Kalmarelever representerar Sverige i ekonomitävling: ”Ett starkt lag”

På fredag ställer de sig inför en jury och tävlar mot lag från tolv andra länder i Europa. "Vi har ett lag av personer som kompletterar varandra."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:49, 29 mars, 2017

Kalmarelever representerar Sverige i ekonomitävling: ”Ett starkt lag”
Philip Thorsell, Olivia Gustafsson och Vlad Domogarov från Calmare Internationella Skola ska tävla i ekonomitävling. Foto: Privat

På fredag anordnas en internationell tävling i företagsekonomi i Riga. Det är SSE Riga (Handelshögskolan i Stockholm) som arrangerar tävlingen där tre elever från Calmare Internationella Skola (CIS) kommer att vara med för att representera Sverige.

– Det har varit en antagningsprocess där vi har blivit uttagna. Jag fick möjligheten att sätta ihop ett lag med duktiga elever som skulle kunna tänka sig att ställa upp, säger Patrik Gahm som är lärare i företagsekonomi på CIS.

Eleverna som ska representera CIS och Sverige i Riga är Philip Thorsell, Olivia Gustafsson och Vlad Domogarov.

– Det är tre personer som kompletterar varandra väldigt bra och bildar ett starkt lag. En av dem är till exempel riktigt bra på engelska och en annan är väldigt vass på det analytiska.

Tävlingen går ut på att de tolv lagen från Europa som har kvalificerat sig ska hålla en presentation om två företag inom delningsekonomi framför en jury och livepublik. Philip, Olivia och Vlad har valt att prata om det företagen EatWith och Budbee.

– De enda kraven var att det skulle vara två företag inom delningsekonomi och att ett företag skulle vara internationellt och det andra lokalt. Det enda tipset jag kom med var att det inte skulle vara något stort företag som Uber eftersom det finns en risk att andra skulle välja det, säger Patrik.

Han åker ner till Riga tillsammans med de tävlande redan på torsdagen. Innan tävlingen kommer de att besöka skolor och lokala företag i staden. Hur det kommer gå på själva tävlingen är svårt att säga.

– Vi har aldrig varit med om det här förut så det är ju svårt att veta hur juryn väljer att bedöma oss. Vi har valt att fokusera mycket på de mjuka värdena i vår presentation men juryn kanske vill ha mer siffror.

Vet du om Philip, Olivia och Vlad är nervösa?

– Jag vet att de är lite nervösa men också väldigt glada eftersom det här är en kul grej. De har alla drivit UF-företag så de är duktiga på att prata inför människor och har inget att oroa sig för, avslutar Patrik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så vandrade de till världseliten: ”Större än så blir det inte”

Resan mot världstoppen har gått snabbt. På lördagskvällen kan de bli världsmästare.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:54, 25 november, 2017

Så vandrade de till världseliten: ”Större än så blir det inte”
Magnus Lagerlöf vid förra årets World Golf Awards. Foto: Privat

Under lördagskvällen har Ekerum Resort chansen att bli världsmästare, då man är nominerade till priset som världens mest hållbara golfanläggning.

– Egentligen är det helt fantastiskt när man tänker efter. Att vara nominerade till ett pris som världens bästa är stort och jäkligt coolt måste jag säga, säger Magnus Lagerlöf, vd för Ekerum Resort Öland.

LÄS MER: De kan bli bäst i världen: ”Helt fantastiskt”

Resan mot världstoppen började 2014 när Ekerum sjösatte sin satsning och började investera många miljoner på att göra anläggningen till en eventarena och dessutom till en av de allra mest hållbara i Europa.

– Vi blev väldigt uppmärksammade världen över och man snackade om oss. Året därpå, 2015, fick vi priset som årets golfhotell i Sverige för andra året i rad, och blev samtidigt nominerade till den bästa golfbanan. 2016 fick vi ytterligare en nominering för mest hållbara i världen. Till årets World Golf Awards har vi fått ytterligare en nominering, som Europas bästa anläggning, säger Lagerlöf.

Den ena av Ekerums banor har ställts om till ursprungsterrängen på Öland med sand ovanpå kalkstenen.

– Dessutom har vi investerat många miljoner på dammsystemet där vi tar tillvara på regnvattnet och ser till att vattna våra banor med det. På så sätt sparar vi sju miljoner liter vatten per år.

Dessutom siktar man på att ha en helt eldriven maskinpark inom kort.

– I vår avsiktsförklaring har vi sagt att vi ska ha den första, helt eldrivna maskinparken. I dag är batterierna för dåliga för att köras på så stora banor som vi har. Men när batteribranschen är redo kommer vi köra fullt ut på det. Dessutom byter vi ut alla våra golfbilar nästa år till bilar med litiumbatterier. Vi vill alltid ha det som är bäst och mest hållbart i dag och för en kontinuerlig dialog med länsstyrelsen.

Ekerum Resort har tagit hem priset som Sveriges bästa golfhotell tre år i rad.

– Det farliga är att man inte uppskattar det lika mycket när man vunnit det tre år på raken och är nominerade till världspriser. Men självklart är det jätteviktigt för oss och man kan nästan säga att man blir lite besviken om vi inte skulle få det.

Samtidigt har Ekerum närapå dubblerat sin omsättning de senaste tre åren.

– Vi har haft tre rekordår i rad. Frågan är vad som kom först: hönan eller ägget? Om det är priserna vi fått eller om det är vår satsning på bredden. Jag tror att det är vår satsning på att bli en eventarena som gjort att vi slagit igenom. Faktum är att vi har en tillväxt på icke-golfare på 90 procent. Även golfarna blir fler, runt 25 procents ökning ser vi bland dem, säger Lagerlöf.

Nästa år arrangeras terräng-SM på Ekerum.

– Ytterligare ett bevis på att vi är en arena att räkna med och som sätter Öland och Kalmar län på kartan.

Vad betyder era framgångar för regionen?
– Jag tror att alla som sätter Öland och Kalmar på kartan är bra. Vi är definitivt med där och bidrar till att locka hit turister, som ju Öland och Kalmar faktiskt lever mycket på och är beroende av.

Lek med tanken att ni tar hem priset som världens mest hållbara golfanläggning?
– Större än så blir det inte. Att bli världsmästare är det absolut finaste man kan bli. Man vågar knappt tänka tanken, men det är sjukt coolt att få vara med där uppe och slåss om den platsen.

FaktaPriserna som Ekerum kan vinna:
World´s Best Eco Friendly Golf Facility 2017.
Europe´s Best Golf Venue 2017.
Sweden´s Best Golf Hotel 2017.
Sweden´s Best Golf Course 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han är hjärnan bakom framgångsrika spelbutiken

"Det är många som har fått ta del av pengarna", säger spelexperten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:11, 25 november, 2017

Han är hjärnan bakom framgångsrika spelbutiken
Thomas Arvidsson driver spelbutiken Direkten Spelcentrum i Berga. Foto: Samuel Slättman.

Direkten Spelcentrum i Berga har haft många spelvinnare genom åren – så pass många att butiken numera tillhör Sverigetoppen. Det är något som gläder butikens delägare Thomas Arvidsson.

– Ja, det är alltid trevligt och glädjande att många vinner, säger han.

LÄS MER: Miljonvinst till Kalmarbutik: ”Gårdagen var lite halvkaos”

– Genom åren har vi haft många vinster, så det är många som har fått ta del av pengarna.

Thomas och en kollega har drivit butiken sedan 2008. Under åren är det främst andelsspelen på trav och V75 som varit framgångsrikt. På resultatlistan över 2017 placerar sig butiken på 31:a plats i landet när det kommer till vinster på andelsspel.

Men det är ingen slump att just Spelcentrum har en gedigen utdelning, det ligger en hel del arbete bakom en lyckad kupong.

– Vi läser mycket om hästarna och kuskarna och om dagsformen och så vidare. Så det är en kombination med tur som gör att man har möjlighet att vinna, säger Thomas Arvidsson.

– Jag har hållit på med hästar och trav länge. Det var en klasskompis som tog med mig till Kalmartravet för 40 år sedan, sen dess har intresset hållit i sig.

Så sent som i augusti vann en person 1,2 miljoner kronor genom ett spel i butiken.

– Det är den största vinsten vi har haft nyligen, och sen har det varit lite sämre, säger Thomas.

Miljonvinst till Kalmarbutik: ”Gårdagen var lite halvkaos”

Sedan 2008 har butiken dragit in drygt 35 miljoner kronor på sina andelssystem. Butikens enskilt största vinst ligger på 2,4 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Topplistan: Här är världens bästa flygbolag

Det här är flygbolagen som har bäst punktlighet, service och kravhantering.

Matilda Larsson

Kl.22:00, 24 november, 2017

Topplistan: Här är världens bästa flygbolag
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Flygrättshjälpsföretaget Airhelp arbetar med att jämföra flygbolag.

Deras granskning av flygbolag sker utifrån tre kriterier; punktlighet, service och kravhantering och tas fram av Airhelp Score. Flygbolagen betygsätts från ett till tio och totalt är 87 flygbolag med på listan.

Flygbolagsbetygen för perioden vinter 2016/2017 såg ut så här:

Nummer ett på listan med bäst sammanlagda betyg har Singapore Airlines med ett betyg på 8,73. Sämst betyg av alla jämförda flygbolag har Bulgaria Air med 4,93 poäng.

SAS Scandinavian Airlines ligger på plats 27 med ett betyg på 7,61. Strax efter SAS ligger Finnair ligger på plats 30 med ett betyg på 7,58.

Norwegian Air Shuttle har inte fått lika högt betyg och ligger på plats 71 med ett betyg på 5,98.

Det flygbolag som har rankats bäst när det gäller punktlighet är Kanadensiska flygbolaget Air Transat A.T.Inc med betyget 9,9.

När det gäller service är det fyra bolag som har full pott, tio poäng. Singapore Airlines, Etihad AirwaysQuatar Airways och Cathay Pacific Airways.

Det flygbolag som är rankat högst på kravhantering är Icelandair på 7,66 poäng, enligt Airhelp Score.

FaktaDessa är de tio bästa flygbolagen under 2016/2017 enligt Airhelp:

  1. Singapore Airlines (Singapore)

  2. Etihad Airways (Förenade Arabemiraten)

  3. Qatar Airways (Quatar)

  4. Austrian Airlines AG dba Austrian (Österrike)

  5. Air Transat A.T.Inc. (Kanada)

  6. Air Dolomiti (Italien)

  7. British Airways (Storbritannien)

  8. Virgin Atlantic Airways (Strorbritannien)

  9. Aer Lingus (Irland)

  10. TUI fly Netherlands (Nederländerna)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öppnar i Kalmar om två månader – nu söker de personal

Letar personal via sociala medier.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:16, 24 november, 2017

Öppnar i Kalmar om två månader – nu söker de personal
Foto: Arkiv

Tidigare i höstas blev det klart att Stars & Stripes kommer öppna i Manana Mananas och Wayne’s Coffees gamla lokaler vid Larmorget.

Den 27 januari är det dags för den första klubbkvällen när Stars & Stripes slår upp portarna för sin nattklubb.

LÄS MER: KLART: Då öppnar nya Stars & Stripes

– Vi beräknar att öppningen för själva verksamheten kommer att bli några dagar tidigare än så, troligtvis någon gång mellan den 22-25 januari, sa Theo Kazantzidi, driftchef för Stars & Stripes i Kalmar till 24Kalmar för en månad sedan.

För tillfället är restaurangen mitt i rekryteringsprocessen och går nu ut på sociala medier i sökandet på personal.

”Ingen har väl missat att i början av nästa år slår portarna upp för Stars & Stripes på Larmtorget!? Vill du vara med i vår resa från början & få chansen att arbeta med en riktig sammansvetsad grupp av människor? Just nu söker vi bartenders och servispersonal”, skriver man på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar Grilleriet: ”Kommer hända lite schyssta grejer”

Personalen ligger just nu i träningsläger för att lära sig alla nya rutiner.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:30, 24 november, 2017

KLART: Då öppnar Grilleriet: ”Kommer hända lite schyssta grejer”
Foto: Arkiv

24Kalmar var först med att rapportera om att hamburgerbaren Grilleriet skulle ta över Masala bars gamla lokaler på Storgatan. Nu är det klart när öppningen kommer att ske.

– Den 1 december vid klockan 17 öppnar vi dörrarna, det kommer bli jättespännande. Vi kommer även att ha en liten happening utanför lokalen runt klockan tre på dagen där det händer lite schyssta grejer, säger ägaren Felix Astrén.

Han har redan märkt av intresset från Kalmarborna och meddelar att man får vara på hugget om man ska boka ett bord.

Just ni befinner sig den nya personalen i Grilleriets restaurang i Växjö för att lära sig rutinerna.

– Det har gått väldigt snabbt med förberedelserna och man kan säga att de tunga bitarna har fallit på plats. Men hela nästa vecka kommer vi att jobba dygnet runt i Kalmar för att förbereda det sista, avslutar Felix Astrén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng