IFK:s tränare: ”Vi är redo att ta oss an serien”

På fredag drar serien igång för IFK Kalmar. Lagets tränare, Jonas Walfridsson, ser fram emot premiären mot nykomlingarna Västerås BK 30.

Johanna Jönsson

Kl.20:36, 11 april, 2017

IFK:s tränare: ”Vi är redo att ta oss an serien”
IFK Kalmar Foto: Arkiv/Rickard Johansson

På långfredagen drar säsongen igång på riktigt för IFK Kalmar som spelar i Elitettan. Serien startar med hemmapremiär mot nykomlingarna Västerås BK 30.  IFK:s tränare Jonas Walfridsson anser att hans trupp är redo.

–  Vi har kommit ganska långt i uppbyggnaden, vi är redo att ta oss an serien. Att möta  nykomlingar är alltid lite lurigt. Vet inte så mycket om dem men har ändå hygglig koll, säger tränaren.

Förra helgen spelade IFK mot det allsvenska laget Kristianstad DFF och förlorade då med 4-0 trots en spelmässigt bra match från bortalagets sida.

– Det är alltid surt med så stora siffror efter en bra match. Vi faller på individuella misstag, målet är att ha så få sådana som möjlig under säsongen.

Inför fredag har tränaren trots förlusten mot KDFF förtroende för sitt lag.

–  Jag tror vi går in och gör en bra match, vi är väldigt taggade för premiär på hemmaplan. Förhoppningsvis står vi för en bra arbetsinsats men man kan aldrig kontrollera motståndarna så det är svårt att säga vad det blir.

Klara Grahn skadade sitt knä på gårdagens träning, vi väntar på svar vad det kan vara. Hon är därför inte tillgänglig för spel på fredag. Sedan tidigare är Maja Fridberg och Lisa Malmström borta på grund av korsbandsskador, säger Jonas angående läget i laget.

 

Matchen spelas på Gröndals IP på fredag den 14 april klockan 17.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmars mardrömbesked

Tre spelare missar resten av säsongen. En av dem tvingas dessutom lägga skorna på hyllan.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:01, 20 februari, 2018

IFK Kalmars mardrömbesked
Emelie Brandts fotbollskarriär är över. Foto: Arkiv.

Det var i matchen mot Sundsvall i september förra året som olyckan var framme. IFK Kalmars Emelie Brandt åkte på en ful tackling där det först befarades vara en korsbandsskada. Senare visade det sig ”bara” handla om en ligamentskada. Trodde alla. Det senaste beskedet är en massiv broskskada i baksidan av knäleden. Ett besked som betyder att 19-åringens fotbollskarriär är över.

– Det tråkiga är att det är en sådan galen tackling hon åker på och hade det hänt Özil i Arsenal eller Rasmus Elm i Kalmar FF hade det blivit ett jävla liv och ramaskri överallt. Det är himla tråkigt att det ska kosta Emelie hennes fotbollskarriär. Domaren hade tappat matchen och det var flera situationer innan där det kunde ha urartat. Samtidigt har man ett ansvar som spelare att man inte gör en sådan idiottackling, säger Jonas Walfridsson, tränare i IFK Kalmar.

Samtidigt står det klart att Maja Fridberg, som missade hela fjolårssäsongen på grund av en korsbandsskada, även missar årets säsong. Därtill kan Jonas Walfridsson addera Selma Berggren, som skadade det främre korsbandet vid en landslagssamling nyligen, och IFK-tränaren har tre spelare borta under hela debutåret i allsvenskan.

För att strö ytterligare salt i såren har Mathilda Johansson Prakt tvingats till ett nytt ingrepp i sitt knä.

När räknar ni ha henne tillbaka i spel?
– Kvinnliga korsbandsskador får man räkna med ett års rehab, och hon opererades i juni förra året. Så vi hoppas ha med henne i spel om några månader och att hon är med och konkurrerar på allvar som ett bra nyförvärv till hösten.

Därmed har IFK Kalmar endast 15 av 19 utespelare tillgängliga i säsongsstarten.

– Nu måste vi se över vår situation och vi kan ju inte gå in i säsongen med 15 utespelare tillgängliga. Förhoppningsvis kommer vi få klara besked av styrelsen om vad som gäller under morgondagen.

– Sedan finns det flera olika aspekter i det hela. Dels är det en ekonomisk, sedan måste det finnas en marknad att hitta spelare på. Vi kan liksom inte plocka in dyra spelare som vi inte har koll på. Sen måste det vara kvalitet på spelarna, så vi får se vad som händer de närmaste dygnen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar - Asarums IF/FK

Årets första seger för IFK: ”Ett steg i rätt riktning”

Tennissiffror på Gasten när IFK Kalmar vann fredagskvällens nykomlingsmöte.

Magnus Jansson

Kl.22:22, 16 februari, 2018

Årets första seger för IFK: ”Ett steg i rätt riktning”
IFK Kalmar tog årets första seger när Asarum besegrades på fredagskvällen. Foto: Arkiv

Säsongens tredje träningsmatch – årets första seger. IFK Kalmar hade inga större problem med att avväpna elitettan-nykomlingen Asarum på Gasten.

– Ett steg i rätt riktning, vi pratar om att driva tempot och det tycker jag att vi gör. Särskilt de första 25 minuterna är riktig bra. Vi har haft ganska tuffa försäsongsmatcher mot Asarum tidigare, men nu var vi klart vassare, säger lagkapten Elsa Karlsson.

Tre mål i vardera halvlek bäddade för tennissiffrorna 6-0. Emma Jones gjorde hattrick och offensiva nyförvärvet Shade Pratt debuterade från start.

– I förra helgens match mot Odense borde vi ha gjort en hel del mål, om vi haft bättre skärpa i avsluten, så det var extra skönt i kväll. Defensivt är det också en bra match, dem har knappt en målchans. En kall, godkänd fredagskväll helt enkelt, säger Elsa Karlsson.

Nästa helg väntar tuffare motstånd återigen, när allsvenska IF Limhamn Bunkeflo gästar Gasten.

FaktaIFK Kalmar - Asarums IF/FK 6-0 (3-0)
Målen: Emma Jones 3, Ifeoma Dieke, Kristin Haugstad, Ida Strömblad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar-tjejer till blågult läger

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:00, 16 februari, 2018

IFK Kalmar-tjejer till blågult läger
Foto: Arkiv.

Nye förbundskaptenen för F16-landslaget Pär Lagerström har tagit ut 42 spelare till ett landslagsläger på Bosön mellan 28 februari och 4 mars.

I truppen återfinns IFK Kalmar-tjejerna Luiza Glos och Anna Sandberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter alla turer – här spelar IFK Kalmar 2018

Planerna presenterades på onsdagen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:07, 14 februari, 2018

Efter alla turer – här spelar IFK Kalmar 2018
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Frågan om vilken arena som skulle bli IFK Kalmars hemmaborg under debutåret i allsvenskan har varit en lång följetång. På onsdagen presenterade föreningen och kommunen planerna inför den stundande säsongen. Det blev precis som väntat Gröndals IP som kommer bli hemmaarena för IFK under 2018.

– För IFK Kalmar här och nu passar Gröndal väldigt bra, konstaterar Nicklas Klope, ordförande i IFK Kalmar.

Föreningen har fått dispensen beviljad för att spela det första året i allsvenskan på Gröndal. Om laget hänger kvar i allsvenskan väntar förmodligen en flytt till Guldfågeln Arena.

Dispensen gäller bland annat planvärme och plantäckning.

– Sedan har Svenska Fotbollförbundet att krav på 800 sittplatser under tak. Att rusta upp Gröndal till en allsvensk arena hade kostat runt 15 miljoner kronor, säger Per-Ola Johansson, chef på idrottsenheten i Kalmar kommun.

Han pekar på att den enda investeringen kommunen behöver göra initialt är bättre arbetsförhållanden för tv-produktionsbolaget.

– Det är små justeringar och egentligen är det underhållskostnader som ändå hade behövts göras, säger Marianne Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Att IFK Kalmar blir kvar ytterligare ett år på Gröndal innebär att kommunen får mer tid på sig att rusta upp Guldfågeln Arena inför en eventuell flytt för IFK.

– Det handlar om omklädningsrum, förråd, kiosker och sådana bitar, menar Dahlberg.

– I förhållande till hur mycket det hade kostat att uppgradera Gröndal till en allsvensk arena är det väldigt små investeringar vi behöver göra på Guldfågeln Arena, säger Per-Ola Johansson.

Nicklas Klope:

– Nu ska vi se till att etablera oss i allsvenskan, och sedan får vi se längre fram vad som händer. Men det känns ändå skönt att vi får det här första året på vår riktiga hemmaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar–FC Rosengård

IFK utklassat av storlaget: ”Ändå skönt att vara i gång”

Det blev som väntat en tuff säsongsdebut för den allsvenska nykomlingen. "Vi hade det lite på känn", säger kapten Elsa Karlsson.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:41, 3 februari, 2018

4 bilder
 • Elsa Karlsson hade fullt upp i försvaret. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Elsa Karlsson hade fullt upp i försvaret. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Jonas Walfridsson, tränare i IFK Kalmar. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Jonas Walfridsson, tränare i IFK Kalmar. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • IFK-målvakten Tove Enblom hade det svettigt i kylan på Gasten. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  IFK-målvakten Tove Enblom hade det svettigt i kylan på Gasten. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Det var allt som oftast spel mot ett mål när storlaget FC Rosengård gästade Gasten på lördagen. IFK Kalmar hade svårt att förvalta bollvinsterna på egen planhalva och ofta vann gästerna från Skåne tillbaka bollen högt upp i banan.

– De är väldigt synkade i sitt presspel och det märks att de flesta av dem är proffs och har hunnit spela ihop sig på det sättet, säger IFK-kaptenen Elsa Karlsson.

Halvtidssiffrorna 0–5 blev till slut 1–8 efter att mittbacken Elin Bergkvist tröstmålat för IFK Kalmar i slutet.

– Vi bryr oss inte så mycket om resultatet. Vi hade det lite på känn att det skulle bli tufft och jag tycker ändå att vi stod upp hyfsat bra och inte vek ner oss totalt. Vi är väl medvetna om att det kommer bli tuffare mentalt i allsvenskan än vad det varit tidigare i elitettan.

Någonting konkret man kan ta med sig från en sådan här match?
– Egentligen var det väl lite tidigt att möta ett så pass bra lag som Rosengård direkt i första matchen. Vi har inte riktigt kommit i gång med alla ännu, men det är ändå skönt att vara i gång med matcherna. Sen är det sekvenser i spelet som var ganska bra även i andra halvlek, men så klart kan väldigt mycket bli bättre, säger Elsa Karlsson.

FaktaFOTBOLL, TRÄNINGSMATCH:
IFK Kalmar–FC Rosengård 1–8 (0–5)
Målet, IFK: Elin Bergkvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng