Forskning visar: Virus kan göra dig glutenintolerant

Man trodde att viruset var ofarligt – men nu visar det sig att det kan öka chansen för glutenintolerans.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 14 april, 2017

Forskning visar: Virus kan göra dig glutenintolerant
Foto: Mostphotos

Hela 40 procent av befolkningen bär på gener som ökar risken för celiaki (glutenintolerans). Men få utvecklar sjukdomen. Nu skriver Måbra att ny forskning från University of Chicago och University of Pittsburgh visar att vanligtvis ofarliga reovirus kan utlösa glutenintolerans.

Viruset ska lura kroppen att tro att gluten är en skadlig inkräktare behöver tas bort, vilket triggar immunförsvaret till att överreagera på gluten och skapa en inflammation i tarmen.

– Detta är den första studien som visar att ett virus kan ändra på sättet som immunförsvaret reagerar på vår kost, säger forskaren Bana Jari från University of Chicago Celiac Disease Center, till NBC News.

Forskarna tror att detta kan förklara hur vissa människor plötsligt blir överkänsliga mot gluten, efter att ha klarat sig mot det i flera år. De kan ha exponerats för reoviruset. De hoppas att upptäckten kan leda till att de kan framställa vaccin som kan hindra glutenintoleransen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: En fjärdedel av alla fyraåringar surfar dagligen

Barn och ungdomars medieanvändning har, inte allt förvånande, ökat kraftigt det senaste decenniet. Det visar en undersökning av Statens medieråd, Unga & medier, som kartlagt barn och ungas medieanvändning vartannat år sedan 2005. 

Mia Martelleur

Kl.13:25, 23 maj, 2017

Bland annat visar undersökningen att dagens fyraåringar surfar på nätet varje dag. Och överlag har användandet ökat för alla barn och ungdomar i riket.

– Så sent som 2010 använde 4 procent av barn mellan 9 och 12 år mobilen mer än tre timmar om dagen. Nu är andelen 51 procent, alltså mer än ett tolvfaldigande på sex år, säger Ulf Dalquist, forskningschef vid Statens medieråd.

Andra siffror som undersökningen visar är exempelvis att 76 procent av 15-åriga flickor använder mobiltelefonen mer än tre timmar per dag, och att 79 procent av 18-åriga pojkar använder internet mer än tre timmar per dag.

– Samtidigt är medier så mycket mer idag. Inte minst utvecklingen av smarta mobiler och olika sociala medier innebär att många aktiviteter som tidigare inte hade ett dugg med medieanvändning att göra idag har det. Att ”använda” medier nuförtiden är kort sagt inte samma sak som det var för tio år sedan, säger Ulf Dalquist. 

Detta visas bland annat genom att de populäraste vloggarna lockar barn och unga mycket mer än de populäraste tv-programmen. Bland 13–16-åringar följer 84 procent någon eller några vloggare, 9–12-åringar följer 61 procent vloggare och bland 17–18-åringarna är det 75 procent som följer bloggare.

– Bland tonåringarna lockar videobloggare som Therese Lindgren fler tittare än tv-programmen. Det är en medieanvändning som ligger mycket långt från föräldragenerationens, säger Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd.

Även bland småbarnen skiljer sig tv-användandet. Flertalet av de populäraste tv-programmen är sådana som också erbjuder leksaker, datorspel, mobilspel, böcker och kläder, till exempel Pokémon och Lego.

Medierådet har även undersökt om barn och unga blir utsatta på nätet, och kommit fram till att barn med funktionsnedsättningar är de mest utsatta. I undersökningen har föräldrar tillfrågats om deras barn råkat ut för till exempel mobbning, hot, sexuella kommentarer, eller råkat berätta för mycket om sig själva över internet. De föräldrar med barn i 13–16-årsåldern med funktionsnedsättning svarade oftare att barnet råkat ut för något av detta.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Massiv cyberattack pågår – så skyddar du dig

Över 40 platser i Sverige har drabbats och hundratusentals datorer har kapats i en ny våg av cyberattacker. På måndagen kan attacken ta ny fart.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.06:48, 15 maj, 2017

Massiv cyberattack pågår – så skyddar du dig
Foto: Wikimedia Commons

De senaste åren har en ny typ av IT-brottslighet växt fram, där nyckeldelen är så kallade RansomWare-virus som ofta sprids via bilagor i mail.

RansomWare kapar offrets dator helt, för att sedan kräva en lösensumma för att datorn ska låsas upp igen. Väljer man att inte betala så går all information på den drabbade datorn förlorad.

Ofta ligger summan på mellan 600 och 6000 kronor för privatpersoner, medan företag ofta får betala mycket mer om de ska rädda sina filer. Väntar användaren för länge med att betala så stiger summan sedan stegvis.

IT-säkerhetsföretaget Sentor i Stockholm bedömde i februari att det är över 300 000 svenskar som har drabbats av det här, det rapporterar SVT Nyheter.

Så sent som i helgen drabbades totalt 99 länder av en synkroniserad RansomWare-attack som kallades ”WannaCry” och beskrivs av europeiska polismyndigheten Europol som den största någonsin. Datorer i 40 svenska städer attackerades, däribland Kalmar.

Under måndagen riskerar viruset att sprida sig explosionsartat, då folk kommer tillbaka till sina respektive jobb och mailar och använder olika nätverk.

Med hjälp av vissa knep – utöver att inte klicka på misstänksamma länkar och bilagor i mail – kan man skydda sig lite extra och minska risken för att bli utsatt för den här typen av attack:

Ställ in mailen så att den inte tar emot exe-filer.
Blockera stora webbsidor som man vet sprider skadlig kod.
Gör backuper av informationen på datorn, prova att återställa filerna.
Uppdatera regelbundet all mjukvara på datorn.
– Var noga med att installera säkerhetsuppdateringar och uppdatera virusskyddet.
– Undvik helst att vara inloggad som lokal administratör.

Om man trots detta blir drabbad ska man tänka på att koppla från datorn från nätverket för att förhindra vidare spridning och sedan testa att systemåterställa.

I de fall då en systemåterställning inte fungerar är det dessvärre låg sannolikhet att informationen i den drabbade datorn går att rädda.

Källa: www.cert.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tablett ska kunna lindra besvär för glutenkänsliga

En tablett innehållandes ett speciellt enzym hindrar en del av glutenet att nå tunntarmen. På så sätt kan personer som är glutenkänsliga få lindrigare besvär om de får i sig gluten, visar en studie vid Örebros universitet.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.09:00, 10 maj, 2017

En tablett som har tagits fram i samband med en studie vid Örebros universitet gör det möjligt för personer som är glutenkänsliga att äta små mängder mat innehållandes just gluten. Detta utan att få de klassiska symptomen som magont, gaser och diarré.

Tabletterna innehåller enzymet Aspergillus niger-derived prolyl endoprotease (AN-PEP) och hindrar en del av glutenet att nå tunntarmen. Studiens huvudförfattare, Julia König, menar att tabletten inte ska ses som ett botemedel, utan snarare som ett hjälpmedel om personer med glutenintolerans råkar få i sig gluten.

– Det här ämnet gör det möjligt för glutenkänsliga personer att känna ökad trygghet, exempelvis när de är ute med vänner på restaurang och inte kan vara säkra på om det de äter verkligen är fritt från gluten, säger Julia König, studiens huvudförfattare och forskarassistent vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

18 personer har deltagit i studien där de fick äta gröt med två söndersmulade vetekakor i. En grupp fick i samband med måltiden en hög dos av AN-PEP, en annan grupp en låg dos och den tredje gruppen fick placebo. Studien visade att personerna som fick doser av AN-PEP hade mycket lägre glutennivåer i magsäcken än de som fick placebo.

– Våra resultat visar att det här enzymet skulle kunna minska de symptom som uppstår när glutenkänsliga personer får i sig små mängder gluten av misstag. Vi säger inte att AN-PEP kommer att göra det möjligt för dessa personer att äta pizza eller pasta, vilka ju är stora källor till gluten, men det kan få dem att må bättre om de av misstag skulle få i sig gluten, säger Julia König.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv

Så ska du träna för att leva tre år längre.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 1 maj, 2017

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv
Att syssla med löpning kan förlänga ditt liv med tre år. Foto: Pexels

Har du svårt att hinna till gymmet, eller kanske inte råd med en massa dyr utrustning? Lugn. Allt du behöver är ett par löparskor.

Enligt forskning så ska löpning förlänga livet mer än någon annan aktivitet. Studien visar att löpare tenderar att leva tre år längre jämfört de som inte springer alls. Om man springer fort eller långsamt och ofta eller oregelbundet ska inte spela någon större roll. Enligt forskningen så kan du få 3,2 extra år i livet av att springa två timmar i veckan i 40 år.

– Naturligtvis går inte detta i det oändliga. Löpning gör inte människor odödliga. Förväntad livslängd är begränsad till cirka tre extra år oavsett hur mycket man springer, säger Duck-chul Lee, huvudförfattare till studien och professor vid Iowa State University till New York Times.

Forskningen tittade på andra träningsformer med, som promenader, cykling och simning, men ingen visade samma inverkan på livslängden som löpning.

Varför löpning har denna effekt på livslängden är inte helt fastställt, men forskarna har sina teorier om att det har att göra med att löpning kan minska risken för högt blodtryck och för mycket blodfetter.

– Resultaten visar att människor som springer också tenderar att vara människor som lever längre, men inte att själva löpningen direkt orsakar ökningen i livslängden. Löpare lever vanligtvis också hälsosamma liv och deras livsstilar kan spela en stor roll i dödligheten, säger Duck-chul Lee.

– Men även om man har den möjligheten i åtanke så visar datan att löpning kan förlänga våra liv, avslutar han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Det säger ditt val av kaffe om dig

Hur föredrar du ditt kaffe och vad säger det om dig? I en studie sammanfattas fem olika personligheter efter hur de gillar sitt kaffe.

Mia Martelleur

Kl.19:58, 29 april, 2017

LISTA: Det säger ditt val av kaffe om dig
Är du den generösa "kaffe med mjölk"-drickaren, Cappuccino-personen med kontrollbehov, eller någon helt annan? Foto: Mostphotos

Vad för typ av kaffe du föredrar kan avslöja din personlighet – det rapporterar The Telegraph, baserat på en studie som utförts av psykologen Ramani Durvasula. Studien har publicerats i hennes bok You are WHY you eat: Change your food attitude, change your life och parar ihop olika kaffealternativ – med specifika personlighetsdrag.

1000 personer studerades utifrån deras personlighet och val av kaffedrycker, och bland dessa kunde Dr. Ramani Durvasula se flera samband mellan personlighetsdragen och kaffevalen.

Så sammanfattas kaffepersonligheterna:

Svart kaffe
Om du dricker ditt kaffe svart är du förmodligen gammalmodig och enkel till ditt sätt att vara. Du är tålmodig och effektiv, men samtidigt bestämd. Du har en en klar bild av hur din verklighet ser ut och kan ha svårt för förändringar. Att vara tystlåten och lite lättretlig kan också ligga i din natur.

Kaffe latte eller kaffe med mjölk och socker
Dricker du gärna ditt kaffe med mjölk eller en kaffe latte så kan du vara en rätt generös person som gärna hjälper andra och ger av din tid. Men samtidigt kan du ibland ta på dig mer saker än vad du klarar av och glömma bort att ta hand om dig själv.

Specifika beställningar som Cappuccino eller koffeinfritt
Gillar du kaffe med extra skum som till exempel en cappuccino, eller kaffe utan koffein, njuter du av att ha kontroll och är kanske rent av en perfektionist. Dessa personer kan vara känsliga och lite oroliga av sig, men samtidigt hälsosamma och medvetna om sin hälsa.

Söta, kalla kaffedrinkar
Som till exempel frappuccinos beställs ofta av trendiga människor som gillar att prova nya saker. Är du en av dem är du förmodligen socialt utåtriktad och kanske även lite energisk och vårdslös i ditt sätt att vara.

Snabbkaffet
Inte helt otippat är detta kaffet för dig som gillar att ta den enkla vägen. Du är ”laid-back” helt enkelt, men kan även har lite svårt för det där med planering och skjuter gärna upp saker till sista stund.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel