Kalmarföretagets nya kortspel ska ta över världen

Det nya kortspelet UNIMO går ut på att utforska nya världar tillsammans med vänner. "Det går också ut på att vara lite elak mot sina motspelare," säger en av spelets skapare.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:06, 14 april, 2017

2 bilder
  • Johan Malmquist, Andreas Karlsson, Karl– Magnus Lillquist och Max Grecke har tillsammans tagit fram kortspelet UNIMO. Foto: ADDI
    Johan Malmquist, Andreas Karlsson, Karl– Magnus Lillquist och Max Grecke har tillsammans tagit fram kortspelet UNIMO. Foto: ADDI
  • Johan Malmquist, Andreas Karlsson, Karl-Magnus Lillquist och Max Grecke har tillsammans tagit fram kortspelet UNIMO. Foto: ADDI
    Johan Malmquist, Andreas Karlsson, Karl-Magnus Lillquist och Max Grecke har tillsammans tagit fram kortspelet UNIMO. Foto: ADDI

Johan Malmquist, Andreas Karlsson och Karl-Magnus Lillqvist och  jobbar på den Kalmarbaserade designstudion ADDI. De har gått samman med Kalmarkillen och illustratören Max Grecke som har meriter från att ha jobbat med de internationellt stora spelbolagen Blizzard och Riot. Tillsammans har de nu utvecklat ett nytt kortspel – UNIMO.

– Vi har velat göra ett projekt tillsammans ganska länge, jag och Johan har en kompetens och Max har en annan som kompletterar vår. Vi kände även att det saknades ett spel som passar både en erfaren spelare samt en en nybörjare. Spelet har även visat sig passa väldigt bra för vuxna att spela tillsammans med barn, säger Karl-Magnus Lillqvist.

För att förenkla det så fungerar UNIMO ungefär som kortspelsfavoriten UNO, varje spelare får en hand med kort och den som först blir av med korten är den som vinner. Men till skillnad från UNO så är korten utsmyckade med monster från olika världar och kortleken innehåller även händelsekort som är till för att straffa sina medspelare.

– Det går ut på att vara lite elak mot sina kompisar på ett lekfullt sätt, lite skadeglädje får man räkna med, berättar Karl-Magnus.

De har jobbat med att utveckla spelet under ett års tid och har även arbetet med att bygga en fanbase redan från början. De har skickat ut testspel till spelare över hela världen och recensionerna har varit bra. För ett tag sedan anordnade de en fanart-tävling och fick in över hundra bidrag från folk från hela världen.

Just nu pågår en Kickstarterkampanj för kortspelet. Kickstarter är ett verktyg på internet där man kan lägga upp sina projekt och sedan samla in pengar från folk som gärna vill se dem bli förverkligade. Kampanjen för UNIMO lades upp i lördags med målet att samla in minst 100 000 kronor under en månad. Under torsdagen hade de redan fått in över 91 000 kronor.

– Förhoppningsvis kommer vi att gå över målet. Det är ju en ny form av marknadsföring där man får testa marknaden utan att ens ha släppt en produkt vilket är intressant. Pengarna kommer gå till att färdigställa, tillverka och sedan skicka ut spelet till alla länder.

Om allt går enligt planerna så kommer det att skickas ut i September. Under 2018 hoppas de kunna släppa en ny expansion som kommer introducera nya monster och världar för fansen. Än så länge är det ett sidoprojekt men förhoppningen är att kunna starta ett helt nytt bolag som bygger på detta.

– Även från Kalmar kan man nå ut om man gör sin läxa ordentligt, avslutar Karl-Magnus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Då försvinner snön från Kalmar

Snön ser ut att försvinna inom de närmsta dagarna.

Michaela Ekström

Kl.06:44, 23 januari, 2018

SMHI: Då försvinner snön från Kalmar
Foto: Arkiv

De senaste dagarnas vita snölandskap ser inte ut att dröja sig kvar. Redan imorgon ska det enligt SMHI bli upp till sex plusgrader med nederbörd på sju millimeter.

Resten av veckan ser ut att bjuda på mellan åtta till två plusgrader med en del regn till helgen.

Här hittar du den fullständiga prognosen från SMHI.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära krogen skippar köttet

Kommer att ha vegetarisk meny kvällstid.

Michaela Ekström

Kl.20:46, 22 januari, 2018

Populära krogen skippar köttet
Foto: Arkiv

Det är krogen Kallskänken som genom projektet En grön vår kommer att sluta servera kött under kvällstid och istället erbjuda en helt vegetarisk meny. Från början av februari kommer kroggäster att kunna ta del av det nya konceptet. Detta skriver Barometern.

– Det är många olika faktorer som gör att vi tar det här steget. Dels vill vi ta ansvar för miljö och hälsa genom att minska köttkonsumtionen – men det är också ett sätt att utmana oss själva lite. Vi kände kanske att vi stod och stampade lite med vår kvällsmeny trots att många verkligen gillar vår hamburgare, säger krögaren Martin Bergvall Nilsson till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Roland och Mario flydde lågorna: ”Blev en explosion”

Besöket i Kalmar slutade med en övertänd bil. Men det hade kunna sluta mycket värre om inte Roland Gill hade agerat blixtsnabbt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:00, 22 januari, 2018

Roland och Mario flydde lågorna: ”Blev en explosion”
Roland Gill och hunden

Roland Gill bor i EkerumÖland. Under måndagen åkte han in till Kalmar och tog med sig sin lilla Bolognese-hund Mario för att uträtta ärenden.

– Jag skulle bara in och köpa biljetter till Jill Johnsons konsert, men hann inte riktigt hela vägen fram till Kalmarsalen, säger Roland Gill.

LÄS MER: Började brinna under färd – förare och hund flydde från lågorna

Efter kurvan på Skeppsbrogatan märkte han ur bilen plötsligt stannade. Därefter fylldes bilen med rök.

– Det var bara att agera kvickt. Jag tog tag i Mario som låg på golvet i framsätet och gick ut ur bilen. Bara någon minut senare var hela hytten övertänd.

Brandförloppet var blixtsnabbt – precis som Rolands handlande.

– Det blev en explosion ganska snart efter att vi klev ur. Det var en himla tur i oturen att vi hann ut i tid. Det var helt rökfyllt inne i bilen när jag fick ut honom, säger han.

img_3252

Hur känner du nu? Är du chockad?
– Jag känner mig ganska lugn just nu. Det kanske kommer i kväll när man fått lite distans till det. Men det är klart att det är otäckt att det bara kan hända så där. Det var tur att det inte skedde när vi var på Ölandsbron.

Bilen, en Porche Cayenne, med årsmodell 2011, bärgades från platsen.

Har du varit med om något liknande innan?
– Nej, aldrig. Det är lite lustigt, för jag köpte bilen för någon månad sedan bara…

img_3312

När 24Kalmar talar med Roland är han trots det som hänt vid gott mod.

– Jag fick i alla fall tag i Jill Johnson-biljetterna. Nu blir det att åka buss hem, säger han skämtsamt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Kalmarbor beskjutna på E22

"Sedan det här har man tänkt tanken på hur skört livet är och hur lätt det kan gå att någon försvinner."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 22 januari, 2018

EXTRA: Kalmarbor beskjutna på E22
Tom och Ann Ottosson är skärrade efter händelsen. Foto: Privat

Det var vid 12.30-tiden på söndagen som Tom Ottosson från Kalmar, hans bror och brorson färdades på E22 mot Sölvesborg. När de passerade Pukavik märkte de av en hög smäll.

– Det ska ha smällt till något fruktansvärt i bilen. När de släppte av Toms bror och grabben tittade de efter men märkte ingenting på bilen, säger Toms fru Ann Ottosson.

Framåt söndagseftermiddagen var Tom tillbaka i Kalmar och upptäckte då ett skotthål i den främre passagerardörren.

– Kulan låg inne i bilen och hålet var väldigt tydligt. Tänk om de hade kommit i högre hastighet och kulan hade gått in genom bakrutan och någon blivit träffad. Det är en fruktansvärd tanke, säger Ann Ottosson.

På måndagsmorgonen kom polisen förbi familjen Ottosson för att hämta kulan. De kunde då även konstatera att det är ett kulhål som uppkommit efter att någon avlossat ett vapen.

– Vi har även pratat med Sölvesborgspolisen och de vet inte om det varit någon skyttetävling i närheten eller så. Antingen är det ett vådaskott eller så är det någon som legat och skjutit på förbipasserande bilar.

Hur känner Tom och de övriga inblandade i efterhand?
– Vi är skärrade allihop. Det hade kunnat gå så mycket värre. Det är en uppskakande händelse och sedan det här har man tänkt tanken på hur skört livet är och hur lätt det kan gå att någon försvinner.

Polisen har ännu ingen misstänkt för dådet som rubriceras som framkallande av fara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng