Rapport: Halva befolkningen överviktig

Folkhälsomyndighetens rapport visar att det är fortsatt stora skillnader i hälsa mellan de med hög respektive låg utbildningsnivå.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:20, 20 april, 2017

Rapport: Halva befolkningen överviktig
Foto: Mostphotos

Folkhälsan i Sverige bedöms som god ur ett globalt perspektiv. Dödligheten i både hjärt-kärlsjukdomar och de fyra vanligaste cancerformerna minskar. Däremot är varannan person mellan 16-84 år överviktig.

– För fysisk hälsa ser vi att flera riskfaktorer ökar, som övervikt och fetma, och allt fler uppger att de har högt blodtryck, säger Fatima Azerkan, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

De största skillnaden i både psykisk och fysisk hälsa kan ses mellan de personer som har olika utbildningsnivå. De som saknar gymnasial utbildning har större hälsoproblem och en kortare medellivslängd.

– En god och jämlik hälsa är en grundförutsättning för samhällets utveckling. Vår rapport visar att det behövs fortsatt kraftfulla satsningar på folkhälsan i Sverige och arbetet måste bli en viktig del i all samhällsplanering, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

En positiv del i årsrapporten är att andelen som röker tobak dagligen och riskkonsumerar alkohol minskar, till nio respektive 17 procent av befolkningen mellan 16-84 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ökade fall av de resistenta bakterierna: ”Det är det som gör det så allvarligt”

Den finns en typ av bakterier som är resistenta mot nästan alla former av antibiotika. ESBL-CARBA kallas de och sjukdomsfallen av bakterierna ökar.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.09:54, 14 maj, 2017

Ökade fall av de resistenta bakterierna: ”Det är det som gör det så allvarligt”
Foto: Wikimedia Commons

Det senaste året rapporterades 126 fall av svenskar drabbade av bakterietypen ESBL-CARBA, enligt Sveriges Radio.

Bakterierna har fått namn av enzymet ESBL-CARBA, som är det som bryter ner antibiotikan och gör att den inte fungerar på bakterierna.

– Utöver att de har förmågan att bryta ner en av våra värdefullaste antibiotika-grupper så har de kopplad resistens mot i princip all övrig antibiotika. Så det är det som gör det så allvarligt, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten till Sveriges radio.

Bakterierna har tidigare kommit in i Sverige då människor har vistats i andra länder, men Folkhälsomyndigheten är nu rädda för att bakterierna blir allt mer vanliga innanför Sveriges gränser.

– På något sätt måste ju den här bakterien finnas här. Det är ju totalt ett fåtal fall. I en del av de här fallen känner man till att man vistats nära någon som haft den. Det finns också fall där vi inte vet var man har plockat upp bakterien, berättar Karin Tegmark Wisell för Sveriges radio.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för Vårruset – här följer du loppet bäst

Tävlingsledaren Calle Nillson tipsar publiken: "Där får du se löparna tre gånger".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:41, 11 maj, 2017

Premiär för Vårruset – här följer du loppet bäst
I kväll är det Kalmarpremiär för Vårruset. Foto: Bildbyrån.

I kväll klockan 19 går startskottet för det första Vårruset någonsin i Kalmar. Runt 800 tjejer är anmälda och tävlingsledaren Calle Nilsson hoppas på ”en hel del efteranmälningar” på plats.

– Vi hoppas på lite bättre väder än vad det har varit de senaste dagarna. Det är en trevlig miljö och omgivning att springa i, säger Nilsson.

Banan är exakt fem kilometer lång och det finns två olika klasser – en med tidtagning och en utan.

– Stadsparken och slottet är två bra lägen att stå vid. Men bäst är nog ändå start- och målfållan. Eftersom det är en vätskestation vid Gustav Vasagatan får man se löparna tre gånger om man står där.

Förutom själva motionsloppet kommer även utställare att finnas på plats. Den gemensamma uppvärmningen hålls av personal från gymmet Malkars och loppets ambassadör, Blossom Tainton-Lindquist, är konferencier.

364cd76302372365be6df733ecf7dc9b-768x514

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Wings for life

Tusentals deltar i internationella löparfesten

På söndagen ställer sig omkring 3000 personer på startlinjen i Wings for life. Klockan 13:00 går starten på Stortorget – och efter 30 minuter börjar målgångsbiljen jakten på löparna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:26, 7 maj, 2017

Tusentals deltar i internationella löparfesten
Omkring 3000 personer väntas delta i Wings for life Kalmar-Öland. Foto: Arkiv

Wings for life är ett av världens största välgörenhetslopp och arrangeras samtidigt på en rad olika platser. Några av städerna som är med är MelbourneDubai, Milano, Wien, Moskva och Pretoria.

Välgörenhetsorganisationen mål är att finna ett botemedel mot ryggmärgsskador och det första loppet arrangerades 2014, där Kalmar-Öland har varit med sedan starten. Till skillnad från vanliga lopp så ska mållinjen komma till löparna och inte tvärtom. Detta i form av en speciell bil som börjar rull 30 minuter efter starten.

I Kalmar går rutten från Stortorget, över Ölandsbron och ner på södra delarna av ön. För att hinna över Ölandsbron behöver man springa cirka en mil på drygt en timme.

Det är en hel del kända ansikten som deltar i loppet och en av dessa är Thomas Fogdö. Han är en före detta elitutförsåkare som bröt ryggen under ett träningspass och blev förlamad från midjan och neråt. I fjol hann Fogdö med nästan 14,9 kilometer.

– Det var otroligt spännande att se hur långt jag skulle hinna, men också frustrerande när jag hörde bilen och såg att 15-kilometersskylten var så nära. Försökte öka men det räckte inte. Det var lite frustrerande, säger han till Wings for lifes hemsida.

Loppet brukar locka mängder med besökare och de bästa publikplatserna är utmed Ängöleden samt i Färjestaden.

– Jag upplevde loppet oerhört positivt. Otroligt trevlig stämning innan men också under loppet var det glada tillrop från både publik och deltagare. Sånt gillar jag, säger Thomas Fogdö.

Andra kändisar som deltar i loppet är lokala sportprofilerna Rasmus Elm, Kim Nilsson samt ”Årets Eldsjäl”, Linnéa Thurfjell och företagarna Annelie Sjöstedt samt Anna Barkevall.

Den maximala distansen är 10 mil men så långt har ingen deltagare någonsin hunnit. Italienaren Giorgio Calcattera har det internationella rekordet med 88,44 kilometer från loppet i Milano i fjol.

I Kalmar vann Pétur Bjarnason herrklasen på knappt 58 kilometer och Linnea Winberg hann längst av damerna med strax över 40 kilometer.

Tävlingen innebär också en del påverkan på trafiken. I fjol avgjordes Wings for life under Kristi himmelfärdshelgen, vilket skapad stort tryck på Ölandsbron och många fastnade i timslånga köer.

Ölandsbron har ett körfält öppet för trafik i vardera riktning under tiden som tävlingen pågår. Förutom det är det begränsad framkomlighet på delar av Ängöleden och centrala gator i Mörbylånga.

Tidigare i veckan kunde 24Kalmar rapportera om att löparfestens framtid i Kalmar är osäker, då reparationerna av Ölandsbron pågår för fullt i maj 2018.

Här kan du läsa mer om historien bakom Wings for life.

FaktaHär arrangeras Wings for life 2017:

Melbourne, Australien
Brasilia, Brasilien
Santiago, Chile
Dubai, Förenade Arabemiraten
Kakheti, Georgien
Milano, Italien
Zadar, Kroatien
Guadalajara, Mexiko
Breda, Nederländerna
Stavanger, Norge
Wien, Österrike
Poznan, Polen
Kolomna-Moskva, Ryssland
Olten, Schweiz
Bratislava, Slovakien
Ljubljana, Slovenien
Valenica, Spanien
Cambridge, Storbritannien
Kalmar-Öland, Sverige
Pretoria, Sydafrika
Tainan, Taiwan
Izmir, Turkiet
München, Tyskland
Santa Clarita (Californien), USA
Sunrise (Florida), USA

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hennes mammaträning gör viral succé: ”Sänk prestationskraven på dig själv”

Med hjälp av sina små döttrar vill Emelie Elmes inspirera fler till att ta sig tid till att träna. Efter bara en och en halv månad har hennes träningskonto på Instagram redan över 850 följare.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:55, 7 maj, 2017

Hennes mammaträning gör viral succé: ”Sänk prestationskraven på dig själv”
Emelie Elmes har startat kontot Familjefys där hon inspirerar andra småbarnsföräldrar till att träna. Foto: Privat

Emelie Elmes har haft ett intresse för träning och hälsa sedan hon var ung. Hon gick sin första utbildning när hon var 16 och på den vägen är det. Idag är hon utbildat personlig tränare och fystränare.

– Det är mitt största intresse och jag försöker alltid hålla mig uppdaterad om vad som händer inom den världen, berättar hon.

Just nu är hon mammaledig från sitt jobb som medlemsrådgivare på Malkars. Just mammaledigheten har fått henne att tänka till och komma på en idé.

– Jag träffar många mammor och småbarnsföräldrar som vill komma igång och träna men som inte kommer iväg på grund av tidsbrist eller saknar kunskapen. Då kom jag på tanken att skapa ett Instagramkonto för att inspirera fler till enkel träning.

Emeli startade kontot Familjefys för bara en och en halv månad sedan men har redan över 850 följare. På kontot lägger hon upp övningar och korta pass som ska vara enkla att genomföra oberoende på hur lite tid man har eller om man saknar redskap.

– Jag har lagt upp pass som går att göra på åtta minuter. Hur svårt man än har det med familjepusslet så borde man kunna få åtta minuter över till sig själv. Jag använder inte heller några redskap utan bara saker som finns i allas närhet.

Ett redskap som alltid finns där Emelie är är hennes döttrar. Det är ofta som de får vara med på videorna för att agera tyngder eller träningssällskap.

– Den stora tjejen tycker att det är jättekul när jag använder henne som tyngd. Hon gör också vissa övningar tillsammans med mig och man förvånas över att de är så starka i den åldern, man underskattar dem.

Hon hoppas att det inte bara är småbarnsföräldrar som kan ha nytta av hennes konto. Hennes mål är att kunna inspirerar så många som möjligt till att ta sig tid att röra på sig.

Mitt bästa tips är att involvera någon i träningen, det behöver inte vara ett barn utan kan vara en sambo eller vän. Man kan också börja smått och framför allt sänka prestationskraven på sig själv. Ta fem minuter och gör en övning, svårare än så är det inte, säger Emelie.

Tycker du att det är svårt att komma på övningar som passar dina kriterier?

– Inte alls! Jag har så mycket sånt i huvudet hela tiden att jag snarare har svårt att bestämma vad jag ska lägga upp, avslutar Emelie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Poledance – träningsformen för alla

Katherine Rodriguez är instruktör för träningsformen poledance i Kalmar och hon tycker att alla borde testa. "Det är styrka, teknik och dans på samma gång."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:49, 30 april, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel