Nilssons VM- biljett ska lösas i Hamburg

Högbystjärnan satsar på att klara kvalgränsen till VM-maran på söndagens Hamburg Marathon.

Oliver Wykman

Kl.17:59, 21 april, 2017

Nilssons VM- biljett ska lösas i Hamburg
Foto: Arkiv

David Nilsson kan blicka tillbaka på en finfin vår med personbästa både på 10 kilometer och halvmaraton. Men för att nå VM i London i augusti krävs ännu ett personbästa av Högbylöparen. Svenska friidrottsförbundet som satt upp hårdare kvaltider än det internationella förbundet har beslutat om att det krävs 2:17:00 för män att få springa VM. Detta är en tid som Nilsson inte tidigare underskridit, hans personbästa på maratondistansen lyder 2:17.19 och sattes 2015.

-Jag är i bättre form nu men det krävs att förutsättningarna är goda och att dagen är den rätta, konstarerar David.

Banan i Hamburg är flack och relativt fri från störande svängar vilket gör att den fått ett rykte om att vara snabb. Största svårigheten är eventuell vind, prognosen på fredageftermiddagen talar om vindar på mellan 5-8m/s under tävlingsdagen och temperatur på runt 9 grader.

Formen för att fixa VM-biljetten finns, är förutsättningarna de rätta kan förhoppningsvis datumet 6/8 bokas in i Nilsson tävlingskalender.

På ”hemmaplan” kommer det också tävlas friskt, förra året sprang David Nilsson tillsammans med ytterligare sju Högbyiter hem klassiska Vårstafetten  i  Målilla. Imorgon lördag får laget klara sig utan sin storstjärna då man siktar på att försvara segern från ifjol, dock inte utan motstånd Göteborgsklubben Örgryte ryktas komma till start och lär utmana både på herr- och damsidan.

Tävlingshelgen är inte slut med detta, på söndag samtidigt som David Nilsson siktar mot VM så kommer löpare från hela Småland att göra upp om DM-tecken i terränglöpning vid Ekerum på Öland. Arrangör är Högby IF med Carl-Gustaf Nilsson i spetsen. Banan är densamma som den som kommer att användas för stora SM i terränglöpning som Högby IF arrangerar hösten 2018.

Trots frånvaro av de största stjärnorna Ida och David Nilsson ligger favoritskapet på några av värdföreningens löpare. Damsidan har tyvärr ett relativt tunt startfält och där vore allt annat än en seger för hemmalöparen Ellen Persson en storskräll. På herrsidan finns en i princip en lika stor favorit i Högbys Anton Rehn som närmar sig den absoluta sverigeeliten med snabba kliv.

Första start för ungdomar är 14:00 på söndag vid Ekerum Resort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JÖNKÖPING SÖDRA–KALMAR FF

Betygen: Trubbigt Kalmar FF förlorade Smålandsderbyt

KFF riskerar fortfarande att åka ur allsvenskan. Flera spelare får underkänt efter 2–0-förlusten mot Jönköping Södra.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:08, 23 oktober, 2017

Betygen: Trubbigt Kalmar FF förlorade Smålandsderbyt
Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz.

Lucas Hägg-Johansson 4

Gjorde flera stabila ingripanden, bland annat på ett av Kozicas avslut som hade suttit i bortre. Chanslös på de båda straffsparkarna.

Emin Nouri 3

Spelade rejält och stabilt i första halvlek. Kom inte alls med i spelet efter paus.

Viktor Elm 5

Var fullständigt överlägsen i huvudspelet och stod även för en del fina stötbrytningar. Hade tillsammans med Dyrestam problem att fånga in kvicke Kozica och avige Thelin.

Mikael Dyrestam 2

Orsakade båda straffsparkarna. Otursgubbe vid första då bollen studsade upp på handen. Andra var solklar då han sparkade undan Kozicas fot. Tung kväll.

LÄS MER: KFF-försvararen syndabock i derbyt: ”Det är straff”

Viktor Agardius 4

Täckte undan Kozicas jättechans i inledningen av andra. Slog ett perfekt inlägg till Fejzullahu där forwarden nickade över från nära håll.

Jonathan Ring 5

Inledde piggt och hade tidigt två bra avslut som Cajtoft räddade. Slog flera fina hörnor. Bäste offensiva spelare i KFF.

Romario 4

Kom fel in i matchen men spelade sedan upp sig innan paus. Hade en tung andra halvlek där han inte fick inte ut någonting av sitt fina passningsspel. Varnad.

Herman Hallberg 3

Hade ett tufft derby med näsblod och ett farligt bolltapp i första halvlek. Stabilare i andra men lyckades inte nå upp till ett godkänt betyg.

Melker Hallberg (ut 78) 3

Kom bra med i offensiven i första halvlek men lyckades bara någon enstaka gång hitta medspelare eller avslut. Slarvig och trött i andra. Utbytt.

Papa Diouf (ut 78) 3

Hittade inte ytan i djupled då J-Södras backlinje stod lågt. Kom aldrig in i matchen. Utbytt.

Erton Fejzullahu (ut 78) 3

Finurlig i första halvlek – helt osynlig i andra. Serverades av Agardius men nicken från nära håll gick över. Utbytt.

Filip Sachpekidis (in 78)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Romario Marques Rodrigues (in 78)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Philip Hellquist (in 78)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

FaktaBetygsskala:
1 – Usel
2 – Dålig
3 – Icke godkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Lysande
8 – Världsklass

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JÖNKÖPING SÖDRA–KALMAR FF

Försvararen syndabock i derbyt: ”Det är straff”

Mikael Dyrestam orsakade båda straffarna när Kalmar FF förlorade mot Jönköping Södra.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:41, 23 oktober, 2017

Försvararen syndabock i derbyt: ”Det är straff”
Mikael Dyrestam och Herman Hallberg. Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz.

Situationen såg ut att vara över – då spelade Jönköping Södra-lagkaptenen Tommy Thelin bollen snett-inåt-bakåt i KFF:s straffområde. Bollen tog på den framrusande Mikael Dyrestams lår och studsade upp på underarmen.

– Jag hör en röst och läser att han ska spela den bakåt. Jag önskar väl att jag inte hade gjort det för då hade jag kanske inte fått den på handen. Men det är straff, sa Dyrestam om situationen till C More i halvtidsvilan.

I slutet av andra halvlek forcerade Kalmar FF och försökte få till en kvittering. Ett oavgjort resultat hade räckt för nytt allsvenskt kontrakt.

Men i 87:e minuten släcktes hoppet. Dyrestam var för het in i en situation där J-Södras Dzenis Kozica drog bollen bakåt. I stället för bollen träffade Dyrestam Kozicas stödjefot och straffen var solklar.

– De är lite hetare än oss i andrabollsspelet och vinner fler bollar. Sedan tycker jag att vi inte kommer upp i nivå i anfallsspelet, sa Viktor Elm till C More direkt efter slutsignalen.

I och med J-Södras vinst står det klart att AFC Eskilstuna och Halmstads BK åker ur allsvenskan. Kalmar FF behöver en poäng till för att undvika kval.

 

FaktaJönköping Södra–Kalmar FF 2–0 (1–0)

19', 1–0, Tommy Thelin (straff)
87', 2–0, Dzenis Kozica (straff)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassiskt fotbollslag försvinner – anmäler inget lag nästa år

Laget drar sig ur division 5.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:04, 22 oktober, 2017

Klassiskt fotbollslag försvinner – anmäler inget lag nästa år
Foto: Arkiv

Nickebo IK anmäler inget fotbollslag till nästa år. Det beskedet lämnade klubben på söndagskvällen.

Laget klarade sig kvar i femman efter att man i somras tog in klassvärvningar med division 2-meriter som Karwan Delashob, Karzan Eliassi och Azad Eliassi. Dessvärre blir det inget fortsatt spel på Ljungvallen, vare sig för dem, eller för några andra i klubben.

– Tyvärr har vi bara fem spelare som sagt att de ska fortsätta. Det har varit så i flera år nu, men då har vi kämpat med näbbar och klor för att få ihop det. Det funkar inte i längden, utan ni tar vi en paus, säger ordförande Fredrik Pettersson.

Man kommer fortsätta att underhålla Ljungvallen och förbereda den för spel inför 2019 – och siktar på att vara tillbaka med ett fotbollslag då.

– Vi är fast beslutna om att det ska spelas fotboll på Ljungvallen 2019 igen. Nu har vi ett helt år att få ihop det. Men samtidigt har vi väldigt många andra verksamheter i klubben som vi kommer fortsätta med och lägga lite extra fokus på. Pingisen är en sådan sak. Vi är lite av byns förening och ska så fortsätta vara och bygga på det.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar HC–Osby IK

Maskinen ångar på

En seg första halva av matchen följdes upp av en betydligt tempostarkare andra när Kalmar HC befäste serieledningen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:00, 22 oktober, 2017

3 bilder
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Jarkko Oikarinen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Jarkko Oikarinen. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Trots halvknackigt spel och bara 1-1 efter drygt halva matchen hemma mot Osby, fortsatte maskinen Kalmar HC att trumma på.

I slutet av andra perioden kom rycket som dödade matchen. Och det var den så fruktade förstakedjan med bröderna Robin och Linus Dahlstedt tillsammans med Jarkko Oikarinen som visade vägen, precis som så många gånger förr.

Robin smällde dit 2-1 innan Oikarinen satte Kalmar HC:s tredje mål för kvällen.

– Det var lite segt första halvan och nästan lite ängsligt. Vi visste innan att det har varit stökigt i Osbys matcher och enligt informationen jag fått skulle de spela väldigt fult, vilket de inte alls gjorde i dag, säger tränare Reine Rydberg.

Viktor Crus-Rydberg satte spiken i kistan i tredje – och därefter defilerade hemmalaget i mål.

– Andra halvan av matchen är godkänd. Lite synd att vi inte fick göra några fler mål bara, men det var väldigt snygga mål de vi gjorde.

Rydbergs gäng har fått i gång ett bra försvarsspel. Det vittnar inte minst 16 insläppta på sju matcher om.

– Sedan är det lite smådetaljer som vi kan slipa på. Vi behöver bli mer konsekventa, det är för ofta vi lägger pucken bakom ryggen utan adress. Det måste vi jobba bort.

Laget tränar fortfarande väldigt hårt, trots att man är inne i serielunken.

– Det är nog lite trötta huvuden och ben här och där. Vi har kört på väldigt hårt, och får se om vi kanske ska ändra lite på upplägget.

Ni känns som en maskin som bara kör på?
– Ja, men det är lite så vi vill vara. Trots att det var segt så hade vi tålamod och jobbade på fint.

FaktaISHOCKEY, HOCKEYTVÅAN:
Kalmar HC–Osby IK 4–1 (1-1, 2-0, 1-0)
Målen, KHC: Linus Dahlstedt, Robin Dahlstedt, Jarkko Oikarinen, Viktor Crus-Rydberg.
Skotten: 29–23.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elitsatsande Kalmarkillens sköna hemmavinst

Slog till med en seger och en andraplats i hemmaturneringen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:50, 22 oktober, 2017

3 bilder
 • Svante Dahlin tog hem både herr- och juniorklassen i hemmaturneringen Kanikowski cup. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Svante Dahlin tog hem både herr- och juniorklassen i hemmaturneringen Kanikowski cup. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Fredrik Dahlin, ordförande i Kalmar fäktklubb. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Fredrik Dahlin, ordförande i Kalmar fäktklubb. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson

Ett hundratal fäktare från hela Sverige intog Kalmar sportcenters d-hall under helgen. Överst på pallen i herrklassen hamnade den 18-årige talangen Svante Dahlin från Kalmar fäktklubb. I söndagens juniorklass slutade han tvåa efter finalförlust mot William Zingmark från Göteborg.

– Det känns väldigt bra. Målet är alltid att vinna, även om det är jämnt uppe i toppen, säger han

Målet med fäktningen har han redan stakat ut.

– Jag vill bli bäst. Något annat finns inte. Det är en elitsatsning jag håller på med och det blir runt elva träningspass i veckan.

I somras fick han göra debut i såväl EM som VM.

– För att vara första mästerskapet kändes det okej. Jag är inte riktigt där än ålders- eller erfarenhetsmässigt. Men det gäller att skaffa sig rutin, säger Svante Dahlin.

Pappa Fredrik är ordförande i klubben.

– Tyvärr är det färre startande i Kanikowski cup än tidigare år. Det är en trend att fäktarna blir färre, men vi är ett 30-tal aktiva i föreningen i alla fall.

Turneringen som anordnades i Kalmar ingår i en nationell uttagningstävling på ungdomssidan. För de äldre fäktarna ingår tävlingen i landslagsuttagningarna till EM och VM.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng