Forskning visar: Femsekundersregeln stämmer

Mat som plockas upp inom femsekundersregeln ska vara trygg att äta, enligt forskning vid Aston University.

Mia Martelleur

Kl.09:48, 25 mars, 2017

Forskning visar: Femsekundersregeln stämmer

Såklart löper mat som plockas upp inom loppet av några sekunder mindre risk att bli smittad av bakterier än mat som ligger kvar under en längre tid. Och så länge du håller dig till femsekundersregeln så kan du vara trygg – enligt Anthony Hilton, professor i mikrobiologi vid engelska Aston University som forskat i ämnet sedan 2014.

Resultatet av forskningen visar att tiden faktiskt avgör hur många bakterier som kan överföras från golvet till maten, samt att vad för typ av mat, och yta maten hamnar på, spelar roll. Till exempel ska mattan vara den minst bakterieöverförande ytan medan kakel och laminerade ytor ska vara mer riskfyllda då de skapar en fuktigare miljö.

Forskarna undersökte även hur många personer som använder sig av femsekundersregeln och kom fram till att 87 procent av de frågade kunde tänka sig att äta mat som de tappat på golvet. 55 procent av dem var kvinnor och 81 procent av de kvinnorna följde femsekundersregeln.

– Vår studie visar att ovanligt många faktiskt äter mat som tappats. Och att kvinnor oftast gör det. Men de är också mer villiga att använda femsekundersregeln, som vår forskning visat är riktig, säger Anthony Hilton.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarstartade appen expanderar: ”Känns superbra”

Appen It’s My Styl grundades av två kalmartjejer. Nu uppdateras den med visionen att skapa en global plattform för stylistas.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.20:02, 27 juni, 2017

Kalmarstartade appen expanderar: ”Känns superbra”
Den nya trion består av Jessica Baban, Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson. Foto: Pressbild

Meningen med appen är en inspirerande och positiv plats för unga, där de utan fokus på utseende kan skapa sig en digital profil. Den grundades av Josephine Eskilsson och Felicia Åkerlind från Kalmar. Nu kommer även en tredje medgrundare, Jessica Baban, in i bilden.

– Vi är alltid öppna för att ta in personer som kompletterar teamet bra och delar vår vision. När vi signerade Jessica kändes det som att ytterligare en pusselbit föll på plats, säger Felicia Åkerlind.

I samband med att Jessica Baban, som har tidigare erfarenhet inom design och gaming, kommer in i samarbetet ska appen utformas lite annorlunda. Den kommer till exempel att byta namn till stylistas.com och mer fokus ska läggas på livsstil och nöje.

– Vår vision är samma, vi vill bli en global inspiration- och uttrycksplattform för unga inom livsstil. Mycket kommer dock att ändras, vi kommer till exempel att släppa nya features och en helt ny look, berättar Felicia Åkerlind.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Produkt med allvarliga brister återkallas: ”Livsfarlig”

En felkonstruerad taklampa måste återkallas. Enligt Elsäkerhetsverket har lampan brister som gör den livsfarlig.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:00, 27 juni, 2017

Produkt med allvarliga brister återkallas: ”Livsfarlig”

Under tisdagen gick Elsäkerhetsverket ut med information om att en taklampa som sålts av Bergman Lights (Hanging No.5, No.9 med flera) har mycket allvarliga brister.

Elsäkerhetsverket bedömer den som livsfarlig och beslutar att företaget ska återkalla alla sålda exemplar för att undvika skador på personer och egendom.

– Lampan är felkonstruerad och det är lätt komma åt spänningsförande delar vilket kan ge en rejäl elchock, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Personer som har köpt taklampan bör lämna tillbaka den på inköpsstället eller förstöra den. Se bilder på modellen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Södra koloniföreningen firar 100 år: ”Intresset har återuppstått”

Kalmar södra koloniförening med sina 105 kolonilotter fyller i år 100 år, vilket firas med jubileumsfest och boksläpp. "Det här är antitesen till storstaden".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:24, 25 juni, 2017

Södra koloniföreningen firar 100 år: ”Intresset har återuppstått”
Foto: Viktor Jerner

Kalmar södra koloniförening – med sitt fem hektar stora område och 105 kolonilotter strax söder om Kalmar länssjukhus – grundades år 1917 har verksamheten nu existerat i hela 100 år.

Föreningens ordförande Eva-Lena Larsdotter och vice ordförande Thomas Lundberg är väldigt imponerade av att koloniområdet har kunnat bibehålla så starkt liv genom alla år, trots omvälvande förändringar i samhället.

– Förr i tiden handlade det ju om att man skulle kunna producera egen mat och dryga ut hushållet av ren nödvändighet. Hundra år senare har vi en helt ny rörelse, berättar Eva-Lena Larsdotter.

– Det här är antitesen till storstaden helt enkelt, och en del tycker att det är någon sorts romantisk flykt från en hemsk verklighet, att få lugn och ro och fylla på energi, fortsätter Thomas Lundberg.

Samhällsutvecklingen och dess påverkan på koloniverksamheten har dock inte gjort att de motiv som de tidigaste kolonisterna hade har försvunnit helt.

– Fokuset på hur man producerar mat och intresset för det närodlade och giftfria har kommit tillbaka lite. Det är dock fler som är inriktade på blommor än grönsaker, frukt och bär nu, men maten börjar också komma tillbaka. Det intresset har återuppstått igen, säger Eva-Lena.

Trots att intresset hos vissa är så pass starkt att de vill bo på heltid i sina 300-900 kvadratmeter stora kolonilotter så finns ingen sådan möjlighet, då det inte är tillåtet alls.

– Man får ha det som sommarboende mellan april till oktober om man vill, men då ska det vara primitivt och enkelt. Det finns rikstäckande regler för hur stora husen får vara och vad man får uppföra. Dessutom ligger vattenledningarna så nära marken att de riskerar att frysa på vintern, så de stängs av, berättar Thomas.

Underhållningen och servicen på området finansieras av den årsavgift som varje medlem betalar in, en avgift som i år även delvis riktas till en jubileumsfest och släppet av en ny bok om föreningen.

– Hösten 2015 började vi gräva i arkiven. Det blev väldigt mycket lusläsning, men nu är vi klara. Vi har gjort en omfattande husinventering där alla ägare under de här 100 åren är med, sen innehåller den också vår kolonihistoria, säger Thomas.

Boken ges ut i samband med jubileumsfesten den 29:e juni där det bland annat bjuds på dans kring majstången och dragspelsmusik.

Ta en titt i bildspelet nedan för att få en känsla för föreningen och allt det som nu firas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtta saker att tänka på innan du köper sommarstuga

Är du sugen på att köpa sommarstuga? Här är åtta viktiga saker att kolla upp innan du slår till.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:00, 25 juni, 2017

Åtta saker att tänka på innan du köper sommarstuga
Foto: Pixabay

Lagom till sommaren blir många säkert sugna på att skaffa sig en sommarstuga. Innan du slår till finns det en del att fundera över. Här är åtta tips på saker att kolla upp innan du skriver på avtalet.

1. Ekonomin
Innan du börjar titta på hus är det bra att räkna ut hur mycket pengar du kan tänkas lägga på köpet. Glöm inte bort att även räkna in de kostnader som tillkommer med åren i form av underhåll, värme, vatten och liknande, skriver Göteborgs-Posten.

2. Användning
Värt att fundera på i ett tidigt stadie är vad du ska göra när du är i stugan. Är det tänkt att du bara ska ta det lugnt och slappna av eller vill du kunna pyssla med huset och tomten? En större stuga och trädgård kräver mer arbete och vice versa.

3. Nära eller långt bort?
Vart vill du att fritidshuset ska ligga? Är du redo att åka en längre bit för att komma dit eller är närheten viktig för dig? Placeringen av sommarstugan är en bra sak att fundera över.

4. Hitta rätt
Att hitta den perfekta sommarstugan för just dig är inte alla gånger helt lätt. Det bästa tipsen är att leta i annonser, fråga människor du känner om de vet något ställe som är till salu eller helt enkelt själv åka runt och titta.

5. Placering
Husets utseende går i de flesta fall att fixa till. Det viktigaste är sommarstugans placering då det är desto svårare att göra någonting åt i efterhand. Ett tips är att höra med kommunen ifall det finns planer på att bygga om i området inom den närmaste tiden.

6. Dolda fel
När du väl hittat rätt och känner att du vill slå till är det viktigt att göra en grundlig undersökning av stugan. De eventuella fel som inte syns och inte kan upptäckas av köparen vid en grundlig undersökning får säljaren ansvara för i tio år.

7. Besiktning
Låt en besiktningsman kontrollera huset innan köpet. Även om besiktningsmannen kostar en slant är det väl investerade pengar. Skulle personen upptäcka något fel är du säkert glad över att du la några extra kronor på att besiktiga huset.

8. Prylar
Har du ett förråd fullt av prylar som inte kommer till användning? Perfekt! Då kan du ta med dem till din nya boning och spara slantar.

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företag lanserar pall – enbart tillverkad av spillmaterial

Varje år går massor av material till att eldas upp. Även om det omvandlas till energi finns det mycket annat som kunde gjorts med det istället. Företaget Addi Design Studio har nu i samarbete med Kährs tagit fram en pall, helt byggd av spillmaterial.

Filip Edvardsson

Kl.10:03, 24 juni, 2017

Företag lanserar pall – enbart tillverkad av spillmaterial
Foto: Addi Design Studio

Idéen dök upp efter att Johan Malmquist och hans kollegor på Addi Design Studio reflekterat över hur mycket råmaterial som bara går till spillo. De bestämde sig då, efter möten med golvföretaget Kährs, att ta fram en pall. Den är då helt byggd av material som blir över från Kärhs produktioner.

– Det är förstås väldigt kul att produkten är färdig. Vi har hållit på med den sen i februari. Det hade inte behövt ta så lång tid men vi har haft det lite som sidoprojekt här på företaget, säger Johan Malmquist, en av tre som driver Addi Design Studio.

Pallen har de döpt till Eko. Den kommer visas inför allmänheten för första gången i NäsbySödra Öland. Detta i samband med Kulturarv-utställningen som hålls mellan 24/6-21/7.

Tanken med Eko är att det ska vara starten på en hel serie av möbler, som är producerade på ett liknande sett. Dock vill Johan Malmquist inte avslöja för mycket när det gäller framtida produkter.

– Ja vi har lite annat på gång i den serien. Dock kan jag inte berätta för mycket eftersom vi har en del intressenter av produkterna. Men förhoppningsvis blir det bra, säger Johan Malmquist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng