Ny forskning: Allt fler män lagar mat

Matlagning har sedan urminnes tider setts som en kvinnlig syssla. Nu visar ny forskning att den uppfattningen börjar suddas ut.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.14:12, 8 april, 2017

Ny forskning: Allt fler män lagar mat
Foto: Pixabay

– Mat och matlagning tillhör det mest bekönade som finns. Hushållsarbete var fram till nyligen en kvinnlig domän och män som försökte laga mat framställdes som löjliga figurer, säger Håkan Jönsson, docent i etnologi och koordinator för Lund University Food Studies till forskning.se.

Men en förändring har skett. Männen har börjat ta steget in i köket och börjat laga mer mat än vad som tidigare ansågs vanligt.

– Parallellt med ett ökat intresse i matkultur kom många matlagningsprogram som visade en mer avslappnad manlighet tack vare tv-kockar som Jamie Oliver. Vi såg även en reaktion mot den komplexa ”fine dining-trenden” som gjorde att ”fulmaten”, så som hamburgare och annan street food, blev fin vilket gjorde att maten blev mer tillgänglig, säger Marcus Klasson, doktorand inom konsumentkultur vid Lunds universitet.

Med tiden har matlagning blivit en statusmarkör i samhället och har blivit en finare hushållssyssla än exempelvis städning. Tävlingsmomentet gentemot andra och ett intresse för exklusiv utrustning inom matlagning har också lockat männen till köket.

– Mat är en av byggstenarna som skapar vår identitet. Mat har blivit en statusbärare och därför kan fler män ägna sig åt det, säger Marcus Klasson.

Men det är inte bara egoistiska motiv som ligger bakom förändringen. I en studie kom det fram att deltagarna ansåg att matlagning till stor del handlar om omhändertagande, solidaritet och kärlek.

 

 

– Med andra ord kan dessa män ses som nya traditionella män som rör sig obehindrat mellan maskulina och feminina teman. Fastän det är långt kvar går vi i rätt riktning vad gäller jämställdhet och kanske borde vi frångå att tala om manligt och kvinnligt i köket?, säger Marcus Klasson.

Idag lagas var trejde måltid av en man i Sverige, enligt Håkan Jönsson. Vi går mot en jämställd matlagning, menar han.

– Om trenden håller i sig i fem år så har vi lika många måltider som lagas av en man som av en kvinna i Sverige och det är faktiskt helt unikt i världshistorien.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”

Nationell undersökning visar vad 00-talisterna tycker om framtidens mat. Så svarade kidsen i Småland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:05, 10 maj, 2017

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”
Foto: Flickr.

På onsdagen släpptes ICA:s rapport 100 år och framåt som kartlägger 00-talisternas tankar om dagens och framtidens mat. Rapporten, som har genomförts genom kvalitativa djupintervjuer och en kvantitativ studie av Kantar Sifo, visar att småländska barn och ungdomar skiljer sig på flera punkter från övriga Sverige.

I Småland tror exempelvis hela 41 procent att det i framtiden kommer vara viktigt att maten man äter kommer från Sverige. Riksgenomsnittet ligger på 25 procent. 

Andra svar som skiljer sig från övriga landet är hur mycket grönt barnen tror vi kommer äta. I Småland tror 14 procent av barnen att vi kommer äta mindre vegetariskt år 2040, vilket är en stor skillnad mot rikssnittet (6 procent).

Småländska 00-talisters syn på mat idag:
71 respektive 19 procent är ibland respektive ofta med och handlar mat.
34 procent uppger att de ofta är med och bestämmer vad som ska ätas till middag.
50 procent tycker det är viktigt att maten vi äter är gjord på svenska råvaror.
53 procent håller med om att det är roligt att laga mat.

Småländska 00-talisters syn på mat år 2040:
När 00-talisterna får välja vad de tror blir viktigast för framtidens mat år 2040 blir de populäraste svaren att den är nyttig (54 %), miljövänlig (46 %) och ekologisk (43 %).
56 procent tror att vi kommer äta mer vegetariskt år 2040.
Endast 14 procent tror att vi kommer äta mer kött i framtiden.
42 procent tror att vi kommer äta mer insekter.
38 procent tror att vi kommer äta mer kött framtaget i laboratorium.
42 procent tror att vi kommer konsumera mer av annan typ av havsmat, exempelvis alger.
72 procent tror vi kommer äta mer närodlat i framtiden
39 procent tror att vi kommer odla mer grönsaker hemma i framtiden.
37 procent tror vi kommer äta mer mat i form av piller eller pulver.
54 procent tror att vi kommer äta mer örter eller ätbara växter i framtiden.

När 00-talisterna fick svara på vad de hoppas kommer ske i framtiden blev topplistan följande:
Att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak (54 %)
Att en robot plockar som plockar matvarorna i butiken (43 %)
Att kylskåpet fyller på sig själv (40 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen

Ruttet kött förvarades i frysen, skaldjur låg intill oskyddade livsmedel och smuts i hela lokalen. Kommunen utfärdade omedelbart ett förbud och stängde restaurangen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:16, 9 maj, 2017

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen
Foto: Genre/Wikipedia Commons

Det var vid en inspektion i slutet av april som en restaurang i Borgholms kommun visade upp flera allvarliga brister. De var så pass allvarliga att livsmedelsinspektörerna tog beslut om att förbjuda restaurangen från att servera mat.

–Vi gjorde en ny kontroll veckan efter och då var det åtgärdat. Då bedömde vi att det var okej att de öppnade igen, säger Kajsa Weidolf, livsmedelsinspektör.

Inspektionsprotokollet är ingen rolig läsning. Den allvarligaste bristen gäller livsmedel som har blivit oätligt. Ruttet som som blivit grönt eller grå-grönt i färgen förvarades i frysen.

Andra livsmedel förvarades oskyddat i stor utsträckning och det var stor risk för bakterier och allergier. Även rengöringen var bristfällig och hela lokalen ansågs utgöra en kontaminationsrisk.

Skadedjurbekämpningen, temperaturen, och spårbarheten fick också kritik vid besöket.

”Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer inte att verksamheten i dagsläget kan bedrivas på ett hygieniskt sätt som säkerställer säkra livsmedel till konsumenter”, skrev man i sitt beslut om förbud.

En vecka efter stängningen besökte kommunen restaurangen på nytt och då var alltså bristerna åtgärdade.

– Den här verksamheten har flera regelbundna kontroller varje år och det kommer vi fortsätta med. Det finns ingen planerad extrakontroll i nuläget, Kajsa Weidolf.

FOTNOT: Då restaurangen är fått godkänt och är öppen igen bedömer 24Kalmar att det inte finns skäl för namnpublicering. Handlingarna som vi har tagit del av är offentliga och finns hos Borgholms kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor

Tidningen Restaurangvärlden ställde frågan "vem är matsveriges mäktigaste?" till 400 branschpersoner och med på topplistan hittar man Karin Fransson från Hotell Borgholm.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:25, 21 april, 2017

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor
Karin Fransson och Owe Fransson, ägare och VD för Hotell Borgholm. Foto: Pressbild/Arkiv

De 400 branschpersoner som tillfrågades representerar allt från restauranger och skolkök till grossister och dagligvaruhandel.

Med hjälp av svaren de fick sammanställde tidningen Restaurangvärlden en lista på de topp 50 personer som har mest att säga till om i 2017 års matsverige.

plats 45 på listan hittar man den lokala krögartalangen Karin Fransson som i över 35 år har arbetat med maten på Hotell Borgholm på Öland. Bland annat har hennes gastronomiska insats lett till en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Hela topplistan – som toppas av Mathias Dahlgren, krögaren bakom Matbaren och Rutabaga i Stockholm – kan hittas här på tidningen Restaurangvärldens webbplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir namnet på Kalmars nya sommarkrog

I vintras blev det känt att två populära krögare ska öppna en ny restaurang i Baronen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:33, 18 april, 2017

Så blir namnet på Kalmars nya sommarkrog
Foto: Arkiv/Rickard Johansson

Sedan caféet Le Croissant flyttade ut från lokalerna i Baronens köpcentrum har det pågått ett intensivt renoveringsarbete.

I slutet av februari blev det klart Peter Larsson och Kalle Söderlind, kökschef respektive vd för En trappa upp i ModehusetHansa City, tar över lokalerna.

”Att ta tillvara på det kustnära läget och knyta ihop det med en marin känsla i restaurang och utbud är tanken”, sa duon om sina planer i ett pressmeddelande i vintras.

Restaurangen kommer att ha cirka 100 sittplatser och uteserveringen mot gästhamnen blir på omkring 100 kvadratmeter.

I vintras ville krögarna inte avslöja namnet, men nu kan 24Kalmar berätta vad Kalmars nya krog ska heta – Bryggan.

Tanken är att Bryggan ska öppna någon gång i juni, lagom till att sommarsäsongen drar igång på allvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Italiensk matmarknad till Kalmar i sommar

Den som gillar italienska delikatesser har nu fått ett datum att skriva upp i kalendern.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:00, 17 april, 2017

KLART: Italiensk matmarknad till Kalmar i sommar
Foto: Arkiv

Precis som förra året så kommer matmarknaden The Italian Village att göra ett av sina stopp i Kalmar under sin Sverigeturné.

Marknaden har samma arrangörer som den populära matmarknaden International Street Market, vilken brukar besöka Stortorget i Kalmar varje år under hösten. Till skillnad från den stora marknaden med mat från hela världen så är The Italian Village, precis som namnet skvallrar om, specialiserad på produkter från Italien.

Marknaden kommer till Kalmar den 10-12 augusti. Exakt vart den kommer att hållas  i år är för tillfället oklart.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel