Prisad dokumentär visas på teater

Dokumentären "Efter Inez" vann tidigare i år Tempo Documentary Award 2017, ett av filmsveriges viktigaste och största dokumentärfilmspriser. I vår visas filmen på Teatervallen i Kalmar.

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.08:23, 19 april, 2017

2 bilder
  • Filip. Foto: Pressbild
    Filip. Foto: Pressbild
  • Karin Ekberg. Foto: Pressbild
    Karin Ekberg. Foto: Pressbild

Hur är det att komma hem från BB utan sitt barn, att få reda på att det ofödda livet i magen inte lever? Karin Ekberg har gjort en dokumentär med namnet ”Efter Inez” som beskriver det hemska över 400 familjer i Sverige drabbas av varje år.

I filmen får tittaren följa ett par, Denize och Filip, som ska bli föräldrar för fösta gången men barnets hjärtljud lägger av när det är dags för förlossning. Ekberg har följt paret under två år, genom sorgeprocessen och vardagen när livsmodet och glädjen sakta återkommer.

Dokumentären som lär ut hur man kan leva med sorg men framförallt kärlek kommer visas på Teatervallen i Kalmar den 26 april. Det är inte första gången Ekberg besöker Doc Lounge Kalmar som arrangerar visningen.

– Karin Ekberg kom till Kalmar slott när vi visade ”Att skiljas” våren 2014 och det blev en kväll vi sent ska glömma. Under de senaste två åren har vi uppmärksamt följt Karins arbete med ”Efter Inez” och vi är jätteglada att hon nu kommer tillbaka till oss för en förhandsvisning med regissörssamtal, säger Christina Schöning, en av arrangörerna.

Elin Blent från Spädbarnsfonden Kalmar kommer också delta i filmsamtalet. Hon arbetar på förlossningen på Kalmar sjukhus och har själv förlorat ett barn i magen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Dunkirk

Christopher Nolan är en av filmvärldens främsta regissörer och har gång på gång levererat magnifika blockbusters. Efter ”The Dark Knight”-trilogin, ”Inception” och ”Interstellar” är hans första krigsfilm här, och förväntningarna är stora .
Så tycker Filmtopps recensent om bioupplevelsen:

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:45, 21 juli, 2017

Biorecension: Dunkirk
Foto: Pressbild

Dunkirk baseras på evakueringen av 400 000 engelska soldater från den franska kuststaden Dunkerque som omringades av nazisternas armé i början av andra världskriget. Churchill hoppades att som bäst lyckas få 30 000 mannar tillbaka till hemlandet. Det var ett omöjligt projekt som skulle komma att skrivas in i världshistorien.

Det börjar med en spektakulär öppningssekvens som sätter tempot för filmens resterande speltid. I rasande fart följer vi stridspiloten Farrier (Tom Hardy), lokalinvånarna Dawsons och soldaterna Gibson, Tommy och Alex (Harry Styles), som på olika vis vill samma sak – komma hem till sina familjer. Vi får också följa en traumatiserad soldat (Cillian Murphy) som plockas upp av ett civilt fartyg.

Christopher Nolan gör det han kan bäst: bygga upp intensiva scener som får även den mest stresstålige att bita på naglarna. Hans berättande går direkt att känna igen; ett växelberättande med flera trådar som knyts ihop elegant. Fast Nolans tidigare brister återfinns även här. Karaktärerna känns ofta underutvecklade och själva helhetsbilden är inte lika magnifik som detaljerna. Och det görs med mer hjärna än hjärta.

Det ska även sägas att filmen mer eller mindre utesluter kärleksrelationer och även kvinnliga roller. Men samtidigt känns det inte helt lätt att veta var dessa skulle hitta sin plats i en berättelse som väljer att tydligt fokusera på de mest inblandade i själva stridens hetta. Och vilken hetta det blir.

I vissa scener är krigets klaustrofobi skräckinjagande påtaglig och det märks att Nolan har valt att fokusera på den enskilde soldatens helvete snarare än att återge de stora arméernas slakt. Samtidigt kan detta grepp få betraktaren att underskatta den faktiska hotbilden mot den brittiska armén.

Nolans regi i Dunkirk påminner om den i Interstellar där han använde sig av statiska och spännande kameravinklar. Det finns ett stilsäkert allvar i hans sätt att berätta, vilket väger upp för den bristande brutaliteten i hans filmer.

Dunkirk känns oerhört autentisk, men något som sänker verklighetskänslan är hur Nolan undviker att visa blod. Det här är blockbuster för vuxna och unga, men rent objektivt vore det mer rättvist mot historien att inte ducka för dess mer grymma aspekter. Under bombräderna längs den franska kusten flyger kroppar men inga bortsprängda lemmar. Men likväl bjuder Dunkirk på en av årets häftigaste och mest omskakande bioupplevelser.

Betyg: 4/5

ft_betyg_4 film betyg

FaktaTitel: Dunkirk

Manus & Regi: Christopher Nolan

Med: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy m.fl.

Genre: Action, Drama

Speltid: 1 tim 46 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Lokala artister värmde upp torget för Nisse Hellberg

Kalle Johansson värmde tillsammans med Maria och Tove Skagerlind upp publiken på Larmtorget.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:47, 20 juli, 2017

BILDEXTRA: Lokala artister värmde upp torget för Nisse Hellberg
Foto: Samuel Slättman.

Torsdagens huvudakt på Musik på Larmtorget var Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg. Inför Hellbergs spelning värmde de lokala artisterna Kalle Johansson och Maria och Tove Skagerlind upp publiken.

Se bilder från kvällen i galleriet här nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Skrattfest när Badjävlar intog Rävspelet

"Det är kul för mig att vara i en stad som Kalmar där folk är så jävla glada när det kommer kändisar", inleder Nour El Refai.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:23, 20 juli, 2017

BILDEXTRA: Skrattfest när Badjävlar intog Rävspelet
Foto: Samuel Slättman.

På torsdagkvällen vad det dags för Sverigepremiär av BadjävlarRävspelet vid Fredriksskans. Innan standup-showen började visste besökarna Måns Bergström och Amanda Nilsson vad de förväntade sig av kvällen.

– Mycket skratt och fint väder. Jag heter Måns själv så jag får väl säga att favoriten bland komikerna är Måns Möller, säger Bergström.

– Jag gillar Schyffert men han tyvärr är inte med i dag, men det blir nog bra ändå, säger Amanda Nilsson.

Några minuter över åtta stegade showens konferencier Nour El Refai in på scenen.

– Det är kul för mig att vara i en stad som Kalmar där folk är så jävla glada när det kommer kändisar, förklarade El Refai, och berättade hur hon tidigare under dagen blivit förväxlad med sångerskan LalehGiraffen köpcentrum.

Skrattsalvorna från publiken avlöste därefter varandra under tiden som Fredrik Lindström, Niklas Andersson, Soran Ismail, Emma Knyckare, Johan Rheborg, David Batra och Måns Möller kom upp på scen och körde sina set.

För att se bilder från showen, bläddra i galleriet nedanför. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Robert Gustafsson återupplivar karaktär från 90-talet

Originalklädseln tillhörande Torsk på Tallinn-karaktären har flugits ner från Stockholm. "Han är okontrollerbar".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:51, 20 juli, 2017

Robert Gustafsson återupplivar karaktär från 90-talet
Foto: Arkiv/Torsk på Tallin.

År 1999 kom filmen Torsk på Tallinn. Bakom den numer kultförklarade rullen stod komikergruppen Killinggänget med bland andra Henrik Schyffert, Martin Luuk och Robert Gustafsson.

En av karaktärerna i filmen som har etsat sig fast i många svenskars minne är den ständigt förbannade och svärande busschauffören Lasse Kongo. På lördag, 18 år efter att filmen hade premiär, återuppstår karaktären i Kalmar.

– Jag och Robert (Gustafsson) satt och spånade och vi tyckte det var på tiden att Killinggänget och Torsk på Tallinn visade sig här nere. Originalkläderna kom med flyg från Stockholm i går, berättar krögaren Anders HanssonPark Hermina.

Under kvällen och natten kommer Lasse Kongo att röra sig ute bland nattklubbsgästerna, mingla och bjuda på selfies.

– Lasse Kongo känner sig ganska bekväm i baren, bakom baren och runt baren – troligtvis även på dansgolvet. Han är okontrollerbar och kommer skapa ett härligt kaos, säger Hansson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Så ersätts Schyffert i Badjävlar

Febersjuka Henrik Schyffert var tvungen av hoppa av. Nu är det klart hur showen fyller luckan.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.09:21, 20 juli, 2017

KLART: Så ersätts Schyffert i Badjävlar
Foto: Morgan Norman

Efter att ha legat i feber i en vecka hoppade komikern Henrik Schyffert av stand-up-turnén Badjävlar, som har premiär på Rävspelet i Kalmar på torsdagskvällen.

På turnéns Instagramsida avslöjas det att Schyffert nu ersätts av tre komiker under föreställningarna.

Det blir Niklas Andersson den 20-23 juli, Özz Nujen den 24-15 juli och Peter Apelgren den 26-28 juli.

Utöver ersättarna består turnén fortfarande av stjärnspäckade gruppen Fredrik Lindström, Johan Rheborg, Nour El Refai, Emma Knyckare, David Batra, Soran Ismail och Måns Möller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng