Förslaget: Lön blir till framtida pension

Carl-Henrik Sölvinger (L) har lämnat in en motion som går ut på att arbetstagare inom Kalmar kommun ska införa möjligheten till löneväxling mot pensionsavsättning.

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Kl.07:17, 20 april, 2017

Förslaget: Lön blir till framtida pension
Foto: Pensionsmyndigheten/Arkiv

Löneväxling mot tjänstepension för anställda i Kalmar kommun, det förslaget har CarlHenrik Sölvinger från Liberalerna lämnat in som motion. Han menar att det kan löna sig för arbetstagaren då pensionen blir skattefri och kan således ge ett större värde för spararen än om avsättningen görs till privat pensionsförsäkring.

Det är främst lönetagare som ligger över brytpunkten för statlig skatt och som tjänar över inkomsttaket för allmän pension som lönas av förslaget. I denna yrkesgrupp ingår bland annat chefer och experter.

Andra medarbetare däremot får negativa effekter på bland annat tjänstepensionen och föräldrapenningen. Trots att yrkesgrupperna i Kalmar kommun inom detta intervall är större än de som gynnas av förslaget menar Sölvinger att man kan gynnas av förslaget.

Chefer och specialister är yrkesgrupper där vi vet att vi har en utmaning vad gäller rekrytering till oss som arbetsgivare och där vi ofta i konkurrens med privata näringslivet inte kan erbjuda samma villkor,” skriver han i sin motion.

Sölvinger skriver att införandet kan göra Kalmar kommun mer attraktiv för arbetstagare. Under senare år har flera kommuner och arbetsgivare som haft strävan att bli mer attraktiva infört möjligheten till löneväxling mot pensionsavsättning, däribland Växjö och Halmstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel