Hållbara affärsplaner prisades: ”Många riktigt bra idéer” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hållbara affärsplaner prisades: ”Många riktigt bra idéer”

Hållbarhet och energibesparing är två aktuella ämnen i dagens samhälle. Tre entreprenörer har tagit till vara på detta och byggt inspirerande affärsplaner som en dag kan förbättra människors vardag.

Hanna Thulin

Kl.20:02, 7 april, 2017

3 bilder
 • Idris Danishmand (Almi) delade ut pris till Toni Milosevic, Ahmad Idris och Mohammad Arafe. Foto: Hanna Thulin
  Idris Danishmand (Almi) delade ut pris till Toni Milosevic, Ahmad Idris och Mohammad Arafe. Foto: Hanna Thulin
 • Den vinnande idén av Toni Milosevic – en cykel hälften gjord av trä. Foto: Hanna Thulin
  Den vinnande idén av Toni Milosevic – en cykel hälften gjord av trä. Foto: Hanna Thulin
 • Den vinnande idén av Toni Milosevic – en cykel hälften gjord av trä. Foto: Hanna Thulin
  Den vinnande idén av Toni Milosevic – en cykel hälften gjord av trä. Foto: Hanna Thulin

På fredagen presenterades vinnarna av Almis idétävling för SFI-elever. Årets tema var hållbarhet och energibesparing. Almi och SFI har haft ett nära samarbete där de uppmuntrat eleverna att komma med sina bästa idéer.

Av 13 stycken bidrag kunde till slut tre finalister koras av en jury.

– Det var ett svårt beslut men tillslut kunde vi enas om de bidrag vi tycker har kommit längst i processen och vilka som presenterar ett aktuellt behov. Det har varit många riktigt bra idéer, säger Idris Danishmand, affärsrådgivare på ALMI.

Första platsen tilldelades Toni Milosevic. Han kom till Sverige från Serbien för två år sedan. Han har jobbat som cykelmekaniker i 28 år och har under den tiden reparerat mer än 30 000 cyklar. Han vann tack vare sin idé med en cykel vars ram och detaljer är gjorda i trä.

– Det här är den första prototypen och jag planerar att utveckla den ännu mer. Den är precis lika stabil som en cykel av stål och man skulle kunna lämna den i ett akvarium utan att träbitarna förstörs, säger han.

Han har lagt ner mycket tid på att få cykeln perfekt och det är många stilfulla detaljer som har krävt mycket noggrannhet.

– Det har nog tagit cirka 100 timmar att göra den, det är ett hantverk. Jag går hem efter mitt jobb på Sportson och fortsätter jobba på den här cykeln efter det, men jag tröttnar aldrig på det. Jag tycker att det är jättekul.

På andra plats kom Ahmad Idris som kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Han fick sin idé till ett energigym efter att ha sett en liknande anläggning i ett annat land.

– Cyklar man på en motionscykel i 30 minuter kan man utvinna 120 watt. Med 120 watt kan man ladda sin telefon 12 gånger eller ha igång datorn i två timmar. Idén leder både till bättre hälsa och samhället sparar energi, berättar han.

Tredje plats gick till Mohammad Arafe från Syrien. Han har utvecklat en idé om cyklar som man ska kunna hyra och sedan lämna vart som helst i staden. Man ska alltså inte behöva lämna tillbaka dem till en särskild plats.

Jag kom på idén när mina vänner ville att jag skulle åka med dem i bilen efter skolan. Men jag kunde inte hänga med eftersom jag var tvungen att ta med min cykel. Jag hade velat lämna den där och inte behöva oroa mig över att åka och hämta den sen, berättar han.

Tanken är att cykeln ska vara låst med ett speciell lås som kan öppnas med en app. Idén skulle även kunna användas av turister eller de som vill cykla hem efter en kväll på stan.

Almi har haft ett nära samarbete med SFI under den här tävlingen och de har lagt in momentet i kursplaneringen.

– Vi har kunnat hjälpa dem med språket och presentationerna samtidigt som Almi har gett dem råd och tips om affärsplanerna. Vi är otroligt stolta och glada över att våra elever har fått uppmärksammas idag, säger Jenny Henrysson och Anna-Karin Almswik som är lärare för näringslivsspåret på SFI.

– Vi hjälper dem att hitta vägar framåt och ta idéerna från start till mål. Vi vill visa att det går att driva en verksamhet, säger Almis VD, David Lengström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen: ”Branden är släckt”

Avspärrningarna kommer troligtvis att vara kvar resten av tisdagen.

Andreas Norinder

Kl.10:00, 24 april, 2018

3 bilder
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Michaela Ekström
  Foto: Michaela Ekström

Det var strax efter lockan 16 på måndagen som det började brinna hos Läckeby productsTorsåsgatan i Kalmar. Den kraftiga rökutvecklingen syntes på långt håll och en frätande lukt spreds sig över staden.

Räddningstjänsten skickade ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, och intilliggande bostäder fick evakueras. Även Ica Maxi och Malkars utrymde sina lokaler. Branden började i ett betbad med frätande lut och röken bedömdes vara giftig att andas in.

LÄS MER: 30-tal personer på akuten efter branden

Branden var fortfarande igång under tisdagsmorgonen men vid klockan nio meddelade Kalmar kommun att den ”i princip är släckt”. Avspärrningarna har hävts successivt under tisdagen.

I nuläget är det ett fåtal byggnader intill Läckeby products som fortfarande är avspärrade. Den avspärrningen kommer sannolikt att gälla under resten av tisdagen. Nu ska det så kallade kemarbetet inledas där man säkrar och sanerar brandplatsen.

31230619_1891015190910095_3473529380495090319_n Foto: Kalmar kommun

Tidigare under förmiddagen meddelade länssjukhuset att ett 30-tal personer fick uppsöka vården i samband med branden. Det rör sig om cirka 20 personer ur räddningspersonalen samt omkring tio stycken privatpersoner.

Ingen person fick allvarliga skador. Det ska ha rört sig om lindriga symptom som ögonsveda och retningar i svalg. Samtliga personer kunde lämna sjukhuset efter att ha fått behandling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

30-tal personer på akuten efter branden

Under natten har flera personer undersökts på akutmottagningen efter branden.

Mia Martelleur

Kl.08:07, 24 april, 2018

30-tal personer på akuten efter branden

Ett 10-tal privatpersoner och ett 20-tal ur räddningspersonalen har undersökts på Länssjukhusets akutmottagning under natten, meddelar Landstinget i Kalmar. Orsaken är den gifta rök som spridits efter branden som på måndagseftermiddagen utbröt i en industrilokal i Kalmar.

Enligt sjukhuset har samtliga privatpersoner haft lindriga skador. Några ur räddningspersonalen hade lindriga symptom som ögonsveda och retningar i svalg. Samtliga personer har fått behandling och kunnat lämna sjukhuset.

LÄS MER: Avspärrningarna minskar: ”Branden är inte släckt men under kontroll”

Under natten har Länssjukhuset i Kalmar varit i beredskap för att kunna planera och hantera situationen tillsammans med sjukhuset medarbetare. Men nu på morgonen avslutas stabsläget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev nummer 15 000 i Mörbylånga kommun

Milstolpen är nådd – lilla Ronja firades av kommuntopparna.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:05, 24 april, 2018

2 bilder
 • Henrik Yngvesson, Pär Haglund-Olsson och Jeanette Wilner tillsammans med lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Henrik Yngvesson, Pär Haglund-Olsson och Jeanette Wilner tillsammans med lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Henrik Yngvesson och lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Henrik Yngvesson och lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Den 25 februari är ett historiskt datum för Pär Haglund-Olsson och Jeanette WilnerVästra Malmen i Norra Möckleby, men även för hela Mörbylånga kommun. Inte nog med att parets första barn Ronja föddes då – det var även då som Mörbylånga tog klivet över 15 000 invånare.

Såväl kommundirektören Ann Willsund som kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) uppvaktade nummer 15 000 med ett diplom och en gåva.

– Äntligen! Vi har väntat på den 15 000:e invånaren. Det har varit en målsättning för oss, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Nu är siktet inställt på nästa tusental.

– Nu siktar vi på 16 000 till 2025. Det ska inte vara omöjligt, säger Ann Willsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista asylboendet på Öland avvecklat: ”Känns konstigt”

Det fanns ett tiotal anläggningar som mest, men under måndagen försvann det sista asylboendet på ön.

Magnus Jansson

Kl.06:57, 24 april, 2018

Sista asylboendet på Öland avvecklat: ”Känns konstigt”
Förutom kommunala boenden för ensamkommande så finns det inte längre några bostäder på Öland som hyrs av Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

När flyktingkrisen var som värst hade Öland ett tiotal asylboenden. Under måndagen avvecklades det sista när de boende lämnade Littorinabyn i Ekerum, rapporterar tidningen Barometern.

Förutom kommunala boenden för ensamkommande så finns det inte längre några bostäder som hyrs av Migrationsverket. Några av de människor som bodde i Littorinabyn har skaffat eget boende och några kördes med bussar till asylboenden på fastlandet.

– Det känns konstigt nu när det blir tomt. Tänk när det var som flest asylboenden här hade man fullt upp med att hjälpa till, säger volontären Ingrid Nilsson till tidningen.

Bostadsrättsföreningen vid Littorinabyn hade avtal med Migrationsverket till slutet av månaden. Upphämtningen gick lugnt till och de familjer som fanns kvar hade haft ett par veckor på sig att packa och städa.

– Lite synd tycker jag om de familjer som flyttat mer än fem gånger och fortfarande väntar på besked om uppehållstillstånd, säger Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret på Valborg

Snart ska våren välkomnas på allvar med de traditionsenliga majbrasorna.

Andreas Norinder

Kl.19:56, 23 april, 2018

SMHI: Så blir vädret på Valborg
Foto: Arkiv/Isabelle Holmgren

Det varma vädret från den senaste veckan ser ut att hålla sig borta de kommande dagarna enligt SMHI:s senaste prognos.

valborgsmässoafton, måndag den 30 april, väntas det bli mulet och runt nio grader med inslag av regn.

Även den första maj spås bli en mulen dag där regnskurarna visar sig.

Den kommande veckan tror SMHI att Kalmar får inslag av regn på torsdag, fredag och lördag. Temperaturen beräknas hamna runt 9-13 grader och mestadels molnigt väder.

Valborgsmässoafton infaller på solens så kallade kvartspunkt i solhjulet, mitt emellan vårdagjämningen och midsommar. För de allra flesta är valborgsfirandet en symbol för att våren och ljuset är här.

Dagen är särskilt stor i akademiska städer som UppsalaLund och Linköping.

Högtiden firas på många håll runt om i Europa. I Sverige är dagen lite extra speciell då det också är Kung Carl den XVI Gustafs födelsedag.

Den som vill lära sig mer om varför vi firar valborg kan läsa här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng