Ny matbutik till Kvarnholmen – satsar på arabiska delikatesser

Ahmad Al-Nassar drev matbutik i Syrien. På tisdagen öppnade han sin affär i centrala Kalmar.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:06, 11 april, 2017

Ny matbutik till Kvarnholmen – satsar på arabiska delikatesser
På tisdagen öppnade Ahmad Al-Nassar butiken Khairat al sham på Södra Långgatan. Foto: Samuel Slättman.

På tisdagen öppnade butiken Khairat al sham, som betyder ”livsmedel” på arabiska, upp på Södra Långgatan i centrala Kalmar. På hyllorna trängs mat från bland annat Syrien, Iran och Turkiet.

– Mycket folk har kommit in och tittat. Här finns mat från Syrien och det kommer bli mer svensk mat också, säger ägaren Ahmad Al-Nassar.

I hemlandet Syrien drev Al-Nassar matbutik i tre år. Till Sverige kom han för lite mer än två år sedan.

Alla i Syrien älskar mat och många människor tycker om det syriska köket. Rätter med lamm, kyckling och ris är typisk mat i Syrien, säger Al-Nassar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik på Kvarnholmen till salu: ”Det känns lite jobbigt”

Affären på Kaggensgatan letar ny ägare då den nuvarande flyttar till Asien.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:08, 24 maj, 2017

3 bilder
  • Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Foto: Hanna Thulin
    Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Foto: Hanna Thulin
  • Virus Inredning på Kaggensgatan är nu ute till försäljning. Foto: Hanna Thulin
    Virus Inredning på Kaggensgatan är nu ute till försäljning. Foto: Hanna Thulin
  • Butiken ligger på Kaggensgatan, precis under Busfrö Nytt och Bytts nyrenoverade lokaler. Foto: Hanna Thulin
    Butiken ligger på Kaggensgatan, precis under Busfrö Nytt och Bytts nyrenoverade lokaler. Foto: Hanna Thulin

Emina Samardzic Zhu tog över designbutiken Virus Inredning i september förra året. Nu, drygt åtta månader senare, så säljer hon den. Anledningen är att hon ska flytta med sin man till hans hemland Kina för att kunna satsa på hans företag som just nu expanderar.

– Det känns lite jobbigt att behöva sälja butiken. Vi trivs bra i Kina men tanken var ju att vi skulle stanna här i Kalmar, det känns tråkigt att behöva lämna när vi gillar det så mycket här, säger Emina.

De måste vara på plats i Kina senast september men när ägarbytet för Virus äger rum återstår att se.

– Vi har lagt ut försäljningen av butiken i privata kanaler och har redan fått många som är intresserade. Däremot är det många som vill ha lokalen som salong eller pizzeria, de förstår inte att butiken ingår i försäljningen.

LÄS MER: Designbutik på Kvarnholmen har fått ny ägare

Trots att Emina bara har varit butiksägare på Kvarnholmen i några månader så vet hon att hon kommer att sakna det.

– Det har varit allt som jag hade kunnat drömma om och mer. Jag har byggt upp relationer med kunderna och det är alltid lika roligt när de kommer in i butiken för att handla. Vem vet, jag kanske öppnar en butik i Kina sen. Det vore tråkigt att inte utnyttja alla leverantörskontakter man har, avslutar Emina.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handlaren som fått nog: ”Vad är egentligen planen med Kvarnholmen?”

Efter trafikavstängningar och avgiftsbelagda parkeringsplatser som gör det svårare att besöka Kvarnholmen så höjer nu en butiksinnehavare sin röst. "Politikerna måste se sig själva i spegeln," säger Pontus Jacobsson från Lindéns blomsterbutik.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:30, 19 maj, 2017

Handlaren som fått nog: ”Vad är egentligen planen med Kvarnholmen?”
Pontus Jacobsson som är VD för Lindéns blomsterbutik på Storgatan. Foto: Arkiv

Det senaste året har handlare på Kvarnholmen kunnat märka att deras försäljning har minskat och att det är färre personer som rör sig nere i citykärnan. Pontus Jacobsson som är VD för Lindéns blomsterbutikStorgatan har sin förklaring till varför.

– Den senaste tidens avstängningar är ett grymt slag i ansiktet på oss handlare och det finns inga bra parkeringar för besökarna. Sista året har varit fruktansvärt tufft. När jag önskar kunderna välkomna tillbaka får jag bara en tom blick och så säger de ”jag undrar bara hur jag ska kunna komma hit”. Det är bedrövligt, säger Pontus.

Handlarna på Kvarnholmen slåss med stormarknader och köpcentrum som inte har samma problem när det kommer till trafikavstängningar och betald parkering.

Pontus berättar också att han varit i kontakt med kommunen om problemet men att responsen varit näst intill obefintlig.

– Sitter man på kommunkontoret och har undgått kritiken och alla diskussioner så har man stoppat huvudet långt ner i sanden. Jag ringde upp och ställde frågan om varför det är gratis att parkera vid Hansa City men inte på Kvarnholmen och fick svaret att det åtminstone är billigare här än i Helsingborg. Det var inte ens ett riktigt svar på min fråga!

Även stora kedjor märker av när besökarna i citykärnan blir färre. Anna Karin Holck, som är Sverigechef för Kappahl, håller med om att det är ett problem.

– Strular man till det med trafiken och tar betalt så tappar man handeln. Vi har sett det på många orter i Sverige, bland annat i Helsingborg, det är helt givet att det finns en direkt koppling. Eftersom kunden vill ha enkelhet och allt på samma ställe så blir det naturligt att man väljer externhandelscentrum med gratisparkeringar istället, säger hon.

Kappahl har en butik på Storgatan men även en butik i Hansa City och en i Köpstaden i Färjestaden. Anna Karin Holck vill inte nämna några siffror på hur försäljningen har påverkats hos butikerna i Kalmar men framhåller att det är viktigt att värna om cityhandeln.

– Vår verksamhet är väldigt beroende av till exempel väder, så vad exakt det är som påverkar siffrorna är svårt att säga men visst vet vi att det blir en påverkan när man tar bort enkelheten. Handlarna blir ju galna. Kalmar är en jätteviktig marknad för oss med tre butiker nära varandra och vi vill givetvis vara med och värna om god handel på alla platser.

Pontus Jacobsson vill att Kalmar kommun ska se sig själva i spegeln och fråga sig själva vad Kvarnholmen egentligen ska vara för något.

– Det händer fantastiskt mycket trevliga saker här under sommaren och man smyckar staden för att få hit människor men hur ska köpmännen kunna klara sig i kombination med detta. Ska Kvarnholmen vara en skådeplats med kyrkan i centrum eller ska det vara tjo och tjim? Eller ska man bevara sin genuina köpplats? Vad är visionen för Kvarnholmen?

Han föreslår bland annat att man hade kunnat öppna upp hälften av Stortorget som parkeringsplats för bilar.

– Jag är en ganska positiv person egentligen och jag menar inte att vara negativ men det går inte att låta bli längre. Jag vet flera som är missnöjda och som har vissa funderingar de önskar få svar på. Det är ett allmänt trevligt klimat att vara och verka på i Kalmar men det känns tråkigt att man inte vill bevara den anrika köpplatsen som Kvarnholmen ändå har varit, avslutar Pontus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”

Nationell undersökning visar vad 00-talisterna tycker om framtidens mat. Så svarade kidsen i Småland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:05, 10 maj, 2017

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”
Foto: Flickr.

På onsdagen släpptes ICA:s rapport 100 år och framåt som kartlägger 00-talisternas tankar om dagens och framtidens mat. Rapporten, som har genomförts genom kvalitativa djupintervjuer och en kvantitativ studie av Kantar Sifo, visar att småländska barn och ungdomar skiljer sig på flera punkter från övriga Sverige.

I Småland tror exempelvis hela 41 procent att det i framtiden kommer vara viktigt att maten man äter kommer från Sverige. Riksgenomsnittet ligger på 25 procent. 

Andra svar som skiljer sig från övriga landet är hur mycket grönt barnen tror vi kommer äta. I Småland tror 14 procent av barnen att vi kommer äta mindre vegetariskt år 2040, vilket är en stor skillnad mot rikssnittet (6 procent).

Småländska 00-talisters syn på mat idag:
71 respektive 19 procent är ibland respektive ofta med och handlar mat.
34 procent uppger att de ofta är med och bestämmer vad som ska ätas till middag.
50 procent tycker det är viktigt att maten vi äter är gjord på svenska råvaror.
53 procent håller med om att det är roligt att laga mat.

Småländska 00-talisters syn på mat år 2040:
När 00-talisterna får välja vad de tror blir viktigast för framtidens mat år 2040 blir de populäraste svaren att den är nyttig (54 %), miljövänlig (46 %) och ekologisk (43 %).
56 procent tror att vi kommer äta mer vegetariskt år 2040.
Endast 14 procent tror att vi kommer äta mer kött i framtiden.
42 procent tror att vi kommer äta mer insekter.
38 procent tror att vi kommer äta mer kött framtaget i laboratorium.
42 procent tror att vi kommer konsumera mer av annan typ av havsmat, exempelvis alger.
72 procent tror vi kommer äta mer närodlat i framtiden
39 procent tror att vi kommer odla mer grönsaker hemma i framtiden.
37 procent tror vi kommer äta mer mat i form av piller eller pulver.
54 procent tror att vi kommer äta mer örter eller ätbara växter i framtiden.

När 00-talisterna fick svara på vad de hoppas kommer ske i framtiden blev topplistan följande:
Att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak (54 %)
Att en robot plockar som plockar matvarorna i butiken (43 %)
Att kylskåpet fyller på sig själv (40 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen

Ruttet kött förvarades i frysen, skaldjur låg intill oskyddade livsmedel och smuts i hela lokalen. Kommunen utfärdade omedelbart ett förbud och stängde restaurangen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:16, 9 maj, 2017

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen
Foto: Genre/Wikipedia Commons

Det var vid en inspektion i slutet av april som en restaurang i Borgholms kommun visade upp flera allvarliga brister. De var så pass allvarliga att livsmedelsinspektörerna tog beslut om att förbjuda restaurangen från att servera mat.

–Vi gjorde en ny kontroll veckan efter och då var det åtgärdat. Då bedömde vi att det var okej att de öppnade igen, säger Kajsa Weidolf, livsmedelsinspektör.

Inspektionsprotokollet är ingen rolig läsning. Den allvarligaste bristen gäller livsmedel som har blivit oätligt. Ruttet som som blivit grönt eller grå-grönt i färgen förvarades i frysen.

Andra livsmedel förvarades oskyddat i stor utsträckning och det var stor risk för bakterier och allergier. Även rengöringen var bristfällig och hela lokalen ansågs utgöra en kontaminationsrisk.

Skadedjurbekämpningen, temperaturen, och spårbarheten fick också kritik vid besöket.

”Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer inte att verksamheten i dagsläget kan bedrivas på ett hygieniskt sätt som säkerställer säkra livsmedel till konsumenter”, skrev man i sitt beslut om förbud.

En vecka efter stängningen besökte kommunen restaurangen på nytt och då var alltså bristerna åtgärdade.

– Den här verksamheten har flera regelbundna kontroller varje år och det kommer vi fortsätta med. Det finns ingen planerad extrakontroll i nuläget, Kajsa Weidolf.

FOTNOT: Då restaurangen är fått godkänt och är öppen igen bedömer 24Kalmar att det inte finns skäl för namnpublicering. Handlingarna som vi har tagit del av är offentliga och finns hos Borgholms kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor

Tidningen Restaurangvärlden ställde frågan "vem är matsveriges mäktigaste?" till 400 branschpersoner och med på topplistan hittar man Karin Fransson från Hotell Borgholm.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:25, 21 april, 2017

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor
Karin Fransson och Owe Fransson, ägare och VD för Hotell Borgholm. Foto: Pressbild/Arkiv

De 400 branschpersoner som tillfrågades representerar allt från restauranger och skolkök till grossister och dagligvaruhandel.

Med hjälp av svaren de fick sammanställde tidningen Restaurangvärlden en lista på de topp 50 personer som har mest att säga till om i 2017 års matsverige.

plats 45 på listan hittar man den lokala krögartalangen Karin Fransson som i över 35 år har arbetat med maten på Hotell Borgholm på Öland. Bland annat har hennes gastronomiska insats lett till en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Hela topplistan – som toppas av Mathias Dahlgren, krögaren bakom Matbaren och Rutabaga i Stockholm – kan hittas här på tidningen Restaurangvärldens webbplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel