KLART: Ny tränare i FBC Kalmarsund

Som 24Kalmar tidigare har rapporterat om så blir Emil Stille ny huvudtränare för FBC:s herrar.

Jonathan Rudman

Jonathan Rudman

Kl.19:59, 4 april, 2017

KLART: Ny tränare i FBC Kalmarsund
Emil Stille är ny huvudtränare. Foto: Pressbild

Emil Stille är klar som ny huvudtränare i till FBC Kalmarsunds herrlag, vilket 24Kalmar rapporterade om förra veckan.

Den senaste säsongen tränade Stille division 1 laget Östra SK som kvalat upp till Allsvenskan.

LÄS MER: Uppgifter: Division 1-tränare klar för FBC

– Emil är en tränare som vi tittat på länge och haft intresse för. Förutom att han redan är en duktig tränare så ser vi även utvecklingspotential i honom i framtidens FBC Kalmarsund. Det är en smart tränare som är noga med detaljer samtidigt som han har drivet för uppgiften och innebandyn, säger Sportchef Adam Kallenberg i ett pressmeddelande.

Stille själv kommenterar det nya uppdraget.

– Det känns mycket bra även om det gått snabbt. Jag har haft lite andra erbjudanden men fick en bra känsla direkt med FBC Kalmarsund. Det märks att FBC är proffsiga och ger både oss ledare och spelare rätt förutsättningar. Jag längtar redan till säsongstarten trots att den förra nyss slutade, säger Stille och berättar om hur han är som tränare:

– Jag gillar att hitta en tydlighet i det vi håller på med men vill att spelarna också får en del att säga till om som i sista tredjedelen av banan. Jag är som sagt inte auktoritär rakt igenom utan vill hellre ha en grupp som känner sig delaktiga även om det är jag som har sista ordet.

Kalmarsunds center Tim Nyander har haft Stille som tränare i Östra och säger såhär om tränaren:

– Det är en innebandykunnig tränare vi får hit och som sysslat med en del innebandy genom åren. Han är skön som person och lättsam att ha och göra med. Dessutom är han en riktigt bra matchcoach och har bra koll på motståndarna och hur hans lag ska vinna. Han jobbar mycket med små detaljer och kommer passa bra in i FBC Kalmarsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klubbchefen om FBC-starten: ”Borde haft fler poäng”

Letar förstärkningar i jakten på SSL.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:48, 23 november, 2017

Klubbchefen om FBC-starten: ”Borde haft fler poäng”
Foto: Arkiv

Herrarna ligger för närvarande på fjärde plats i den rekordjämna tabelltoppen av den södra allsvenskan, trots att starten på säsongen kanske inte har varit det FBC Kalmarsund själva hade hoppats på.

– Totalt sett är det ändå helt okej. Visst, vi borde haft fler poäng, men egentligen är det bara Lindås-matchen hemma som vi är riktigt besvikna på att vi inte kunde knyta ihop säcken, säger klubbchefen Per Viberg.

Nio matcher har spelats hittills och trots att spelet har lämnat en hel del övrigt att önska, har laget bara fem poäng upp till serieledande Warberg.

– Det är i returmötena mot alla de här topplagen som allt kommer att avgöras. Det gäller att vi är med och gör bra prestationer då.

Samtidigt letar Kalmarsund efter förstärkningar.

– Vi ville ha in en center till innan vi gick in i säsongen. Sedan lämnade Andreas Hörberg för Pixbo och då blev vi plötsligt två man kort. Sen har de unga killarna gjort det bra, men säsongen är lång.

Något konkret på ingång?
– Inte direkt. Men jag vet att sportchef Adam Kallenberg ständigt är uppdaterad och jobbar med de bitarna.

Damerna parkerar på andra plats efter den tunga segern mot serieledande Göteborg den gångna helgen.

– Det passar nog oss bättre att möta spelförande lag och kontra. Tjejerna har gjort det bra och vi har som mål att vara tillbaka i SSL inom två år. Men när vi tar steget vill vi etablera oss där, säger Viberg.

Emelie Rosenqvist hämtades in från Lund under säsongen. Inom kort väntas Annie Wennerström göra comeback efter tre månaders resefrånvaro.

Den siste januari stänger transferfönstret.

– Vägen dit vi vill nå är lång. Då måste man alltid se om sitt hus för att ge laget bästa möjliga förutsättningar, menar klubbchefen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–IBK Göteborg

Seriesuveränen gästar Kalmar: ”Kul att vara underdogs”

FBC-tränaren inför mötet med Göteborg: "Vi har ingenting att förlora."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:17, 18 november, 2017

Seriesuveränen gästar Kalmar: ”Kul att vara underdogs”
Rasmus Bernhardsson, tränare i FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv

Obesegrade serieledarna kommer på besök. Då vill FBC Kalmarsund ta revansch efter debaclet mot Linköping förra helgen.

– Det ska bli kul att få spela match igen. Vi snackade en hel om det i torsdags på träningen att det ska bli kul att vara underdogs i en match för en gångs skull. Vi har ingenting att förlora, så det känns spännande och inspirerande, säger FBC-coachen Rasmus Bernhardsson.

Vad vet ni om IBK Göteborg?
– Vi har inte sett några matcher med dem än, men vet att det är ett väldigt bra lag. På papperet är det många tjejer med SSL-meriter och som varit med länge. De hade ett bra lag redan förra säsongen men har spetsat till truppen inför denna.

Han framhåller tålamod och effektivitet som nyckelord inför toppmötet.

– Vi ska försöka spela vårt spel och ha tålamod i allt vi gör, där vi ska sätta ett bra försvarsspel. Det tummade vi på lite senast. Sedan vill vi vara heta framåt och sätta lägena vi får. Vi kommer inte kunna skjuta 40 skott mot Göteborg.

Cajsa Mattlin är långtidsskadad och missar lördagens drabbning. I övrigt är det ett friskt och helt FBC Kalmarsund.

– Det känns bra. Vi hade en väldigt bra träning i torsdags och tjejerna är riktigt laddade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC Kalmarsund–Östra SK

Speciell match för FBC:s Jönköpingskoloni

"Det är svårt att säga något annat, det är killar man haft väldigt länge, och några man till och med har spelat med", säger FBC-tränaren inför mötet med klubben som han själv tog upp i allsvenskan.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:00, 18 november, 2017

Speciell match för FBC:s Jönköpingskoloni
Emil Stille ställs mot sitt gamla lag. Foto: Arkiv

Kalmarsund jagar en playoff-plats till Superligan. Östra SK slåss med näbbar och klor för att överleva och behålla sin allsvenska status. På lördagen gästar Emil Stille, Tim Nyander och Max Johansson förra klubb Kalmar sportcenter.

Ett motstånd som FBC-tränaren Emil Stille känner väldigt väl. Förra säsongen coachade han laget som tog steget tillbaka upp i allsvenskan. Han hymlar inte heller med att matchen kommer bli speciell för hans egen del.

– Det är svårt att säga något annat, det är killar man haft väldigt länge, och några man till och med har spelat med. Så det är klart att man har många band till klubben och till spelarna där, säger han.

Inför förra säsongen hämtades Tim Nyander in från Östra. Till den här säsongen plockade Stille med sig backen Max Johansson från Jönköpingsklubben.

– Jag sa till killarna i går att jag kan stå och rabbla i timmar hur Östra gör i alla lägen, men det skulle vi inte må bra av. Det viktigaste är att lägga fokus på oss själva och att ha koll på deras viktiga bitar.

Vilka bitar är det?
– De är i mångt och mycket ett spelskickligt lag, vilket är lite ovanligt bland bottenlag. Sedan hoppas jag att vår spets fäller avgörandet till slut.

Johan Wittberg och Anton Nilsson missade matchen förra helgen på grund av skador. Till Östra-matchen ser Nilsson ut att kunna spela. Kapten Wittberg ser dock mer tveksamt ut.

– ”Nisse” (Anton Nilsson) tränade för fullt i går (läs i torsdags) och kommer förmodligen kunna starta. ”Witte” har problem med sina ljumskar och har inte tränat i veckan. Vi får se hur han mår när det är dags. Inte omöjligt att han är med i truppen, men vi vill inte chansa heller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Linköping IBK Ungdom–FBC Kalmarsund

Kalmarsund gick på grund mot Linköping

Bottennapp av FBC-damerna. "Vi i ledarstaben ta på oss det här."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:36, 12 november, 2017

Kalmarsund gick på grund mot Linköping
Tung förlust för Rasmus Bernhardsson FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv

Det var ett FBC Kalmarsund som aldrig kom upp i nivå i den viktiga bortamatchen mot Linköpings IBK Ungdom.

Trots att laget hade 1-1 i första periodpausen var inte tränare Rasmus Bernhardsson särskilt nöjd med vad hans lag presterade.

– Vi började väldigt lojt och kom inte alls upp i den kapaciteten vi kan. Ser man på det över hela matchen var det tyvärr vår bästa period i dag, säger han.

Hemmalaget sprang ifrån till 4-1 innan Kajsa Ek tröstmålade med drygt fyra minuter kvar.

– Extremt tung eftermiddag och någonstans får vi i ledarstaben ta på oss det här. Vårt uppdrag är att motivera tjejerna och det misslyckades vi med i dag.

– Dessutom satte vi kanske inte det allra bästa laget på banan, om man ser det så här i efterhand. Nä, det var inte bra alls det här. Det är bara att ta nya tag till träningen i morgon och Göteborg nästa helg.

FaktaINNEBANDY, ALLSVENSKAN:
Linköpings IBK Ungdom–FBC Kalmarsund 4–2
Målen, FBC: Ellen Willsund, Kajsa Ek.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Linköping IBK Ungdom–FBC Kalmarsund

FBC-damerna släpper in minst mål i Sverige

Målsnåla Kalmarsund gästar förre FBC-tränarens farmalag.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:36, 12 november, 2017

FBC-damerna släpper in minst mål i Sverige
Sanna Mangs har imponerat mellan FBC-stolparna i inledningen av säsongen. Foto: Arkiv

Söndagens motståndare har vunnit blott en match hittills den här säsongen. FBC-coachen Rasmus Bernhardsson lyfter ändå ett varningens finger för Linköpings IBK:s farmalag. Klubbens SSL-lag tränas för övrigt av förre Kalmarsund-tränaren Christoffer Suominen.

– Eftersom att det är Ungdom vi möter försvårar det scoutingen lite. Man vet aldrig riktigt vad de skickar ner från SSL-laget. Så jag förväntar mig en tät och ganska jämn match, säger Bernhardsson.

Förra helgen var spelfri på grund av landslagsturnering. Innan uppehållet lossnade målskyttet för annars så målsnåla FBC Kalmarsund.

– Det var skönt att göra sex kassar. Vi vet om att vi släpper till väldigt lite bakåt. Det är bara i sista tredjedelen vi behöver bli effektivare.

Faktum är att FBC-damerna är det laget i samtliga förbundsserier som har släppt in allra minst antal mål så här långt. 14 baklängesmål är ett imponerande facit.

Hur har ni lyckats få till en sådan tajt defensiv?
– Först och främst har vi väldigt många defensivt skickliga backar och är ganska snåla i försvarsspelet. Målen vi släppt in har ofta berott på individuella misstag – och de som kommit i uppställt spel kan vi definitivt räkna på två händer. Sedan har Sanna Mangs i målet gjort det fantastiskt bra.

Senast mot Lund saknades tilltänkta poängförvärvet Emelie Rosenqvist, då hon nyligen bytt just Lund mot FBC Kalmarsund. Mot Linköping är hon tillbaka i startuppställningen.

– Givetvis blir det en inkörssträcka för henne som för alla andra, men vi hoppas få ut lite poäng av henne så småningom. Det kommer lossna där, säger Bernhardsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng