TV: Så lyckas du med festliga påskcupcakes

Julia Billmark visar hur du lyckas med det enkla men festliga receptet på cupcakes som passar extremt bra till fikat i påsk.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:58, 14 april, 2017

Julia Billmark bakar mer än gärna på sin fritid och hon har skrivit ihop ett recept på den perfekt desserten till påsk. Påskcupcakesen med citron och maräng är enkla att göra men kommer garanterat att imponera på gästerna.

PÅSKCUPCAKES

CITRONMUFFINS

12 st
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citronskalet skalet
0,5 citron saften

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och ha i mjölken, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt och blanda sedan i mjölk och smörblandningen i äggsmeten. Lägg i det rivna citronskalet av en citron och citronsaften av en halv citron. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ner i äggsmeten, vänd försiktigt ingredienserna till en slät smet. Fyll muffinsformarna till 2/3 delar och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

LEMON CURD

1,5 st ekologiska citroner
0,75 dl strösocker
25 g smör
0,5 msk maizena
1 st ekologiska ägg
1 st ekologiska äggulor

Riv skal från 1,5 citron och blanda med saft från en citron. Koka upp tillsammans med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från en halv citron och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen lätt och rör ner dem i citronsaft blandningen, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

SCHWEIZISK MARÄNG

4 äggvitor
3 dl socker

Fyll en kastrull halvvägs med vatten och koka upp på spisen. Ta en rostfri skål eller en plastskål som tål värme och ha i äggvitorna och sockret, blanda. Sänk värmen på plattan som vattenkastrullen står på så att vattnet inte stormkokar. Sätt skålen med äggblandningen i vattenbadet och låt sockerkristallerna smälta i äggvitan, vispa då och då. För att veta att marängsmeten är klar ta lite mellan två fingrars och känner du inga sockerkristaller är den klar. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa marängen till den svalnat och är tillräckligt hård för att spritsas.

När muffinsen svalnat gröper du ut ett litet hål i mitten som du fyller med Lemon Curd. Spritsa marängen på muffinsen och bränn av, dekorera med påskägg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel