Öländskt stenbrott blir mini-Dalhalla: ”En unik miljö”

Två år i rad har Sofia Källgren spelat i slutsålda Ölandskyrkor. I år är hon med och skapar en ny konsertplats i Gillberga stenbrott.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:12, 23 mars, 2017

Öländskt stenbrott blir mini-Dalhalla: ”En unik miljö”
Sofia Källgren gör en konsert i Gillberga stenbrott. Foto: Öland.com/Wikipedia commons

Sofia Källgren har uppträtt med Ted Gärdestad-hyllningen ”För kärlekens skull” två år i rad på Öland. Nu satsar arrangörerna stort inför årets spelning.

– Vi skapar ett Dalhalla i miniformat i Gillberga i ett fortfarande aktivt stenbrott. Vi bygger upp en konsertarena med bästa läge, med Kalmarsund och solnedgång i blickfånget, säger Torbjörn Gustavsson från Källa hembygdsförening.

– Det är ett oprövat kort, en unik miljö och väldigt annorlunda.

Årets konsert kommer att ha fokus på sommaren och på scen står Sofia Källgren samt hennes pianist. Den 23 juli är det dags.

Förut sitt arbete som artist har Sofia Källgren bland annat synts i Fantomen på operan och varit röst i ”Skönheten och odjuret”. Hon är även haft en framgångsrik karriär i Kina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Bränt gummi och kromade fälgar på Black race

På lördagen samlades hundratals bil- och fartfantaster vid Franska vägen i Berga.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:06, 27 maj, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Mästerkocks-Emma bjöd på pannkaksfest

Mästerkocken bjöd tillsammans med Pettsson och Findus på pannkakskalas. "Jag brukar alltid ha i lite bubbelvatten i smeten", avslöjar Emma Håkansson.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.13:28, 27 maj, 2017

BILDEXTRA: Mästerkocks-Emma bjöd på pannkaksfest
Mästerkocken Emma Håkansson visade upp några varianter på pannkakor. Foto: Klara Alvunger

En stor folksamling hade ställt upp sig utanför Giraffen Köpcentrum där den stora pannkaksfesten hölls. Eventet startade klockan 11.00 och i hela området fanns det massor av olika aktiviteter att prova på. Bland annat kunde man styla håret hos Lars Kaggskolans stylingelever, eller så kunde man få en ansiktsmålning. Detta passade Linus Magnusson på att prova.

– Det är roligt att vara här, jag kom för att titta på Pettsson och Findus, berättar Linus Magnusson.

Runt klockan 11.30 hjälpte Pettsson och Findus till med att servera pannkakstårta och samtidigt visades pannkakor gjorda av Kalmars egen mästerkock Emma Håkansson upp. Hon fanns på plats under eventet och demonstrerade ett par goda recept från hennes blogg.

– Mina tips för att få till bra pannkakor är att ha mycket smält smör i smeten. Det är även bra att låta smeten svälla i cirka 30 minuter innan den gräddas. Jag brukar också alltid ha i lite bubbelvatten i smeten, för att pannkakorna ska bli riktigt krispiga, förklarar Emma Håkansson.

Hon fick frågan om hon ville komma till eventet för cirka tre veckor sedan och var absolut intresserad.

– Det är verkligen roligt att vara här, jag gillar ju både mat och barn så detta blev två flugor i en smäll.

Det är Giraffen Köpcentrum som anordnar eventet tillsammans med reklambyrån Alarm Street. Cilla Petersson och Joel Eliasson från Alarm Street var tillsammans med Jenny Eberhardsson, från Giraffen, ansvariga under dagen. De berättar att anledningen för eventet är att erbjuda något annorlunda. De tänkte att Pettsson och Findus alltid är bra och de ville även gärna ha dit Emma, för att folk kanske är lite nyfikna på henne.

– Det har varit väldigt bra än så länge. Det är underbart väder och det har kommit mycket folk, så vi har verkligen nått ut, säger Cilla Petersson.

Joel Eliasson, som tillsammans med de andra utvecklade idén, förklarar att de valt att hålla evenemanget gratis så att alla ska ha möjlighet att komma.

– Det är roligt att göra saker för barn, menar Jenny Eberhardsson.

Eventet levererade goda pannkakor, det tyckte i alla fall Sebastian och Linda Mailhe Rylander som provade Pettsson och Findus pannkakstårta. De fick reda på eventet av en slump när de handlade.

– Det är jättetrevligt att de fixar ett sånt här event. Att det är gratis gör också att alla familjer har en chans att göra något med barnen, menar Linda Mailhe Rylander.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Martina, 25, en av deltagarna i Ensam mamma söker

Snart kan tv-tittarna följa Martina Oskarssons jakt på kärleken. "Jag saknar någon att vakna upp med".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:24, 26 maj, 2017

Martina, 25, en av deltagarna i Ensam mamma söker
Martina Oskarsson är en av mammorna som söker kärleken i Ensam mamma söker. Foto: TV3.

Efter tre år i dvala återupptar TV3 dejtingprogrammet Ensam mamma söker. Serien kommer att spelas in under sommaren och en av de fyra kärlekstörstande mammorna kommer från Borgholm, Öland.

– Drömmen för mig är att bygga ett hus tillsammans, gifta mig vill jag också göra, säger Martina Oskarsson, 25, i sin ”lära-känna-video” på TV3.

Oskarsson bor i lägenhet i centrala Borgholm tillsammans med sin 2,5 år gamla dotter Alva.

– När jag blir kär blir jag jätteblyg. I vanliga fall är jag inte den blygaste människan, säger Oskarsson.

I TV: Se presentationsvideon med Martina

– Jag är en person som gillar fysisk närhet och mycket kontakt, jag saknar någon att vakna upp med.

När det kommer till vilken typ av partner som efterfrågas är Oskarsson säker på sin sak.

– Jag hoppas att det söker en massa händiga killar. Manliga män, det vill jag ha, säger hon och skrattar.

Se hela presentationen med Martin här. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filmrecension: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge

Kaptenen Jack Sparrow är tillbaka i den femte filmen av franchisen Pirates of the Caribbean. Hur mycket mer finns det egentligen att kräma ut?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:53, 25 maj, 2017

Filmrecension: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge

Genom de olika filmerna har vi fått bekanta oss med flera skönlitterära skrönor och karaktärer från de sju haven. Kapten Svartskägg, den flygande holländaren, död mans kista, apocalyptos och förtrollande sjöjungfrus för att nämna några i raden. I den nya filmen står som så många gånger för, en viss förbannelse i centrum och en viss treudd.

Den ständigt alkoholiserade Jack Sparrow har gått ned sig ordentligt som pirat när han möter den unga sjöfararen Henry (Thwaites) och Carina (Scodelario), en ung kvinna som har blivit anklagad för att vara häxa. Ödet gör att de tre tvingas fly tillsammans från den lilla koloni de befinner sig på. Samtidigt har den grymma kaptenen Salazar (Bardem) lyckats slita sig loss från djävulens triangel med ett enda mål: att göra sig av med Sparrow en gång för alla.

Jagandes av flera övermakter än bara Salazar, styr Sparrow, Henry och Carina ut till sjöss för att hitta Poseidons treudd. Det ända objektet på jorden som kan bryta havets alla förbannelser, och vi som har sett alla filmerna i serien vet att de är en hel del.

Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge är i likhet med de förgående filmerna, inte i närheten av att vara lika bra som den första. Faktum är att den femte filmen är klart svagast och orsakerna är flera. Dels är själva storyn för tunn. Vi kommer aldrig riktig nära huvudkaraktärerna och dessutom saknas kemin mellan Thwaites och Scodelario i det lilla de har. Övriga figurer som vi känner väl igen sedan tidigare (och de är många) går mest på autopilot och är som bleka kopior av sig själva. Speciellt Johnny Depp.

Vidare är själva mystiken, det spöklika med vad som vilar bland havens djup, helt borta. Istället matas vi med olika transportsträckor bestående av likartade actionscener där våra huvudpersoner flyr från det ena problemet till det andra. Desto mer spektakulära dataanimationer och action som tillsätts i berättelsen, ju mer tappar filmen vind i seglet. I sina värsta stunder är det helt stiltje.

Kon Tiki-regissörerna Joachim Rønning och Espen Sandberg, som står för filmens regi, hade behövt sätta in en ordentlig turbomotor på slutet för att ro hem det hela. Istället kommer en final som aldrig blir riktigt spännande och filmens klimax uteblir.

Bäst: Visst blir man glad över att se Paul McCartney i en liten biroll.

Sämst: Manuset var på tok för tunt.

Betyg:  betyg_2-1

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se. 
pasted-image-at-2017_05_24-14_51

FaktaFilm: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge
Biopremiär: 24/5
Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Manus: Jeff Nathanson
Med: Johnny Depp, Kaya Scodelario, Javier Badem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites, Paul McCartney m.fl.
Genre: Äventyr/Action
Speltid: 2tim 9min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyllad Michael Jackson-show till Kalmar

Thriller Night gör turnéstopp i Kalmar. "Är den ultimata Michael Jackson-showen".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:07, 23 maj, 2017

Hyllad Michael Jackson-show till Kalmar
Foto: Anicka Photography.

År 2009 avled Michael Jackson, men hans musik lever vidare än i dag. I höst drar showen Thriller Night – the King of Pop ut på Sverigeturné. Ett av de tio turnéstoppen blir Kalmarsalen den 13 oktober.

”Med spektakulära dansnummer, magiska ballader och en kavalkad av hits är det här den ultimata Michael Jackson-showen! År 2019 år det tio år sedan Jackson gick bort, och vi börjar redan nu med att hylla ikonen, legenden och kungen av pop genom att framföra låtar som Billie Jean, Smooth Criminal och Thriller”, skriver Stage Dream Productions som ligger bakom showen.

Produktionsbolaget utlovar också en ”färgstark show full av energi, detaljer och dans med våra handplockade professionella dansare” och ”några av Sveriges bästa live-musiker”.

Showen spelades förra året sex gånger i Hässleholm och blev en stor publiksuccé. Andra stopp på Sverigeturnén är bland annat Helsingborg, Göteborg, Växjö och Malmö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Harrys testar nytt koncept

Pop- och dancegruppen Da Buzz klar för premiären. "Finns inget ställe i Kalmar som erbjuder det här".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:59, 23 maj, 2017

Harrys testar nytt koncept
Harryskrögaren Arthur Albert startar Club Trettio. Foto: Arkiv.

Med start på fredag satsar restaurangen och nattklubben Harrys på konceptet Club Trettio. Tanken är att locka en något äldre publik än vanligt.

– Vi riktar in oss på 30 plus och uppåt. Det är ett koncept vi har kört en gång i månaden i Ljungby för att locka de äldre, säger krögaren Arthur Albert, som även driver Harryskrogen i Ljungby.

– Fredagar är en mer relevant dag för de som har familjer. På lördagarna vill man kanske umgås mer med familjen men på fredagar är det redan mycket after work och liknande.

TV: Häng med in på nyrenoverade Harrys

Pop- och dancegruppen Da Buzz är klar för premiären. Till framtida Club Trettio-kvällar tittar Albert på möjligheterna att få in gruppen Drömhus.

– Det finns inget ställe i Kalmar som erbjuder det här riktigt. Nu på fredag kör vi ett test och blir det succé fortsätter vi kanske över hela sommaren, annars kommer det tillbaka i höst. Än så länge har vi fått väldigt positiv feedback för initiativet.

BILDEXTRA: Så var premiären på nyöppnade krogen

Förutom Club Trettio-premiären kommer gruppen LBSB till Harrys på onsdag, och på lördag gästar Ali Jammali från gruppen Medina. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.