LISTA: Tre av landets största e-handlare finns i Kalmar

När branschsajten ehandel.se sammanställer vilka som är Sveriges största företag inom e-handel återfinns flera aktörer i Kalmar.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:01, 11 april, 2017

LISTA: Tre av landets största e-handlare finns i Kalmar
Design Online hamnar på 36:e plats på listan. Foto: Arkiv/Hanna Thulin

De 51 e-handlarna som listas i rankningen hos ehandel.se rangordnas efter antalet anställda. Kravet för att finnas med på listan är att företaget klassas som ”primära e-handlare” i Ehandelsindex.

Det största lokala företaget är Royal Design som har 110 anställda. Det ger en 11:e plats på listan. Design Online kommer på 36:e plats med sina 48 anställda och Outnorth strax därefter med 47 personer (plats 38).

Klart störst i sammanställningen är Ellos med 530 anställda och Dustin som har 375 personer anställda.

Här hittar du hela listan.

FaktaLandets 15 största e-handlare (antal anställda):

1. Ellos, 530
2. Dustin, 375
3. MatHem, 246
4. Adlibris, 237
5. Nelly.com/NLY Man, 199
6. Bodystore/Gymgrossisten/Milebreaker, 175
7. SkånskaByggvaror.se, 149
8. Cdon, 146
9. Jollyroom, 140
10. Boozt, 112
11. Royal Design, 110
12. Sportamore, 106
13. Apotea/Vitaminvaruhuset, 100
14. Lyko.se, 95
15. Dustin Home, 92

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BLOGG: Royal Designs börsdröm tynar bort

24Kalmars initierade ekonomibloggare Patrik Rydasp har tittat närmare på Kalmarföretagets framtidsplaner.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:01, 10 maj, 2017

BLOGG: Royal Designs börsdröm tynar bort
Foto: Arkiv

Redan år 1999 identifierade Royal Designs grundare Hans Bengtsson och Andreas Ekberg den e-handelsboom som vi i dag upplever. Den svenska e-handelsmarknaden var dock inte redo vid den tidpunkten, utan blickarna fick de första åren riktas över Atlanten mot USA. Först år 2008 gick Royal Design in på den svenska marknaden.

Förutom sin starka ställning online har Royal Design kompletterat med fysiska butiker – en multikanalslösning som de kallar e-tail.

I dag är Royal Design ett marknadsledande globalt e-handelsbolag inom design, möbler och heminredning. Bolaget omsatte vid senaste årsbokslutet över en halv miljard svenska kronor.

***

Här hittar du ekonomibloggen med Patrik Rydasp

Ett nästa steg för Royal Design är och har varit en börsintroduktion. Spekulationerna om en eventuell börsdebut har pågått länge.

Enligt årsredovisningen 2014/2015 gjorde man också en rejäl satsning. Royal Design la under det räkenskapsåret ner 8,5 miljoner kronor på att förbereda bolaget för börsen.

Organisationen vässades. Royal Design tog bland annat in Fredrik Grevelius och Anneli Sjöstedt i styrelsen (som har kompetens och erfarenhet från börsnoteringar sedan tidigare). Man genomförde förändringar i bolagsordningen, ökade aktiekapitalet och gjorde bolaget publikt.

Men drömmen om en börsintroduktion misslyckades då.

***

Årsredovisningen för det senaste räkenskapsåret (2015-09-01 – 2016-08-31) blev tillgänglig vid månadsskiftet mars/april i år.

Att drömmen om börsen lades på is märker man innan man börjat bläddra i årsredovisningen. Antalet sidor har nästan halverats (från 72 till 37 sidor).

Styrelsekonstellationen är också tunnare. Varken Fredrik Grevelius eller Anneli Sjöstedt ingår längre i styrelsen.

Royal Designs siffror övertygar inte heller. Den fantastiska försäljningstillväxten har avtagit. Omsättningen steg endast med drygt 15 % – det kan jämföras med den totala e-handelsmarknaden för inredning/möbler som växte med 26 %.

På rörelseresultatnivå (EBIT) ökar förlusterna, från -25,4 miljoner kronor förra räkenskapsåret till årets -54,7 miljoner kronor.

Det är siffror som till viss del kan förklaras med Royal Designs satsningar i ett nytt affärssystem och de komplikationer som kan inträffa i samband med införandet.

***

Enligt ett pressmeddelande som bolaget släppte i april är ambitionen framgent för Royal Design att bygga ett miljardbolag, växa internationellt och, fortfarande, en börsintroduktion.

För att nå sina mål genomfördes nyligen en del organisationsförändringar i Royal Design, vilket ledde till en ny roll som koncernchef för en av grundarna Hans Bengtsson. I hans arbetsuppgifter ingår det att fokusera på den internationella expansionen och att ta Royal Design till börsen.

Kommer drömmen bli verklighet?

// Patrik Rydasp

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering

Inredningsföretaget Royal Design satsar hårt och rekryterar väletablerad kompetens från Media Markt och Netonnet.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:14, 28 april, 2017

Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering
Harald Ennen, Hans Bengtsson, Magnus Pettersson och Andreas Ekberg. Foto: Pressbild

Royal Design har siktat på en börsnotering i flera år. Företaget startades 1999 av Kalmarborna Andreas Ekberg och Hans Bengtsson. Förutom e-handeln har man fysiska butiker på tretton platser runt om i Sverige.

Under fjolåret ökade omsättningen från 442 till 511 miljoner kronor, rapporterar ehandel.se. Sajten uppger nu att Royal Design värvar toppchefer från Media Markt och Netonnet i sin satsning på att nå börsen.

Media Markts tidigare e-handelschef Magnus Pettersson blir operativ vd och Harald Ennen, före detta vd för Netonnet, går in i styrelsen.

– Jag känner Magnus sedan tidigare och vi känner att denna konstellation tillsammans kommer bli ett grymt team och det kommer innebära mycket för våra fortsatta satsningar framåt med fler projekt och snabbare lanseringar, säger Hans Bengtsson i ett pressmeddelande.

I och med detta blir Hans Bengtsson ny koncernchef. Förutom börsintroduktionen så ligger fokus på en internationell expansion.

24Kalmar har tidigare rapporterat om att Royal Design är landets 11:e största företag inom e-handel med sina 110 anställda. Företaget har sitt huvudkontor på Svensknabben i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fem råd till dig som handlar på nätet

Trots e-handelns popularitet finns det risk att man handlar av mindre seriösa företag. Här är fem råd till dig som ska handla på nätet.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.14:01, 19 mars, 2017

Fem råd till dig som handlar på nätet
Foto: Max Pixel

Fler och fler handlar vardagliga saker via nätet idag. Exempelvis ökade näthandeln med hela 14 procent i januari 2017 – trots att januari i regel är en fattig-månad. Nätsajten Newsner har tagit hjälp av Viet Hoang, en jurist på Help Försäkring, som ger fem råd till dig som handlar på nätet:

1. Reservera produkter
Det är vanligt att betala för en produkt som ännu inte har släppts på marknaden. Men reservationer mot betalning bör man vara försiktig med, normalt ska en reservation göras utan kostnad.

2. Handla utanför Sverige
Utbudet må vara större utanför Sveriges gränser men tänk på att handel från företag utanför Sverige kan begränsa möjligheterna att hävda sina rättigheter om bolaget är oseriöst. Se åtminstone till att landet du handlar från är inom EU.

3. ”Prova på-paket”
Gratis-varor eller ”prova-på-paket” är ofta konsumentfällor. Tar man del av den här typen av erbjudande har man i princip alltid påbörjat ett abonnemang eller prenumeration som betalas i förskott.

4. Köpvillkor
Företag inom e-handel kan enkelt peka på sina köpvillor som belägg för att påvisa att du har accepterat de ofördelaktiga villkoren. Tänk på att distansavtalslagen är tvingande till konsumentens fördel och du bör ta hjälp av en jurist.

5. Uppsägningar
Om du vill häva eller säga upp avtalet finns det oseriösa företag som hänvisar till ett faxnummer alternativt telefonnummer med lång väntetid. Men av bevisskäl bör uppsägning se skriftligt, helst via mail.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu tackar han för sig: ”Det har varit en spännande resa från noll till hundra”

Jörgen Bödmar har varit VD för Design Online i 15 händelserika år. Nu väntar mer tid för familjen, träning och en hel del hemmafixande.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:04, 11 februari, 2017

Efter 15 år som vd för Design Online så var det under fredagen dags för Jörgen Bödmar att tacka för sig och på riktigt överlämna manteln till sin efterträdare Bank Bergström.

– Det känns märkligt men samtidigt väldigt spännande, precis som alltid när det är ett skifte, berättar Jörgen.

Det var 15 år sedan som han grundade internetföretaget Design Online som idag säljer inredning från kända märken till kunder över hela världen.

Det har varit en spännande resa från noll till hundra. Och nu när jag lämnar över så vet jag också att det är mycket som återstår. Det är en snabb och spännande bransch som är i ständig förändring.

Trots att han nu lämnar uppdraget som VD så kommer han fortfarande ha kvar kopplingar till Design Online.

– Jag kommer sitta kvar i styrelsen och är delägare vilket känns roligt, vi får väl se om jag kan hålla fingrarna borta helt. Jag har också arbetat mycket med Kalmar Science Park och det hoppas jag kunna fortsätta med. Jag vill hjälpa andra att starta och driva företag, det blir även en social grej för mig som jag tycker är väldigt kul.

Men det lär också bli lite mer fritid nu för dig nu?

– Ja, mer tid för familjen framför allt. Jag ser fram emot att få umgås mer med dem och ta igen det jag har missat under tiden som jag har byggt ett företag. Sen kommer det bli mycket tid för träning också, det är viktigt att vara igång. Det kommer bli en del simning, rodd och kanot, jag gillar när det är allsidigt.

Förutom att umgås med familjen och träna ser Jörgen fram emot att få använda händerna istället för hjärnan för en gångs skull.

– Jag skulle vilja kalla mig själv ganska händig och nu kommer jag hinna snickra och fixa lite mer hemma. Du vet vad man brukar säga om bagarens barn? Lite så har det varit med mig, jag jobbar med inredning men har inte hunnit göra någonting själv hemma.

Trots att det är glada känslor kring att lämna över så kommer han att sakna kollegorna.

– Jag har omgett mig med duktiga människor som har gjort allt jobb. Jag hoppades bara att jag kunde uppmuntra dem till att göra det. Hela lyckan med det man gör att att få se folk utveckla sig själva samtidigt som de trivs på jobbet.

Kommer du fira på något sätt?

– Det kommer faktiskt hända något roligt här på företaget om bara några minuter har jag förstått. Men jag vet inte vad än, det är en överraskning. Vänta lite! Nu ser jag min fru och barn komma genom dörren. Oj, haha, vad är det som händer?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarföretag expanderar utomlands: ”Varit ett mål länge”

De är en av Sveriges största återförsäljare av tillbehör – nu tar de klivet in i ett nytt land. "Ett otroligt bra första steg".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:26, 12 januari, 2017

Kalmarföretag expanderar utomlands: ”Varit ett mål länge”
Foto: Flickr/Skärmdump

E-handelsbutiken öppnade redan 2008 och har sedan starten erbjudit tillbehör till Apples populära produkter iPhone, iPad och Apple Watch.

iPhonebutiken.se har både kontor och lager i Kalmar. Nu ska de för första gången etablera sig utomlands genom iPhonehuset.no.

– Att gå utanför Sveriges gränser har länge varit ett mål för oss och Norge känns som ett otroligt bra första steg, säger Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

Ägarbolaget till iPhonebutiken omsatte drygt 17 miljoner kronor förra året. Iphonebutiken står för cirka 90 procent av omsättningen.

De är ett av flera framgångsrika e-handelsföretag från Kalmar. Andra bolag är till exempel Outnorth och Design Online.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel