Det här gör svenskarna helst en lördagkväll

En ny undersökning från YouGov visar vad svenskarna helst gör en lördagskväll – och resultatet förvånar säkert många.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:20, 8 april, 2017

Det här gör svenskarna helst en lördagkväll
Svenskarna tillbringar helst inte sina lördagar ute på en bar eller pub. Foto: Pexels

Undersökningen, som Metro redovisar, visar nämligen att de flesta svenskar inte föredrar att vara ute och roa sig på nattklubb eller pub. Nej, istället verkar en hemmakväll framför tv:en vara den ultimata lördagskvällen. Det tycker nästan varannan svensk.

Enligt psykologen och terapeuten Maria Farm, kan det handla om att många känner ett behov av att ”stänga av” under helgen.

– Arbetslivet ser så annorlunda ut i dag, med många öppna landskap eller någon form av mobil arbetsplats. Jag har märkt hos mina klienter att det skapar en hel del stress, eller att man bli uppe i varv. Det blir liksom aldrig riktigt tyst, säger Maria Farm till Metro.

Det ständiga intaget av intryck, från exempelvis sociala medier kan vara en faktor till att många föredrar att vara hemma och koppla av.

– Man blir hela tiden bombarderad av intryck. Då kanske behovet blir ännu större på lördagen att bara stänga om sig och vara hemma. Det är rätt skönt att få vara inne i sin lilla bubbla ibland. Återhämta sig lite, säger Maria Farm.

Att så pass många föredrar en hemmakväll före att gå ut beror i många fall på alkoholen, tror Maria Farm.

– Det är ganska vanligt att man dricker mycket i Sverige när man går ut och om det är någonting man kämpar mot, att man vill dricka mindre eller inte alls, kan det bli svårt. Man kan känna sig ganska socialt ifrågasatt om man inte dricker och då kan det vara enklare att stanna hemma. Det är synd, om man nu vill gå ut ska man ju kunna göra det utan att dricka, säger hon.

FaktaHur tillbringar du helst din lördagskväll?


Hemma med film eller serie: 48 %

På hemmamiddag: 21 %

På hemmafest: 8 %

Hemma med bok: 6 %

Ute på pub/bar: 4 %

Ute på restaurang: 3 %

På bio: 1 %

Ute på klubb: 1 %

Annat: 8 %

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför får du cravings

Upplever du ibland att du plötsligt får ett sug av något fett, salt eller sött? Här berättar två experter varför vi drabbas av cravings.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.13:50, 1 april, 2017

Därför får du cravings
Vad vi blir sugna på beror oftast på vad vi brukar äta. Foto: Pixabay

Många har nog någon gång upplevt ett oförklarligt sug efter någonting. Den vanligaste orsaken till att vi får cravings efter mat är att vi är hungriga och behöver äta. Det handlar helt enkelt om att vi fått i oss för lite energi, skriver Metro.

– När det börjar bli eftermiddag och du börjar bli sugen på en bulle är det självklart egentligen inte det som kroppen vill ha, det är bara så som vi tolkar det. Kroppen vill ha näringsrik mat, säger Anki Sundin, näringsfysiolog, till Metro.

Vad vi blir sugna på är olika från individ till individ. Vissa blir oftare sugna på choklad medan andra hellre vill ha chips. Kroppen tenderar till att få cravings efter det som du vanligen stoppar i dig. Äter du till exempel mycket bullar blir du lättare sugen på det.

– Lösningen på det kan vara enkel. Orkar du stå emot suget efter bullen och i stället äter ett ägg eller en grov macka med ost kan sötsuget ge med sig efter ett tag, säger Anki Sundin.

Tricket bakom att slippa dina cravings är att äta en stabil kost.

– Man talar om en så kallad ”second meal-effekt”, att det du äter till frukost påverkar hur mätt du är till lunch, och det du äter till lunch påverkar hur mätt du är till middag. Därför gäller det att hitta en kost som gör att du håller dig stabil under dagen och inte får energidipparna, säger Anna Hjort, näringsfysiolog, till Metro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så påverkas din kropp av att sluta med nikotin

Statistik visar att nikotinanvändare i Sverige minskar. Men hur påverkas kroppen hos en före detta rökare eller snusare?

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.08:18, 29 mars, 2017

Så påverkas din kropp av att sluta med nikotin
Foto: Pixabay

Andelen rökar och snusare i Sverige minskar, det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Trots det använde 14 procent av svenskarna tobak under förra året. De flesta vet att snus och rökning är skadligt men hur påverkas egentligen din kropp av att sluta med nikotin?

Med information från NHS, Sluta-Röka-Linjen och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin redovisar Metro vad som händer i din kropp när du slutar snusa och röka.

DET HÄR HÄNDER OM DU SLUTAR RÖKA:

Efter 20 minuter: Din puls återgår till normal nivå.

Efter 8 timmar: Nivåerna av nikotin och kolmonoxid i ditt blod halveras och syrenivåerna återgår till det normala.

Efter 48 timmar: Kolmonoxiden försvinner från kroppen. Dina lungor börjar rensa ut slem och andra rester från rökningen.

Efter 72 timmar: Det blir lättare att andas. Du får mer energi och dina bronkioler slappnar av.

Efter 2-12 veckor: Din blodcirkulation förbättras.

Efter 3-9 månader: Problem med andningen och hostningar minskar i takt med att lungkapaciteten ökar med upp till 10 procent.

Efter 1 år: Risken för hjärtsjukdomar är hälften så hög som jämfört med en person som fortfarande röker.

Efter 10 år: Risken för lungcancer är hälften så hög som hos en rökare.

Efter 15 år: Risken för en hjärtattack är nu lika låg som hos någon som aldrig rökt.

DET HÄR HÄNDER OM DU SLUTAR SNUSA:

20 minuter: Blodtryck och puls går ner till normal nivå. Fingrar och fötter blir varmare.

2 dygn: Ditt lukt- och smaksinne förbättras.

Ungefär en vecka: Nikotinet har försvunnit ur kroppen.

1-12 månader: Du får fräschare mun, frilagda tandhalsar och slemhinneförändringar läker.

1-15 år: Risken att drabbas av sjukdomar som är indirekt eller direkt orsakade av tobak sjunker till nästan samma nivåer som för de som aldrig snusat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir du av med din söndagsångest

Är du en av alla de som har ångest av att måndagen närmar sig? Då är du inte ensam. Här får du tips om hur du blir av med ångesten.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.09:47, 5 mars, 2017

Så blir du av med din söndagsångest
Foto: Maxpixel

Idag är det söndag, en dag som för många är förknippad med ångest. Tidningen Metro har pratat med de två psykologerna Caroline Kraus och Patrick Anderlind för att gå till botten med varför många har ångest på veckans sista dag.

– Sannolikt finns det en underliggande stresskänsla som är relaterad till arbetssituationen och som aktualiseras i samband med tanken på att återgå till jobbet på måndagen. Under helgen kopplar man av och stänger av oron, men på söndag kväll kommer tankarna på jobbet som en påminnelse om vardagen och den stress som väntar i morgon. Kontrasten kan vara stor mellan att känna sig lugn och avspänd med familjen och stressad inför att komma tillbaka till chefer och kollegor, säger psykologen Caroline Kraus till Metro.

Kollegan Patrick Anderlind håller med.

Att återgå till vardagssituationer som känns oattraktiva eller svåra att hantera på olika sätt är en orsak. Det kan handla om vantrivsel på jobbet, men också om att få ihop vardagspusslet. Oro inför barnens skolgång till exempel, säger Anderlind.

Patrick Anderlind menar att det inte bara är oro för den kommande veckan som orsakar ångesten. Det kan också handla om störda sömnrutiner eller att helgens förväntningar inte gick i uppfyllelse.

Trots att många känner samma ångest varje vecka så är det inte säkert att vi vänjer oss, menar Caroline Kraus och Patrick Anderlind.

– Om du känner dig stressad över din jobbsituation så finns oron såklart under hela veckan men den minskar något på helgen och ökar igen i samband med tanken på vardagens krav, säger Caroline Kraus.

Människor är vaneindivider och har lätt att göra som vi alltid gjort tidigare. Du kanske inte har någon förklaring till din problematik, eller att det finns någon egentlig anledning bakom din ångest, säger Patrick Anderlind.

Hur ska man då göra för att slippa ångesten?

 Försök föreställa dig hur din vardag skulle se ut om du själv fick bestämma över den. Sen kan du försöka få din vardag att närma sig dina önskningar, så mycket det går, säger Patrick Anderlind.

Bra sömn, vardagsmotion, närvaro i nuet och bra kost kan sänka stresskänslan. Du kan också försöka påverka din situation genom att prata med chefer och kollegor om hur du mår. Om inte det ger något resultat bör du nog acceptera att det vore bättre att arbeta någon annanstans.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmariten bloggar som en King: ”Få förunnat”

Året efter gymnasiet flyttade Philip Conradsson till Stockholm för att jobba i klädbutik. Några år senare har 23-åringen fått ett nytt och eftertraktat uppdrag inom modebranschen - som modeskribent för herrmagasinet King Magazine.

Ludvig Axelsson

Ludvig Axelsson

Kl.19:43, 11 februari, 2017

Kalmariten bloggar som en King: ”Få förunnat”
Philip Conradsson är nybliven modebloggare hos King Magazine. Foto: Privat

Philips resa inom modebranschen började när han under gymnasietiden jobbade lite extra hos sina föräldrar på Kompaniet. Intresset för mode var stort sedan tidigare, men någonstans där väcktes det och blev mer än bara ett hobbyintresse.

–Jag har nog alltid haft ett gediget intresse för mode. Men den riktiga rivstarten kom när jag började jobba hos mina föräldrar. Det var otroligt lärorikt och samtidigt inspirerande att få jobba med en sådan bredd utav varumärken under samma tak.

När flyttlasset gick till Stockholm efter gymnasiet började Philip jobba på klädbutiken Morris och därefter även som modebloggare på tidningen Metro.

Numera är Philip modeskribent och bloggare för King Magazine’s räkning. En tidning som vänder sig främst till män i åldern 20-35 år. Och det första blogginlägget har han redan författat på deras hemsida.

– Jag känner en otrolig tacksamhet och glädje, såklart. Det är få förunnat att få jobba med det man brinner för mest, säger Philip.

 Hur kommer det sig att du fick chansen att börja på King?

– När jag fick förfrågan om att bli modeskribent för King kändes det som ett naturligt steg. Det kommer sig egentligen av omstruktureringar av roller på King som ansvar för innehåll till webben. Min blogg på Metro har givetvis legat som grund för detta och numera förser jag King med artiklar och inlägg från min blogg veckovis.

Livnär du dig på uppdraget?

– Jag livnär mig som frilansskribent och på bloggen. Däremot jobbar jag även i den tid som hinns med på skovarumärket Crockett & Jones.

Med nästan 16 000 följare på Instagram så är Philip en stor inspiratör för många modeintresserade personer. Och vad som kommer vara det hetaste modet i vår har Conradsson givetvis stenkoll på.

Mixa olika strukturer och kvalitéer. Satsa på linne och bomull i ljusa kulörer och mixa dressade plagg med mer avslappnade. Kombinationen loafers, linnebyxa och t-shirt är ett exempel på just detta, säger han.

FaktaNamn: Philip Conradsson.
Ålder: 23 år.
Född: Kalmar.
Familj: Flickvän, hunden Conrad, mamma, pappa och två systrar.
Yrke: Modeskribent, frilansskribent och modebloggare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Många avslutar festkvällen hos polisen

Har du någon gång hamnat i fyllecell efter för stort alkoholintag? En ny enkät visar att var tjugonde svensk någon gång har fått tillbringa natten i fyllecellen hos polisen. Undersökningen visar också att det främst är män som åker in.

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.21:43, 7 januari, 2017

Många avslutar festkvällen hos polisen
Var tjugonde svensk har någon gång hamnat i fyllecell. Foto: Pixabay.

Procentuellt sett har många fler män än kvinnor någon gång hamnat i fyllecell, detta enligt en enkät som Yougov har gjort på uppdrag av tidningen Metro.

Elva procent av Sveriges män har någon gång hamnat i fyllecell, medan endast två procent av landets kvinnor har fått spendera natten i cellen. Enkäten visar att var tjugonde person någon gång har hamnat i fyllecell någon gång.

– Män verkar generellt ha lättare för att överskatta sin förmåga att hantera alkohol. Det är också vanligare att män blir utåtagerande när de är berusade, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Runt högtidshelger, som till exempel nyår, är det ofta fullt i cellerna enligt Byström.

– Vid Valborg är det mycket fylla, samma sak gäller för nyår. Under lönehelger händer det också att vi får fler fulla personer än vanligt att ta hand om.

Visst kan det vara tufft att bli omhändertagen, men Byström berättar för Metro att många ofta är tacksamma efteråt.

– Det handlar ju trots allt om personer som inte bedöms kunna ta hand om sig själva och som annars skulle kunna råka ut för något.

FaktaLagen om omhändertagande av berusade personer:
En svensk lag, som ger polisen och ordningsvakt rätt att omhänderta en berusad person, som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller andra. Om en ordningsvakt omhändertar en berusad person ska denne skyndsamt överlämna personen till närmaste polisman.
Källa: Notisum.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel