort, en unik miljö och väldigt annorlunda.

Årets konsert kommer att ha fokus på sommaren och på scen står Sofia Källgren samt hennes pianist. Den 23 juli är det dags.

Förut sitt arbete som artist har Sofia Källgren bland annat synts i Fantomen på operan och varit röst i ”Skönheten och odjuret”. Hon är även haft en framgångsrik karriär i Kina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är höstens program för Byteatern

Höstens program på Byteatern i Kalmar blandar blandar både allvarliga och mer uppsluppna teman för både gamla och unga.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:50, 23 augusti, 2017

Här är höstens program för Byteatern
Rollspelet På Flykt och Dockteater, kan d'e vau nå't är två av punkterna på Byteaterns höstprogram. Foto: Peter Nabo

Höstens premiär står föreställningen Våga Vara! (velig vilsen & vettskrämd) för. Den 30 september kommer Sara Glaser från Byteatern tillsammans med musikerna Fia Forslund att bjuda på musik och text av både Shakespeare och och popartister som ska både underhålla och beröra. Föreställningen kommer att spelas på Kalmar Teater. 

Vecka 37 kommer Nöjesparken tillbaka i en uppdaterad version för länets äldreboende. De bjuds på en trestegsmodell med lukter, smaker och sånger från en svunnen tid.

I somras kunde publiken på Byteatern ta del av föreställningen Dockteater, kan de’ vau nå’t och till hösten kommer Lasse Sonnesjö och hans dockföreställning att åka på ytterligare en turnésväng med stopp på Byteatern.

På Flykt är ett rollspel i samarbete mellan Byteatern och Länssmuseet som uppfördes första gången år 2014. Under hösten kommer det att visas för över 800 högstadie- och gymnasieelever.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Den missförstådde profeten” kör stand-up i Kalmar

Komikern Messiah Hallberg gästar Park Hermina i september.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.21:18, 16 augusti, 2017

”Den missförstådde profeten” kör stand-up i Kalmar
Messiah Hallberg. Foto: Pressbild

Med stand up-turnén ”Den missförstådde profeten” kommer komikern Messiah Hallberg, känd från bland annat ”Finaste familjen” på TV4 och ”Skitlycklig” på SVT, till Park Hermina den 10:e september.

Showen handlar om att känna sig missförstådd som komiker och att göra upp med tidigare roller.

– När du en dag upptäcker att din scenkaraktär tagit över ditt liv, när din perfekta jive får bottenbetyg av ”Let’s Dance”-juryn, när de du egentligen föraktar bjuder på drinkar och ryggdunkar medan dina egna blir de största tvivlarna, då är det dags för förändring, säger Messiah i ett pressmeddelande.

Biljetter till arrangemanget säljs via Nortic.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: The Dark Tower

Denna vecka dyker filmen The Dark Tower upp på biodukarna i Sverige. Så här tycker Filmtopps recensent om filmen:

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:32, 16 augusti, 2017

Biorecension: The Dark Tower

Att göra film av Stephen Kings romansvit ”The Dark Tower” är någonting som enbart en inbiten masochist skulle våga sig på. Nikolaj Arcel, manusförfattaren till bland annat ”Män som hatar kvinnor” (2009), är mannen bakom rodret. Ett roder som innebär att förenkla en totalt 4,250 sidor lång mytologi utan att fördumma grundmaterialet för de inbitna fansen. Med sig på det stormiga havet har han en tung besättning med stjärnskådespelare som Idris Elba och Matthew McConaughey och långfilmsdebutanten Tom Taylor.

”The Dark Tower” tar avstamp i den unga studenten Jake Chambers (Taylor) och hans bisarra visioner om en värld bortom vår. Han kastas mellan insikten om att hans drömmar och syner är verkliga, sitt tvivel och anklagelserna för galenskap som kommer från hans omvärld.

Någonstans, menar Jake, finns ett mörkt torn. Ett torn som är absolut nödvändigt för vårt universums fortlevnad. Men någon, mannen i svart (McConaughey), är ute efter att förstöra det. Men som bokläsarna redan vet, följer revolvermannen (Elba) tätt efter för att stoppa honom. Mitt i denna monumentala batalj hamnar av någon anledning just Jake.

Jag har av en slump nyligen börjat läsa The Dark Tower-böckerna och kommit ungefär halvvägs. Att få se Stephen Kings härligt förunderliga sci-fi-och fantasy-universum gestaltas på vita duken var därför lite av en skräckblandad förtjusning. Till min glädje finns det mycket som fungerar. Framförallt revolvermannen och mannen i svart, som båda – med mörka besvärjelser och dundersnygga skyttfärdigheter – känns sådär lågmält rysliga som de målas upp i böckerna. Castingen är utmärkt.

Tonen i filmen svajar lite, men hålls som den bör, befriande dämpad och western-artad. Trots filmens allvar och grandiosa skala är det förvånansvärt jordnära, och förvånansvärt lyckad är också humorn. För givetvis finns en del comic relief i en blockbuster som denna, men här används den bara precis när den ska och är dessutom träffsäker.

Tyvärr är det också mycket som görs mindre träffsäkert och det första snedsteget är förstås filmens längd. Med en speltid på en och en halv timme är det svårt att lägga grunden och djupet för en serie som egentligen borde vara i Sagan om Ringens-skala, om inte större. Det blir förenklingar på förenklingar på förenklingar – några begripliga och andra mindre så. Jakes backstory, resa och personlighet lämnar mycket att önska och världen känns inte så påfrestande och rå som jag hade hoppats på. Lägg därtill dit styltig dialog, bristfälliga scenarier och tveksamma visuella drag och du har en film som är långt ifrån oklanderlig.

Med det sagt finns det dock en hel del genuint underhållande stunder och ska vi vara helt ärliga så är inte den första boken något litterärt mästerverk heller. Låt oss be en kollektiv bön för längre uppföljare med mer högupplöst komplexitet och känsla för världsbyggande, för det förtjänar ”The Dark Tower” och då kan det bli riktigt bra. Vi har trots allt fått en okej start.

Betyg: 3/5

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: The Dark Tower (2017)

Regi: Nicolas Arcel

Manus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Tomas Jensen, Nicolaj Arcel, Stephen King (Förlaga)

Med: Matthew McConaughey, Idris Elba, Tom Taylor, Claudia Kim m.fl.

Genre:  Äventyr, Action

Speltid: 1 tim 35 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Soulkungen” ansluter till Jill Johnsons konsert i Kalmar

Country möter soul när Eric Gadd och Jill Johnson uppträder på Rävspelet i Kalmar i slutet av augusti.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.15:10, 15 augusti, 2017

”Soulkungen” ansluter till Jill Johnsons konsert i Kalmar
Foto: Pressbild

Den 26:e augusti gör den folkkära country-sångerskan Jill Johnson ett framträdande på Rävspelet vid Fredriksskans i Kalmar, ett av tio stopp på turnén och den enda konserten hon gör i sydöstra Sverige.

Idag kunde Paraply produktion i ett pressmeddelande avslöja att Eric Gadd, beskriven som ”Sveriges soulkung”, ansluter till konserten. Då Gadd, känd för låtar som ”Do you believe in me” och ”Bara himlen ser på”, släppte sitt första album år 1987 firar han nu 30 år som artist.

Det känns fantastiskt att Eric ansluter till konsertkvällen i Kalmar. Eric har en imponerande låtskatt och en fantastisk förmåga att skriva bra låtar. Tillsammans med Jill kommer han att bjuda på en musikalisk helkväll i en av Kalmars allra vackraste miljöer, säger Stefan Andersson på Paraply produktion.

Biljetter till evenemanget kan köpas via Tickster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

kalmar stadsfest

BILDBOMB: Återupplev 57 ögonblick från Kalmar Stadsfest

24Kalmar har samlat de bästa bilderna från helgens stadsfest.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:35, 14 augusti, 2017

BILDBOMB: Återupplev 57 ögonblick från Kalmar Stadsfest
Foto: Arkiv.

Kalmar Stadsfest 2017 är över för den här gången. 24Kalmar har samlat de bästa ögonblicken från den italienska matmarknaden, Tri4fun, tivolit vid Baronen, kanalsimningen, Testfesten i Stadsparken eller Kalmar by gummibåt.

Även bilder från spelningarna med Hasse Andersson, Rebecca och Fiona, The Maggnettes, Rickard Söderberg, Ace Wilder, Samir och Viktor, Backyard Babies och The Sounds finns med i galleriet nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng