Kalmarelever representerar Sverige i ekonomitävling: ”Ett starkt lag”

På fredag ställer de sig inför en jury och tävlar mot lag från tolv andra länder i Europa. "Vi har ett lag av personer som kompletterar varandra."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:49, 29 mars, 2017

Kalmarelever representerar Sverige i ekonomitävling: ”Ett starkt lag”
Philip Thorsell, Olivia Gustafsson och Vlad Domogarov från Calmare Internationella Skola ska tävla i ekonomitävling. Foto: Privat

På fredag anordnas en internationell tävling i företagsekonomi i Riga. Det är SSE Riga (Handelshögskolan i Stockholm) som arrangerar tävlingen där tre elever från Calmare Internationella Skola (CIS) kommer att vara med för att representera Sverige.

– Det har varit en antagningsprocess där vi har blivit uttagna. Jag fick möjligheten att sätta ihop ett lag med duktiga elever som skulle kunna tänka sig att ställa upp, säger Patrik Gahm som är lärare i företagsekonomi på CIS.

Eleverna som ska representera CIS och Sverige i Riga är Philip Thorsell, Olivia Gustafsson och Vlad Domogarov.

– Det är tre personer som kompletterar varandra väldigt bra och bildar ett starkt lag. En av dem är till exempel riktigt bra på engelska och en annan är väldigt vass på det analytiska.

Tävlingen går ut på att de tolv lagen från Europa som har kvalificerat sig ska hålla en presentation om två företag inom delningsekonomi framför en jury och livepublik. Philip, Olivia och Vlad har valt att prata om det företagen EatWith och Budbee.

– De enda kraven var att det skulle vara två företag inom delningsekonomi och att ett företag skulle vara internationellt och det andra lokalt. Det enda tipset jag kom med var att det inte skulle vara något stort företag som Uber eftersom det finns en risk att andra skulle välja det, säger Patrik.

Han åker ner till Riga tillsammans med de tävlande redan på torsdagen. Innan tävlingen kommer de att besöka skolor och lokala företag i staden. Hur det kommer gå på själva tävlingen är svårt att säga.

– Vi har aldrig varit med om det här förut så det är ju svårt att veta hur juryn väljer att bedöma oss. Vi har valt att fokusera mycket på de mjuka värdena i vår presentation men juryn kanske vill ha mer siffror.

Vet du om Philip, Olivia och Vlad är nervösa?

– Jag vet att de är lite nervösa men också väldigt glada eftersom det här är en kul grej. De har alla drivit UF-företag så de är duktiga på att prata inför människor och har inget att oroa sig för, avslutar Patrik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jan Björklunds Kalmarbesök lockade till skratt

Liberalernas partiledare besökte under måndagen en av Kalmars friskolor för att prata om friskolornas framtid.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:00, 25 september, 2017

4 bilder
 • Jan Björklund intresserade sig för vad eleverna gjorde framför datorerna och passade även på att hjälpa en elev genom att ge värdefull information om Skottland. Foto: Hanna Thulin
  Jan Björklund intresserade sig för vad eleverna gjorde framför datorerna och passade även på att hjälpa en elev genom att ge värdefull information om Skottland. Foto: Hanna Thulin
 • Ronja Kandenäs och Arpi Ohanyan var med när Jan Björklund hälsade på Calmare Internationella Skola. Foto: Hanna Thulin
  Ronja Kandenäs och Arpi Ohanyan var med när Jan Björklund hälsade på Calmare Internationella Skola. Foto: Hanna Thulin
 • Under rundvandringen fanns det tid för att ta en groupie. Foto: Hanna Thulin
  Under rundvandringen fanns det tid för att ta en groupie. Foto: Hanna Thulin
 • Jan Björklund (L) var i Kalmar för att besöka en friskola och prata om de rödgrönas förslag om att
  Jan Björklund (L) var i Kalmar för att besöka en friskola och prata om de rödgrönas förslag om att "begränsa valfriheten i välfärden." Foto: Hanna Thulin

Under måndagen kom Liberalernas partiledare Jan Björklund på besök till Kalmar. På förmiddagen besökte han bland annat Calmare Internationella Skola (CIS) för att diskutera friskolornas roll i Sverige och de rödgrönas förslag om att ”begränsa valfriheten i välfärden.”

– De rödgröna vill stoppa alla friskolor och införa vinstförbud. Skolor av den här typen skulle i så fall drabbas. Vi ser istället att friskolorna är en tillgång, det är bevisat att många av dem har höga resultat hos eleverna. Det ger föräldrarna fler skolor att välja på och ett större utbud, säger han.

Det har funnits en hel del kritik mot friskolor och då främst de religiösa.

– Vi är för till att klämma åt oseriösa aktörer och vill inte att de ska beviljas tillstånd. Det bör bli skarpare regler kring det. Sedan är vi också väldigt kritiska och skeptiska till de religiösa friskolorna som innebär att barn och elever segregeras ännu mer från det svenska samhället när de istället bör integreras, säger Jan Björklund.

Jan Björklund fick en rundtur på CIS och Västra Skolan i Kalmar. Tredjeårseleverna Ronja Kandenäs och Arpi Ohanyan fanns med och representerade eleverna.

– Det är jätteroligt att ha fått bli tillfrågad om att vara med idag. Vi har inte förberett några särskilda frågor till honom utan hopps på ett mer spontant samtal och att vi istället kan svara på hans frågor, säger Arpi Ohanyan som läser på ekonomiprogrammet.

– Vi två kan ju inte ensamma representera alla elever på skolan men vi ska försöka göra vårt bästa i att försöka förmedla hur det är att vara elev här, säger Ronja Kandenäs som läser samhällsprogrammet.

Under rundturen stötte delegationen på elever som arbetade på skolarbeten. Jan Björklund passade givetvis på att stanna till för att se vad de jobbade med. Det visade sig att han kunde ge värdefull information om Skottlands historia till en av eleverna vars arbete var just om landet.

– Tack så mycket, det hade jag ingen aning om. Det måste jag skriva in i arbetet, utbrast hon och svarades med hjärtliga skratt.

Nästa år är det dags för val och Jan Björklund är säker när han räknar upp vilka frågor som kommer att bli de viktigaste för väljarna.

– Integration kommer att dominera i samband med problemen som finns med extremism, gängkriminalitet och hederskultur. Polisfrågan kommer också att vara viktig. Vi vill se till att det finns fler poliser och skapa enklare jobb som nyanlända kan ta sig an utan att det krävs en lång utbildning så att de kan integreras in i det svenska samhället, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Busschaufför rånades i Kalmar

Passagerare stal busschaufförens telefon och lämnade platsen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:44, 25 september, 2017

Busschaufför rånades i Kalmar
Foto: Arkiv

Händelsen utspelade sig vid Tullslätten i Kalmar.

– Det var en okänd man som befann sig på bussen mellan Kalmar och Smedby. När han gick av bussen började han slå på bussens ruta. Då öppnade busschauffören dörren för att säga till personen. Då uppstod bråk och i samband med det påtalade chauffören att han skulle ringa till polisen, säger Robert Loeffel vid polisen i Kalmar.

Busschauffören tog även upp sin mobiltelefon för att ta ett foto av mannen.

– Då klev mannen på bussen, slog till chauffören på handen, tog mobilen och sprang i väg.

En annan busschaufför på platsen stoppade mannens flykt, varpå han gick och lämnade tillbaka telefonen. Därefter lämnade han till fots.

Polisen har en hel del uppgifter att gå på.

– Vi har goda förhoppningar att hitta den här personen.

Händelsen är rubricerad som rån och busschauffören fick smärta i armen i samband med incidenten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna misshandlade kvinna på fest

Händelsen ska ha utspelat sig i fredags på en adress i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:15, 25 september, 2017

Kvinna misshandlade kvinna på fest
Foto: Arkiv

Det var i samband med en fest i fredags kväll som en kvinna i 25-årsåldern blev omkullknuffad av en för henne okänd kvinna.

– Smärta ska ha uppstått och vi har ännu ingen misstänkt gärningsperson, säger Robert Loeffel vid polisen i Kalmar.

Händelsen är rubricerad som misshandel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil började brinna i centrala Kalmar

(UPPDATERAD 15:27) Vid 15-tiden på måndagen fick SOS larm om en brinnande bil.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:13, 25 september, 2017

Bil började brinna i centrala Kalmar
Foto: Genre/Arkiv

Det var på Torsåsgatan, i närheten av Lorensbergskyrkan, som en parkerad bil började brinna.

– Man har gått förbi bilen, känt en lukt och larmar SOS. Under samtalets gång  så börjar det ryka och brinna från motorutrymmet, säger Daniel Åström, yttre befäl hos räddningstjänsten.

I nuläget är det oklart vad som orsakade branden. Räddningstjänsten misstänker att det handlar om ett tekniskt fel.

För att undvika att branden spred sig kylde räddningstjänsten ner bilarna omkring med vatten.

Det blev inte några personskador i samband med branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nationellt uppmärksammad Kalmarkrog tvingas stänga ner

På grund av konkurs kommer restaurangen att stänga med omedelbar verkan.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.14:08, 25 september, 2017

2 bilder
 • Restaurang Tullhuset tvingas stänga ner med omedelbar verkan. Foto: Arkiv
  Restaurang Tullhuset tvingas stänga ner med omedelbar verkan. Foto: Arkiv
 • Restaurang Tullhusets ägare Jonas Åhmans företag, Jonas Smaker AB, har gått i konkurs. Foto: Samuel Slättman
  Restaurang Tullhusets ägare Jonas Åhmans företag, Jonas Smaker AB, har gått i konkurs. Foto: Samuel Slättman

Restaurang Tullhuset i Kalmar tvingas stänga ner på grund av konkurs i företaget Jonas Smaker AB, som ligger bakom restaurangen. Krogen kommer att stänga med omedelbar verkan.

Ägaren till krogen, Jonas Åhman, driver även restaurang Trädgårdsgatan 26 i Borgholm men den kommer inte att påverkas av konkursen till en början och kommer att hålla öppet under Skördefesten.

Restaurang Tullhuset har bara varit öppen i ett och ett halvt år och tog så sent som i vintras sig in på den prestigefyllda listan, White Guide, som en av Sveriges bästa restauranger.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng