Polisen varnar för fejkannonser från klädjättarna

Just nu sprids flera falska annonser på Facebook som ser ut att komma från H&M och Lindex. Nu varnar polisen för de falska annonserna.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:55, 20 april, 2017

Polisen varnar för fejkannonser från klädjättarna
Foto: Montage

Just nu sprids det falska Facebookinlägg och fejkmejl som ser ut att komma från Lindex och H&M. Enligt polisen är de falska annonserna ett växande problem, skriver Sveriges Radio.

– Det är väldigt vanligt, speciellt det senaste året. Det verkar öka lite också. Man använder sig av olika avsändare och avsändaren ska ju då vara kända för mottagaren så att man ska få någon sorts förtroende för det här, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum till Sveriges Radio.

På Facebook finns det falska konton där det står att en tjej vunnit presentkort på H&M för 10 000 kronor, med en länk till en falsk sida för hur man själv kan vinna pengar. Jan Olsson anser personligen att Facebook har ett ansvar att stoppa den här typen av bedrägeri.

– Det vore bra om de då hade kanske en lista för varje land över de absolut största företagen och har nån slags bevakning på om det registreras nya konton i deras namn, säger han.

Dessutom har en rad av Lindex kunder fått mejl där det framgår att de vunnit ett presentkort på 5 000 kronor i affären. Och för att få pengarna behöver de klicka på en länk i mejlet.

– Vår säkerhetsavdelning gör alltid en bedömning från fall till fall hur vi ska agera. Just i det här specifika fallet har vi gått ut med information där vi varnar kunder på vår hemsida att det här mejlet är falskt, säger Miriam Tjernström, presschef på Lindex.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel