Nyöppnad restaurang satsar på livemusik

Södra Grill – så heter Kalmars senaste restaurang. "Vi tror att temakvällar är rätt väg att gå".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:13, 12 april, 2017

3 bilder
  • Niko Saber, till vänster, och Demo Athanasiadis öppnade på måndagen nya restaurangen Södra Grill. Foto: Samuel Slättman.
    Niko Saber, till vänster, och Demo Athanasiadis öppnade på måndagen nya restaurangen Södra Grill. Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

När Niko Saber och Demo Athanasiadis sålde verksamheten i Skafferiet i höstas var planen att lämna restaurangbranschen bakom sig. Det skulle visa sig vara omöjligt.

– Det var inte meningen att starta nytt men vi saknade kundkontakten. Då bestämde vi oss för att köra igen, berättar Niko Saber.

Den 1 januari tog kompisarna över restaurang Veronas lokaler på Södra vägen och inledde en totalrenovering.

– Det var mörkt, kändes instängt och man luktade mat när man lämnade stället, vi kände att vi behövde göra någonting. Det blev en totalrenovering där vi bytte el, vatten, kök, diskrum, väggar, golv – ja, allt, säger Saber som på måndagen slog upp portarna för restaurang Södra Grill.

Resultatet av renoveringen blev en helt ny lokal med med plats för 85 matgäster och en uteservering med cirka 100 sittplatser. Den kulinariska inriktningen beskriver Saber som ”internationell” där ”grekisk mat” och ”svensk husmanskost” är det som gäller vid lunchtid.

– Vi är riktigt nöjda med lokalerna! Vi hoppas att de kunder som inte var nöjda med förra restaurangen här ska hitta tillbaka till oss, säger Saber, och avslöjar det unika med satsningen:

– Den sista lördagen i varje månad kommer vi ha grekisk afton med livemusik, fest och grekisk mat. Många människor uppskattar både den grekiska maten och musiken och vi tror att temakvällar är rätt väg att gå.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Farmen-vinnarens nya jobb: ”Saknat pulsen på Öland”

Niklas Ravnestam blev rikskänd när han vann Farmen 2017. Nu har han ett nytt projekt på gång. "Det blir mer än livsstil än ett jobb".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:58, 18 maj, 2017

Här är Farmen-vinnarens nya jobb: ”Saknat pulsen på Öland”
Niklas Ravnestam blev rikskänd när han vann 2017 års upplaga av Farmen. Foto: Pressbild

I våras vann Kalmarbon Niklas Ravnestam en halv miljon kronor när han stod som segrare av Farmen. 24Kalmar har tidigare rapporterat om hans seglingsplaner men innan han ger sig iväg väntar en ny spännande utmaning på Öland.

I sommar ska han vara med och driva restaurangen i Talluddens stugby i Färjestaden.

– Jag har tagit ett litet break från mitt vanliga jobb där jag kör taxi. Tanken är att jag ska ut och segla efter sommaren, då blev det här en grej att göra innan jag ger mig iväg, säger Niklas Ravnestam.

Han har lång erfarenhet av restaurangbranschen då han bland annat har haft hand om sommarrestaurangerna på campingarna Eriksöre, Haga Park och Klinta.

– Det har jag saknat lite. Det är puls att jobba säsong sommartid på Öland. Intensivt och högt tryck, det blir mer än livsstil än ett jobb.

Efter turistsäsongen är det dags att ge sig ut på sjön. Niklas håller på för fullt med att renovera sin segelbåt.

– Det första målet är att ta sig ut ur Östersjön. Förhoppningvis är båten klar till sommaren. Den är gammal och ganska sliten så det är mycket att göra.

Hur har det varit efter Farmen-vinsten, har du hunnit landa i allt?

– Det har väl återgått till det normala. Ibland springer man på folk som känner igen en och alla är ganska positivt inställda.

Har du några andra tv-projekt på gång?

– Det är något mer på lut, eventuellt. Jag kan inte säga någonting om det än, Niklas Ravnestam hemlighetsfullt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”

Nationell undersökning visar vad 00-talisterna tycker om framtidens mat. Så svarade kidsen i Småland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:05, 10 maj, 2017

Småländska barn: ”Svensk mat viktigast”
Foto: Flickr.

På onsdagen släpptes ICA:s rapport 100 år och framåt som kartlägger 00-talisternas tankar om dagens och framtidens mat. Rapporten, som har genomförts genom kvalitativa djupintervjuer och en kvantitativ studie av Kantar Sifo, visar att småländska barn och ungdomar skiljer sig på flera punkter från övriga Sverige.

I Småland tror exempelvis hela 41 procent att det i framtiden kommer vara viktigt att maten man äter kommer från Sverige. Riksgenomsnittet ligger på 25 procent. 

Andra svar som skiljer sig från övriga landet är hur mycket grönt barnen tror vi kommer äta. I Småland tror 14 procent av barnen att vi kommer äta mindre vegetariskt år 2040, vilket är en stor skillnad mot rikssnittet (6 procent).

Småländska 00-talisters syn på mat idag:
71 respektive 19 procent är ibland respektive ofta med och handlar mat.
34 procent uppger att de ofta är med och bestämmer vad som ska ätas till middag.
50 procent tycker det är viktigt att maten vi äter är gjord på svenska råvaror.
53 procent håller med om att det är roligt att laga mat.

Småländska 00-talisters syn på mat år 2040:
När 00-talisterna får välja vad de tror blir viktigast för framtidens mat år 2040 blir de populäraste svaren att den är nyttig (54 %), miljövänlig (46 %) och ekologisk (43 %).
56 procent tror att vi kommer äta mer vegetariskt år 2040.
Endast 14 procent tror att vi kommer äta mer kött i framtiden.
42 procent tror att vi kommer äta mer insekter.
38 procent tror att vi kommer äta mer kött framtaget i laboratorium.
42 procent tror att vi kommer konsumera mer av annan typ av havsmat, exempelvis alger.
72 procent tror vi kommer äta mer närodlat i framtiden
39 procent tror att vi kommer odla mer grönsaker hemma i framtiden.
37 procent tror vi kommer äta mer mat i form av piller eller pulver.
54 procent tror att vi kommer äta mer örter eller ätbara växter i framtiden.

När 00-talisterna fick svara på vad de hoppas kommer ske i framtiden blev topplistan följande:
Att det är vanligt med odlingar på husväggar och hustak (54 %)
Att en robot plockar som plockar matvarorna i butiken (43 %)
Att kylskåpet fyller på sig själv (40 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen

Ruttet kött förvarades i frysen, skaldjur låg intill oskyddade livsmedel och smuts i hela lokalen. Kommunen utfärdade omedelbart ett förbud och stängde restaurangen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:16, 9 maj, 2017

Restaurang tvingades stänga – hade ruttet kött i frysen
Foto: Genre/Wikipedia Commons

Det var vid en inspektion i slutet av april som en restaurang i Borgholms kommun visade upp flera allvarliga brister. De var så pass allvarliga att livsmedelsinspektörerna tog beslut om att förbjuda restaurangen från att servera mat.

–Vi gjorde en ny kontroll veckan efter och då var det åtgärdat. Då bedömde vi att det var okej att de öppnade igen, säger Kajsa Weidolf, livsmedelsinspektör.

Inspektionsprotokollet är ingen rolig läsning. Den allvarligaste bristen gäller livsmedel som har blivit oätligt. Ruttet som som blivit grönt eller grå-grönt i färgen förvarades i frysen.

Andra livsmedel förvarades oskyddat i stor utsträckning och det var stor risk för bakterier och allergier. Även rengöringen var bristfällig och hela lokalen ansågs utgöra en kontaminationsrisk.

Skadedjurbekämpningen, temperaturen, och spårbarheten fick också kritik vid besöket.

”Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer inte att verksamheten i dagsläget kan bedrivas på ett hygieniskt sätt som säkerställer säkra livsmedel till konsumenter”, skrev man i sitt beslut om förbud.

En vecka efter stängningen besökte kommunen restaurangen på nytt och då var alltså bristerna åtgärdade.

– Den här verksamheten har flera regelbundna kontroller varje år och det kommer vi fortsätta med. Det finns ingen planerad extrakontroll i nuläget, Kajsa Weidolf.

FOTNOT: Då restaurangen är fått godkänt och är öppen igen bedömer 24Kalmar att det inte finns skäl för namnpublicering. Handlingarna som vi har tagit del av är offentliga och finns hos Borgholms kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor

Tidningen Restaurangvärlden ställde frågan "vem är matsveriges mäktigaste?" till 400 branschpersoner och med på topplistan hittar man Karin Fransson från Hotell Borgholm.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:25, 21 april, 2017

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor
Karin Fransson och Owe Fransson, ägare och VD för Hotell Borgholm. Foto: Pressbild/Arkiv

De 400 branschpersoner som tillfrågades representerar allt från restauranger och skolkök till grossister och dagligvaruhandel.

Med hjälp av svaren de fick sammanställde tidningen Restaurangvärlden en lista på de topp 50 personer som har mest att säga till om i 2017 års matsverige.

plats 45 på listan hittar man den lokala krögartalangen Karin Fransson som i över 35 år har arbetat med maten på Hotell Borgholm på Öland. Bland annat har hennes gastronomiska insats lett till en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Hela topplistan – som toppas av Mathias Dahlgren, krögaren bakom Matbaren och Rutabaga i Stockholm – kan hittas här på tidningen Restaurangvärldens webbplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir namnet på Kalmars nya sommarkrog

I vintras blev det känt att två populära krögare ska öppna en ny restaurang i Baronen.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:33, 18 april, 2017

Så blir namnet på Kalmars nya sommarkrog
Foto: Arkiv/Rickard Johansson

Sedan caféet Le Croissant flyttade ut från lokalerna i Baronens köpcentrum har det pågått ett intensivt renoveringsarbete.

I slutet av februari blev det klart Peter Larsson och Kalle Söderlind, kökschef respektive vd för En trappa upp i ModehusetHansa City, tar över lokalerna.

”Att ta tillvara på det kustnära läget och knyta ihop det med en marin känsla i restaurang och utbud är tanken”, sa duon om sina planer i ett pressmeddelande i vintras.

Restaurangen kommer att ha cirka 100 sittplatser och uteserveringen mot gästhamnen blir på omkring 100 kvadratmeter.

I vintras ville krögarna inte avslöja namnet, men nu kan 24Kalmar berätta vad Kalmars nya krog ska heta – Bryggan.

Tanken är att Bryggan ska öppna någon gång i juni, lagom till att sommarsäsongen drar igång på allvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel