Klass 1-varning för snö utfärdad av SMHI

(Uppdaterad 10.03): Busväder inleder påskfirandet i Kalmar län.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:59, 13 april, 2017

Klass 1-varning för snö utfärdad av SMHI
Risk för snöfall i länet under torsdagsnatten. Foto: Pixabay.

På torsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall för stora delar av landet, däribland Kalmar län. Varning sträcker sig fram till fredag eftermiddag.

”Fram till fredag eftermiddag snöfall som, främst i norra delen, kan ge ca 5 cm nysnö. Därefter avtagande intensitet.”, skriver SMHI i varningen.

Öland innefattas inte av varningen.

Fakta
Definition för varning klass 1 snöfall:
Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företag lanserar pall – enbart tillverkad av spillmaterial

Varje år går massor av material till att eldas upp. Även om det omvandlas till energi finns det mycket annat som kunde gjorts med det istället. Företaget Addi Design Studio har nu i samarbete med Kährs tagit fram en pall, helt byggd av spillmaterial.

Filip Edvardsson

Kl.10:03, 24 juni, 2017

Företag lanserar pall – enbart tillverkad av spillmaterial
Foto: Addi Design Studio

Idéen dök upp efter att Johan Malmquist och hans kollegor på Addi Design Studio reflekterat över hur mycket råmaterial som bara går till spillo. De bestämde sig då, efter möten med golvföretaget Kährs, att ta fram en pall. Den är då helt byggd av material som blir över från Kärhs produktioner.

– Det är förstås väldigt kul att produkten är färdig. Vi har hållit på med den sen i februari. Det hade inte behövt ta så lång tid men vi har haft det lite som sidoprojekt här på företaget, säger Johan Malmquist, en av tre som driver Addi Design Studio.

Pallen har de döpt till Eko. Den kommer visas inför allmänheten för första gången i NäsbySödra Öland. Detta i samband med Kulturarv-utställningen som hålls mellan 24/6-21/7.

Tanken med Eko är att det ska vara starten på en hel serie av möbler, som är producerade på ett liknande sett. Dock vill Johan Malmquist inte avslöja för mycket när det gäller framtida produkter.

– Ja vi har lite annat på gång i den serien. Dock kan jag inte berätta för mycket eftersom vi har en del intressenter av produkterna. Men förhoppningsvis blir det bra, säger Johan Malmquist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så var midsommarnatten i Kalmar

Ett flertal människor blev omhändertagna av polis under midsommarfirandet.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:50, 24 juni, 2017

Så var midsommarnatten i Kalmar

Totalt runt 40 personer blev omhändertagna av polis under midsommarfirandet i region Syd. Av dem blev hälften omhändertagna på Öland.

– På Öland har vi varje år en särskild poliskommendering och det har vi haft även i år. Jag har pratat med insatschefen där och totalt sett tycker han att det varit lugnt. Ungefär ett 20-tal har blivit omhändertagna för fylleri. Sedan har vi ett misshandelsfall och ett ringa narkotikabrott, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

De olika händelserna på Öland inträffade främst kring Borgholm och olika campingplatser. Att det regnade i både Kalmar och på Öland tror polisen dämpade antalet brott.

– Det är en låg siffra brott. Sedan kan det finnas fler som inte har blivit registrerade, det får vi se, säger Magnus Lefèvre.

Vad kan du berätta om misshandeln?
– Ingenting egentligen. Jag kommer att få en skriftlig rapport från insatschefen senare med mer information.

I Kalmar var det desto lugnare, men ett par ingripandet fick polis göra under natten.

– Det är inga grövre brott utan det har varit någon misshandel och sedan fylleri och bråk. Fyra personer har blivit omhändertagna för fylleri. Det är inte speciellt mycket med tanke på den mängden människor som finns där, säger Magnus Lefèvre.

Polisen har på sin hemsida uppdaterat nattens händelseförlopp på Öland och skriver att ”18 personer omhändertogs för fylleri under kvällen och natten på Öland. Två personer omhändertogs enligt polislagen för störande av den allmänna ordningen.” Även fem misshandelsfall har rapporterats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya boenden planeras kring Halltorps gästgiveri

En öländsk radby med natur och betande djur kommer byggas kring Halltorps gästgiveri, om nye ägaren får som han vill.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.20:52, 23 juni, 2017

Nya boenden planeras kring Halltorps gästgiveri
Nye ägaren till Halltorps gästgiveri har planer på en öländsk radby i området. Foto: Booking.com

Bostäder ska i byggas i etapper nästa vår på de cirka 30 000 kvadratmetrarna som är detaljplanelagda, rapporterar Barometern. 49 hus med utsikt mot Kalmarsund, samt lägenheter på tre våningar.

Ambitionen är att de nya boendena ska ligga intill den öländska naturen.

– Egentligen ska det kunna gå betande djur precis utanför, berättar Fredrik Pahlett, som är styrelseordförande i Halltorpsgruppen, i en intervju med Barometern.

För Halltorps gästgiveri innebär detta att de får ett större område att jobba med.

– Det blir ett helt nytt grepp och det känns väldigt spännande att bygga upp en gemenskap med alla värden som behövs, säger Andreas Strömberg som är vd.

Utöver bostadshusen finns det planer på att anlägga en centercourt och flera tennisbanor för Halltorps tennisklubb, där det ska bedrivas ett Summer Camp för tennis.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fritidskanalen tog emot fem race running-cyklar från stiftelse

Donationen kom från Wernerssonska stiftelsen och bestod av fem specialbyggda löp-cyklar. "Det här öppnar dörrar för de som är funktionshindrade".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.19:03, 23 juni, 2017

Fritidskanalen tog emot fem race running-cyklar från stiftelse
Till höger: Mattias Edman. Foto: Privat/Arkiv

Det var på Lindsals IP som den Kalmar-baserade organisationen Fritidskanalen på lördagen fick ta emot fem så kallade race running-cyklar från Wernerssonska stiftelsen i samarbete med Kalmar kommun.

Fritidskanalen är en organisation som jobbar med att styra ihop aktiviter för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar. Med hjälp av dessa fem specialbyggda cyklar kommer de nu kunna anordna aktiviteter och tävlingar för deltagare som av olika anledningar har svårt att springa utan hjälpmedel.

– De här ungdomarna får nu möjligheten att känna fartvinden i håret på riktigt, det är helt fantastiskt, berättar Mattias Edman, projektansvarig för Fritidskanalen.

– Stiftelsen Wernerssonska har alltid värnat om de som är svagare i samhället och nu får även de funktionshindrade ta del av den möjligheten, helt otroligt roligt.

Mattias blev både överraskad och överväldigad av donationen.

– Det är enormt hedrade att de väljer just oss på Fritidskanalen, det är ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb och att de tror att vi kommer kunna fortsätta göra ett bra jobb med de här barnen och ungdomarna, säger Mattias.

– Det här är så bra och ger verkligen något för dem och det ska vi förvalta. Vi vill rikta ett stort tack till både Wernerssonska och Kalmar kommun, fortsätter han.

När cyklarna överlämnades fanns det en del ungdomar på plats som tog chansen att prova på att ta en liten race running-runda på banan på Lindsdals IP.

– De leenden man fick se där kan man inte se någon annanstans, det kan jag säga. Nu ska vi ge järnet med att starta en träningsgrupp kring detta och få till lite tävling på friidrottsbana och så, säger Mattias.

Vi vill visa upp oss så mycket som möjligt och öka intresset för race running ännu mer, det öppnar nya dörrar för de som är funktionshindrade, avslutar han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Så skyddar du dig mot sommarbluffarna

Du skulle bara ta ut pengar i bankomaten – men då fick bedragare kontrollen över ditt bankkonto. "Sedan tar de ut alla dina semesterpengar", säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Mia Martelleur

Kl.18:47, 23 juni, 2017

Polisen varnar: Så skyddar du dig mot sommarbluffarna
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Förra sommaren ID-kapades 320 personer per dag, och det ser inte ut att bli färre i år, rapporterar polisen.

”Den vanligaste id-kapningen är kortköp med stulna kortuppgifter”, skriver de på sin Facebooksida för bedrägeri.

Men det är inte den enda typen av bedrägeri som ökar under den svenska sommaren. Med hjälp av mikrokameror och flaska nummerplattor så kan bedragare säkra din kod och kortets magnetremsa – sedan kan de få kontrollen över dina bankkonton.

– Utrustningen läser av informationen på magnetremsans spår samtidigt som en extremt liten kamera filmar koden som dina fingrar slår in. Bedragarna lägger sedan över magnetspårsinformationen på ett vanligt kort med magnetremsa. Sedan använder man din pinkod, och det gör man i bankomat i de här länderna, och sedan tar de ut alla dina semesterpengar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Dina pengar.

Kort-bedrägerier är även vanlig utomlands och du bör vara försiktig om du ska ta ut pengar eller använda ditt kort i andra länder.

Under sommaren ökar även andra bluffar, när de engelsktalande asfaltsläggarna och guldskojarna (vägpirater) dyker upp på vägar och campingplatser.

–  Ibland bryter de (asfaltsläggarna) upp asfalt, eller så vaknar du av att de bryter upp panelen, och sedan ringer de på dörren och säger ”det här kan vi fixa för 10 000 spänn”. Och sedan kräver de dig på 100 000 kronor i slutändan – även om de gör ett dåligt jobb. Sedan ska vi försöka påvisa att det finns avtal, vilket är bökigt eftersom de är muntliga, säger Jan Olsson till Dina pengar.

Guldbluffarna sker ofta vid bensinstationer. Då kan du bli stoppad och bedd om hjälpa att tanka, då de inte har några kontanter. I utbyte ska du få billigare guld.

– Fast det är ju inte guld de säljer. Eller så ber de dig om samma sak eftersom automaten bara tar kort och erbjuder dig sedlar, som är falska, säger Jan Olsson.

Här nedan kan du se polisens tips på hur du skyddar dig mot bluffarna.

FaktaSå skyddar du dig mot sommarbluffarna:

ID-kapning:

 • Ha kortet spärrat för internet- och utlandsköp när du inte använder det

 • Handla på sidor med säkra betallösningar, så kallat 3D-secure

 • Ett annat vanligt sätt är att bedragarna lurar av offret bankuppgifter: Därför ska du inte klicka inte på länkar i mail eller sms och aldrig svara på frågor per telefon om vad du har för bankuppgifter


Kortbedrägeri: 

 • Känn efter så att bankomatens nummerplatta sitter fast och inte är utbytt mot en kopia.

 • Täck för med ena handen medan du slår in koden med den andra.

 • Blockera ditt kort från köp i utlandet, och öppna endast blockeringen när du själv ska använda kortet.

 • Använd ett extrakort som det inte är kredit på utan endast en mindre summa. Då kommer bedragarna inte över så mycket pengar om olyckan är framme.

 • Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

 • Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt, så har du större chans att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.

 • Spärra omedelbart ditt kort via banken om du blivit av med ett bankkort eller kod, och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.


Vägpirater:

 • Stanna inte bilen om du känner dig osäker kring vad det är för situation, ring istället 114 14.

 • Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter då risken för olyckor ökar när du stannar.

 • Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.


Oseriösa hantverkare: 

 • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

 • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

 • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

 • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

 • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

 • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.


Källa: polisen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.