Här är den bästa och sämsta snabbmaten

Att snabbmat inte är det nyttigaste att stoppa i sig är ingen nyhet. Men vilken snabbmat är egentligen bäst respektive sämst?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 9 april, 2017

Här är den bästa och sämsta snabbmaten
Foto: Wikipedia Commons

Det är sajten Hälsoliv.se som har tagit hjälp av dietisten Sara Ask för att reda ut vilken snabbmat som är bäst respektive sämst – för både hälsan och vikten.

1. Bra snabbmat: Kebab

En kebab i bröd är den bästa snabbmaten enligt Sara Ask. Såväl grönsakerna som köttet innehåller nyttigheter.

– Med grönsakerna får man fibrer och vitaminer och själva kebaben innehåller järn och andra mineraler som är viktiga att få i sig, säger Sara Ask.

Undvik dock pommes frites och läsk till kebaben, är Saras tips. Ät istället kebaben med mycket grönsaker, i bröd eller som en kebabsallad.

2. Bra snabbmat: Falafel

– Falafel är bra, för till skillnad från vissa andra vegetariska alternativ så mättar det ordentligt. Kikärtor innehåller många olika näringsämnen och är  även rikt på järn, vilket inte gäller all vegetarisk mat, säger Sara Ask.

Om falafeln äts i pitabröd med exempelvis hummus, eller som sallad är det ett nyttigt och bra alternativ.

3. Bra snabbmat: Sushi

– Sushi innehåller väldigt lite grönsaker, men man får man i sig annan viktig näring av det slag som inte hittas i så många andra livsmedel. Till exempel D-vitamin, selen och omega-3-fettsyror.

– Visserligen används vitt ris, men kolhydrater utgör en del av en balanserad kost, så jag ser inga problem med det. Däremot bör man veta om att sojasåsen innehåller ganska mycket salt, så man bör kanske inte överkonsumera den, särskilt inte om man är i riskzonen för högt blodtryck.

Ät sushin på ”vanligt” vis med soja, inlagd ingefära och wasabi.

4. Bra snabbmat: Fiskburgare

– Burgare med fisk är ett bra alternativ till vanlig hamburgare. Man får till exempel i sig selen, som inte finns i så många livsmedel, och bättre fetter, i alla fall om det är laxburgare.

Utan pommes frites och med ett bra bröd blir fiskburgaren en hälsosam måltid.

– Särskilt om det serveras grönsaker och vatten till.

5. Bra snabbmat: Macka

– En rejäl surdegsmacka med mycket grönsaker och kanske en klick hummus på är toppen. Det bidrar med mättnad och näring, till skillnad från en vit limpmacka som man står sig på i en kvart.

 

Surdegsbröd alternativt fullkornsbröd rekommenderas av Sara Ask.

6. Dålig snabbmat: Pizza, Hamburgare & Varmkorv

Därför ska du vara försiktig med pizza:

– Pizzan är ofta väldigt maffig, det är mycket fett och lite näringsämnen. Beroende på vem man är kan den täcka hela dagsbehovet av energi, utan att bidra med så mycket annat. Dessutom är pizza ofta väldigt salt.

Hon rekommenderar en pizza gjord på surdegsbröd med mindre ost, mer grönsaker och bättre kött. Det ger pizzan mer näring.

Därför ska du vara försiktig med hamburgare:

– Jag brukar inte vilja pratat i termer av kalorier, men nackdelen med dålig snabbmat är just att den ger mycket kalorier och lite näringsämnen. Äts hamburgaren med pommes frites och läsk blir måltiden ännu mer kritisk, säger dietisten Sara Ask.

Det finns näring i köttet, menar hon, men mest den typ av energi som inte är den bästa för kroppen.

Därför ska du vara försiktig med varmkorv:

– Det är klart att man kan ta en korv då och då, men den klassiska varmkorven är ofta ganska salt och näringsfattig, särskilt om den serveras i vanligt vitt bröd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”

Nationell undersökning visar vad 00-talisterna tycker om framtidens mat. Så svarade kidsen i Småland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:05, 10 maj, 2017

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”
Foto: Flickr.

På onsdagen släpptes ICA:s rapport 100 år och framåt som kartlägger 00-talisternas tankar om dagens och framtidens mat. Rapporten, som har genomförts genom kvalitativa djupintervjuer och en kvantitativ studie av Kantar Sifo, visar att småländska barn och ungdomar skiljer sig på flera punkter från övriga Sverige.

I Småland tror exempelvis hela 41 procent att det i framtiden kommer vara viktigt att maten man äter kommer från Sverige. Riksgenomsnittet ligger på 25 procent. 

Andra svar som skiljer sig från övriga landet är hur mycket grönt barnen tror vi kommer äta. I Småland tror 14 procent av barnen att vi kommer äta mindre vegetariskt år 2040, vilket är en stor skillnad mot rikssnittet (6 procent).

Småländska 00-talisters syn på mat idag:
71 respektive 19 procent är ibland respektive ofta med och handlar mat.
34 procent uppger att de ofta är med och bestämmer vad som ska ätas till middag.
50 procent tycker det är viktigt att maten vi äter är gjord på svenska råvaror.
53 procent håller med om att det är roligt att laga mat.

Småländska 00-talisters syn på mat år 2040:
När 00-talisterna får välja vad de tror blir viktigast för framtidens mat år 2040 blir de populäraste svaren att den är nyttig (54 %), miljövänlig (46 %) och ekologisk (43 %).
56 procent tror att vi kommer äta mer vegetariskt år 2040.
Endast 14 procent tror att vi kommer äta mer kött i framtiden.
42 procent tror att vi kommer äta mer insekter.
38 procent tror att vi kommer äta mer kött framtaget i laboratorium.
42 procent tror att vi kommer konsumera mer av annan typ av havsmat, exempelvis alger.
72 procent tror vi kommer äta mer närodlat i framtiden
39 procent tror att vi kommer odla mer grönsaker hemma i framtiden.
37 procent tror vi kommer äta mer mat i form av piller eller pulver.
54 procent tror att vi kommer äta mer örter eller ätbara växter i framtiden.

När 00-talisterna fick svara på vad de hoppas kommer ske i framtiden blev topplistan följande:
Att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak (54 %)
Att en robot plockar som plockar matvarorna i butiken (43 %)
Att kylskåpet fyller på sig själv (40 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen

Ruttet kött förvarades i frysen, skaldjur låg intill oskyddade livsmedel och smuts i hela lokalen. Kommunen utfärdade omedelbart ett förbud och stängde restaurangen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:16, 9 maj, 2017

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen
Foto: Genre/Wikipedia Commons

Det var vid en inspektion i slutet av april som en restaurang i Borgholms kommun visade upp flera allvarliga brister. De var så pass allvarliga att livsmedelsinspektörerna tog beslut om att förbjuda restaurangen från att servera mat.

–Vi gjorde en ny kontroll veckan efter och då var det åtgärdat. Då bedömde vi att det var okej att de öppnade igen, säger Kajsa Weidolf, livsmedelsinspektör.

Inspektionsprotokollet är ingen rolig läsning. Den allvarligaste bristen gäller livsmedel som har blivit oätligt. Ruttet som som blivit grönt eller grå-grönt i färgen förvarades i frysen.

Andra livsmedel förvarades oskyddat i stor utsträckning och det var stor risk för bakterier och allergier. Även rengöringen var bristfällig och hela lokalen ansågs utgöra en kontaminationsrisk.

Skadedjurbekämpningen, temperaturen, och spårbarheten fick också kritik vid besöket.

”Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer inte att verksamheten i dagsläget kan bedrivas på ett hygieniskt sätt som säkerställer säkra livsmedel till konsumenter”, skrev man i sitt beslut om förbud.

En vecka efter stängningen besökte kommunen restaurangen på nytt och då var alltså bristerna åtgärdade.

– Den här verksamheten har flera regelbundna kontroller varje år och det kommer vi fortsätta med. Det finns ingen planerad extrakontroll i nuläget, Kajsa Weidolf.

FOTNOT: Då restaurangen är fått godkänt och är öppen igen bedömer 24Kalmar att det inte finns skäl för namnpublicering. Handlingarna som vi har tagit del av är offentliga och finns hos Borgholms kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor

Tidningen Restaurangvärlden ställde frågan "vem är matsveriges mäktigaste?" till 400 branschpersoner och med på topplistan hittar man Karin Fransson från Hotell Borgholm.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:25, 21 april, 2017

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor
Karin Fransson och Owe Fransson, ägare och VD för Hotell Borgholm. Foto: Pressbild/Arkiv

De 400 branschpersoner som tillfrågades representerar allt från restauranger och skolkök till grossister och dagligvaruhandel.

Med hjälp av svaren de fick sammanställde tidningen Restaurangvärlden en lista på de topp 50 personer som har mest att säga till om i 2017 års matsverige.

plats 45 på listan hittar man den lokala krögartalangen Karin Fransson som i över 35 år har arbetat med maten på Hotell Borgholm på Öland. Bland annat har hennes gastronomiska insats lett till en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Hela topplistan – som toppas av Mathias Dahlgren, krögaren bakom Matbaren och Rutabaga i Stockholm – kan hittas här på tidningen Restaurangvärldens webbplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir namnet på Kalmars nya sommarkrog

I vintras blev det känt att två populära krögare ska öppna en ny restaurang i Baronen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:33, 18 april, 2017

Så blir namnet på Kalmars nya sommarkrog
Foto: Arkiv/Rickard Johansson

Sedan caféet Le Croissant flyttade ut från lokalerna i Baronens köpcentrum har det pågått ett intensivt renoveringsarbete.

I slutet av februari blev det klart Peter Larsson och Kalle Söderlind, kökschef respektive vd för En trappa upp i ModehusetHansa City, tar över lokalerna.

”Att ta tillvara på det kustnära läget och knyta ihop det med en marin känsla i restaurang och utbud är tanken”, sa duon om sina planer i ett pressmeddelande i vintras.

Restaurangen kommer att ha cirka 100 sittplatser och uteserveringen mot gästhamnen blir på omkring 100 kvadratmeter.

I vintras ville krögarna inte avslöja namnet, men nu kan 24Kalmar berätta vad Kalmars nya krog ska heta – Bryggan.

Tanken är att Bryggan ska öppna någon gång i juni, lagom till att sommarsäsongen drar igång på allvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Tio sjuka skönhetstrender

Bröstmjölk som träningstillskott, sperma för håret och ånga i underlivet – här är tio märkliga skönhetstrender – som folk faktiskt testat.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.07:26, 18 april, 2017

LISTA: Tio sjuka skönhetstrender

Vill man vara fin får man lida pin heter det ju. Men det är inte utan att man undrar vad som driver folk till att prova dessa grejer. I veckan listade Veckorevyn tio olika skönhets- och hälsotrender som får en att häpna. Det är alltså faktiskt folk som testat dessa:

1. Sperma – under för huden och håret?
Norska kosmetikaföretaget Bioforskning använder antioxidanten spermine, som finns i sperma, i sin hudkräm med samma namn. Spermine ska ”göra mirakel och minska åldringsprocessen med 25 procent”. I Los Angeles kan du göra en spermainpackning hos frisören för att fräscha upp håret. Ja användningarna för sperma är tydligen många.

Redan 2008 påstod Carolina Gynning att sperma gett henne babylen hy och småbarnsmamman Tracy Kiss från Storbritannien skapade debatt när hon avslöjade sin spermasmoothie-kur. Dessutom ska en studie från 2002 ”Does semen have antidepressant properties?” visa att kvinnor som avstår konto, och utsätts för sperma, är mindre deprimerade än dem som använder kondom eller avstår från sex. Studien menar att sperman fungerar som antidepressivt. Kritikerna menar dock att detta bara är nonsens och att forskningen är otillräcklig.

2. Ansiktsmasker av fågelbajs
Detta ska vara en japansk ansiktsbehandling som använts av geishor i Japan i hundratals år. Fågelbajset ska komma från en speciell japansk näktergal som heter Cettia, och blandas med risfiber och vatten. Detta smetas sedan ut i ansiktet.

Behandlingen ska reducera acneärr och släta ut huden. Men endast ett fåtal salonger i världen erbjuder denna exklusiva behandling. Det ska även finnas tvålar och ansiktsmasker att köpa, som ska innehålla närktergalens bajs.

3. Vampyrlyftet
I ett ”vampire facelift” påstås göra huden yngre och släta ut rynkor. Ingreppet får ut på att ta blod från personens egna kropp, sedan ska blodet centrifugeras för att separera plasma från röda blodkroppar. Efter det injiceras blodet i ansiktet. Under behandlingen kommer ansiktet vara fyllt av ditt eget utsmetade blod.

Kim Kardashian är ett känt ansikte som utförde denna procedur i realityserien Kim and Kourtney take Miami 2013. Tre vampyrlyftbesök kostar runt 15 000 kronor i Sverige och ska vara mininmum för behandlingen.

Sultry Sun at blue summer sky

Foto: Mostphotos

4. Sol-dieten
Som namnet lyder är meningen att leva på solens energi samt spirituella krafter. Enligt den indiern Yogin Prahlad ska han halvt i 70 år utan dryck eller föda med hjälp av denna diet. Solen ska ersätta kroppens näringsbehov genom att man stirrar in i solen väldigt länge. Något som dock kan vara väldigt skadligt ur andra hälsoaspekter så denna diet rekommenderas inte.

5. Bränna bort slitna toppar
Denna metod är känd i Brasilien, och går ut på att göra sig av med slitna toppar och frissighet utan att påverka hårets längd. Det ska göras genom att bränna bort topparna, vanligtvis med en tändare eller ett brinnande stearinljus som snabb dras fram och tillbaka över en tunn slinga med hår.

Det finns personer som lovprisar metoden medan andra kritiserar den som påhitt. Vissa menar att brännandet faktiskt kan skapa slitna toppar i stället och vara skadligt för håret. Sedan finns ju risken att hela håret bränns av i stället.

6. Att äta sin moderkaka
Det finns inte så mycket forskning kring ämnet, men de kvinnor som ska ha testat påstår sig uppleva positiva effekter av att ha ätit sin moderkaka. Människor ska vara de enda landlevande däggdjuren, förutom kamelen, som inte äter moderkakor. Men flera Hollywoodkändisar, och vanliga människor, ska ha testat knepet att äta sin moderkaka efter att ha fött barn.

Vissa steker den som en vanlig köttbit, medan andra gör en smoothie av den. Men vanligast är att få den i piller form: frystorkad och inkapslad. Den ska fungera som motverkan mot förlossningsdepression, balansering av hormonerna och ökad energi.

Redan för 600 år sedan ska det ha varit vanlig i Kina att använda sig av torkad moderkaka inom medicinen då den  innehåller näring, höga vitaminer och järnhalter.

breast milk bottle

Foto: Mostphotos

7. Bli fit med bröstmjölk
Bröstmjölk påstås vara bättre än proteinulvar, energibars och ägg och kallas för ”den nya steroiden”. Den ska öka uthållningsförmågan samt ge energi och tydligen använder flera bodybuilders metoden.

Mjölken ska säljas online av ett community av mammor. Kritiker menar att det dels är osäkert att köpa mjölken över nätet, då den kan innehålla vad som helst, och dels att den mjölken som används (den första mjölken mamman producerar efter förlossning) är livsviktig för spädbarnen och borde användas till dem.

8. Vaginal ångning
Om metoden har sitt ursprung i Korea eller USA är oklart men likt de flesta skönhetstrenderna drog denna igång efter att en Hollywoodstjärna outat metoden. Gwyneth Paltrow ska ha tipsat om att ånga underlivet för att dämpa ångest, oregelbunden mens och cystor, samt rena livmodern.

Ångningen går ut på att man sitter på speciella öppna stolar som släpper in örtfylld ånga i underlivet. Man får dock passa upp så att man inte bränner sig istället.

9. Träningskorsett
Likt många andra trender har systrarna Kardashian ett spel med i denna. Den korsettliknande midjetränaren ska göra att du svettas mer när du tränar vilken påstås reducera fett och förstärka magmusklerna. Experter menar dock att korsetten bara är ytterligare ett påhitt anspelat på det plagg som skapat lidande åt kvinnor i århundraden. Enligt dem ska musklerna bli svagare i längden av detta och så fort man slutar med korsetten ska hullet komma fram igen.

10. Ansiktsmuskeltränaren
Detta är en japansk produkt, kallad Facial fitness pao, som ska hjälpa dig att stärka ansiktsmusklers och strama åt huden för ett ungdomligt utseende.Produkten ska stoppas in i munnen och hållas fast samtidigt som man nickar med huvudet. Och tro det eller ej, men Cristiano Ronaldo är en av talespersonerna för produkten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel