Här är den bästa och sämsta snabbmaten

Att snabbmat inte är det nyttigaste att stoppa i sig är ingen nyhet. Men vilken snabbmat är egentligen bäst respektive sämst?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 9 april, 2017

Här är den bästa och sämsta snabbmaten
Foto: Wikipedia Commons

Det är sajten Hälsoliv.se som har tagit hjälp av dietisten Sara Ask för att reda ut vilken snabbmat som är bäst respektive sämst – för både hälsan och vikten.

1. Bra snabbmat: Kebab

En kebab i bröd är den bästa snabbmaten enligt Sara Ask. Såväl grönsakerna som köttet innehåller nyttigheter.

– Med grönsakerna får man fibrer och vitaminer och själva kebaben innehåller järn och andra mineraler som är viktiga att få i sig, säger Sara Ask.

Undvik dock pommes frites och läsk till kebaben, är Saras tips. Ät istället kebaben med mycket grönsaker, i bröd eller som en kebabsallad.

2. Bra snabbmat: Falafel

– Falafel är bra, för till skillnad från vissa andra vegetariska alternativ så mättar det ordentligt. Kikärtor innehåller många olika näringsämnen och är  även rikt på järn, vilket inte gäller all vegetarisk mat, säger Sara Ask.

Om falafeln äts i pitabröd med exempelvis hummus, eller som sallad är det ett nyttigt och bra alternativ.

3. Bra snabbmat: Sushi

– Sushi innehåller väldigt lite grönsaker, men man får man i sig annan viktig näring av det slag som inte hittas i så många andra livsmedel. Till exempel D-vitamin, selen och omega-3-fettsyror.

– Visserligen används vitt ris, men kolhydrater utgör en del av en balanserad kost, så jag ser inga problem med det. Däremot bör man veta om att sojasåsen innehåller ganska mycket salt, så man bör kanske inte överkonsumera den, särskilt inte om man är i riskzonen för högt blodtryck.

Ät sushin på ”vanligt” vis med soja, inlagd ingefära och wasabi.

4. Bra snabbmat: Fiskburgare

– Burgare med fisk är ett bra alternativ till vanlig hamburgare. Man får till exempel i sig selen, som inte finns i så många livsmedel, och bättre fetter, i alla fall om det är laxburgare.

Utan pommes frites och med ett bra bröd blir fiskburgaren en hälsosam måltid.

– Särskilt om det serveras grönsaker och vatten till.

5. Bra snabbmat: Macka

– En rejäl surdegsmacka med mycket grönsaker och kanske en klick hummus på är toppen. Det bidrar med mättnad och näring, till skillnad från en vit limpmacka som man står sig på i en kvart.

 

Surdegsbröd alternativt fullkornsbröd rekommenderas av Sara Ask.

6. Dålig snabbmat: Pizza, Hamburgare & Varmkorv

Därför ska du vara försiktig med pizza:

– Pizzan är ofta väldigt maffig, det är mycket fett och lite näringsämnen. Beroende på vem man är kan den täcka hela dagsbehovet av energi, utan att bidra med så mycket annat. Dessutom är pizza ofta väldigt salt.

Hon rekommenderar en pizza gjord på surdegsbröd med mindre ost, mer grönsaker och bättre kött. Det ger pizzan mer näring.

Därför ska du vara försiktig med hamburgare:

– Jag brukar inte vilja pratat i termer av kalorier, men nackdelen med dålig snabbmat är just att den ger mycket kalorier och lite näringsämnen. Äts hamburgaren med pommes frites och läsk blir måltiden ännu mer kritisk, säger dietisten Sara Ask.

Det finns näring i köttet, menar hon, men mest den typ av energi som inte är den bästa för kroppen.

Därför ska du vara försiktig med varmkorv:

– Det är klart att man kan ta en korv då och då, men den klassiska varmkorven är ofta ganska salt och näringsfattig, särskilt om den serveras i vanligt vitt bröd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMEL

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:57, 4 december, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Tim Selimi

24Kalmars fotograf Tim Selimi var på lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”

Ljuvlig soppa - färgglad och värmande. Så kan man summera Emma Håkanssons senaste recept på den blodröda soppan.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:44, 3 december, 2017

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”
Foto: Privat

Rödbetor är en nyttig rotfrukt som finns att tillgå året om. Primören kännetecknas nog mest som ett tillbehör till vår klassiska pyttipanna, men som går att använda i mängder av olika rätter och former. Koka betan mjuk och servera med en klick smör, riv ner till vegetariska biffar, använd i smoothies eller laga Emmas ljuvliga rödbetssoppa!

Rödbetssoppa med chorizokrisp samt en kall chèvresås
– En färgglad och värmande soppa med krispigt chorizofräs som tillför hetta i rätten. Soppan toppas med en kall sås med osten chèvre, som är en klassisk smakkombination tillsammans med rödbetor.

Du behöver (4 portioner)
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp
2 st chorizokorvar
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

Gör så här
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök. Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter. Häll på vatten och fond. Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

ANNONS!! Emma Håkansson

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet. Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått. Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då. Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera! Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng