Morgonvanorna som gör dig trött hela dagen

Känner du dig ofta hängig och trött under dagen? Det behöver inte nödvändigtvis bero på att du har sovit dåligt.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:48, 3 april, 2017

Morgonvanorna som gör dig trött hela dagen
Det finns flera saker du kan göra för att känna dig piggare. Foto: Pixabay

Både dina kvälls- och morgonvanor kan påverka hur du mår på dagarna. Här är sex stycken morgonvanor som du bör ändra på om du vill bli piggare.

Du ligger kvar i sängen och tittar på mobilen:Att du inte ska ligga och läsa på mobilen precis innan du går och lägger dig har du säkert hört ett flertal gånger. Samma sak gäller på morgonen. Istället för att ligga kvar i sängen ska du kliva upp för att signalera till kroppen att det är dags att vakna, skriver Expressen.

Du lyssnar på fel radiokanal:Om du tillhör gruppen som gillar att lyssna på radion på morgonen bör du tänka över vilken sorts kanal du rattar in. Det kan vara mysigt att lyssna på ett program beståendes av mycket prat men om du vill bli pigg är kanaler innehållandes peppig musik att rekommendera.

Du tränar efter jobbet:Att träna på morgonen har flera fördelar. Sätt alarmet en halvtimme tidigare och utnyttja den tiden till att röra på dig. Genom att röra på sig på morgonen får du in syre i kroppen och mjukar upp muskler och leder i kroppen. Dessutom utlöses endorfiner i kroppen som gör dig glad.

Du duschar på kvällen:En varm dusch har liknande effekter som träning. Genom att ta en dusch på morgonen får du mer energi, skriver Expressen.

Du vistas för mycket inomhus:Nu när vårsolen har börjat titta fram är det läge att ta tillvara på dess strålar. Solen tillför nämligen D-vitamin till vår kropp vilket gör att vi får energi och mår bättre.

Du dricker för lite vatten:Under dagen fyller de flesta på kroppen med olika sorters drycker men under natten får kroppen inte den påfyllning som den behöver. Starta därför dagen med ett glas ljummet vatten. Det startar din ämnesomsättning och förbereder kroppen för dagen.

Text: Josefine Göransson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vardagstips för att hålla din hund frisk

Lotta Möller, veterinär på Agria djurförsäkring, delar med sig av sina bästa knep för att hålla människans bästa vän i god hälsa.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:59, 26 mars, 2017

Vardagstips för att hålla din hund frisk
Foto: Arkiv

Precis som människor så påverkas hundar av allt som händer i livet och ibland leder det till att de får sjukdomar. Men med goda rutiner och regelbundna kontroller kan man i vissa fall förebygga och förhindra att det händer.

Lotta Möller, veterinär på Agria djurförsäkring, delar med sig av sina vassaste tips nedan:

1. Vaccinera hunden

Alla valpar bör vaccineras mot parvo, valpsjuka och HCC, en smittsam leverinflammation, genom en trippelvaccination. Vaccin mot kennelhosta kan ges i samband med dessa vaccineringar. Trippelvaccinet bör ges vid 8 veckors ålder samt efter 12 veckors ålder, därefter vid 12 månaders ålder. Agria rekommenderar därefter vaccinationsrutiner vart fjärde år.

2. Borsta tänderna

Ta hand om din vovves tänder lika bra som dina egna.  Daglig tandborstning grundar för en frisk munhälsa och hunden slipper problem som smärta och tandlossning. Du behöver heller inte betala dyra pengar för att dra ut hundens tänder.

3. Håll koll på vikten

En lagom dos av foder kombinerat med friska promenader minst tre gånger om dagen, en springtur eller cykeltur emellanåt håller hunden i trim. En lagom vikt minskar också risken för diabetes. På en normal viktig hund ska du känna hundens revben, se en tydlig midja och lagom med fett över revben och svansrot.

4. Borsta pälsen & klipp klorna

Hur ofta du ska borsta pälsen beror på vilken typ av päls din hund har. En riktlinje kan vara att borsta igenom hela hunden minst en gång vecka, men en riktigt lurvig hundras kan behöva en tur med borsten varje dag. Klorna bör klippas ofta och en liten bit varje gång. Även här skiljer det sig åt mellan olika typer av hundar och individer – en del sliter ned klorna själva medan andra kan behöva en regelbunden, veckovis putsning.

5. Avmaskning

Vuxna hundar ska inte avmaskas regelbundet eftersom de kan bli resistenta, däremot är det viktigt att kontrollera om hunden har mask om det finns misstänkta tecken som diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta. Enligt SVA påvisas inga parasiter hos 95 procent av de vuxna hundarna i Sverige.

En valp däremot bör avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är mycket vanligt hos hundvalpar. Maskmedel kan köpas receptfritt på apotek men rådfråga din veterinär om vilket preparat du ska välja till just din hund.

6. Daglig genomgång

Skapa en daglig, mysrutin i TV-soffan eller annan fast hållpunkt till att för att känna igenom hundens kropp. Förutom att du kan hitta fästingar, knutor i tikarnas juver eller annan kroppsdel så ökar chansen att notera om hund har ont någonstans.

7. Rädda hunden från de vanligaste farorna

Hundens största fara är risken att bli påkörd – god vardagslydnad, i kombination med koppel och reflexer ökar hundens chans att överleva. Även förgiftningar drabbar många hundar varje år. Vanligast är orsakerna är råttgift, läkemedel, för mycket foder, glykol och svamp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Läkarna tipsar – då ska du stanna hemma vid förkylning

Var dras gränsen för en förkylning som gör att man bör hålla sig hemma från jobbet? Läkarna svarar.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.07:19, 23 januari, 2017

Läkarna tipsar – då ska du stanna hemma vid förkylning
Foto: Arkiv

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket så går 7 av 10 till jobbet trots att de är sjuka, det rapporterar Metro.

När en förkylning slår till med halsont, hosta och liknande upplever många att det är svårt att dra gränsen för när man bör stanna hemma eller när man kan gå till jobbet.

Tidningen Metro har pratat med ett antal experter på området som kan hjälpa till på traven, men alla är överens om att det handlar om att lyssna på sin egen kropp.

– Först måste man utgå från sin sjukdomskänsla och hur man mår, säger Elisabeth Bondesson, distriktsläkare i Landvetter, till Metro.

Om du har feber så känner du dig risig och det är svårt att klara av arbetsuppgifter. Du känner dig yr i bollen, säger Annika Stenberg, specialist i öron-, näs- och halssjukdomar, till Metro.

Det gäller också att väga in vilken typ av jobb det handlar om i bedömningen.

– Om man har ett fysiskt tungt jobb är det bra och vara försiktig. Kroppens immunförsvar måste orka bekämpa förkylningen och då kan man inte anstränga kroppen för mycket, säger Annika Stenberg.

Det finns även andra aspekter att tänka på än sitt eget personliga mående.

– Att jobba med en förkylning förvärrar inte förkylningen men du riskerar att smitta andra, säger Annika Stenberg.

– Om man har ett jobb där man träffar mycket människor eller arbetar med livsmedel så är det bättre att stanna hemma eller att man om det är möjligt får göra andra uppgifter, säger Elisabeth Bondeson.

Sammanfattningsvis:

  • Feber är ett tydligt tecken på att du bör stanna hemma
  • Lyssna på kroppens signaler
  • Tänk på arbetskamraterna och smittorisken
  • Sköt handhygienen och hosta inte rakt ut

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen: ”Så håller du inbrottstjuven borta”

Hösten och mörker innebär en ökad risk för inbrott och nu kommer polisen med tips kring hur man gör för att försvåra för tjuven.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:02, 19 oktober, 2016

Polisen: ”Så håller du inbrottstjuven borta”
Foto: Arkiv

Polisen i Kalmar gick nyligen ut på sin Facebooksida och informerade om att vi nu rör oss in i en period som för med sig ökad risk för inbrott.

För att motverka detta delade de även med sig av ett gäng tips om vad varje bostadsägare kan göra själva för att minska den risken.

Bland annat bör man se till att alltid låsa ytterdörren, även när man är hemma. Om man väljer att ha ytterdörren öppen bör man inte ha några värdesaker i hallen.

Det är också viktigt att försöka ”tänka som en tjuv”. Om man själv funderar över vilka vägar som är lättast in i bostaden kan man också förstärka säkerheten kring dem. Det skadar inte att ta en extra titt insynskyddade delar av bostaden.

Utomhusbelysning med rörelsesensor, lås av riktigt bra kvalitet och så kallad MärkDNA – en ny typ av märkning av värdefulla föremål – hjälper också till med att hålla tjuvar borta.

Vid resor är det lämpligt att informera sina grannar om att man åker iväg så att de kan hålla lite koll. I bästa fall kan de eller någon annan ta hand om posten, gräsmattan, snöskottning och liknande så att det ser ut som att man är hemma.

Timersbelysningen och exempelvis en radio kan också förstärka illusionen om att det är någon hemma.

Text: Viktor Jerner

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dramatisk ökning av misstänkt spionage

Sedan militärregion Syd öppnade sin nya tipslinje har det kommit in en dramatisk ökning av tips från personer som uppmärksammat misstänkt spionage.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.11:34, 18 september, 2016

Dramatisk ökning av misstänkt spionage
Foto: Arkiv/Försvarsmakten

I måndags meddelade försvaret att det öppnat en tipslinje dit man kan mejla eller ringa in iakttagelser om misstänkt spioneri vid försvarets skyddsobjekt och verksamheter i Blekinge, Småland, Skåne och Östergötland.

Redan nu har flera personer hört av sig.

– Ja, vi har fått ett antal tips eller kontakter med allmänheten. Det har ökat dramatiskt på den här linjen, säger Jan Bohman, informationschef i Militärregion Syd till Sveriges radio.

Exempel på de tips som kommit in har handlat om misstänkta fordon som rört sig vid militära skyddsobjekt eller personer som fotograferar känsliga föremål.

Tidigare i veckan berättade han för media att försvarsmakten misstänker att utländska aktörer spionerade mot den stora militärövning som genomfördes i södra Sverige där bland andra F17 från Kallinge medverkade.

– Vi såg utländska fordon i anslutning till våra övningar i Skillingaryd och Hagshult. Det är tydligt att främmande makt är intresserad av vår kunskap, de inhämtar underrättelser och kartlägger, säger Jan Bohman.

När tipslinjen hade varit öppen i fyra dagar så hade redan 65 personer hört av sig med misstankar om spionage.

Text: Ludvig Brännlund

FaktaInformation om tipslinjen.

Har du sett något misstänkt på land kan rapporteras i form av sms eller mms till nummer: 070-903 29 48 51, eller via mejl till: mrs-sakerhetstjanst@mil.se.

Har observationer gjorts till sjöss kan tips lämnas på telefon 08-788 75 00, begär att få prata med vakthavande befäl marinen.

Försvaret vill gärna ha in foton tillsammans med information om vad du sett på platsen, samt vid vilket datum och klockslag det inträffat.

Det bör också framgå om det är en egen observation eller om det är något man fått berättat för sig.

Källa: Militärregion Syd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Militären öppnar ny tipstelefon

Nu vill Försvarsmakten göra det enklare för den som vill tipsa om något misstänkt. "Bättre att rapportera en gång för mycket än en gång för lite".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:50, 13 september, 2016

Militären öppnar ny tipstelefon
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Det är militärregion syd, där Kalmar län ingår, som har skaffat ett nytt tipsnummer. Dit kan alla som ser något misstänkt höra av sig. Det kan bland annat vara om man upptäcker personer eller fordon som rör sig i närheten av ett skyddsobjekt.

”De flesta kan själv avgöra vad som är viktigt och vad som är något som avviker från normalbilden. Känns något fel eller konstigt är det bättre att rapportera en gång för mycket än en gång för lite”, skriver försvaret på sin hemsida.

Kriminalitet och främmande underrättelseinhämtning är de vanligaste säkerhetshoten mot Försvarsmakten. Skyddsobjekten kan bland annat handla om riket säkerhet, ha ett högt ekonomiskt värde eller vara farliga om de hamnar i orätta händer.

”Syftet med tipslinjen är att underlätta för den enskilde att lämna in tips om iakttagelser. Ser du något som avviker från vardagsmönstret på land eller till sjöss och som du tror kan vara av intresse, hör gärna av dig. Vi tar tacksamt emot dina tips”, skriver Försvarsmakten.

I militärregion syd ingår, förutom Kalmar län, även Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköpings och Östergötlands län.

Här kan du läsa mer om hur du lämnar in tips till Försvarsmakten.

Nyligen genomförde försvaret en stor militär övning över Kalmar län och Öland.

– Jag tror att allmänheten har förstått att Försvarsmaktens uppdrag är väldigt viktigt och att läget i omvärlden visar upp en verklighet som är inte är lika vacker som tidigare, sa informationschefen Mats Gyllander till 24Kalmar.

Förra veckan blev det stor uppmärksamhet i centrala Kalmar när ett Herkulesplan flög över staden på låg höjd.

FaktaNär du lämnar ett tips till försvaret:

– Vad har hänt?
– Var har det hänt?
– När? Datum och klockslag.
– Om du själv har sett eller hört vad som hänt, eller om du har hört det från någon annan.
– Om möjligt, ta ett foto.

Källa: Försvarsmakten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel