Välkända caféet är åter till salu

Bara ett år efter att det vattennära caféet bytte ägare så är det nu dags igen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:31, 18 april, 2017

Välkända caféet är åter till salu
Café Lotsutkiken vid Tjärhovet är till salu. Foto: Arkiv

För nästan exakt ett år sedan tog Nina Lindgren och hennes man Niclas över det anrika Café Lotsutkiken vid Tjärhovet.

– Vi kommer fortsätta i samma anda men förändringar blir det successivt. Tiden och kunderna får utvisa åt vilket håll vi kommer att gå. Det är viktigt för oss att ha kvar alla gamla kunder, men vi ska inte nischa oss, berättade hon då.

Nu har paret valt att sälja verksamheten.

Den som väljer att köpa får ett unikt läge med utsikt över Öland, Grimskär och Kalmar slott. Caféet har varit en samlingspunkt från allt från pensionärer till lastbilschaufförer genom åren och benämns som en riktig pärla.

I annonsen på blocket står det att caféet säljs för 2,5 miljoner och då ingår allt från inventarier till det väl inarbetade varumärket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon tar över Lotsutkiken: ”Känns jättekul”

Nu är det klart: Nina Lindgren tar över anrika café Lotsutkiken vid Tjärhovet. "Vi kommer fortsätta i samma anda men förändringar blir det successivt" säger hon.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.17:11, 22 april, 2016

Hon tar över Lotsutkiken: ”Känns jättekul”
Nina Lindgren har tidigare jobbat med kaféverksamheten på Två systrars kapell i Norrliden. Nu uppfyller hon drömmen om att starta eget. Foto: Kaisa Andersson

Nina Lindgren har i många år jobbat i Svenska kyrkan, och de senaste åren i Två systrars kapell i Norrliden där hon är ansvarig för soppköket Kärleksängeln.

Men drömmen att driva eget har alltid funnits där.

– Jag är kockutbildad och har tidigare jobbat på Asa Herrgård i Lammhult som husmor och kock. Sen lämnade jag maten bakom mig för att jobba i kyrkan. Men det har alltid funnits en längtan tillbaka. Man måste leva ut sina drömmar, säger hon.

När hon såg att anrika kafé Lotsutkiken var till salu kändes det som att kaféet ”ville till henne”, säger hon.

Tillsammans med sin man, egenföretagaren Niclas Lindgren, tar hon formellt över verksamheten redan den 9 maj.

Innan dess är det ”inskolning” och provjobb med förra ägarna Bengt Cedergren och Edward Nimcewicz – allt för att få in rutinerna och kunskapen om vad det klassiska arbetarfikets gäster vill ha.

För någon radikal förändring av Lotsutkikens profil finns inte på agendan. Hamnarbetare som kommer in för att få sig en klassisk pannbiffsmacka till niofikat är även fortsättningsvis hjärtligt välkomna.

Möjligen kan man bredda kundbasen mer med generösare öppettider och mer fokus på maten och hembakt, säger Nina Lindgren.

– Vi kommer fortsätta i samma anda men förändringar blir det successivt. Tiden och kunderna får utvisa åt vilket håll vi kommer att gå. Det är viktigt för oss att ha kvar alla gamla kunder, men vi ska inte nischa oss.

Att ett helt nytt universitetscentrum öppnar bara ett stenkast bort inom några år gör också att fiket har en potentiell kundgrupp i studenterna.

– Kalmar är en stad i förändring, och den utveckling som vi ser ute i hamnområdet är jättespännande att vara en del av, säger Nina Lindgren.

Har du planer på att renovera huset?
– Det handlar om att ha en känsla för helheten. När man ser ett så här gammalt hus ska det man ser utanpå också speglas inuti. Så den känslan vill jag försöka återskapa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrikt Kalmarkafé till salu

Sedan 1950-talet har Café Lotsutkiken serverat fika och smörgåsar på Tjärhovet. Nu planerar ägarna för att sälja verksamheten. "Allt har sin tid", säger Bengt Cedergren.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:55, 29 mars, 2016

2 bilder
  • Sedan 1950-talet har det funnits kafé på Tjärhovet. Foto: 24Kalmar
    Sedan 1950-talet har det funnits kafé på Tjärhovet. Foto: 24Kalmar
  • Utsikten över sundet är magnifik. Foto: 24Kalmar
    Utsikten över sundet är magnifik. Foto: 24Kalmar

2011 köpte Bengt Cedergren och Edward Nimcewicz Café Lotsutkiken. Efter fem år är det dags att låta någon annan jobba vidare med det anrika kaféet, som nu ligger ute till försäljning.

– Det är ett underbart ställe, jag har trivts jäkligt bra, säger Bengt.

73-åringen hade drivit företag under många år innan han tog steget och köpte kaféet.

– Jag var ensam efter att min fru hade gått bort. Det var som en form av terapi, det underlättade, säger han.

Sedan 1950-talet har Café Lotsutkiken varit ett uppskattat kafé på Tjärhovet i Kalmar. Alldeles intill havet och med strålande utsikt över Kalmarsund och Kalmar slott.

– Jag har trivts underbart bra. Det har varit en mycket trevlig sysselsättning som pensionär, det är svårt att skiljas från det. Det är ett unikt ställe, säger Bengt.

– Det är Kalmars bästa läge. Det har varit en underbar vy varje dag, riktigt mysigt.

Kafét har öppet året runt och har de senaste åren haft en omsättning på drygt 2 miljoner kronor. Förutom Bengt Cedergren och kompanjonen Edward Nimcewicz har kaféet två anställda.

Bengt tror att kaféets framtid är ljus – bland annat hamnar Linneuniversitetets framtida etablering på några hundra meters avstånd.

– Det behöver inte vara som det har varit i alla år, det går att göra mycket med lite yngre krafter som tar tag i det. Man mattas med åren, men det är ju naturligt.

Med tanke på kaféts anrika historia inväntar Bengt och hans kompanjon rätt köpare, de har ingen stress över att sälja.

– Vi vill ha en som känner för stället, det måste vara det. Det ska vårdas på rätt sätt, säger Bengt.

– Under åren har det varit många som har ringt och varit intresserade, men då var inte vi det. Nu får vi se hur det går, annars driver vi det vidare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel