Här är den bästa och sämsta snabbmaten

Att snabbmat inte är det nyttigaste att stoppa i sig är ingen nyhet. Men vilken snabbmat är egentligen bäst respektive sämst?

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 9 april, 2017

Här är den bästa och sämsta snabbmaten
Foto: Wikipedia Commons

Det är sajten Hälsoliv.se som har tagit hjälp av dietisten Sara Ask för att reda ut vilken snabbmat som är bäst respektive sämst – för både hälsan och vikten.

1. Bra snabbmat: Kebab

En kebab i bröd är den bästa snabbmaten enligt Sara Ask. Såväl grönsakerna som köttet innehåller nyttigheter.

– Med grönsakerna får man fibrer och vitaminer och själva kebaben innehåller järn och andra mineraler som är viktiga att få i sig, säger Sara Ask.

Undvik dock pommes frites och läsk till kebaben, är Saras tips. Ät istället kebaben med mycket grönsaker, i bröd eller som en kebabsallad.

2. Bra snabbmat: Falafel

– Falafel är bra, för till skillnad från vissa andra vegetariska alternativ så mättar det ordentligt. Kikärtor innehåller många olika näringsämnen och är  även rikt på järn, vilket inte gäller all vegetarisk mat, säger Sara Ask.

Om falafeln äts i pitabröd med exempelvis hummus, eller som sallad är det ett nyttigt och bra alternativ.

3. Bra snabbmat: Sushi

– Sushi innehåller väldigt lite grönsaker, men man får man i sig annan viktig näring av det slag som inte hittas i så många andra livsmedel. Till exempel D-vitamin, selen och omega-3-fettsyror.

– Visserligen används vitt ris, men kolhydrater utgör en del av en balanserad kost, så jag ser inga problem med det. Däremot bör man veta om att sojasåsen innehåller ganska mycket salt, så man bör kanske inte överkonsumera den, särskilt inte om man är i riskzonen för högt blodtryck.

Ät sushin på ”vanligt” vis med soja, inlagd ingefära och wasabi.

4. Bra snabbmat: Fiskburgare

– Burgare med fisk är ett bra alternativ till vanlig hamburgare. Man får till exempel i sig selen, som inte finns i så många livsmedel, och bättre fetter, i alla fall om det är laxburgare.

Utan pommes frites och med ett bra bröd blir fiskburgaren en hälsosam måltid.

– Särskilt om det serveras grönsaker och vatten till.

5. Bra snabbmat: Macka

– En rejäl surdegsmacka med mycket grönsaker och kanske en klick hummus på är toppen. Det bidrar med mättnad och näring, till skillnad från en vit limpmacka som man står sig på i en kvart.

 

Surdegsbröd alternativt fullkornsbröd rekommenderas av Sara Ask.

6. Dålig snabbmat: Pizza, Hamburgare & Varmkorv

Därför ska du vara försiktig med pizza:

– Pizzan är ofta väldigt maffig, det är mycket fett och lite näringsämnen. Beroende på vem man är kan den täcka hela dagsbehovet av energi, utan att bidra med så mycket annat. Dessutom är pizza ofta väldigt salt.

Hon rekommenderar en pizza gjord på surdegsbröd med mindre ost, mer grönsaker och bättre kött. Det ger pizzan mer näring.

Därför ska du vara försiktig med hamburgare:

– Jag brukar inte vilja pratat i termer av kalorier, men nackdelen med dålig snabbmat är just att den ger mycket kalorier och lite näringsämnen. Äts hamburgaren med pommes frites och läsk blir måltiden ännu mer kritisk, säger dietisten Sara Ask.

Det finns näring i köttet, menar hon, men mest den typ av energi som inte är den bästa för kroppen.

Därför ska du vara försiktig med varmkorv:

– Det är klart att man kan ta en korv då och då, men den klassiska varmkorven är ofta ganska salt och näringsfattig, särskilt om den serveras i vanligt vitt bröd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMEL

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Kl.09:04, 12 februari, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Pilar Malo

24Kalmars fotograf Pilar Malo var under lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas magiska recept på svenskarnas favoriträtt

Det finns en hel uppsjö av olika recept på tacos. Här är ett som inte kommer göra dig besviken.

Kim Ahlqvist

Kl.19:37, 11 februari, 2018

Mästerkock-Emmas magiska recept på svenskarnas favoriträtt

Tacos – rätten vi (Emma) aldrig tröttnar på. En rätt som går att variera i all oändlighet. Ta tacosen till en annan nivå och satsa på en vegetarisk och härligt krispig variant. Bjud familjen eller gästerna, de kommer inte bli besvikna!

Halloumitacos med mangosalsa, guacamole och picklad lök
– Sött, syrligt, krämigt och krispigt är bara några smaker och texturer du får in i maträtten. En riktig fullträff till både vardags och fest!

Du behöver (4 portioner)
Halloumi
2 pkt halloumi
2,5 dl panko
2 st ägg
1 dl mjöl
Kryddor (ex lökpulver, paprikapulver, torkad koriander, cayennepeppar, svartpeppar, vitlökspulver, lite salt)

Picklad lök
3 st rödlökar
6 dl vatten
3 dl socker
1 dl ättika 12 %

Mangosalsa
1 mango
2 st tomater
1 st chili
1 st kruka koriander
Saften från en halv lime
Olivolja

Guacamole
2 st avokado
1 msk färskost
1 tsk limesaft
1 st vitlöksklyfta
Salt

Gör så här
Skär halloumin i önskad storlek. Vispa upp äggen med hjälp av gaffel i liten skål. Häll upp panko i en andra skål samt mjöl och kryddor i en tredje. Var inte rädd att krydda ordentligt! Tänk dock på att inte krydda med för mycket salt eftersom halloumin är salt i sig. Doppa halloumin i mjölblandningen, sedan i ägg och sist panko. Hit kan du förbereda. Förvara i frys och fritera eller stek precis innan servering.

ANNONS!! Emma Håkansson

Picklad lök
Värm upp vatten, socker och ättika i kastrull. Koka upp så att sockret löst sig. Hyvla rödlöken med hjälp av en mandolin eller skär i tunna skivor. Lägg löken i en förslutningsbar burk och häll över sockerlagen. Låt dra minst en timme. Förvara i kyl.

Mangosalsa
Skär mango och tomater i tärningar. Hacka koriander och chili. Blanda allt med lime och olivolja. Låt stå i rumstemperatur till servering.

Guacamole
Mosa avokado och blanda med färskost, limesaft, riven vitlök och salt.

Servera tacosen med gurka, salladsblad, färsk koriander och ev en klick majonäs.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så gör du plankan på rätt sätt

Emelie Elmes visar hur du utför övningen korrekt och gör den mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:36, 10 februari, 2018

Denna fantastiska, omtalade övning har de flesta testat på någon gång. Varför är den så bra då? Du arbetar med både de inre och yttre magmusklerna, den är bra för din hållning och du behöver inga redskap. Du tränar balans och flexibilitet och aktiverar hela kroppen.

Viktigt! Plankan är en tung övning och inget du ska börja med om du är svag i din inre magmuskulatur.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Rätt teknik:

  1. Lägg dig på golvet, sätt armbågarna och tårna i golvet.
  2. Lyft kroppen så att bara armbågar och tår nuddar golvet.
  3. Se till att axlarna är över armbågarna.
  4. Rotera bäckenet något inåt (motsats till svank).
  5. Spänn bålen.

Vanliga fel:

  1. Hängbron – du tappar svanken.
  2. Rumpan högt upp – axlarna tar den största smällen.
  3. Och nu kommer ett tips som kommer göra stor skillnad. När du står i plankan: pressa upp skulderbladen mot taket. Testa detta och känn skillnaden. Du kommer inte orka stå lika länge!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta för mig vad ni vill att jag ska skriva om under våren. Lycka till!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölälskaren kommer hem till Kalmar: ”Ska bli väldigt kul”

På fredagen går startskottet för den populära festivalen i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:53, 9 februari, 2018

Ölälskaren kommer hem till Kalmar: ”Ska bli väldigt kul”
Linus Pilebrand. Foto: Privat

För två år sedan påbörjade Linus Pilebrand sin utbildning till bryggare vid stiftelsen Hantverk och utbildning. Stiftelsens mål är att bevara och se till så att hantverksyrken lever vidare. I samband med utbildningen gick han som lärling hos Beerbliotek i Göteborg.

Efter avslutad utbildning fick han anställning hos Göteborgs Nya Bryggeri, ett av Sveriges snabbast växande craftbryggeri.

LÄS MER: KLART: Då arrangeras den populära ölfestivalen i Kalmar

I helgen återvänder Kalmarbördige Linus till Kalmar ölfestival som arrangeras för tredje gången i ordningen.

– Jag var med första året när jag var hos Beerblioteket, och mycket har ju hänt sedan dess. Flera bryggerier har startats upp på Öland och så har vi ju Emmaboda, som är framgångsrika, säger han.

Hur är känslan att komma hem?
– Det ska bli väldigt kul och det är klart att det känns speciellt. Så det ska bli skoj att visa upp oss inför alla ölentusiaster där hemma.

Bryggeribranschen är en ständigt växande sådan och trenden verkar hålla i sig.

– När jag flyttade upp hit till Göteborg för 13 år sedan fanns det väl två-tre bryggerier. I dag finns det ett 20-tal i stan, vilket är jättekul. Det händer en hel del i branschen.

Göteborgs Nya Bryggeri har funnits i tre år och under 2018 kommer deras öl ”Starkpilsnern” att släppas på Systembolaget i hela landet.

– Det är en sjukt häftig resa de har gjort och mycket är på gång kan jag säga, utan att avslöja för mycket.

Under ölfestivalen kommer Linus Pilebrand att visa upp sitt examensarbete.

– På lördag kommer jag koppla på min stout med honung och lapsang-te, säger han.

Kalmar ölfestival pågår under fredagen och lördagen på Sandra och totalt kommer 28 utställare, varav 22 stycken är ölutställare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng